Arabialainen lapsuusevankeliumi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Arabialainen lapsuusevankeliumi on Uuden testamentin apokryfisiin kirjoihin kuuluva kirjoitus, joka käsittelee Jeesuksen lapsuutta. Se kuuluu siis lapsuusevankeliumeiden tyylilajiin.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapsuusevankeliumi on kirjoitettu 500-luvulla, ja se perustuu sisällöltään Tuomaan lapsuusevankeliumiin ja Jaakobin protoevankeliumiin. Kirjoituksesta tunnetaan vain arabiankielisiä kopioita. Tekstikritiikin avulla on päätelty, että kirjoitus on alun perin kirjoitettu syyriaksi mutta käännettiin arabiaksi todennäköisesti niihin aikoihin, kun kristinusko alkoi levitä Arabian niemimaalla.

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Evankeliumi koostuu kolmesta osasta:

  1. Jeesuksen syntymä, Jaakobin protoevankeliumin pohjalta.
  2. Ihmeet Egyptiin tehdyn pakomatkan aikana, paikallisen perimätiedon pohjalta.
  3. Jeesuksen ihmeet lapsena, Tuomaan lapsuusevankeliumin pohjalta.

Evankeliumissa on runsaasti ihmeitä joita alkuperäisissä teksteissä ei ole, kuten parantava Jeesuksen vaippa, Jeesuksen hiki, joka muuttuu palsamiksi sekä vaatteiden värjääminen monenvärisiksi pelkällä indigovärillä. Kirjoitus myös esittää Jeesuksen tavanneen jo lapsena Juudas Iskariotin sekä ryövärit, joiden kanssa hänet ristiinnaulittiin.

Evankeliumin kertomuksia, erityisesti toisen osan ihmeitä Egyptissä, on myös Koraanissa. Kriittisen tutkimuksen mukaan se, että nämä kertomukset sisältyvät Koraaniin, johtuu evankeliumin suuresta vaikutuksesta arabien keskuudessa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]