Cecil Frances Alexander

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cecil Frances Alexander

Cecil Frances Alexander (huhtikuun alussa 181812. lokakuuta 1895), o.s. Humphreys, oli irlantilainen runoilija.

Henkilöhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cecil Frances Humphreys syntyi Dublinissa 1818 yläluokkaiseen perheeseen. Hänen vanhempansa olivat majuri John Humphreys ja Elizabeth Reed. Tytär alkoi kirjoittaa uskonnollisia runoja jo nuorena. Ensimmäiset runonsa hän julkaisi useilla eri salanimillä Dublin University Magazine -lehdessä.

1840-luvulla Humphreys julkaisi useita erityisesti lapsille suunnattuja runokokoelmia, joista tunnetumpia on Hymns for Little Children (1848). Siinä olivat mukana myös runot All Things Bright and Beautiful ja There is a Green Hill Far Away, joista jälkimmäinen tunnetaan suomenkielisen virsikirjan virtenä Vieraalla maalla kaukana. Humphreysin runot saivat vaikutteita runoilija John Kebleltä ja yleisemminkin Oxfordin yliopiston piirissä toimivasta uskonnollisesta liikkeestä, jonka aktiivinen tukija Humphreys myös oli.

1850 Humphreys meni naimisiin irlantilaisen kirkonmiehen William Alexanderin kanssa. Perhe asui Londonderryssä ja Strabanessa, mutta heidän taloudellinen tilanteensa oli heikko, kunnes aviomies nimitettiin 1867 Derryn ja Raphoen piispaksi. Hänen vaimonsa teki hyväntekeväisyystyötä langenneiden naisten ja köyhien parissa mutta laati myös lukuisia uusia virsiä.

Humphreys kuoli kotikaupungissaan Londonderryssä syksyllä 1895.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]