Cecil Frances Alexander

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cecil Frances Alexander

Cecil Frances Alexander (o.s. Humphreys, huhtikuun alussa 181812. lokakuuta 1895) oli irlantilainen runoilija.

Henkilöhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cecil Frances Humphreys syntyi Dublinissa 1818 yläluokkaiseen perheeseen. Hänen vanhempansa olivat majuri John Humphreys ja Elizabeth Reed. Tytär alkoi kirjoittaa uskonnollisia runoja jo nuorena. Ensimmäiset runonsa hän julkaisi useilla eri salanimillä Dublin University Magazine -lehdessä.

1840-luvulla Humphreys julkaisi useita erityisesti lapsille suunnattuja runokokoelmia, joista tunnetumpia on Hymns for Little Children (1848). Siinä olivat mukana myös runot "All Things Bright and Beautiful" ja "There is a Green Hill Far Away", joista jälkimmäinen tunnetaan suomenkielisen virsikirjan virtenä "Vieraalla maalla kaukana". Humphreysin runot saivat vaikutteita runoilija John Kebleltä ja yleisemminkin Oxfordin yliopiston piirissä toimineesta uskonnollisesta liikkeestä, jonka aktiivinen tukija Humphreys myös oli.

1850 Humphreys meni naimisiin irlantilaisen kirkonmiehen William Alexanderin kanssa. Perhe asui Londonderryssä ja Strabanessa, mutta heidän taloudellinen tilanteensa oli heikko, kunnes aviomies nimitettiin 1867 Derryn ja Raphoen piispaksi. Hänen vaimonsa teki hyväntekeväisyystyötä langenneiden naisten ja köyhien parissa mutta laati myös lukuisia uusia virsiä.

Kenties tunnetuin hänen kirjoittamansa laulu on joululaulu "Once in Royal David's City". Sen hän on kirjoittanut, kun hänen kummilapsensa valittivat kuivasta katekismuksen opetuksesta. Hän kirjoitti muutamia tekstejä lapsia silmälläpitäen, joissa hän käytti materiaalina uskontunnustuksen toista kappaletta, tämän laulun osalta sanojaː "sikisi Pyhästä Hengestä, syntyi Neitsyt Mariasta." Virsi julkaistiin useissa anglikaanisen kirkon laulukirjoissa ja sitä käytetään usein joulun jumalanpalvelusten kulkuelauluna.[1] Se kuuluu perinteisesti Cambridgen King’s Collegen kautta levinneeseen "Festival of Nine Lessons and Carols" -jumalanpalvelukseen, jota vietetään jouluaattona.[2]

Laulun pohjalta ruotsalainen runoilija Eva Norberg on kirjoittanut jouluvirren "Och det hände vid den tiden" (Den svenska psalmboken 1986 numero 129). Se on Ruotsin kirkon virsikirjassa Pekka Kivekkään 1995 kääntämänä, alkusanoiltaan "Pitkää tietä Betlehemiin".

Humphreys kuoli kotikaupungissaan Londonderryssä syksyllä 1895.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Per Olof Nisser, Inger Selander, Hans Bernskiöld: Psalmernas väg. Kommentaren till text och musik i Den svenska psalmboken Band 1 Psalmerna 1- 204 av den ekumeniska psalmboksdelen., s. 340. Wessmans musikförlag AB Visby 2014, 2014. ISBN 978-91-8771-034-6. (ruotsiksi)
  2. A FESTIVAL OF NINE LESSONS AND CAROLS kings.cam.ac.uk. Viitattu 27.11.2020. (englanniksi)