Ruotsin vaalijärjestelmä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vuoden 2010 vaalien äänestyslippuja. Samanaikaisesti järjestetään kolme eri vaalia (valtiopäivä-, maakäräjä- ja kunnallisvaalit), joista jokaisessa on erivärinen äänestyslippu.
Puolueiden valkoisia äänestyslippuja vuoden 2009 europarlamenttivaaleissa.

Ruotsin vaalijärjestelmä on suhteellinen kuten Suomessa, mutta eroaa toteutukseltaan merkittävästi.

Vaalitavan piirteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edustajapaikkojen jakautumisen määrää muunnettu Sainte-Laguën menetelmä. Menetelmä on samankaltainen valtiopäivien, maakäräjäkuntien valtuustojen, kunnanvaltuustojen ja Europarlamentin vaaleissa. Vaalit käydään suljettuna listavaalina, jossa pääsääntöisesti äänestetään ehdokkaan sijaan puoluetta. Valtiollisissa ja maakäräjävaaleissa käytössä on äänikynnys, joka vaikeuttaa pienten puolueiden ehdokkaiden läpipääsyä. Kaikki kolme kotimaista vaalia järjestetään neljän vuoden välein samana päivänä, joka on syyskuun kolmas sunnuntai. Europarlamentin vaalit järjestetään kesäkuussa viiden vuoden välein kaikissa EU-maissa. Puolueet määräävät ehdokkaiden sijoituksen listalla, joten yksittäisen ehdokkaan mahdollisuudet riippuvat suuresti hänen puolueensa päätöksistä. Ehdokkaaksi vaaleissa voivat asettua henkilöt, joilla on oikeus äänestää kyseisissä vaaleissa[1].

Äänestystapahtuma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen vaaleja valtio toimittaa äänestyskortin jokaiselle, jolla on oikeus äänestää.[2]

Äänestäminen tapahtuu äänestyslipuilla. Eri puolueiden äänestämistä varten on eri liput. Liput ovat puolueiden toimittamia, eivät viranomaisten painattamia. Valtio maksaa lippujen painatuskulut valtiopäivävaaleissa, jos puolue on saanut 1 % ääniä jommassakummassa kahdesta edellisestä vaalista. Maakäräjä- ja kunnallisvaaleissa ilmaiseen painatukseen ovat oikeutettuja kaikki puolueet, joilla on ennestään edustajia valittavassa hallintoelimessä.[3] Äänestyslippujen on oltava samankokoisia ja samanlaisesta materiaalista. Lipun väri määrää mihin vaaliin lippu on tarkoitettu. Keltainen on valtiopäivävaaleihin, sininen maakäräjävaaleihin ja valkoinen kunnanvaltuustojen ja Europarlamentin vaaleihin.

Äänestyslippuja on tarjolla äänestäjälle kolmea tyyppiä. Puolueäänestyslipussa on puolueen nimi toisella puolella ja toinen puoli on tyhjä. Nimiäänestyslipussa on puolueen nimi ja lista ehdokkaista, joista äänestäjä voi halutessaan merkitä mieluisan, jolloin hän antaa puolueäänen lisäksi henkilökohtaisen äänen kyseiselle ehdokkaalle. Sekä puolue- että nimiäänestyslippuja painetaan kullekin puolueelle erikseen. Kolmantena vaihtoehtona on tyhjä äänestyslippu, johon äänestäjä voi kirjoittaa puolueen nimen. Äänestyslipuista suurin osa menee hukkaan. Äänestyspäivää varten painetaan noin 650 miljoonaa äänestyslippua, kun äänioikeutettuja on noin 7,7 miljoonaa.[4]

Vaaleissa voidaan äänestää ennakkoon ja vaalipäivänä äänestysaika on klo 8–20 (eurovaaleissa klo 21:een asti). Ennakkoon annettu ääni voidaan kumota vaalipäivänä ja äänestää uudelleen. Äänestäessä on todistettava henkilöllisyys.[5]

Ruotsalainen äänestystapahtuma on sikäli poikkeuksellinen, että äänestäjä valitsee äänestyspaikalla julkisesti näkyvillä olevasta telineestä haluamansa puolueen äänestyslipukkeen tai useamman, jos vaaleja on monta. Lipukkeita jakavat myös eri puolueiden aktiivit äänestyspaikan ulkopuolella, ja äänestäjä voi halutessaan jo etukäteen tilata lipukkeen itselleen postitse. Äänestäjä voi poimia mukaansa niin monen puolueen lipukkeet kuin haluaa, esimerkiksi yrittäessään säilyttää vaalisalaisuuden. Äänestäjä merkitsee äänestyskopissa haluamaansa lipukkeeseen ruksin ehdokkaan kohdalle ja palauttaa lipukkeen kuoressa vaalivirkailijalle.[6]

Arvostelua ja ongelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Euroopan komissio on arvostellut Ruotsin äänestysmenettelyä vaalisalaisuuden puuttumisesta.[7][8]

Vuoden 2018 vaaleissa oli Ruotsissa ensimmäistä kertaa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön vaalitarkkailijoita.[9] Tanskalainen vaalitarkkailija Michael Jensen kommentoi, ettei ole tarkkailijana ”missään maassa nähnyt niin epädemokraattisia vaaleja kuin Ruotsissa”.[10] Vaaleissa oli myös Democracy Volunteers -järjestön vapaaehtoisia vaalitarkkailijoita. He kiinnittivät huomiota yleiseen ”perheäänestämiseen” eli siihen, että perheenjäsenet menevät äänestyskoppiin yhdessä, jolloin yksi perheenjäsen voi opastaa ja ohjata toisen äänestämistä. [11]

Kun eri puolueita äänestetään eri lipuilla, jotka ovat avoimesti esillä, sattuu toisinaan, että jonkin puolueen äänestysliput katoavat.[12][13] Jopa vaalivirkailija saattaa piilottaa kilpailevan puolueen äänestysliput.[14]

Ruotsin vaalijärjestelmän erikoisuudet hidastavat äänten laskentaa. Ennakkoääniä ei voida laskea ennen vaalipäivän äänestyksen päättymistä, koska antamansa ennakkoäänen voi perua antamalla uuden äänen vaalipäivänä. Tällöin ennakkoäänikuori täytyy erikseen mitätöidä. Myös nimiäänestyslippujen, joihin äänestäjä on merkinnyt kannattamansa ehdokkaan, läpikäynti on hidasta.[15]

Valtiopäivien vaalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsin valtiopäivillä on 349 edustajapaikkaa, joista 310 valitaan 29 vaalipiiristä ja 39 valitaan tasauspaikkoina, joilla taataan puolueille valtakunnallisen suhteellisuuden tarkempi toteutuminen. Vaalipiirien paikkaluvut määräytyvät piirin asukasmäärän perusteella. Valtiopäivävaalien äänikynnys on valtakunnallisesta tuloksesta laskettava 4 %. Henkilökohtaiset äänet asettavat valtiopäivävaaleissa ehdokkaan ohi puoluelistan, jos ehdokas saa 8 % tai enemmän puolueen saamasta äänimäärästä[16].

Äänestyskelpoisia ovat 18 vuotta viimeistään vaalipäivänä täyttäneet Ruotsin kansalaiset, jotka ovat jossain elämänsä vaiheessa asuneet Ruotsissa[17].

Maakäräjävaltuustojen vaalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsi on jaettu kahteenkymmeneen maakäräjäkuntaan, joihin valitaan väkiluvusta riippuen 31-149 edustajaa maakäräjävaltuustoihin. Näissä vaaleissa vaalipiirit ovat yksittäisiä kuntia tai kuntien yhdistelmiä. 9/10 paikoista jaetaan kiinteinä vaalipiiripaikkoina ja 1/10 on tasauspaikkoina jaettavia. Äänikynnys on valtiopäivävaaleja alhaisempi 3% ja henkilökohtaisia ääniä tarvitaan vain 5% listan ohittamiseen. Maakäräjävaaleissa samoin kuin kunnanvaltuustojen vaaleissa äänestyskelpoisia ovat viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttäneet kyseisessä maakunnassa tai kunnassa asuvat Ruotsin kansalaiset, EU-maiden sekä Islannin ja Norjan kansalaiset ja pysyvästi yhtämittaisesti Ruotsissa kolme vuotta asuneet muiden maiden kansalaiset[18].

Kunnanvaltuustojen vaalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsin 290 kunnassa valitaan valtuusto vaaleilla, joissa ei ole äänikynnystä ja tasauspaikkoja. Äänestyskelpoisuuden ehdot ovat samat kuin maakäräjävaaleissa[19].

Europarlamentin vaalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsista valittiin viimeksi 18 edustajaa vuoden 2009 vaaleissa europarlamenttiin. Europarlamentin vaaleissa koko maa on yhtenä vaalipiirinä, tasauspaikkoja ei ole ja listan ohittamiseen tarvitaan henkilökohtaisia ääniä 5%. Europarlamentin vaaleissa saavat äänestää 18-vuotiaat EU-maiden kansalaiset, joilla ei ole oikeutta äänestää muualla EU-parlamentin vaaleissa[20].

Kansanäänestykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsissa voidaan järjestää neuvoa-antavia kansanäänestyksiä tai perustuslaillisia, sitovia kansanäänestyksiä[21]. Esimerkkeinä näistä ovat neuvoa-antava kansanäänestys vuonna 1955 oikeanpuoleiseen liikenteeseen siirtymisestä ja vuoden 2003 äänestys euron käyttöönotosta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Elections in Sweden s. 2-3, 7, 18
 2. Elections in Sweden s. 6
 3. Elections in Sweden s. 8-9
 4. Sweden: General Elections 9 September 2018. ODIHR needs assessment mission report. 8.6.2018. Warsaw: Office for Democratic Institutions and Human Rights. Viitattu 14.9.2018.
 5. Elections in Sweden s. 10-11
 6. Petja Pelli: Ruotsin paikallisvaaleissa äänestäminen oli erikoinen kokemus: Kaikki paikalla olijat näkivät, minkä puolueen valitsin Helsingin Sanomat. 9.9.2019. Viitattu 9.9.2018.
 7. European Commission questions Swedish voting rules Radio Sweden. 21.2.2015. Viitattu 9.9.2018.
 8. Note for the permanent representation of Sweden to the European Union 27.2.2015. Euroopan komissio. Viitattu 9.9.2018.
 9. Etyjin vaali­tarkkailijat ensi kertaa Ruotsin vaaleissa: lipukejärjestelmä uhkaa vaali­salaisuutta. Ilta-Sanomat, 9.9.2018. Artikkelin verkkoversio Viitattu 10.9.2018.
 10. Det svenska valsystemet "chockerar" dansk politiker Aftonbladet.se. 9.9.2018. Viitattu 10.9.2018.
 11. Preliminary Statement – Sweden General Election 09/09/18 Democracy Volunteers. Arkistoitu 15.9.2018. Viitattu 19.9.2018.
 12. Kaisla Kuuskoski: Vakava tilanne Göteborgissa: Ruotsi­demokraattien äänestysliput kaksi tuntia kateissa. Ilta-Sanomat, 9.9.2018. Artikkelin verkkoversio Viitattu 9.9.2018.
 13. Hærværk rammer Sverigedemokrater Berlinske. 1.9.2010. Viitattu 9.9.2018.
 14. Politiker i Surahammar dömd för valfusk Sveriges Radio P4 Västmanland. 18.10.2007. Viitattu 9.9.2018.
 15. Tom Kankkonen: Ruotsissa lopullinen vaalitulos lykkääntyy – vaalijärjestelmän erikoisuudet hidastavat tuloksen valmistumista Yle.fi. 14.9.2018. Viitattu 14.9.2018.
 16. Elections in Sweden s. 16-17, 20
 17. Elections in Sweden s. 5
 18. Elections in Sweden s. 6, 17, 20
 19. Elections in Sweden s. 17
 20. Elections in Sweden s. 5, 20
 21. Elections in Sweden s. 3

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ruotsin vaalijärjestelmä.