Henry Purcell

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Henry Purcell

Henry Purcell (10. syyskuuta 1659 Westminster21. marraskuuta 1695 Lontoo) oli brittiläinen barokin ajan säveltäjä. Purcell oli oman aikansa merkittävimpiä säveltäjiä, joka kirjoitti teoksia sekä kirkkoon, näyttämölle, hoviin ja yksityishenkilöille.[1]

Purcellin sävellyksissä oli toisinaan ranskalaisia ja italialaisia vaikutteita. Hän kuitenkin onnistui kehittämään omaperäisen tyylin, josta monet muut barokkiajan säveltäjät ottivat vaikutteita.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Purcell syntyi Westminsterissä. Hänen isänsä Henry Purcell senoir kuului kuninkaalliseen kappeliin ja lauloi Kaarle II:n kruunajaisissa. Isän kuoltua 1664 Purcell asetettiin setänsä Thomas Purcellin huollettavaksi.

Purcell alkoi opiskella musiikkia Henry Cooken, Pelham Humfreyn ja John Blowin johdolla. Hänen kerrotaan säveltäneen jo yhdeksänvuotiaana, vaikka varhaisin Purcellin säveltämäksi tiedetty teos, oodi kuninkaan syntymäpäiville, on vuodelta 1670.

Purcell viritti urkuja Westminster Abbeyssa urkuri Blowin alaisuudessa ja nimitettiin 1677 Kaarle II:n jousiorkesterin säveltäjäksi. Vuonna 1680 Blow erosi Westminster Abbeyn urkurin paikalta ja jätti sen 22-vuotiaalle oppilaalleen. Purcell omistautui kuudeksi vuodeksi ainoastaan hengellisen musiikin sävellykseen ja jätti teatterisuhteensa. 1680-luvulla Purcell sävelsi yhden nykyään hänen tunnetuimmista teoksistaan, oopperan Dido ja Aeneas. Sen tarkemmasta sävellysajasta ei ole tietoa. Säveltäjän muuhun tuotantoon kuuluu mm. runsaasti soitinmusiikkia sekä "puoliooppera" The Fairy Queen.

Purcell kuoli Westminsterissä 1695. Hänen kuolinsyynsä on jäänyt epäselväksi. Yhden teorian mukaan hän menehtyi tuberkuloosiin.[2][3] Toisen teorian mukaan hän kylmettyi kohtalokkain seurauksin palatessaan eräänä iltana kotiin pääsemättä kuitenkaan sisään, koska hänen vaimonsa oli tarkoituksellisesti lukinnut häneltä oven. Henry Purcellin veli oli säveltäjä Daniel Purcell.

Musiikkinäytteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henry Purcellin marssi kuningatar Maryn hautajaisiin (1695) (Ogg Vorbis -äänitiedosto, 2 min 19 s, 98 kbit/s)
Henry Purcellin Lucinda Is Bewitching Fair (Ogg Vorbis -äänitiedosto, 17 min 3 s, 202 kbit/s)
'The Queen's Dolour (A Farewell)' (Ogg Vorbis -äänitiedosto, 3 min 9 s, 127 kbit/s)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Westrup, Jack Allan: Henry Purcell 17.11.2018. Encyclopædia Britannica. Viitattu 26.3.2015.
  2. Henry Purcell: Biography, Music & Facts Study.com. Viitattu 19.11.2018 (englanniksi).
  3. Henry Purcell New World Encyclopedia. Viitattu 19.11.2018 (englanniksi).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.