Lainelautailu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee lainelautailua. Purjelautailusta kertoo artikkeli Purjelauta.
Hakusana Surffaus ohjautuu tänne.
Surffaaja Havaijilla.

Lainelautailussa eli surffauksessa (havaijiksi: he‘e nalu) kuljetaan veden päällä lainelaudan eli surffilaudan avulla.

Surffaaja odottaa aaltoa laudan päällä maaten, ja alkaa sopivan aallon lähestyessä meloa käsillä kohti rantaa. Sopivalla hetkellä, lähellä aallon harjaa, surffaaja nousee seisomaan laudalle. Surffausta harrastetaan nykyisin kaikilla mantereilla, muun muassa Yhdysvalloissa, Australiassa, Brasiliassa ja Espanjassa.

Lainelautailu on mahdollista kun aallot ovat riittävän suuria ja säännöllisiä. Vaikka laji vaikuttaa helpolta, vaatii se paitsi hyvää fyysistä kuntoa, myös loistavaa tasapainoa ja ajoitusta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Surffaus on harrastuksena vanha. Vuosina 1777 ja 1778 kapteeni James Cook raportoi nähneensä surffaajia Tahitilla ja Oahulla. Saarilla asuvat lähetyssaarnaajat kielsivät surffauksen vuonna 1821. Surffaus tuli jälleen muotiin vuonna 1920, kun havaijilainen uimari Duke Kahanamoku (1890–1968) teki harrastuksen taas hyväksytyksi. Nykyään surffaus on maailmalla tunnettu urheilulaji ja maailmanlaajuisia kilpailuja pidetään vuosittain. Suomisurffauksen historiasta löytyy artikkeli relaasta http://www.relaa.com/sisalto/artikkelit/minä-ja-härmäsurffin-kehityskaari .

Surffaukseen soveltuvia paikkoja Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääkaupunkiseutu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Surffaus.
Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.