Slovakian tasavallan kansallinen neuvosto

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kansallisen neuvoston rakennus Bratislavassa kuvattuna 2011.

Slovakian tasavallan kansallinen neuvosto (slovakiksi Národná rada Slovenskej republiky) on Slovakian yksikamarinen kansanedustuslaitos. Sen muodostavat 150 kansanedustajaa, jotka valitaan suhteellisen vaalitavan vaaleilla neljäksi vuodeksi kerrallaan. Neuvosto on päätösvaltainen, jos äänestykseen osallistuu vähintään 76 edustajaa. Maassa ei ole vaalipiirijakoa, vaan kaikki äänestävät samoja ehdokkaita.

Slovakian parlamentin nimi on ollut Slovakian tasavallan kansallinen neuvosto lokakuusta 1992 alkaen. Sen edeltäjä, Slovakian kansallinen neuvosto, päätti vuosina 1969–1992 osasta asioita, jotka kuuluivat Tšekkoslovakian osana olleelle Slovakialle.

Vuoden 2006 vaaleissa sosiaalidemokraatit (Smer – sociálna demokracia) saivat 50 paikkaa, kristillisdemokraattien liitto (Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana) 31 paikkaa ja slovakkien (Slovenská národná strana) ja unkarilaisten (Strana maďarskej koalície - Magyar Koalíció Pártja) kansallispuolueet kumpikin 20 paikkaa.

Maaliskuussa 2012 järjestettiin ennenaikaiset parlamenttivaalit, jotka voitti Slovakian sosialidemokraattinen puolue Smer ja sai 44,4 prosenttia eli 84 paikkaa. Äänestysprosentti oli vajaat 60. Toiseksi eniten ääniä sai kristillisdemokraattien ja tuoreen oikeistopuolueen vaaliliitto. Niiden yhteinen saalis oli 16 paikkaa. Korruptioskandaalissa ryvettynyt oikeistolainen SDKU-DS metti maineensa korruptioskandaalissa ja sen paikkaluku jäi 11 parlamenttipaikkaan ja kannatus putosi parissa vuodessa 15 prosentista kuuteen. Maassa ajauduttiin ennenaikaisiin vaaleihin Euroopan väliaikaisen kriisirahaston kasvattamisen vuoksi.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yle.fi viitattu 13.3.2012
Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.