Jean-Baptiste Lully

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jean-Baptiste Lully.

Jean-Baptiste Lully (alun perin Giovanni Battista Lulli, 28. marraskuuta 1632 Firenze22. maaliskuuta 1687 Pariisi) oli italialaissyntyinen ranskalainen säveltäjä. Hän vietti suurimman osan elämästään Ludvig XIV:n hovin palveluksessa.[1] Lully oli Ranskan kansalainen vuodesta 1661 lähtien.

Lully syntyi Firenzessä ja oppi lapsena soittamaan kitaraa ja viulua. Vuonna 1646 hän siirtyi Ranskaan. Täällä hän alkoi opiskella musiikin teoriaa Nicolas Métrun johdolla. Vuonna 1652 Lully nimitettiin kuninkaallisen hoviorkesterin kapellimestariksi ja vuonna 1653 hovisäveltäjäksi. Vuonna 1669 hän hankki siihen saakka Robert Cambertin ja Pierre Perrinin hallussa olleet oikeudet ranskalaisen kansallisoopperan johtoon ja hallitsi siitä lähtien miltei yksinvaltiaan tavoin ranskalaista oopperaa. Lullyn suurin merkitys oli siinä, että hän vakiinnutti ranskalaisen, silloisesta italialaisesta huomattavasti poikkeavan oopperatyylin, jossa kuoro- ja balettikohtauksilla on tärkeämpi rooli.[2]

Lully menehtyi kuolioon, joka syntyi, kun hän oli 8. tammikuuta 1687 osunut tahtipuikolla jalkaansa, johtaessaan Ludvig XIV:n leikkauksesta toipumisen juhlistamiseksi säveltämäänsä Te Deumia.

Lully sävelsi muun muassa baletteja ja oopperoita. Hän teki musiikin myös Molièren näytelmään Porvari aatelismiehenä.[1]

Oopperat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Media[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

LULLY Choeur des divinités de la terre et les eaux.mid Choeur des divinités de la terre et des eaux, from Psyché (1678) - Midi file (ohje)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Salonen, Lippo & Salonen, Sirkka (suom.) & Väänänen, Juha (toim.): ”Lully, Jean-Baptiste”, Kuka teki mitä, Kuvitettu elämäkerrallinen hakuteos, s. 160. Alkuteos Howat, Gerald & Wallis, Frank (toim.): Who Did What? Mitchell Beazley Illustrated Biographical Dictionary. Mitchell Beazley 1985. Suuri Suomalainen Kirjakerho, 1986. ISBN 951-643-251-4.
  2. Toivo Haapanen ym. (toim.): Musiikin tietokirja, s. 292–293. Helsinki: Otava, 1948.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jean-Baptiste Lully.
Tämä säveltäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.