Te Deum

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Te Deum on vanha kristillinen hymni. Suomeksi teksti alkaa sanoin: ”Sinua, Jumala, me ylistämme / Sinua, Herra, me kunnioitamme”.

Hymni koostuu kolmesta eri osasta, joista järjestyksessä toinen on kristologinen. Kolmas osa koostuu psalminjakeista.

Sanoituksen alkuperä ei ole varma. Luultavasti 800-luvulta peräisin oleva legenda kertoo, että piispa Ambrosius olisi laulanut Te Deumia kastaessaan Augustinusta pääsiäisenä 387. Alkuperäinen melodia on vanhimpia tunnettuja sävellyksiä. Melodia on kuitenkin vuosisatojen aikana vaihdellut, ja monet tunnetut säveltäjät ovat tehneet siitä oman versionsa.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hymniä lauletaan usein kiitosjumalanpalveluksissa. Katolisessa kirkossa sitä lauletaan useimmiten kaikissa suurimmissa jumalanpalveluksissa ja erityisesti pääsiäisaikana. Se kuuluu perinteisesti sunnuntain matutinaan. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon virsikirjan liitteessä sen numero on 802 ja siitä on kaksi virreksi tehtyä versiota, 320 ja 321[1].

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tekstin ovat säveltäneet esimerkiksi Haydn, Mozart, Berlioz, Verdi, Bruckner, Dvořák, Britten ja Pärt monien muiden ohella. Antonio Vivaldi kirjoitti myös musiikin teokseen Te Deum (RV 622), mutta tämä sävellys on kadonnut. Marc-Antoine Charpentierin säveltämän Te Deumin alkusoitto tunnetaan Euroopan televisio- ja radioliiton ja erityisesti Eurovision laulukilpailun tunnussävelmänä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osmo Vatanen: Te Deum -hymnistä avautuvia liturgianteologisia näköaloja. Ego sum qui sum: Jouko Martikaisen juhlakirja. Studier i systematisk teologi vid Åbo Akademi nr 29. Åbo 2006: Åbo Akademi. 431 s. toim. Tuomas Martikainen. s. 321-331. ISBN 952-12-1678-6

  1. Suomen evankelisluterilaisen kirkon virsikirja. Hyväksytty kirkolliskokouksessa 1986. s. 479-483, 936
Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.