Simeonin kiitosvirsi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kristuksen temppeliin tuominen

Simeonin kiitosvirsi (lat. Nunc dimittis) (nyk. Simeonin kiitoslaulu) on Luukkaan evankeliumissa[1] oleva Pyhän Simeonin lausuma rukous. Evankeliumi kertoo, kuinka Simeon näkee Jeesus-lapsen temppelissä ja tunnistaa tämän Messiaaksi. Simeonin kiitoslaulu esiintyy myös Pseudo-Matteuksen evankeliumissa, jonka mukaan Simeon on tapahtuman aikaan 112-vuotias.[2]

Herra, nyt sinä annat palvelijasi rauhassa lähteä, niin kuin olet luvannut. Minun silmäni ovat nähneet sinun pelastuksesi, jonka olet kaikille kansoille valmistanut: valon, joka koittaa pakanakansoille, kirkkauden, joka loistaa kansallesi Israelille.

Rukous luetaan tai lauletaan ortodoksisessa jumalanpalvelusperinteessä ehtoopalveluksessa sekä katolisessa ja luterilaisessa jumalanpalvelusperinteessä kompletoriossa, rukoushetkessä päivän päättyessä. Sen ovat säveltäneet useat kuuluisat säveltäjät.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon virsikirjassa on kynttilänpäivän virsi 49, "Nyt Herra, rauhaan mennä saan", joka on Hemminki Maskulaisen kirjoittama ja Armas Maasalon säveltämä mukaelma Simeonin kiitoslaulusta.[3] Virsikirjan Jumalanpalveluslaulujen osastossa on Sakariaan kiitosvirsi perinteisellä psalmisävelmällä, virsi 804.[4] Ruotsin kirkon virsikirjassa se on virsi 677, a- sävelmämä III psalmisävelmä ja b-sävelmämä Trond Kvernon 1979 säveltämä melodia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Luuk. 2:29–32
  2. Repo, Matti: Saarna kirkkoherra Jukka Kemppaisen ja kappalainen Timo Pietilän virkaanasettamismessussa 7.2.2010. Tampereen hiippakunta. Viitattu 20.3.2010.
  3. Suomen evankelisluterilaisen kirkon virsikirja, s. 75. Suomen kirkon sisälähetysseura. ISBN 951-600-716-3.
  4. Simeonin kiitoslaulu (Nunc dimittis) virsikirja.fi. Viitattu 16.4.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineistoon on tallennettu tekstiä aiheesta: