Vieraalla maalla kaukana

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vieraalla maalla kaukana
säveltäjä Tuntematon Englannissa 1734
sanoittaja Cecil Frances Alexander
suomentaja Jaakko Haavio
virsikirjan numero 78
virsikirjaan Lisävihkoon 1963

Vieraalla maalla kaukana on evankelis-luterilaisen kirkon virsikirjan virsi numero 78 ja perinteinen pitkäperjantain virsi. Vuoden 1938 virsikirjassa virren numero on 636.

Vieraalla maalla kaukana -virren alkuperäiset englanninkieliset sanat There is a Green Hill Far Away on kirjoittanut irlantilainen ja erityisesti lapsille suunnattujen virsien laatijana tunnettu Cecil Frances Alexander vuonna 1848. Runo ilmestyi heti seuraavana vuonna Alexanderin kokoelmassa Hymns for Lit­tle Child­ren. Nykyisin käytössä oleva suomennos on Jaakko Haavion laatima, ja se otettiin mukaan virsikirjan lisävihkoon vuonna 1963.

Virren sävelmä ilmestyi ensimmäisen kerran William Tans’urin kokoelmassa The Harmony of Sion vuonna 1734. Sen säveltäjä on tuntematon, mutta samaa sävelmää käytetään myös virressä 274 Kristuksen tähden menköön vain.

Vieraalla maalla kaukana -virttä on pidetty varsinkin aiemmin sopivana lasten ja nuorten virtenä, koska se kertoo kristinuskon kannalta olennaisimman asian pitkäperjantaista: Jeesuksen sovituskuoleman. Virressä korostuu myös se, ettei Jeesuksen kärsimystä ole helppo ymmärtää eikä ihminen ei voi järjellään ymmärtää Jumalan tarkoitusperiä vaan joutuu luottamaan kuin lapsi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]