Arabialainen lapsuusevankeliumi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arabialainen lapsuusevankeliumi
Kirjailija tuntematon
Kieli syyria (kadonnut), arabia (kadonnut)
Genre lapsuusevankeliumi
Julkaistu 500-luku
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Arabialainen lapsuusevankeliumi on Uuden testamentin apokryfisiin kirjoihin kuuluva lapsuusevankeliumi eli kirjoitus, joka kertoo Jeesuksen lapsuudesta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapsuusevankeliumi on kirjoitettu 500-luvulla, ja se perustuu sisällöltään Tuomaan lapsuusevankeliumiin ja Jaakobin protoevankeliumiin. Kirjoituksesta on tunnettu vain arabiankielisiä kopioita. Tekstikritiikin avulla on päätelty, että kirjoitus on alun perin kirjoitettu syyriaksi[1] mutta käännettiin arabiaksi todennäköisesti niihin aikoihin, kun kristinusko alkoi levitä Arabian niemimaalla.

Arabiankielinen teksti tunnettiin vielä 1600-luvun lopulla, jolloin siitä tehtiin käännös, mitä kautta teksti on sen jälkeen tunnettu. Tämän jälkeen myös arabiankielinen versio on kadonnut.[1]

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Evankeliumi koostuu kolmesta osasta:

  1. Jeesuksen syntymä, Jaakobin protoevankeliumin pohjalta.
  2. Ihmeet Egyptiin tehdyn pakomatkan aikana, paikallisen perimätiedon pohjalta.
  3. Jeesuksen ihmeet lapsena, Tuomaan lapsuusevankeliumin pohjalta.

Evankeliumissa on runsaasti ihmeitä joita alkuperäisissä teksteissä ei ole, kuten parantava Jeesuksen vaippa, Jeesuksen hiki, joka muuttuu palsamiksi sekä vaatteiden värjääminen monenvärisiksi pelkällä indigovärillä. Kirjoitus myös esittää Jeesuksen tavanneen jo lapsena Juudas Iskariotin sekä ryövärit, joiden kanssa hänet ristiinnaulittiin.

Evankeliumin kertomuksia, erityisesti toisen osan ihmeitä Egyptissä, on myös Koraanissa. Kriittisen tutkimuksen mukaan se, että nämä kertomukset sisältyvät Koraaniin, johtuu evankeliumin suuresta vaikutuksesta arabien keskuudessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Davies, Stevan L.: The Infancy Gospels of Jesus: Apocryphal Tales from the Childhoods of Mary and Jesus--annotated & Explained, s. 25. Christian folktales. SkyLight Paths Publishing, 2009. ISBN 9781594732584. Teoksen verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]