Malmbergin kaivos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Malmbergin rautakaivos toimi Kiskossa Varsinais-Suomessa vuosina 1670–1866. Kaivoksesta louhittiin yhteensä 15 070 tonnia rautamalmia jonka rautapitoisuus oli keskimäärin 24% ja parhaimmillaan noin 40%.

Kaivos sijaitsi Pyymäessä Määrjärven pohjoisrannalla ja sen tuottamaa rautamalmia käytti viiden kilometrin päässä sijainnut Antskogin ruukki. Koska Malmbergin malmi oli kupari- ja rikkipitoista siitä valmistettu rauta oli kuumahaurasta ja niinpä ruukki hankki valtaosan rautamalmistaan Ruotsista ja Malmbergin malmia käytettiin vain lisänä. 1800-luvulla menetelmät kehittyivät niin että myös Malmbergin malmista saatiin kelvollista rautaa.

Malmi louhittiin aluksi kuumentamalla kalliota avotulella ja sitten jäähdyttämällä kuumennut kivi nopeasti vedellä. 1800-luvun alussa siirryttiin käyttämään mustaruutia kiven räjäytyksiin. Malmbergin alueella oli seitsemän kaivoskuilua joista syvimmät Långa grufvan ja Lilla grufvan ulottuivat 60 metrin syvyyteen. Malmi kuljetettiin talvella jäitse ja kesällä proomuilla kaivokselta Antskogin ruukille.

Kaivos suljettiin kannattamattomana 1866 kun rautamalmin tuontitullin poisto teki kotimaisen vuorimalmin kilpailukyvyttömäksi ruotsalaisen malmin kanssa. Kaivosalueen rakennukset hävisivät vähitellen ja kaivoskuilut täyttyivät vedellä. Viimeiset pysyvät asukkaat lähtivät Malmbergin alueelta 1950-luvulla ja lähistön pelloille istutettiin kuusia. Vuonna 1992 Fiskarsin omistama entinen kaivosalue saneerattiin hakkaamalla alueelle kasvanut puusto pois.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]