Ruotsin valtiopäivät

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ruotsin valtiopäivät
Sveriges riksdag
Logo
Logo
Sveriges riksdag 2018.svg
Tyyppi yksikamarinen
Puhemies Andreas Norlén (M)
24. syyskuuta 2018 alkaen
Edustajia 349
Puolueet

Hallitus (116)

Hallituksen tukipuolueet (79)

Oppositio (154)

Kotisivut

Ruotsin valtiopäivät eli Ruotsin kansanedustuslaitos (ruots. Sveriges riksdag) on Ruotsin lakeja säätävä elin. Se kokoontuu vaaleilla valittuna ryhmän puhemiehen johtamana. Ruotsiin tuli vuonna 1909 pitkän julkisen keskustelun jälkeen osittainen äänioikeus toiseen kamariin, ja yleinen ja yhtäläinen äänioikeus lopulta 1921.

Vaalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsin valtiopäivien sali
Ruotsin valtiopäivärakennus

Ruotsin valtiopäivillä on 349 edustajapaikkaa, joista 310 valitaan 29 vaalipiiristä ja 39 valitaan tasauspaikkoina, joilla taataan puolueille valtakunnallisen suhteellisuuden tarkempi toteutuminen. Vaalipiirien paikkaluvut määräytyvät piirin asukasmäärän perusteella. Valtiopäivävaalien äänikynnys on valtakunnallisesta tuloksesta laskettava 4%. Henkilökohtaiset äänet asettavat valtiopäivävaaleissa ehdokkaan ohi puoluelistan, jos ehdokas saa 8% tai enemmän puolueen saamasta äänimäärästä[1].

Äänestyskelpoisia ovat 18 vuotta viimeistään vaalipäivänä täyttäneet Ruotsin kansalaiset, jotka ovat jossain elämänsä vaiheessa asuneet Ruotsissa[2].

Valtiopäiväpuolueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsin valtiopäivillä on vaalikaudella 2018–2022 edustettuna kahdeksan puoluetta, jotka ovat suuruusjärjestyksessä sosiaalidemokraatit (100 paikkaa), maltillinen kokoomus (70), ruotsidemokraatit (62), keskusta (31), vasemmisto (28), kristillisdemokraatit (22), liberaalit (20) ja vihreät (16). Vaalikausi alkoi 24. syyskuuta 2018, jolloin vuoden 2018 vaaleissa valitut kansanedustajat aloittivat kautensa.[3][4]

Ruotsalaiset puolueet ovat jakautuneet kahteen ryhmittymään eli blokkiin. Porvarillinen allianssi koostuu maltillisesta kokoomuksesta, liberaaleista, keskustapuolueesta ja kristillisdemokraateista. Punavihreään blokkiin kuuluvat Ruotsin sosiaalidemokraattinen työväenpuolue, vasemmistopuolue ja ympäristöpuolue vihreät. Vuoden 2010 vaaleissa valtiopäiville nousseet ruotsidemokraatit eivät ole osa kumpaakaan blokkia.

Puolue Ruotsinkielinen
nimi
Aatesuunta
Keskustapuolue C Centerpartiet keskustalainen liberalismi
Kristillisdemokraatit KD Kristdemokraterna kristillisdemokratia
Liberaalit L Liberalerna keskustalainen sosiaaliliberalismi
Maltillinen kokoomus M Moderata samlingspartiet keskusta-oikeistolainen liberaalikonservatismi
Ruotsidemokraatit SD Sverigedemokraterna kansallismielinen euroskeptismi
Ruotsin sosiaalidemokraattinen työväenpuolue S Sveriges socialdemokratiska arbetareparti keskusta-vasemmistolainen sosiaalidemokratia
Vasemmistopuolue V Vänsterpartiet sosialismi
Ympäristöpuolue Vihreät MP Miljöpartiet de Gröna punavihreä ekososialismi

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Elections in Sweden s. 16-17, 20
  2. Elections in Sweden s. 5
  3. Ledamöter & partier Sveriges Riksdag. Viitattu 21.9.2018.
  4. Ledamöter i partiordning Sveriges Riksdag. Viitattu 24.9.2018.