Georg Weissel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Georg Weissel (1590 Domnau, Itä-Preussi1. elokuuta 1635 Köningsberg) oli saksalainen pappi ja virsirunoilija.

Weissel opiskeli teologiaa ja musiikkia Albertus-yliopistossa. Hän työskenteli rehtorina Friedlandissa, Itä-Preussissa, kunnes hänestä tuli joulukuussa 1623 Köningsberglin luterilaisen Altroßgärter-kirkon pappi.

Altroßgärterin kirkko Köningsbergissä.
Freylinghausenschen Gesangbuch: Macht hoch die Tür (1734).

Weisselin kirjoittamia virsiä on säilynyt 23. Tunnetuin niistä on adventtivirsi "Avaja porttis, ovesi " (Macht hoh die Tür) jonka hän kirjoitti vastavalmistuneen Altroßgärter-kirkon vihkimiseen. Virsi julkaistiin painettuna Preussische Fest-Lieder kokoelmassa 1642.[1] Virsi on käännetty useille eri kielille. Johann Sebastian Bach käytti Weisselin virttä ”Nun liebe Seel, nun ist es Zeit” Jouluoratorion viidennessä kantaatissa.[2]

Saksan ”Evangeliches Gesangbuchissa” on Weisselin adventtivirren lisäksi vain kaksi hänen kirjoittamaansa virttä.[3] Suomessa ja Ruotsissa tunnetaan hänen virsistään ainoastaan adventtivirsi "Avaja porttis, ovesi". (Suomen ev. lut. kirkon virsikirja virsi 2, Ruotsin kirkon virsikirja virsi 107, Hengellisen laulukirja laulu 609 ja Cantemus -laulukirja, laulu 34.)

  1. Oscar Lövgren: Psalm- och sånglexikon, s. 774. Gummesons bokförlag, Stockholm, 1964. (ruotsiksi)
  2. Bach Cantatas Website bach-cantatas.com. Viitattu 22.3. 2019. (ruotsiksi)
  3. Evangelisches Gesangbuch 1995. Leipzig: Evangelische Verlagsanstalt, 1995. (saksaksi)