Nicolaus Decius

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nicolaus Decius tai Nicolaus Tech (n. 1485 Hof, Oberfranken, Baijeri – n. 1546 Stettin) oli saksalainen munkki ja reformaation jälkeen evankelinen pappi Stettinissä.

Decius oli saksalaisen reformaation alkuvaiheen merkittävimpiä virsirunoilijoita. Hän opiskeli Leipzigin yliopistossa. Vuonna 1523 hän kirjoittautui Wittenbergin yliopistoon nimellä Nicolaus Tecius de Curia, ja opintonsa päätettyään hän toimi opettajana Braunschweigissä ja rehtorina Hannoverin koulussa.[1] Vuonna 1540 hänet mainitaan hovisaarnaajana Königsbergissä.[2] Decius harrasti paitsi virsirunoutta, myös muita kirjallisia töitä ja sävellystä. Hän oli sekä saarnaaja että kanttori, ja virsirunoilijana hän esiintyi jo ennen Lutheria[1].

Hän on kirjoittanut muutaman virren, joita lauletaan edelleen. Virsi ”Allein Gott in der Hör sei Ehr” on saksankielinen parafraasi, mukaelma latinankielisestä Gloria-hymnistä. Toinen hänen nimiinsä merkitty virsi on messun Agnus Dein mukaelma ”O Lamm Gottes, unschuldig”. Tätä virttä on Johann Sebastian Bach käyttänyt Matteus-passion alkukuoron cantus firmuksena.[3]

Molemmat tulivat nopeasti suosituiksi ja ne käännettiin muun muassa tanskaksi, ruotsiksi ja suomeksi.[4]

”Allein Gott” ilmestyi ruotsiksi 1562 ja suomeksi Jacobus Finnon virsikirjaan 1583. Se on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon virsikirjassa virsi 128, Ainoan Herran Jumalan”. Ruotsin kirkon virsikirjassa siitä on toinen käännös, virsi 18 ”Soi kiitosvirsi Herralle”.

”O lamm Gottes” ilmestyi ruotsinkielisenä 1536 Olaus Petrin kääntämänä ja suomeksi Mikael Agricolan 1549 kääntämänä. Suomessa siihen on myöhemmin lisätty kaksi säkeistöä. Suomen kirkon virsikirjassa se on virsi 65 "Oi Jumalan Karitsa", kolmisäkeistöisenä ja Ruotsin kirkon virsikirjassa virsi 143 yksisäkeistöisenä.

Suomen kirkon virsikirjassa on myös kolmas Deciuksen virsi, virren 131, Oi Isä kaikkivaltias, neljäs säkeistö, joka on liitetty Jacobus Finnon muotoilemaan Herran rukouksen parafraasiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Oscar Lövgren: Psalm- och sånglexikon, s. 693. Gummesons bokförlag, Stockholm, 1964. (ruotsiksi)
  2. Evangelisches Gesangbuch. Ausgabe für die Evangelisch-Lutherische Landeskirche Sachsens. Evangelische Verlagsanstalt GmbH, Leipzig, 1995. (saksaksi)
  3. Chorale Melodies used in Bach's Vocal Works O Lamm Gottes, unschuldig bach-cantatas.com. Viitattu 28.11.2020. (englanniksi)
  4. Per Olof Nisser, Inger Selander, Hans Bernskiöld: Psalmernas väg. Kommentaren till text och musik i Den svenska psalmboken. Band 1 Psalmerna 1- 204 av den ekumeniska psalmboksdelen., s. 380, 381. Wessmans musikförlag AB Visby 2014 ISBN 978-91-8771-034-6, 2014. (ruotsiksi)