Luettelo Suomen malmikaivoksista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Suomessa nykyisin toimivista tai aikaisemmin toimineista malmikaivoksista.

Nykyisin toimivat
Kaivos Kunta Maakunta Kaivostoiminta aloitettu Louhitut metallit
Elijärven kaivos Kemi Lappi 1966 Kromi
Jokisivun kaivos Huittinen Satakunta 2009 Kulta
Kevitsan kaivos Sodankylä Lappi 2012 Nikkeli, kupari
Kutemajärven kaivos Orivesi Pirkanmaa 1990 Kulta
Laivakankaan kaivos Raahe Pohjois-Pohjanmaa 2010 Kulta
Pampalon kaivos Ilomantsi Pohjois-Karjala 2011 Kulta
Pyhäsalmen kaivos Pyhäjärvi Pohjois-Pohjanmaa 1962 Sinkki, kupari, kulta
Siilinjärven kaivos Siilinjärvi Pohjois-Savo 1975 Apatiitti
Suurikuusikon kaivos Kittilä Lappi 2008 Kulta
Taivaljärven kaivos Sotkamo Kainuu 2019 Hopea, lyijy, sinkki, kulta[1]
Talvivaaran kaivos Sotkamo Kainuu 2008 Nikkeli, sinkki, kupari, koboltti
Lopetetut
Kaivos Kunta Maakunta Kaivostoiminta aloitettu Lopetettu Louhitut metallit
Aijalan kaivos Kisko Varsinais-Suomi 1948 1961 Kupari, sinkki, hopea, kulta
Atun kaivos Parainen Varsinais-Suomi 1630 1630 Kupari, sinkki, lyijy
Aurums-Aijalan kaivos Kisko Varsinais-Suomi 1684 1957 Lyijy
Forsbyn kaivos Pernaja Itä-Uusimaa 1612 1752 Lyijy
Forsön kaivos Pernaja Itä-Uusimaa 1612 1752 Lyijy
Frankbölen kaivos Tammisaari Uusimaa 1636 1636 Kupari
Grelsbyn kaivos Finström Ahvenanmaa 1610 1674 Lyijy
Grundsjön kaivos Karjaa Uusimaa 1670 1670 Sinkki
Guldholmenin kaivos Karjaa Uusimaa 1642 1670 Kupari
Hammaslahden kaivos Pyhäselkä Pohjois-Karjala 1971 1986 Kupari, sinkki
Hannukaisen kaivos Kolari Lappi 1978 1990* Rauta, kupari
Haukian kaivos Kisko Varsinais-Suomi 1833 1865 Rauta
Haverin kaivos Viljakkala Pirkanmaa 1942 1960* Kulta, kupari
Hellboms-Aijalan kaivos Kisko Varsinais-Suomi 1688 1831 Rauta
Hermalan kaivos Lohja Uusimaa 1686 1847 Rauta
Hituran kaivos Nivala Pohjois-Pohjanmaa 1965 2013 Nikkeli, kupari
Hopeamäen-Aijalan kaivos Kisko Varsinais-Suomi 1677 1916 Lyijy
Hällinmäen kaivos Virtasalmi Etelä-Savo 1966 1984 Kupari
Hälvälän kaivos Kerimäki Etelä-Savo 1988 1992 Nikkeli, kupari
Iinattivaaran kaivos Pudasjärvi Pohjois-Pohjanmaa 1767 ennen 1780 Kupari
Ingessonin kaivos Mustasaari Pohjanmaa 1561 1663 Kupari
Jussarön kaivos Tammisaari Uusimaa 1834 1967 Rauta
Juvakaisenmaan kaivos Kolari Lappi 1662 1917 Rauta
Kalliokankaan kaivos Kaustinen Keski-Pohjanmaa 1669 1670 Kupari
Kangasjärven kaivos Keitele Keski-Suomi 1984 1985 Sinkki, kupari, rikki
Kelkkalan kaivos Tammisaari Uusimaa 1690 1900 Rauta
Kivimaan kaivos Tervola Lappi 1969 1970 Kulta, kupari
Korkullan kaivos Kirkkonummi Uusimaa 1641 1688 Rauta
Korpoströmin kaivos Korppoo Varsinais-Suomi 1610 1610 Rauta
Korsnäsin kaivos Korsnäs Pohjanmaa 1958 1972* Lyijy, lantaani
Kotalahden kaivos Leppävirta Pohjois-Savo 1957 1987* Nikkeli, kupari
Krampon kaivos Nauvo Varsinais-Suomi 1610 1610 Rauta
Kulosuonmäen kaivos Karkkila Uusimaa 1817 1896 Rauta, titaani
Kylmäkosken kaivos Kylmäkoski Pirkanmaa 1971 1974 Kupari
Kylylahden kaivos Polvijärvi Pohjois-Karjala 2011 2020 Kupari, sinkki
Kytäjän kaivos Hyvinkää Uusimaa 1556 1629 Kupari
Kärväsvaaran kaivos Kemijärvi Lappi 1921 1967 Rauta
Lakeakallion kaivos Askola Itä-Uusimaa 1957 1959 Uraani
Lappträskin kaivos Siuntio Uusimaa 1675 1675 Rauta
Laukunkankaan kaivos Enonkoski Etelä-Savo 1984 1994 Nikkeli, kupari
Liuhtarin kaivos Lapua Etelä-Pohjanmaa 1670 1680 Kupari
Luikonlahden kaivos Kaavi Pohjois-Savo 1958 1983 Kupari, sinkki, koboltti, rikki
Långvikin kaivos Inkoo Uusimaa 1663 1863 Rauta
Länsmansgårdin kaivos Pohja Uusimaa 1600 1610 Kupari
Makolan kaivos Nivala Pohjois-Pohjanmaa 1941 1954 Nikkeli, kupari
Malmbergin kaivos Kisko Varsinais-Suomi 1670 1866 Rauta
Markbyn kaivos Kemiö Varsinais-Suomi 1558 1707 Lyijy
Matkajärven kaivos Forssa Häme 1558 1643 Kupari
Metsäkylän kaivos Kaustinen Keski-Pohjanmaa 1669 1670 Kupari
Metsämontun kaivos Kisko Varsinais-Suomi 1951 1975 Sinkki, lyijy, kupari, hopea
Mullikkorämeen kaivos Pyhäjärvi 1989 2000 Sinkki, kupari, kulta, rikki
Mustavaaran kaivos Taivalkoski Pohjois-Pohjanmaa 1974 1985* Vanadiini
Mätäsvaaran kaivos Lieksa Pohjois-Karjala 1940 1947 Molybdeeni
Ojamon kaivos Lohja Uusimaa 1533 1863 Rauta
Orijärven kaivos Kisko Varsinais-Suomi 1758 1955 Kupari, sinkki, lyijy, hopea, kulta
Orisbergin kaivos Isokyrö Etelä-Pohjanmaa 1659 1659 Rauta
Otanmäen kaivos Vuolijoki Kainuu 1949 1985 Rauta, titaani, vanadiini
Otravaaran kaivos Eno Pohjois-Karjala 1920 1922 Rauta
Outokummun kaivos Outokumpu Pohjois-Karjala 1910 1989 Kupari, sinkki, koboltti, rikki
Pahalahden kaivos Kisko Varsinais-Suomi 1826 1866 Rauta, titaani
Pahtavaaran kaivos Sodankylä Lappi 1995 2014 Kulta
Pahtavuoman kaivos Kittilä Lappi 1974 1993 Kupari
Paukkajanvaaran kaivos Eno Pohjois-Karjala 1958 1961 Uraani
Petsamon kaivokset Petsamo Lappi (luovutettu alue) 1920 1944 Nikkeli, kupari
Pitkärannan kaivos Impilahti Laatokan-Karjala (luovutettu alue) 1772 1920 Kupari, tina, hopea, rauta
Porkkalan kaivos Kirkkonummi Uusimaa 1615 1616 Kupari
Raajärven kaivos Kemijärvi Lappi 1962 1975 Rauta
Rautuvaaran kaivos Kolari Lappi 1962 1988 Rauta, kupari
Remojärven kaivos Juva Etelä-Savo 1525 1557 Kupari
Ruostesuon kaivos Kiuruvesi Pohjois-Savo 1988 1990 Sinkki, kupari, kulta
Saattoporan kaivos Kittilä Lappi 1988 1995 Kulta, kupari
Sillbölen kaivos Vantaa Uusimaa 1744 1866 Rauta
Silverskärin kaivos Saltvik Ahvenanmaa 1610 1610 Lyijy
Simsiön kaivos Lapua Etelä-Pohjanmaa 1646 1837 Kupari
Stormin kaivos Vammala Pirkanmaa 1974 1995 Nikkeli, kupari
Strömsbergin kaivos Porvoo Itä-Uusimaa 1641 1641 Rauta
Svarfvarbölen kaivos Karjaa Uusimaa 1668 1703 Rauta
Sådön kaivos Inkoo Uusimaa 1610 1844 Rauta
Takaluoman kaivos Lapua Etelä-Pohjanmaa 1670 1720 Kupari
Tavastbyn kaivos Vantaa Uusimaa 1769 1860 Rauta
Telkkälän kaivos Taipalsaari Etelä-Karjala 1969 1992 Nikkeli, kupari
Veijansin kaivos Siuntio Uusimaa 1670 1670 Rauta
Vestlaxin kaivos Kemiö Varsinais-Suomi 1558 1774 Kupari
Vihannin kaivos Vihanti Pohjois-Pohjanmaa 1952 1992 Sinkki, kupari, kulta
Vihiniemen kaivos Perniö Varsinais-Suomi 1690 1865 Rauta
Vittingin kaivos Ylistaro Etelä-Pohjanmaa 1563 1920 Rauta
Vuonoksen kaivos Outokumpu Pohjois-Karjala 1967 1986 Kupari, sinkki, koboltti, rikki
Välimäen kaivos Impilahti Laatokan-Karjala (luovutettu alue) 1889 1910 Rauta, titaani
Vuorokkaan kaivos Vuolijoki Kainuu 1965 1985 Rauta, titaani, vanadiini
Väsbyn kaivos Korppoo Varsinais-Suomi 1839 1864 Rauta, titaani
Ylöjärven kaivos Ylöjärvi Pirkanmaa 1943 1966 Kupari, volframi, kulta, arseeni

Tähdellä merkittyjen avaamista harkitaan uudelleen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]