Luettelo Suomen evankelis-luterilaisen kirkon vuoden 1938 virsikirjan virsistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luettelo Suomen evankelis-luterilaisen kirkon vuoden 1938 virsikirjan virsistä Luetteloitu sen virsikirjan virret ja sen osiot.


Nro Alkusanat[1][2] Sanoittaja Suomentajien nimet Säveltäjä Virsikirjan virret 1886 Virsikirjassa[1][3] Virsikirjan virret 1986 Virsikirjassa[4] Lisätietoa Alkusanat 1986 virsikirjassa
I Kirkkovuosi
1. Adventti
1 Iloitse morsian Tanskalainen 1500-luvulta Suomalainen koraalitoisinto 1 4 Iloitse morsian
2 Avaja porttis, ovesi Georg Weissel Ruotsista 1600 luvulta 2 2 Avaja porttis, ovesi
3 Te laaksot, notkot, nouskaa Frans Mikael Franzén Martti Ruuth A-sävelmä Ruotsista

B-sävelmä suomalainen

5 Te laaksot, notkot, nouskaa
4 Oi Jeesus Kristus, Herramme David Behme Elias Lönnrot Saksalainen 1500 3 266 Oi Jeesus Kristus, Herramme
5 Sua kuinka vastaan käymme Paul Gerhardt Elias Lönnrot Melchior Teschner 4 8 Nyt tahdon käydä vastaan
6 Iloitse kristikansa Mikael Schirmer Elias Lönnrot Saksalainen 1500-luvulta 5 10 Iloitse, kaikki kansa
7 Valmistu, Herran kansa Valentin Thilo Elias Lönnrot Ranskasta 6 7 Valmistu, Herran kansa
8 Hoosianna! Saapuva poika Daavidin Benjamin Schmolck Elias Lönnrot 7 3 sävelmä peräisin Piae Cantiones-kokoelmasta Hoosianna huudetaan
9 Kristus tulee, kuningas Philipp Friedrich Hiller Elias Lönnrot Saksasta 8 9 Kristus tulee, kuningas
10 Oi joudu, Kristus kuningas Lawrence Tultiel
11 Sun seurakuntas odottaa Dora Rappard A-sävelmä Chr. Ad. Nystadensis

B-sävelmä A. Tötterman

11 Sinua, Kristus, odottaa
2. Joulu
12 Jeesus Kristus meille nyt Ambrosius Ikivanha 9 16 Jeesus Kristus meille nyt
13 Oi kiitos nyt, Vapahtaja Coelius Sedulius Hemminki Maskulainen 10
14 Nyt seisahdun mä seimelles Paul Gerhardt August Ahlqvist Wolfgang Dachstein 11 25 Nyt seimellesi seisahdan
15 Virsi soikoon riemuinen Hemminki Maskulainen 12
16 Synkkä yö maan peitti aivan Karl-August Döring Elias Lönnrot Saksasta 14 29 Synkkä yö maan peitti aivan
17 Sua, Jeesus Kristus, kiitämme Säk. 1 saksalainen 1300-luvulta, säk. 2–7 Martti Luther Keskiajalta / Saksasta 16 22 Sinua, Jeesus, kiitämme
18 Kristityt te riemuitkaa Jaakko Suomalainen Rudolf Lagi 17
19 Taas jouluaika riemuisa Latinalainen 1300-luvulta. Jaakko Suomalainen A-sävelmä keskiajalta

B-sävelmä suomalainen

19 17 Ilon päivä verraton
20 Kaikki kansat riemuitkaa Latinalainen 1300-luvulta. Hemminki Maskulainen Keskiajalta / Saksasta 18 ja 20 20 Kaikki kansat riemuitkaa
21 Enkeli taivaan lausui näin Martti Luther Julius Krohn Saksasta 21 21 Enkeli taivaan lausui näin
22 Oi armon lähde autuas Paul Gerhardt Julius Krohn Vilhelm Anttila 22 26 Oi armon lähde autuas
23 Jo lakkaa sielu murheestas Johann Rist Julius Krohn 23
24 Kas, yöllä paimenille Hemminki Maskulainen suomalainen 24 24 Kas, yöllä paimenille
25 Nyt riemuin kiitostamme Hemminki Maskulainen 25
26 Nyt ilovirttä veisaten Latinalais-saksalainen In dulci jubilo 1300-luvulta Keskiajalta / Saksasta 26 18 Nyt ilovirttä veisaten
27 Iloiten veisatkoon Jaakko Suomalainen 27 18
28 Valo syttyi, Jeesus syntyi Wilhelmi Malmivaara Suomesta 28 Valo syttyi, Jeesus syntyi
29 Korkea taivaan kuningas Hemminki Maskulainen 28
30 Syntyi tänne Jumala Latinalainen In natali Domini 1400-luvulta Hemminki Maskulainen Keskiajalta / Saksasta 29 19 Syntyi tänne Jumala
31 Kas, kirkas nyt kointähtönen Philip Nicolai Hemminki Maskulainen Philip Nicolai 30 43 On kirkas aamutähti nyt
32 Tulemme, Jeesus pienoinen Hans Adolf Brorson Väinö Kantele Armas Maasalo 32 Lasten jouluvirsi Me lapset pienet riennämme
3. Uudenvuodenpäivä
33 Jo vanha vuosi mennyt on Johan Steuerlein Säk 1,3–7 Knut Legat Lindström Keskiajalta / Saksasta 31 36 Jo vanha vuosi mennyt on
34 Oi kuule, Herra, huutomme Herman Råbergh Martti Ruuth Frans Petter Krank 38 Oi kuule, Herra, huutomme
35 Oi Jeesus, auttajamme Haqvin Spegel E. Cajanus Suomalainen 32 39 Oi Jeesus, hyvyyttäsi
36 Vuodelle nyt aljetulle Johann Rist E. Cajanus 34
37 Jo nyt taas on yksi vuosi Elias Lönnrot Suomalainen 35 37 Taas on yksi vuosi mennyt
38 Jeesus, salli nimes sun Benjamin Schmolck Elias Lönnrot 36 41 Jeesus, nimi verraton
39 Jeesuksen nimi ainoa Laurentius Petri Jaakko Suomalainen 37
40 Oi nimi kaikkein suloisin Johann Caspar Lavater Julius Krohn Toisinto Pohjois-Savosta 38 40 Oi nimi kaikkein suloisin
4. Loppiainen
41 Mi ompi tähti kirkast tuo? Elias Lönnrot Rudolf Lagi 39
42 Tähti taivahinen kerran Elias Lönnrot 40 46 Taivaan kirkas tähti kerran
43 Oi Kristus, valtiaamme Martin Behm Elias Lönnrot Suomalainen 41 45 Oi Kristus, valtiaamme
44 Jerusalem, katsehesi Johann Rist Elias Lönnrot Saksasta 42 44 Jerusalem, katse nosta
45 Jeesus, lapsi armahinen Säk. 1–4 Erdmann Neumeister, säk. 5 Virsikomitea 1937, Säk. 1–4 Elias Lönnrot 43 47 Jeesus, kirkas tähteni
5.Kynttilänpäivä
46 Tänäänkin nyt Herran kansan Johannes Hymander Toisinto Kokemäeltä 48 Tänään jälleen Herran kansan
6. Kristuksen kärsimys, kuolema ja hautaaminen
47 Kas Karitsata Jumalan Paul Gerhardt Andreas Elgfoth Wolfgang Dachstein 44 58 Kas Karitsata Jumalan
48 Tutkimaan, oi Jeesus, auta Haqvin Spegel Abraham Frosterus J. Flittner 45 56 Tutkimaan, oi Jeesus, auta
49 Sua, Jeesus, kuinka piinattiin Hemminki Maskulainen Saksalainen 1500-luvulta 46 62 Sinua, Jeesus, piinattiin
50 Tulkaa kaikki, katsokaatte Johann Quirsfeld Abraham Frosterus Ruotsista 1600-luvulta 47 67 Tulkaa kaikki, katsokaatte
51 Ristinpuussa riippuissansa Latinalainen Stabat Mater dolorosa 1200-luvun lopulta. Tansk. Benjamin Sporon Knut Legat Lindström Rudolf Lagi 48 68 Mukaelma katolisesta Stabat Mater -hymnistä Ristinpuussa Golgatalla
52 Oi Jeesus, lähde autuuden Elias Lönnrot Suomesta 1600 49 79 Oi Jeesus, lähde autuuden
53 Jeesusta nyt Golgatalle Gustav Fredrik Gyllenborg J. B. König 50 66 Jeesusta nyt Golgatalle
54 Sun puoleesi, Vapahtaja Maija Malkamäki Ilmari Krohn 76 Puoleesi, Vapahtaja
55 Oi Jumalan Karitsa Säk. 1 Nicolaus Decius, Säk. 2–3 Jaakko Finno Säk. 1 Mikael Agricola Saksasta 1600 luvulta 51 65 Oi Jumalan Karitsa
56 Jeesus, sinun vaivas kovat Johan Heerman Suomalainen 52 74 Jeesus, sinun vaivas kovat
57 Jeesus, olet elämäni Ernst Cristoph Homburg Ruotsista 53 57 Jeesus, olet elämäni
58 Sua, Jeesus Kristus, kiitämme Christof Vischer 54
59 Voi, tuskassaan Johann Rist, Saksasta 55 69 Voi, tuskassaan
60 Oi Jeesus Getsemanessa Johan Qvirsfeld E. Cajanus 56
61 Nouse mieli, käänny kieli Venantius Fortunatus E. Cajanus A-sävelmä Ruotsista 1600 luvulta

B-sävelmä Suomalainen

57 93 Nouse mieli, käänny kieli
62 Työn, Jeesus, täytit raskahan E. Cajanus 58
63 Oi rakkain Jeesukseni Paul Gerhardt Julius Krohn Hans Leo Hassler 59 63 Oi rakkain Jeesukseni
64 Sun päätäs veristääpi Arnolf Louvainilainen Antti Wilén 64 Nyt pääsi verta vuotaa
65 73 Sinulle, oi Vapahtaja
66 Jeesus, turva ainoa Johan Kahl Elias Lagus Suomalainen 75 Jeesus, turva ainoa
67 Ah Jeesus, sinun kylkes
68 Rakkauden, armon lähde Simo Korpela Suomalainen 80 Rakkauden, armon lähde
69 On työsi, Jeesus, päätetty Jesper Swedberg A- ja B– sävelmä Ruotsista 1600 luvulta 60 83 On työsi, Jeesus, päätetty
70 Ken murhetta voi katsella Johann Rist Elias Lönnrot 61 82 On ehtoo jo
71 On taisto tauonnut Golgatalla Rurik Calamnius Ilmari Krohn 81 On taisto tauonnut Golgatalla
7. Pääsiäinen
72 Benjamin Schmolck Julius Krohn Melchior Teschner 62 98 Jo nousit haudastasi
73 Erik Gustaf Geijer Julius Krohn 64 100 peräisin Piae Cantiones-kokoelmasta Sait Jeesus, täyden voiton
74 Martti Luther Saksasta 1200 luvulta 65 96 Kuoleman kahleet murtanut
75 Paul Gerhardt Julius Krohn Heikki Klemetti 66 86 Maailman ääriin kaikukoon
76 Nyt se suuri päivä koitti Johann Franck Julius Krohn Suomalainen 67 84 Nyt se suuri päivä koitti
77 Jeesus elää, Herrani Christian F. Gellert Julius Krohn Ruotsista 68 99 Jeesus elää, Herrani
78 69
79 Johann Neunhertz Julius Krohn Ruotsista 1600 luvulta 70 102 Murhemielin, kyynelöiden
80 Ah saavu, Jeesus, suraksemme Abraham Achrenius 103 Ah saavu, Jeesus, keskellemme
81 71
82 Te kristityt, nyt juhlikaa Latilainen vanhan kirkon ajalta Uud. suom. Petrus Melartopaeus Suomalainen 72 95 Te kristityt, nyt juhlikaa
83 73
84 Laurentius Laurentii Knut Legat Lindström Suomalainen 74 89 Nyt herää yöstä, henkeni
85 75
86 Herralle Jeesukselle Haqvin Spegel 76 97 sävelmä peräisin Piae Cantiones-kokoelmasta Herralle Jeesukselle
8. Kristuksen taivaaseenastuminen
87 Oi suuri Voitonruhtinas Ernst Cristoph Homburg Julius Krohn Philipp Nicolai 77 108 Oi suuri Voitonruhtinas
88 Säk. 1–2, 4–5 Johan Olof Wallin 79 109 Kun nousit Isän kunniaan
89 80 107
90 81 107
91 82
92 Ruotsista Lauri Pohjanpää Heikki Klemetti 110 Polvistu eteen Herrasi
9. Helluntai
93 Oi Pyhä Henki, Herramme Hrabanus Maurus Mikael Agricola 84 111 Oi Pyhä Henki, Herramme
94 Oi Luoja, lohduttajamme Hemminki Maskulainen 85 115 Oi Luoja, lohduttajamme
95 Oi Pyhä Henki, Jumala Martti Luther 86 114 Oi Pyhä Henki, Jumala
96 Oi Pyhä Henki, vahvista Martti Luther 87 113 Oi Pyhä Henki, vahvista
97 Oi Pyhä Henki, omakses Michael Schirmer Julius Krohn Philipp Nicolai 89 116 Oi Pyhä Henki, majasi
98 Tule, Pyhä Henki, luoksemme Mathias Westh 88 112 Tule, Pyhä Henki, luoksemme
99 90 418 Apostolinsa maailmaan
100 Henki, armon tuoja Johann Franck Elias Lönnrot Johann Crüger 94 119 Henki, armon tuoja
101 Jumala, anna Henkesi Paul Gerhardt Julius Krohn Saksasta 91 118 Jumala, anna Henkesi
102 Oi Pyhä Henki, riennä Paul Gerhardt Julius Krohn 92 445 Oi Pyhä Henki, riennä
103 Ruotsista 93 120 Käy, Pyhä Henki, luokseni
104 Pyhä Henki, lohduttaja Paul Gerhardt 95 117 Pyhä Henki, lohduttaja
105 Mua, Pyhä Henki, pyhitä Johan Holmberg 121 Mua, Pyhä Henki, pyhitä
106 Käy köyhään sydämeeni Johan Ludvig Runeberg Saksasta 124 Käy köyhään sydämeeni
107 Nikolai Frederik Severin Grundtvig Jaakko Haavio 446 Oi Pyhä Henki, pyydämme
10. Pyhä kolminaisuus
108 96
109 97
110 Elias Lönnrot 98 127 Luoja kolmiyhteinen
111 Hermann Wepse Elias Lönnrot Saksasta 99 132 Oi rakas Isä, luojamme
112 Jumala, Herra taivaassa Ruotsista Jaakko Suomalainen Englannista 100 130 Jumala, Isä taivaassa
113 Ajalla autuaalla me Saksasta 101 322 Ajalla autuaalla me
114 Ainoan Herran Jumalan Nicolaus Decius 102 128 Ainoan Herran Jumalan
115 Oi Isä kaikkivaltias Saksasta 103 131 Oi Isä kaikkivaltias
116 104 131
117 105 133 Halleluja! Nyt ylistys
118 Latinalainen. Ruots. 1600-luvulla. 106 129 Jumala kolmiyhteinen
119 Pyhä, pyhä, pyhä Reginald Heber Tekla Renfors John B. Dykes 134 Pyhä, pyhä, pyhä
11. Mikkelinpäivä
120 Armollaan Herra ennättää Georg Reimann 107 137 Armollaan Herra ennättää
121 108
122
123 136 Sinua enkeleistä
12. Pyhäinpäivä
124 109
125 Rauhan saivat pyhät Herran Lauri Kalliala Suomalainen kansan sävelmä / Armas Maasalo 146 Rauhan saivat pyhät Herran
126 Taivaassa, johon Jumala Olof Pesonius 530 145 sävelmä peräisin Piae Cantiones-kokoelmasta Taivaassa, johon Jumala
127 110
128 Ne jotka täällä uskossa 111 141 Ne jotka täällä uskossa
129 Oi Jeesus, kiitos nimellesi sun William Walsham How Lauri Pohjanpää Leevi Madetoja 142 Oi Jeesus, kiitos nimellesi sun
13. Virsiä evankeliumiteksteistä
130 Johan Ludvig Runeberg Julius Krohn 112 367 On autuasta Jeesukseen
131 114
132 115 410 Maailman tungoksessa käy
133 116
134 Kylväjä lähti kylvämään 192 Kylväjä lähti kylvämään
135 Niin suuresti on Jumala Saksalainen Saksasta 117 260 Joh. 3 Niin suuresti on Jumala
136 118
137 Ruotsista 119 413 Ah, miksi taivaan valtakunnan
138 120
139
140 Vuorella Kristus kirkastui Hemminki Maskulainen 122 263 Vuorella Kristus kirkastui
141 123
142 Miksi itkit, Vapahtaja Elias Lönnrot 134 412 Miksi itkit, Vapahtaja
143 Johan Ludvig Runeberg Burchard Waldis 125 431 Ken on mun lähimmäiseni
144 Jos, Jeesus, Herrani Zachris Topelius Julius Krohn 126 478 Jos, Jeesus, Herrani
145 Oi ihminen, mieleesi paina Haqvin Spegel Carl Gustaf von Essen 127 521 Oi ihminen, mieleesi paina
146 128
147 129
148 130
149 Herää, nouse nukkumasta Abraham Achrenius Suomesta 153 Matt. 25 Herää, nouse nukkumasta
150 Oi herätkää, te hitaat sielut, juuri Ludwig Andreas Gotter 150 Oi herätkää, te hitaat sielut, juuri
151 Nyt yhdessä jo lähtekää 151 Nyt yhdessä jo lähtekää
152 On Kristuksen tulemus arvaamaton Hemminki Maskulainen Ruotsista 131 152 Matt. 25. On Kristuksen tulemus arvaamaton
153 Oi tulkaa, työtätekevät Saksasta Saksasta 132 398 Matt. 11. Oi tulkaa, työtätekevät
154 133 398
II. Seurakunta ja kirkolliset toimitukset
1. Jumalan sana
155 135
156 Ken kristittynä vaeltaa Olaus Petri Jaakko Suomalainen 136 191 On meille Herra Jumala
157 Lakinsa Herra Jumala Johan Ludvig Runeberg Elias Lönnrot 137 191
158 Lakias, Herra Jumala Johan Ludvig Runeberg K. I. Lindström 138 191
159 Armahda, Herra Jumala Martti Luther Saksasta 139 187 Armahda, Herra Jumala
160 On, Herra, pyhä sanasi Olaus Petri Saksasta 140 188 On, Herra, pyhä sanasi
161 141
162 On meillä aarre verraton Johan Ludvig Runeberg Knut Legat Lindström Burkhard Waldis 142 183 On meillä aarre verraton
163 Olof Kolmodin Heinrich Albert 143 185 Herra, annat sanassasi
164 Mä kauniin tiedän kukkasen Saksalainen Saksasta 144 184 Mä kauniin tiedän kukkasen
165 Johan Ludvig Runeberg Kaarle Martti Kiljander 145 186 Nyt kuinka kiittäisimme
2. Jumalan seurakunta
166 146
167 Saksasta Julius Krohn Johann Crüger 148 167 Uskomme Jumalaan
168 Siion, apus ainoastaan Joachim Pauli Aukusti Oravala 179 Siion, apus ainoastaan
169 151
170 Jumala ompi linnamme Martti Luther Jaakko Suomalainen Martti Luther 152 170 Ps. 45 Jumala ompi linnamme
171 Herra Jeesus kun täällä vain kanssamme on Antti Achrenius 310 Herra Jeesus kun täällä vain kanssamme on
172 154
173 173 Ilmoita, Herramme, voimasi meille
174 Ah Jeesus, ole kanssamme Nikolaus Selnecker Ruotsissta 156 189 Ah Jeesus, ole kanssamme
175 Sun sanas suojaa, Jumala Martti Luther Keskiajalta / Saksasta 157 190 Sun sanas suojaa, Jumala
176 Pois pelko, Herran kansa Isak August Björklund 176 Pois pelko, Herran kansa
177 Muista, Herra Kristus pyhä Edvard Inkinen 169 Muista, Herra Kristus pyhä
178 158
179 Siion, kutsu kansat maan Haqvin Spegel 159 421 Siion, kutsu kansat maan
180 160
181 Burkhard Waldis Severus Gastorius 161 172 Nyt kansat kaikki laulakaa
182 Autuuden ja armon sana Alfred Brynolf Roos 162 193 Autuuden ja armon sana
183 Suo, Herra, sama Henki meille Carl Heinrich von Bogatzky Elias Lönnrot Saksasta 163 168 Suo, Herra, sama Henki meille
184 164
185 165
186 166
187 342
188 Suo, Herra, valtakuntas Kauko Veikko Tamminen 424 Pohjautuu Lina Sandellin lauluun Maan ääriin asti, Herra
189 Herramme Kristus, seurakuntaas puolla Matthäus Apelles von Löwenstern Lauri Pohjanpää Saksasta 182 Herramme Kristus, seurakuntaas puolla
3. Yhteinen Jumalanpalvelus
190 Ah herää, sydämeni Elias Lagus 539 Ah herää, sydämeni
191 167
192 168
193 169
194 170
195 171
196 Tobias Clausnitzer 172 201 Tänne, Jeesus, tulimme
197 173
198 174
199 175
200 Oi, kuinka ihana Haqvin Spegel Saksasta 177 200 Oi, kuinka ihana
201 176 211 Oi Herra, kiitos sanastasi
202 Nyt kiittäkää! On Herra hyvä August Ahlqvist 345 199 Nyt kiittäkää! On Herra hyvä
203
204 Herra Jeesus, Hengelläsi Thomas Kingo Johann König 204 Herra Jeesus, Hengelläsi
205 Nyt nimees kokoon tulleina Arkkivirsi 205 Nimeesi kokoon tulleina
206 Oi pyhä Herran temppeli Jacob Tegengren Lauri Pohjanpää Suomalainen toisinto 198 Oi pyhä Herran temppeli
207 Fredrik Gabriel Hedberg 123 Oi, Jeesus Kristus, Herramme
208 359 Vaivaisten turva ainoa
209 Jeesus, sana elämän Lars T. Nyberg 202 Jeesus, sana elämän
210 Johan Kahl 203 Käy sydämeni temppeliin
211 Sun sanas, Herra, kutsuu luokses meitä Wilhelmi Malmivaara 371 Sun sanas, Herra, kutsuu luokses meitä
212 Suo, Jeesus, paras opettaja 409 Suo, Jeesus, paras opettaja
213 On riemu, kun saan tulla Edvard Evers Juho Laine 195 On riemu, kun saan tulla
214 Ajasta aikaan varjellut Nikolai Frederik Severin Grundtvig Ludvig Lindeman 197 Ajasta aikaan varjellut
215 Jumala on läsnä Joachim Neander 194 Jumala on läsnä
216 Nyt vielä etehesi Philipp Friedrich Hiller Simo Korpela 309 Nyt vielä etehesi
217 Kiitos, Karitsa kuollut Suomalainen arkkivirsi 212 Kiitos, Karitsa kuollut
4. Pyhät toimitukset
a. Kaste
218 Kun kasteen Jordanvirrassa Martti Luther 178 214 Kun kasteen Jordanvirrassa
219 Oi Isä, Poika, Henki Herran Johann Rambach Julius Krohn Ruotsista 179 233 Oi Isä, Poika, Henki Herran
220 Oi armon merta ihmeellistä Benjamin Schmolck Elias Lönnrot 180 215 Oi armon merta ihmeellistä
221 Johannes Bornschüreri, Saksasta 181 216* 1986 virsikirjassa virrellä on toinen sävelmä ja eri runomita Pyhä Isä Jumala
222 182
b. Rippi ja synninpäästö
223 Kun Kristus käski sanansa Jaakko Finno 183 290 Kun Kristus käski sanansa
224 Kun tunnon taakan alla Väinö Havas 291 Kun tunnon taakan alla
c. Nuoren kansan ensi rippi
225 Samuel Ödmann Elias Lönnrot 184 235 Armon lähde, Jeesuksemme
226 234
227 185 234
228
229 Suo, Jeesus rakkaani 314 Suo, Jeesus rakkaani
230 Allan Öhrbom 206 Taas kasvojesi eteen
d. Herran ehtoollinen
231 Jeesus Kristus, elämämme Johannes Hus Böömistä 186 222 Jeesus Kristus, elämämme
232 Ylistys olkoon aina Isällemme Martti Luther Saksasta 1500-luvulta 187 227 Ylistys olkoon aina Isällemme
233 Kiittäen nyt ylistämme Tuomas Akvinolainen A–sävelmä

Ruotsista 1600-luvulta

B–sävelmä Suomesta

188 221 Kiittäen nyt ylistämme
234 189
235 Oi Jeesus, leipä elämän Johann Rist 190 224 Oi Jeesus, leipä elämän
236 Johannes Olearius Saksasta 191 230 Lahjoistas, Jeesus, pyhistä
237 192 226 On autuas, ken Jeesusta
238 Johan Heerman Ruotsista 193 223 Oi Jeesus, armas ystävä
239 Johann Rambach Elias Lönnrot Saksasta 194 220 Oi Jeesus, viimeisenä yönä
240 Tuon, rakas Jeesus, luoksesi Svante ALin
241 Jeesus, luona armopöydän Jaakko Pitkätky Suomesta 225 Jeesus, luona armopöydän
242 Saa ehtoollinen Jeesuksen Nikolai Frederik Severin Grundtvig Jaakko Haavio 229 Myös glossi Saa ehtoollinen Jeesuksen
243 Sua kuinka unhoittaisin Christian Gottlob Kern Hans Leo Hassler 292 Oi, kuinka unhottaisin
244
f. Kirkon ja hautausmaan vihkiminen
245 195
246 196
f. Papin vaalissa ja virkaanasettaminen
247 197
248 Herra, joka vartioitset Samuel Ödmann, 198 253 Herra, joka vartioitset
249 199
250 Lars T. Nyberg 250 Kirkasta, oi Jeesus, meille
h. Avioliitoon vihkiminen
251 200
252 Hemminki Maskulainen Saksasta 201 238 Avioliiton Jumala
253 Herra, kaiken onnen tuoja Pentti Jaakko Ignatius Heinrich Albert 202 240 Herra, kaiken onnen tuoja
254
i. Hautaaminen
255 205
256 206
257 Jo vaietkoon vaikerrus, itku Aurelius Prudentius Rudolf Lagi 207 242 Jo vaietkoon vaikerrus, itku
258 Ah, kaikki kaataa kuolema Gottfried Wilhelm Sacer Bengt Jakob Ignatius Saksasta 208 610 Ah, kaikki kaataa kuolema
259 Te murheelliset Väinö Malmivaara 244 Te murheelliset
260 Käyn aina kohti kuolemaa Hans Adolf Brorson Saksasta 611 Käyn aina kohti kuolemaa
261 Tiet kaikki kerran kulkee Nikolai Frederik Severin Grundtvig Martti Ruuth Hans Leo Hassler 243 Tiet kaikki kerran kulkee
262 209
263
264 Ah autuas, ken taivaaseen Lauri Kalliala 247 Ah autuas, ken taivaaseen
Hautaus merellä
265 Ken uskovaisena Herransa Claus Frimann Suomalainen 210
III. Kristillinen elämä
1. Katumus
266 211
267 212
268 Haqvin Spegel Saksasta 213 284 Ah autuas, ken armosta
269 214
270 Haqvin Spegel Heikki Klemetti 217 283 Ah Jumala, nyt tuskassa
271 218
272 219
273 220
274 Säk. 1–2, 4–6 Johan Olof Wallin, säk. 3 Elias Lönnrot Jacob Tengström Toisinto Etelä-Pohjanmaalta 221 287 Oi Herra, kuinka jouduinkaan
275 222
276 223
277 Olof Kolmodin Julius Krohn Ruotsista 224 159 Ken Jumalan tuomion torjua voi
278 Laurentius Petri Gothus Toisinto Luvialta 225 294 Ihminen, synnissänsä kauan maannut
279 Bartholomäus Ringwaldt Saksasta 226 278 Oi armon lähde ainoa
280 227
281 228
282 229
283 230
284 231
285 Toisinto Etelä-Pohjanmaalta 232 277 peräisin Piae Cantiones-kokoelmasta Oi Kristus, taivaan kuningas
286 233
287 Haqvin Spegel Johann Crüger 234 282 Oi Jeesus, korkein lohdutus
288 Jonas Petri Gothus Toisinto Lapualta 235 349 Oi Kristus, edessäsi
289 Säk. 1–6 saksasta,säk. 7–8 Jakob Arrhenius Ranskasta 236 281 Lienenkö outo ainoa maan päällä
2. Jumalan armo Kristuksessa
290 Martti Luther Saksasta 237 267 Sua syvyydestä avuksi
291 Clément Marot Ranskasta 238 268 Hädässä huudan Herraa
292 Kristus, Jumalan poika Elizabeth Kreuziger Keskiajalta / Saksasta 239 256 Kristus, Jumalan Poika
293 Oi Jeesus, synnyit maailmaan Olaus Petri Wolfgang Dachstein 240 257 Oi Jeesus, synnyit maailmaan
294 Hans Christensen Stehn (?) Toisinto Kuortaneelta 242 295 Oi Herrani,saan luoksesi
295 Säk. 1–6 Johann Gerdessen, 7. säk. Andreas Canuti Brodinus Suomalainen toisinto 241 306 Jeesus, kruunun kirkkaan kannat
296 243
297 Saksasta Ruotsista 245 546 Jeesus, ilo sydämeni
298 Jeesus armon toi Abraham Achrenius Toisinto Raumalta 265 Jeesus armon soi
299 Lars T. Nyberg Elias Lagus A-sävelmä Bartholomäus Gesius B-sävelmä Bartholomäus Gesius 299 Ei mikään niin voi virvoittaa
300 Latinalainen Jesu dulcis memoria 1100-luvulta. Saksasta 244 300 peräisin Piae Cantiones-kokoelmasta Jeesuksen muisto ihana
301 Kirkasta, oi Jeesus meille Gustaf Skinnari A-sävelmä Heikki Pöyhtäri,
B-sävelmä Frans Petter Krank
301 Kirkasta, oi Kristus, meille
302 Martti Luther Saksasta 249 261 Oi iloitkaa, te kristityt
303 Lazarus Spengler Saksasta 247 264 On turmeltunut ihminen
304 Säk. 1–6 Paul Speratus säk. 7–9 Olavus Petri Keskiajalta / Saksasta 250 262 On hyvyydessään Jumala
305 Konrad Hubert Saksasta 251 296 Sinuhun, Jeesus, ainoaan
306 252
307 Paul Gerhardt Toisinto Sortavalasta 253 269 Älä sure, sielu parka
308 Tanskasta Toisinto Kalannista 254 279 Minua, Jeesus, auta
309 255
310
311 Jo joudu, mun sieluni, heräämähän Matti Paavola A-sävelmä Rudolf Lagi,
B-sävelmä toisinto Pohjanmaalta
311 Jo joudu, mun sieluni, heräämähän
312 256
313 Vapahtajani Jeesus on Martin Behm Jakob Frosterus Heikki Klemetti 257 298 Vapahtajani Jeesus on
314 Isak Ervast (?) Suomalainen toisinto 259 355 Jeesus, ilo elämäni
315 Jakob Arrhenius Gustaf Düben 258 273 Jeesus, parhain ystäväni
316 Johann Flittner Ruotsista 260 305 Jeesus, ruokit sanallasi
317 Abraham Achrenius Keskiajalta / Saksasta 261 390 Oi Jeesus, armon ruhtinas
318 Oi Herra, Henkes valo suo Heinrich Georg Neuss Isak Ervast Ruotsista 262 401 Oi Herra, Henkes valo suo
319 Jeesus, puolees käännyn Johann Franck, 5. säkeistö Johan Schmedeman Johann Crüger 263 ja 264 303 Jeesus, aarteheni
320 Suomesta Toisinto Pieksämäeltä 265 272 Oi Jeesus, auttaja
221 266
322 Suomalainen toisinto 312 Sanat ovat alun perin laukirjasta Halullisten sieluin hengelliset laulu Muistan päivää autuasta
323 Martin Schalling Saksasta 267 376 Sinua, Jeesus, rakastan
324 Jeesus, johdata Nikolaus Ludwig von Zinzendorf Elias Lönnrot Adam Drese 388 Jeesus, johdata
325 Joutukaa sielut, on aikamme kallis Antti Achrenius Toisinto Laukaasta 408 Sanat ovat alun perin laukirjasta Halullisten sieluin hengelliset laulut Joutukaa, sielut, on aikamme kallis
326 Maurice Greene (?) Johan August Gottlieb Hymander Englannista 274. Kristuksen tähden menköön vain
3. Jumalan varjelus
327 268
328 269 477
329 Johan Olof Wallin Elias Lönnrot Ranskasta 270 393 Vakaana Herran teitä
330 Andreas Oilenius Hollannissa 1539 / Ruotsissa 1697 271 389 Jumalan haltuun anna
331 274
332 Basilius Förtsch Ranskasta 272 377 Sun haltuus, rakas Isäni
333 Mikä silloin multa puuttus Andreas Knopken Toisinto Etelä-Pohjanmaalta 374 Mitä silloin multa puuttuu
334 Pentti Jaakko Ignatius Toisinto Porista 275 375 Pohjautuu psalmiin 23 ja virteen numero 374. Kun Herra hoitaa, paimentaa
335 Jakob Arrhenius Toisinto Etelä-Pohjanmaalta 276 381 Herrassa on valo, autuus
336 278
337 Haqvin Spegel Toisinto Pohjois-Savosta 279 382 Sinuhun turvaan, Jumala
338 Haqvin Spegel Melchior Vulpius 282 362 Oi Herra, ilo suuri
339 Haqvin Spegel Toisinto Lapualta 281 456 Jos tahdot hartain mielin
340 Nyt silmäni mä nostan Jakob Arrhenius Ranskasta 284 383 Nyt ylös vuoriin tiellä
341 Säk. 1–6 ja 8 Julius Krohn, säk. 7 Niilo Rauhala Toisinto Porista 285 582 Jos maatamme ei rakenna
342 Frans Mikael Franzén Toisinto Eurajoelta 392 Oi, miksi tiellä Herrani
343 Mun tutkit, Herra, tarkasti Knut Legat Lindström Toisinto Laitilasta 286 394 Minua tutkit, Herrani
344 Mä elän laupeudesta Philipp Friedrich Hiller Simo Korpela Richard Faltin 275 Mä elän laupeudesta
4. Murhe, risti ja kiusaus
345 Haqvin Spegel Nikolaus Herman 287 360 Suo, Herra, mun sinuhun uskaltaa
346 Benjamin Schmolck Elias Lönnrot Severus Gastorius 288 387 Herraamme aina luottaa saa
347 289
348 Gustaf Ållon Abraham Frosterus Ruotsista 290 384 Autuas, ken elämänsä
349 291
350 Paul Gerhardt Saksasta 379 Herralle tiesi anna
351 293
352 Bengt Jakob Ignatius Ranskasta 295 366 Oi Isä meidän, huolen meistä kannat
353 296
354 Rakkaus, sä kuvaksesi Säk. 1–3, 5–6 Johann Scheffler, Säk. 4 saksalainen Alfred Brynolf Roos Heinrich Albert 297 430 Rakkaus, kun kuvaksesi
355 298
356 Tyydy, sielu, Herran tahtohon Väinö Vesala 356 sävelmä peräisin Piae Cantiones-kokoelmasta Tyydy, sielu, Herran tahtohon
357 Benjamin Szönyi Paavo Viljanen Böömistä 357 Saavu, Jeesus, suuri armontuoja
358 Johannes Pálfi Aukusti Oravala Unkarista 280 Älä vaadi, Jumala
359 301
360 Gustaf Ållon Ruotsista 300 352 Herra, koska tuskissani
361 Théodore de Bèze Louis Bourgeois 302 348 Niin kuin peura janoissansa
362 Haqvin Spegel Toisinto Mikkelistä 303 351 Taas ahdistuksen alta
363 Erik Lindschöld Toisinto Etelä-Pohjanmaalta 304 350 Oi Herra, korvas kallista
364 Säk. 1–3 Efraim Jaakola, säk. 4–5 Samuel Hellma Toisinto Raumalta 368 Jeesus matkakumppani
365 Onnia Hellén Toisinto Pohjois-Savosta 315 Valvoa mun, Jeesus, anna
366 306
367 305
368 Johann Agricola (?) Saksasta 307 346 Mä huudan, Kristus, sinua
369 David Nerreter August Ahlqvist Toisinto Raumalta 308 354 Kristityn ilman ristiä
370 309
371 Philipp Friedrich Hiller Simo Korpela Richard Faltin 363 Kuin mainen kulta puhdistuu
372 Ludwig Hembold Ranskasta 310 293 En tahdo Herrastani
373 Säk. 1–2 Ambrosius Lobwasser säk. 3–4 saksalainen Toisinto Porista 311 477 On Jumalassa turvani
374 312
375 313
376 Georg Neumark Georg Neumark 314 370 Ah, tiesi usko haltuun Herran
377 Christian Friedrich Richter Hilja Haahti Unkarista 353 Puolees, Jeesus, rukouksin
378 316
379 317
380 Anders Odhelius A-sävelmä toisinto Sortavalasta B-sävelmä Toisinto Savosta / Ahti Sonninen 361 Koska valaissee kointähtönen
381 Oskari Heikki Jussila Burchard Waldis 316 Käyn armoalttarillesi
382 323
383 Ruotsista Englannista 324 304 Oi Jeesus Kristus, autuuden
384 1938 virsikirja virsi 384 ruotsalainen, Bengt Jakob Ignatius Saksasta 235 391 Armahda, oi Herra, meitä
385 Samuel Ödmann 326 391
386 Lars T. Nyberg Elias Lagus Toisinto Pohjanmaalta 285 Voi, mihin raukka juoksisin
387 Johan Heerman Saksasta 328 520 Oi hyvä Jumala
388 Johannes Olearius August Ahlqvist Johann Crüger 329 271 Nyt kiitän riemuiten
389 Anders Odhelius Elias Lagus Toisinto Sortavalasta 358 Immanuel, mun valoni
390 Julius Krohn Englannista 330 313 Eteesi, armon Jumala
391 Toisinto Raumalta 286 Ah armon Herra suloinen
392 298
393
5. Kiitos– ja ylistysvirsiä
394 Sua, Luoja, kiitämme Nicetas Remesianalainen (?) Mikael Agricola Keskiajalta / Saksasta 320 Te Deum -hymni Sinua, Jumalaa
395 Lars Stenbäck Elias Lönnrot Ilmari Krohn 331 321 Sinua, Jumala
396 Taivaat kaikki valtiaansa Johan Ludvig Runeberg Knut Legat Lindström Karl Johan Moring 333 459 Taivaat kaikki valtiaansa
397 334
398 Julius Krohn 335 340 Herrasta veisaa kieleni
399 Sebaldus Heyden Heikki Klemetti 336 181 Jumala täysi turva on
400 337
401 Hemminki Maskulainen Burchard Waldis 338 325 Tulkaa ja riemuitkaa
402 Johann Franck Ruotsista 339 327 Kaikki maat, te riemuitkaatte
403 340
404 344
405 Jakob Arrhenius Keskiajalta / Saksasta 346 331 Ylistän Herran nimeä
406 Jakob Arrhenius Bengt Jakob Ignatius Böömistä 347 333 Kiitä Herraa, sieluni
407 Hyvä on Herra Saksasta Antonio Scandello 349 324 Hyvä on Herra
408 Herraa hyvää kiittäkää Jesper Swedberg A-sävelmä Heinrich Albert / Ruotsissa B-sävelmä suomalainen toisinto 350 332 Herraa hyvää kiittäkää
409 Jumalaa kiittää sieluni Hemminki Maskulainen Martti Luther

Saksasta

352 50 Muunnelma Marian kiitosvirrestä (Magnificat) Jumalaa kiittää sieluni
410 On täyttynyt jo lupaus Lars Stenbäck Elias Lönnrot Peter Sohr 353 259 Mukaelma kiitosvirrestä (Luuk. 1:68-79) Kiitetty Herra, joka kansallensa
411 Hemminki Maskulainen Toisinto Pohjanmaalta 354 258 Kiitetty olkoon Jumala
412 Nyt Herra, rauhaan lasket mun Hemminki Maskulainen Armas Maasalo 355 ja 356 49 Muunnelma Simeonin kiitosvirrestä (Luuk. 2:29-32) Nyt Herra, rauhaan mennä saan
413 358
414 A-sävelmä Böömistä, B-sävelmä toisinto Kalannista 334 Sanat ovat alun perin laukirjasta Halullisten sieluin hengelliset laulut Armon lapset, riemuitkaa
415 Sinulle kiitos, Isä maan ja taivaan Laurentius Paulinus Gothus E. Cajanus Toisinto Pohjanmaalta 359 326 Sinulle kiitos, Isä maan ja taivaan
416 Samuel Hedborn Carl Helenius Philipp Nicolai 360 335 Kaikkivoipa Jumalamme
417 Paul Gerhardt Otto Immanuel Colliander Johann Schop 361 270 Enkö Herraa Jumalaani
418 Haqvin Spegel Ruotsista 362 457 Pohjautuu psalmiin 148 ja apokryfisen Kolmen miehen kiitoslauluun Kiitetty nyt olkoon
419 Maan ja taivaan Luojan Väinö Havas Ruotsista 344 Maan ja taivaan Luojan
420 Kiitä Herraa, yö ja päivä Lina Sandell Uud. ja säk. 4 suom. Anna-Maija Raittila Felix Mendelssohn 461 Pohjautuu psalmin 148 ja apokryfisen Kolmen miehen kiitoslauluun Kiitä Herraa, yö ja päivä
421 Johannes Olearius Isak Ervast (?) Johann Crüger 364 328 Nyt kiitos Jumalan
422 Fredrik Gabriel Hedberg Antti Räty Ilmari Krohn 336 Me riemumielin ylistämme
423 365
424 Kiitos nyt Herran Joachim Neander Knut Legat Lindström Saksasta 366 329 Kiitos nyt Herran
425 Suomalainen arkkivirsi Toisinto Sortavalasta 367 330 Nyt Herran hyvyydestä
426 368
427 On ihanata ylistää Mikael Nyberg Hilja Haahti Toisinto Raumalta 342 Niin ihanaa on ylistää
6. Kristityn vaellus
428 Suomalainen arkkivirsi 1790. Saksasta 369 364 Tie taivaan kaita, ahdas on
429
430 Henrik Renqvist (?) Toisinto Etelä-Pohjanmaalta 365 Käy kohti isänmaatansa
431 Johan Kahl Elias Lagus Ruotsista 308 Ah Jeesus, Herrani
432 Gustaf Ållon Julius Krohn Toisinto Sortavalasta 370 402 En tehdä hyvää voisi
433 Heinrich Georg Neuss Elias Lönnrot Saksasta 371 302 Sinua, Jeesus, odotan
434 Johann Heinrich Schröder Elias Lönnrot Toisinto Kuortaneelta 372 385 Auta, oi Jeesus, kun eksytys suuri
435 373
436 Johann Joseph Winkler Heikki Saari Ilmari Krohn 405 Kirkkautta kohti kulje
437 Julius Krohn Heinrich Scheidemann 375 414 Oi, kuinka onkaan autuas
438 377
439 378
440 Jo vääryys vallan saapi Haqvin Spegel Elias Lönnrot 381
441 Suomesta Burchard Waldis 384 599 Maailma täällä iloitsee
442 Säk. 1 Petrus Brask, säk. 2 Johan Ludvig Runeberg, säk. 3–4 Zachris Topelius(?) Julius Krohn Ranskasta 385 403 Oi Herra, vakavasti
443 Saksasta Suomalainen toisinto 386 400 Voi niitä, jotka etsivät
444 387
445 387
446 388
447 Anna Nordensköld Elias Lagus Toisinto Pohjois-Savosta 407 Nyt nukutko vaan
448 Johan Holmberg Elias Lagus Toisinto Pohjanmaalta 406 Jo herää, sielu, synnin unestasi
449 Zachris Topelius Lauri Pohjanpää Saksasta / Erik August Hagfors 433 Oi etkö, ihminen, muistakaan
450 390
451 Johann Baptist Rosenthal, säk. 7 Carl Gustaf von Essen Ruotsista 391 598 Millainen on elämä?
452 392
453 393
454 394
455 Etkö ole ihmisparka Säk. 1–9 ja 11–13 Juhana Cajanus, 10. säkeistö Alfred Brynolf Roos Hollannissa / Suomessa 395 612 Etkö ole ihmisparka
456 Elsa Holmsten Johan Wacklin Toisinto Savosta / Armas Maasalo 307 Kiitos olkoon Jumalalle
457
IV. Eri toimet ja tilaisuudet
1. Isänmaa ja esivalta
458 398
459 Oi Herra, siunaa päämies maamme Alfred Brynolf Roos Dimitri Bortnjanski 399 579 Oi Herra, korkein valtiaamme
460 Ylistä Herraa Jumalaa Elias Lönnrot Heikki Klemetti 348 578 Ylistä Herraa Jumalaa
461 Oi kuningasten kuningas Julius Krohn Frans Petter Krank 580 Oi kuningasten kuningas
462 Sun kätes, Herra, voimakkaan Johan Ludvig Runeberg Keskiajalta / Suomessa 577 Sun kätes, Herra, voimakkaan
463 Lauri Kalliala Burchard Waldis 583 Veisaten Herralle
464 401
465
466 404
467 405
2. Sananpalvelijan kutsumus
468 Jesper Swedberg Saksasta 406 252 Oi Paimen lammasten
469 Heikki Saari Suomalainen toisinto 254 Sun työhös, Jeesus, kutsun sain
3. Sotilaan kutsumus
470 407
471 408
4. Koulu
472 Kun koulutyöni alkaa taas Kauko Veikko Tamminen William Mason 485 Koulussa lukukauden alkaessa Kun koulutyöni alkaa taas
Koulussa lukukauden päättyessä
473 Sun puolees, Herra, tuomme Kauko Veikko Tamminen Toisinto Sortavalasta 486 Koulussa lukukauden päättyessä Puoleesi, Herra, luomme
474 Elias Lönnrot Toisinto Raumalta 409 460 Oi Herra kaikkivaltias
475 Totuuden Henki Zachris Topelius Martti Ruuth Saksasta 484 Totuuden Henki
476
5. Lapsuus
477 Mä silmät luon ylös taivaaseen Johan Ludvig Runeberg Julius Krohn Rudolf Lagi 410 490 Mä silmät luon ylös taivaaseen
478 Oi Jumala, et hylkää pientä lasta Jesper Swedberg Bengt Jakob Ignatius Ranskasta 411 491 Oi Jumala, et hylkää pientä lasta
479 Ystävä sä lapsien Säk. 1 ruotsalainen, 2. Siri Dahlquist, 3. säkeistö Virsikirjakomitea 1937. Lauri Pohjanpää Ivar Vidéen 492 Ystävä sä lapsien
480 Simo Korpela Ranskasta 500 Käyn, Jeesus, kasvois etehen
481
482 Väinö Malmivaara Ranskasta 496 Oi Jeesus, ota syliisi
483 Säk. 1 ruotsalainen, 2.-4. säkeistöt Aarne Kaitila Arvi Jännes Armas Maasalo 493 Jeesus, lasten auttaja
484 412
6. Nuoruus
485
486 Säk. 1–3 Johan Olof Wallin, säk. 4 Niilo Rauhala Elias Lönnrot Gustaf Düben 506 Jeesus, tänne tulit meitä
487 Kaitse Jeesus, paimen hyvä Säk. 1–4 mahd. Siegmund von Birken,
Säk. 6 saksalainen,
Säk. 5 ]]Knut Legat Lindström]]
Knut Legat Lindström Ruotsista 134 378 Kaitse, Jeesus, paimen hyvä
488 Suo Herra, että nuoruuteni G. G. Adlerbeth
489 Jo varhain, Herra, annoit Yrjö J. E. Alanen Toisinto Kuortaneelta 512 Jo varhain, Herra, annoit
7. Vanhuus
490 Oi Isä, vanhuudessa Philipp Friedrich Hiller Simo Korpela Toisinto Tampereelta 526 Oi Isä, vanhuudessa
8. Puolison kuoltua
491 414
9. Sairaus ja terveys
492 415
493 416
494 1938 virsikirja virsi 494 Paul Gerhardt, Johann Crüger 417 483 Kuka meistä sinua
495 Tuomas Ragvaldinpoika 418 483
496 420
10. Matkalla olijat
497 Erik Natanael Söderberg Lauri Kalliala Ruotsista 596 Herra, varjelija teiden
498 422
499 Johan Ludvig Runeberg . August Ahlqvist Keskiajalta / Saksasta 423 593 Maan päällä aina, ihminen
500 424
501 Käy aavaa merta purtemme Zachris Topelius Hilja Haahti Heinrich Scheidemann 594 Käy aavaa merta purtemme
11. Ateria
502 425
503 Olof Pesonius Englannista 426 474 Nyt Herrallemme kiitoksen
504 Säk. 1–2, 4 Nicolaus Boye, säk. 3 Ruotsista Toisinto Raumalta 427 475 Kaikkien silmät tarkkaavat
505 428
506 430
507 432
508 Pohjoismainen ruokavirsi Ilta Koskimies A-sävelmä ranskalainen B-sävelmä Louis Bourgeois 472 Nyt silmäin alla Jeesuksen
509
12. Aamu ja ehtoo
a. Yhteisiä
510 433
511 Julius Krohn Axel von Kothen 434 545 Kaikessa, Herra armias
512 Ruotsista Saksasta 435 399 Taas armon kyllyydestä
513 436
514 437
515 438
516 Hilja Haahti Armas Maasalo 548 Tule kanssani, Herra Jeesus
b. Aamu
517 439
518 440
519 Johan Ludvig Runeberg Knut Legat Lindström Pohjoismainen / Suomessa 1911 441 541 Yö synkkä on jo hälvennyt
520 Jaakko Finno Saksasta 442 534 Yö synkkä aivan hämmästyi
521 Johan Kahl Elias Lagus Saksasta 443 540 Aurinko armas valollansa
522 Ruotsista Saksasta 444 535 Taas alkaa kiitoksella
523 445
524 Isak Ervast (?) Armas Maasalo 446 538 Oi Jeesus, lohdutukseni
525 447
526 Taas loistaapi aurinko kirkkauttaan Tuntematon pohjoismainen Hemminki Maskulainen pohjoismainen kansansävelmä keskiajalta 448 532 Taas siunattu päivä
527 Taas siunattu päivä nyt luo valoaan tuntematon (pohjoismainen) K. M. Kiljander Heikki Klemetti 449 532 Taas siunattu päivä
528 Johannes Kolros Saksasta 450 533 Sua kiitän, Jumalani
529 Elias Lönnrot Saksalainen 1500-luvulta 451 542 Nyt, Herra, aamun tullen
530 Säk. 1–3 Martin Opitz säk. 4–5 Johannes Melartopaeus Johann Schop 452 536 Kristus, valo valkeuden
531 Håkan Petri Ekman Toisinto Pieksämäeltä 453 537 Kun koittaa huomenhetki
532 454
533 Me kiitämme sua, Isämme Haqvin Spegel Eri Cajanus Heikki Klemetti 455
534 456
535 457
536
c. Ehtoo
537 458
538 Mikael Agricola Keskiajalta / Saksasta 459 550 Oi Kristus, kirkas aamunkoi
539 460
540 461
541 Hans Christensen Stehn Ruotsista 462 554 Jo päivä ehtii ehtoolle
542 463
543 Ruotsista Ranskasta 464 566 Yö joutuu etehemme
544 Frans Mikael Franzén Elias Lönnrot Saksasta 465 562 Kun päivä mailleen vaipuu
545 Nikolaus Selnecker Axel von Kothen 466 551 Sinua, Kristus, kiitämme
546 467
547 Paul Gerhardt Saksasta 468 559 Nyt kaikki päättää työnsä
548 Johann Rist Toisinto Eurajoelta 469 553 Päivä jälleen yöhön vaipuu
549 Johann Franck 470 553
550 471
551 Jacob Tegengren Ilta Koskimies Toisinto Eurajoelta, viimeistellyt Armas Maasalo 564 Aurinko vaipuu mailleen
552 Lina Sandell Kansansävelmä Skånesta 552 Mua siipeis suojaan kätke
553 Aukusti Oravala Toisinto Pohjanmaalta 557 Sinun luoksesi, Jeesus
554 Johan Olof Wallin Mikael Nyberg Adam Krieger 556 Taas päivä ajan virtahan
555 Oi Herra, luoksein jää Henry Francis Lyte William Henry Monk 555 Oi Herra, luoksein jää
556 Johann Christoph Ruben Ilta Koskimies Ranskasta 558 Pois aurinko jo painui vuorten taaksi
13. Suvi ja vuodentulo
557 Jo joutui armas aika Israel Kolmodin (?) Erik Cajanus Ruotsista 472 571 Suvivirsi Jo joutui armas aika
558 Taas kukkasilla kukkulat Elias Lönnrot Toisinto Raumalta 473 572 Taas kukkasilla kukkulat
559 Maa vaikka synnin tähden Johan Ludvig Runeberg Julius Krohn Melchior Vulpius 474 573 Maa vaikka synnin tähden
560 Soi kunniaksi Luojan Säk. 1 ja 2 Aukusti Waldemar Koskimies, 3. säkeistö Ilta Koskimies Jean Sibelius 462 Soi kunniaksi Luojan
561 476
562 477
563 478
14. Kovat ajat
564 480
565 481
566 482
567 Johann Crüger 483 347 Pois viha käännä, Herra, säästä meitä
568 484
569 486
15. Sota ja rauha
570 487
571
572 488
573 Latinalainen antifoni Ikivanha 489 ja 490 586 Latinalainen antifoni Jumala, meille armossa
574 Virsikirjakomitea 1984 Rudolf Lagi 491 588 Pohjautuu Frans Mikael Franzén virteen. Rauhan Herra, maailmaasi
575 Saksasta Keskiajalta / Saksasta 492 587 Terve, rauha suloinen
V. Viimeisitä tapahtumista
1. Valmistamisesta kuolemaan
576
577 493
578 494
579 Magnus de la Gardie (?) Julius Krohn Saksasta 495 613 Ken tuonen valtaa karttaa voi?
580 496
581 Johan Ludvig Runeberg Kaarle Martti Kiljander ja Virsikirjakomitea 1867 Loys Bourgeois / Suomalainen toisinto 497 609 Jää hyvästi nyt, sinä maailma, jää
582 Mä että täältä erkanen Magnus de la Gardie Bengt Jakob Ignatius Saksasta 498 605 Kun täältä, Jeesus, erkanen
583 Ah, autuaasti kuolla suomalainen arkkivirsi Hans Leo Hassler 499
584 Johann Leon Saksasta 500 607 Oi Herrani, nyt haltuusi
585 Sigismund Weingärtner Jakob Regnart 501 297 Mun hyvään Herraani
586 Otto von Schwerin Knut Legat Lindström Saksasta 502 625 Jeesus elää, turvani
587 503
588 Jakob Henrik Roos Knut Legat Lindström Heinrich Scheidemann 504 614 Nyt edessäsi, Jumala
589 Ruotsista Toisinto Lapualta 324 622 Minä vaivainen, vain mato, matkamies maan
590 505
591 Nikolaus Herman Saksasta 506 608 Kun saapunut on hetkeni
592 Saksalainen Saksasta 507 606 Jo joutuu lähtöhetki
593 Saksasta Ruotsista 508 624 Haavoihin Herran Jeesuksen
594 Pois täältä maailmasta Christop Knoll E. Cajanus Hans Leo Hassler 509
595 510
596 511
597 512
598 513
599 515
600 Oi Herra, jos mä matkamies maan Wilhelmi Malmivaara A-sävelmä Mikael Nyberg,
B-sävelmä Erik August Hagfors
631 Oi Herra, jos mä matkamies maan
2. Viimeinen tuomio
601 Edmund Gripenhielm Henrik Renqvist Ruotsista 516 156 Hautaan kaikki kaatuu kerran
602 517
603 Georgius Marci Sulo Salonen 518 154 Jo nouskaa, kristityt, valvokaa
604 Hemminki Maskulainen Toisinto Laitilasta 111 157 Maailma täynnä turhuuttaan
605 Joachim Magdeburg Heikki Klemetti 519 155 Jo Herran päivä läsnä on
606 Vihan päivä kauhistava Tuomas Celanolainen (?) Hemminki Maskulainen Keskiajalta / Suomessa 520 158 Vihan päivä kauhistava
607 Nouskaa jo! Soi ääni Herran Philipp Nicolai August Ahlqvist Philipp Nicolai 521 163 Herätkää! niin huuto kaikaa
3. Onneton iankaikkisuus
608 Oi iäisyys, mä pelkään pituuttasi Johann Rist E. Cajanus 522
609 Ihminen, miks aina vaan Laurentius Petri Efraim Jaakola 523
610 Oi suruton, niin varma menossansa Lars Lucidor E. Cajanus Toisinto Pohjanmaalta 524 615 Oi suruton, niin varma menossasi
4. Iankaikkinen elämä
611 Hemminki Maskulainen 525 144 sävelmä peräisin Piae Cantiones-kokoelmasta Kuoleman jälkeen parempaa
612 Säk. 2–6 Hemminki Maskulainen, säk. 1 Elias Lönnrot, säk. 7 Virsikirjakomitea 1937 Tanskasta 526 627 Elämä murheen laaksossa
613 Toisinto Pohjois-Savosta 527 628 Sanat ovat alun perin laukirjasta Halullisten sieluin hengelliset laulut En ymmärrä
614 528
615 Laurentinus Laurinus* Uud. Johan Åström 1814 Bengt Jakob Ignatius Toisinto Porista 529 617 Virsillä 615 ja 616 on sama alkuperäinenvirsi mutta eri historia virren ilmestymisen jälkeen. Taivaassa, ratki taivaassa
616 Laurentinus Laurinus* Suom. Laurentius Petri Aboicus virsikirjaan 1674 Toisinto Pohjois-Savosta 529 618 Virsillä 615 ja 616 on alkuperäinenvirsi mutta eri historia virren ilmestymisen jälkeen. Ratki taivaassa, ratki taivaassa
617 Taskasta Toisinto Kuortaneelta 531 619 Eijaa! Jo laulaa sielu kiitostansa
618 Johann Walter Toisinto Kuortaneelta 532 620 Sen suven suloisuutta
619 Pentti Jaakko Ignatius Toivo Kuula 533 629 Oi riemun rikkautta
620 Benjamin Schmolck Elias Lönnrot Toisinto Eurajoelta 534 623 Taivaaseen käy matkamme
621 Wilhelm Andreas Wexels Simo Korpela Nikolaus Herman 143 Oi päivä suuri, autuas
622 Tuolla taivaan asunnoissa Simo Korpela Leevi Madetoja 626 Tuolla taivaan asunnoissa
623 Nyt ylös, sieluni Johan Kahl Toisinto Kalannista 632 Nyt ylös, sieluni
VI. Isä meidän ja Herran siunaus
624 Sä, taivaallinen Isämme Martti Luther Suomalainen koraalitoisinto 318 208 Oi taivaallinen Isämme
625 319
626 322
627 Herra, siunaa, auta, Jesper Swedberg Johann Schop 535 209 Herra, siunaa, auta meitä
628 Herramme Jeesuksen Kristuksen armo Paavali (2. Kor. 13:13) Ilmari Krohn 536 210 Herramme Jeesuksen Kristuksen armo
Erinäisiä virsiä
629 Me kiitämme sinua Hilarius Poitierslainen Richard Faltin 126 Laudamus-hymni Me kiitämme sinua
630 Minun sieluni suuresti ylistän Herraa Armas Maasalo Marian kiitosvirsi (Magnificat), Luuk 1: 46-55
631 Herra nyt sinä lasket palvelijasi Ilmari Krohn Simeonin kiitosvirsi, Luuk. 2:29-32
632 Kiittäkäämme Jumalaa Ilmari Krohn Te Deum Laudamus Mikael Agricolan rukouskirjan mukaan
633 Pyhä pyhä pyhä Sanctus -hymni
Lisäys virsikirjaan
1. Lapset
634 Kun Jeesuksen luo tuotiin Pienoiset Pyhän maan Carla Jepsson Säk. 1–3 suom. Jaakko Haavio Melchior Vulpius 497 Kun äidit lapsiansa
635 Enkeleiden kanssa Säk. 1–3 Johann Wilhelm Hey]], Säk. 4 Anna-Maija Raittila Kauko Veikko Tamminen Lars Stråhle 494 Luoja enkeleineen
636 Vieraalla maalla kaukana Cecil Frances Alexander Jaakko Haavio Englannista 78 Vieraalla maalla kaukana
637 Taivaan Isä, nostit minut Jacob Thimothus Jacobsson Ruotsista 495 Taivaan Isä, nostit minut
638 Nyt kulkee halki korpimaan Anna-Maija Raittila William Mason 498 Nyt kulkee halki korpimaan
639 Jeesus, sinuun turvaten Maija Konttinen Böömistä 487 Jeesus, sinuun turvaten
640 Ilta on tullut, Luojani Säk. 1 englantilainen, säk. 2–3 Aune Krohn (?) Sofie Lithenius 563 Ilta on tullut, Luojani
641 Oi Jeesus, siunaa äitiä Väinö Malmivaara Ruotsista 467 Oi Jeesus, siunaa äitiä
2. Nuoret
642 Ah vuodata, Herra, jo Henkesi Väinö Malmivaara Toisinto Lapualta 504 Ah vuodata, Herra, jo Henkesi
643 Jo nuoruuteni aikana Säk. 1 ja 3 Jaakko Haavio, säk. 2, 4 ja 5 Kauko Veikko Tamminen Nathan Söderblom 237 Jo nuoruuteni aikana
644 Oi kuullukkaan nuoret
645 Mistä sitten turvan saisin
646 Oi Jeesus, palveluksees
647 Valkeus iankaikkinen Jaakko Haavio Toisinto Pohjois-Savosta 543 Valkeus iankaikkinen
648 Me nuoret Herran seuraajat Pauli Luodonpää Nikolaus Hermann
649 Rohkenethan, minkä maksoi Lina Sandell A-sävelmä Oskar Merikanto B-sävelmä Gustaf Düben 411 Rohkenethan, minkä maksoi
650 Maat, metsät hiljenneinä Paul Gerhardt Elias Lagus Saksasta 560 Maat, metsät hiljenneinä
651 Valtiaamme, kunniaasi Jaakko Haavio Saksasta 505 Valtiaamme, kunniaasi
3. Lähetys
652 Kristus-kuningas Pauli Vaalas Toisinto Raumalta 162 Kristus-kuningas
653 Maa kaikki vaikka Herran on Jaakko Haavio Toisinto Sortavalasta 450. Maa kaikki vaikka Herran on
654 Herää, Herran seurakunta Saksalainen Mikael Nyberg Felix Mendelssohn 148 Herää, Herran seurakunta
655 Et, kristikansa, unohtaa Saa
656 Menkää maitten ääriin asti Kauko Veikko Tamminen Rudolf Lagi 426 Menkää maitten ääriin asti
657 Kunnian Herraa palvelkaa Hans Utbø Mikael Nyberg Toisinto Pohjois-Savosta 434 Kunnian Herraa palvelkaa
658 Nyt nouskaa, kuulkaa kansat maan! Hans Adolf Brorson Mikael Nyberg Heikki Klemetti 419 Soi, riemuviesti Jumalan
659 Voittaja, suo voitto meille Gottfried Arnold Per Boreman Gustaf Düben 404 Voittaja, suo voitto meille
660 Oi nouse, aurinkomme Elias Blix Saksasta 101 Oi nouse, aurinkomme
661 Luovalla sanallas John Marriott Pauli Vaalas Gustav Pettersson 122 Luojansa sanasta
662 Soi kiitosvirsi kerran Jaakko Haavio Ranskasta 425 Soi kiitosvirsi kerran
663 Nyt katseesi nosta yli maan Magnus Brostrup Landstad Pauli Vaalas 423 sävelmä peräisin Piae Cantiones-kokoelmasta Katseesi nosta yli maan
664 Maan sato elonaikaan Per Lønning Per Boreman, Anna-Maija Raittila Toisinto Pohjois-Savosta 231 1. säk.Anders Frostenson Didakhen ehtoollisrukouksen Maan sato elonaikaan
665 On Kristus kirkon Herra Samuel John Stone Samuel S. Wesley 164 On Kristus kirkon Herra
4. Työ ja palvelu
666 On rakautes ääretön Ernst Frithiof Lönegren Säk. 1–2, 4–5 suom. Jaakko Haavio ja Säk. 3 suom. Anna-Maija Raittila Johann Crüger 436 Rakkaus olet ääretön
667 Nyt anna, Herra, tultasi Jaakko Haavio Suomalainen toisinto 518 Nyt anna, Herra, tultasi
668 Oi armahda, Kristus, niin kaita on tie Väinö Havas Rudolf Lagi 438 Oi armahda, Kristus, niin kaita on tie
669 Osoita, oi Jeesus Jaakko Haavio Saksasta 439 Näytä, Herra Jeesukseni
670 Herra, hoida lastasi Ludämilie Elisabeth von Schwarzburg-Rudolstadt Martti Ruuth Johann Crüger 380 Herra, hoida lastasi
671 Kun päivän työ on päättynyt Jaakko Haavio Toisinto Pohjanmaalta 524 Kun päivän työ on päättynyt
672 Herra Jeesus, kunniastas Eliza Sibbald Alderson Anna-Maija Raittila Toisinto Pohjois-Savosta 432 Herra Jeesus, kunniasta
673 Orjantappuroita kasvaa Jaakko Haavio Toisinto Raumalta 440 Orjantappuroita kasvaa
674 Vielä, Herra, kutsut meitä Väinö Malmivaara Toisinto Etelä-Pohjanmaalta 174 Vielä, Herra, kutsut meitä
675 Oi kiitos Herra, työstäni Nils Bolander Jaakko Haavio Saksasta 519 On työni, Herra, lahjaasi
676 Jumalan Pyhä Henki
677 Sä käskit, Herra, valona Gabriel Taapopi Sävy Vilkuna ja Pauli Vaalas Toisinto Sortavalasta 435 Sä käskit, Herra, valona
678 Mua läsnäolostasi Jaakko Haavio Toisinto Pieksämäeltä 592 Mua läsnäolostasi
679 Rukoilkaamme Herraa Taivaan ja maan 532

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Suomen evankelis-luterilaisen kirkon virsikirja Hyväksytty kahdennessatoista yleisessä kirkolliskokouksessa v. 1938, s. 847– 853 ja 970–974. (Virret 624–633 ja Virsien numerot verratuna v:n 1886 virsikirjan numeroihin). Otava, 1940.
  2. Suomen evankelis–luterilaisen kirkon Virsikirja Hyväksyty 12. yleisessä kirkolliskokouksessa vuonna 1938 Virret 634–679 Hyväksytty 19. yleisessä kirkolliskokouksessa vuonna 1963, s. 517– 544. Lisäys virsikirjaan. K. J. Guimmerus osakeyhtio, 1965.
  3. Nuottivirsikirja Hyväksytty kahdennessatoista yleisessä kirkolliskokouksessa v. 1938, s. 605–608. Wierner Södenrtöm osaskeyhtiö, 1939.
  4. Vuoden 1986 Virsikirjan virret edellisessä Virsikirjassa notes.evl.fi. Viitattu 24.12.2018.