Pseudo-Matteuksen evankeliumi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pseudo-Matteuksen evankeliumi
Kirjailija anonyymi kirjoittaja
Kieli latina
Genre evankeliumi, apokryfinen kirjoitus
Suomennos
Suomentaja Johannes Seppälä
Kustantaja Ortokirja ry
Julkaistu 1979 teoksessa Apokryfiset evankeliumit
Sivumäärä 27 s.
ISBN 951-95564-0-0
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Pseudo-Matteuksen evankeliumi on yksi Uuden testamentin apokryfikirjoista. Se tunnetaan myös nimillä Matteuksen lapsuusevankeliumi ja Marian syntymä ja Vapahtajan lapsuus.

Evankeliumi kuuluu niin sanottuihin lapsuusevankeliumeihin. Niiden tavoitteena oli täyttää Jeesuksen elämäkerran lapsuusajan kuvauksissa ennen kahdettatoista ikävuotta olevia aukkoja. Evankeliumi kertoo Neitsyt Marian syntymästä ja nuoruudesta ja näihin vaiheisiin liittyvistä ihmeistä, sekä Jeesuksen lapsuudesta. Evankeliumissa on yhdistelty Jaakobin evankeliumia ja Tuomaan lapsuusevankeliumia ja sepitetty niiden pohjalta lisää legendoja. Jaakobin evankeliumin kuvaukseen on liitetty kertomus paosta Egyptiin, jota seuraavat lapsuusevankeliumin kertomukset. Kirjoittajan tavoitteena on ollut näiden kirjoitusten sulauttaminen yhdeksi teokseksi.

Jaakobin evankeliumin tavoin Maria kuvataan jo lapsena poikkeukselliseksi ja äärimmäisen hurskaaksi. Muiden lapsuusevankeliumien tapaan Jeesuksen kerrotaan tehneen jo lapsena ihmetekoja ja opettaneen hämmästyttävällä viisaudella. Evankeliumi on ensimmäinen, joka mainitsee härkien ja aasien läsnäolon Jeesuksen syntyessä. Tästä on tullut oleellinen osa jouluseimiä ja muita kristillisiä joulun tapahtumien kuvauksia.

Kirjoitus vaikutti paljon keskiaikaiseen ajatteluun, erityisesti siksi, että se kuului pyhimyslegendoja sisältäneeseen suosittuun Legenda aureaan. Niinpä siitä kirjoitettiin myös uusia versioita, kuten Libellus de Nativitate Sanctae Mariae, joka sisälsi ainoastaan ensimmäisen Marian syntymää käsitelleen osan. Toinen kirjoitukseen perustunut teksti oli Arabialainen lapsuusevankeliumi, jossa on lisäyksiä yliluonnollisista tapahtumista.