Hans Leo Hassler

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hans Leo Hassler

Hans Leo Haßler (kastettu 26. lokakuuta 1564 – kuollut 8. kesäkuuta 1612) oli saksalainen säveltäjä ja urkuri. Hän vaikutti myöhäisen renessanssin ja varhaisen barokin ajalla.

Haßler syntyi Nürnbergissä ja aloitti opintonsa kotimaassaan, mutta lähti vuonna 1584 monien tuon ajan saksalaismuusikoiden tavoin Italiaan. Hän tutustui Giovanni ja Andrea Gabrieliin saaden vahvoja vaikutteita venetsialaisen koulukunnan musiikista.

Palattuaan Saksaan vuonna 1586 Haßler sai urkurintöitä ensin Augsburgista, sitten muun muassa Nürnbergistä, Ulmista ja Dresdenistä. Hän kuoli 47-vuotiaana Frankfurt am Mainissa kärsittyään pitkään tuberkuloosista.

Haßlerin tuotantoon kuuluu sekä maallista musiikkia että kirkkomusiikkia. Hänen varhaiset sävellyksensä ovat usein rohkeita, venetsialaisten mestarien tyyliin kirjoitettuja, mutta myöhemmässä hengellisestä musiikkissaan hän palasi perinteisempiin suuntauksiin.

Tunnetuin Hasselin koraali on peräisin hänen säveltämästään maallisesta rakkauslaulusta vuodelta 1601 ("Mein Gmüt ist mir verwirret, das macht ein Jungfrau zart"). [1]Sävelmä tuli pian Suomen virsikirjaan (1938:594 "Pois täältä maailmasta hartaasti halajan"); nykyisessä sitä ei enää ole. Tunnetuin tähän sävelmään liittyvä virsi on kuitenkin virsi ”Oi rakkain Jeesukseni”, Suomen evankelis-luterilaisen kirkon virsikirjassa numero 63, Ruotsin kirkon virsikirjassa 144. Koraali esiintyy myös useissa passioissa, esim. J. S. Bachin Matteuspassiossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Per Olof Nisser, Inger Selander, Hans Bernskiöld: Psalmernas väg. Kommentarer till text och musik i Den svenska psalmboken, s. 383. Wessmans musikförlag AB. ISBN 978-91-8771-034-6, 2014.
Tämä säveltäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.