Ruotsin valtiopäivät

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ruotsin valtiopäivät
Sveriges riksdag
Logo
Logo
2014 Riksdag Structure.svg
Tyyppi Yksikamarinen
Puhemies Urban Ahlin
Edustajia 349
Puolueet

Hallitus (138)

Hallituksen tukipuolueet (21)

Oppositio (190)

Kotisivut
Ruotsin valtiopäivien sali
Ruotsin valtiopäivärakennus

Ruotsin valtiopäivät eli Ruotsin eduskunta (ruots. Sveriges riksdag) on Ruotsin lakeja säätävä elin. Se kokoontuu vaaleilla valittuna ryhmän puhemiehen johtamana. Ruotsiin tuli vuonna 1909 pitkän julkisen keskustelun jälkeen osittainen äänioikeus toiseen kamariin, ja yleinen ja yhtäläinen äänioikeus lopulta 1921.

Ruotsin valtiopäivillä on edustettuna kahdeksan puoluetta, jotka ovat viimeisimpien valtiopäivävaalien mukaan suuruusjärjestyksessä sosiaalidemokraatit (31,01 %), maltilliset (23,33 %), ruotsidemokraatit (12,86 %), vihreät (6,89 %), keskusta (6,11 %), vasemmisto (5,72 %), liberaalit (5,42 %) ja kristillisdemokraatit (4,57 %).

Ruotsin hallinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsin valtio on virallisesti perustuslaillinen monarkia, jonka muodollinen päämies on kuningas. Vallan kolmijako-opin mukaisesti lainsäädäntövaltaa Ruotsissa käyttää yksi­kamarinen parlamentti, toimeenpanovaltaa pää­ministerin johtama hallitus ja tuomiovaltaa riippumattomat oikeusistuimet. Parlamentarismi on ollut käytössä vuodesta 1917 ja naisilla ääni­oikeus vuodesta 1919.

Ruotsissa on käytössä suhteellinen vaalitapa. Ruotsin vaalijärjestelmä on samantyyppinen kuin mikä on käytössä myös esimerkiksi Saksassa.

Ruotsissa on vallalla monipuoluejärjestelmä, ja suurin puolue johtaa hallitusta keski­suurten ja pienten puolueiden kera. Perinteisesti suurin johtava puolue on Ruotsissa ollut Sosiaalidemokraattinen työväenpuolue, jonka vaikutus maan politiikkaan on ollut suuri. Liittoutunut keskusta-oikeisto on onnistunut kuitenkin murentamaan sosiaalidemokraattien valta-asemaa: keskusta-oikeistolaisten puolueiden muodostama Alliansen johti Ruotsia vuosina 2006–2014. Sosiaalidemokraatit ovat harjoittaneet tästä syystä vielä tiiviimmin vuonna 1998 aloitettua yhteistyötä vihreiden ja vasemmiston kanssa. Vuoden 2010 vaaleissa oikeisto-vasemmisto-vastakkainasettelu näkyi jo selvästi, ja siitä oli eniten etua oikeistoenemmistölle. Sen jälkeen punavihreät puolueet purkivat vaaliliittonsa.

Valtiopäiväpuolueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsalaiset puolueet ovat jakautuneet kahteen ryhmittymään eli blokkiin. Porvarillinen allianssi (ruots. Den borgerliga alliansen) koostuu maltillisesta kokoomuksesta, liberaaleista, keskustapuolueesta ja kristillisdemokraateista. Punavihreään blokkiin ruots. De rödgrona kuuluvat Ruotsin sosiaalidemokraattinen työväenpuolue, vasemmistopuolue ja ympäristöpuolue vihreät. Vuoden 2010 vaaleissa valtiopäiville nousseet ruotsidemokraatit eivät ole osa kumpaakaan blokkia.

Puolue Ruotsinkielinen
nimi
Aatesuunta
Keskustapuolue C Centerpartiet keskustalainen liberalismi
Kristillisdemokraatit KD Kristdemokraterna kristillisdemokratia
Liberaalit L Liberalerna keskustalainen sosiaaliliberalismi
Maltillinen kokoomus M Moderata samlingspartiet keskusta-oikeistolainen liberaalikonservatismi
Ruotsidemokraatit SD Sverigedemokraterna kansallismielinen euroskeptismi
Ruotsin sosiaalidemokraattinen työväenpuolue S Sveriges socialdemokratiska arbetareparti keskusta-vasemmistolainen sosiaalidemokratia
Vasemmistopuolue V Vänsterpartiet sosialismi
Ympäristöpuolue Vihreät MP Miljöpartiet de Gröna punavihreä ekososialismi

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]