Minigolf

Wikipedia
(Ohjattu sivulta Ratagolf)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ratagolf-rata Saksassa

Ratagolf (kansanomaisemmin minigolf tai pienoisgolf) on golf-pelin tapaan 18-reikäisellä radalla pelattava mailapeli.

Ratagolfissa käytetään golf-peleissä käytettävien puttereiden kaltaisia mailoja. Palloja on tuhansia erilaisia, ominaisuudet vaihtelevat pompusta, kovuudesta ja pinnasta riippuen. Ratagolf-radat ovat satojen metrien mittaisten golf-ratojen sijaan muutamien metrin mittaisia eterniitti-, betoni- ja huoparatoja, sekä 2010 alkaen myös MOS-ratoja (Suomessa käytetään yleisimmin huoparatoja). Radat voivat olla joko ulkona tai sisällä. Yleisempiä ovat ulkoradat. Radoilla on erilaisia esteitä.

Tavoitteena on golfin tapaan saada pallo lyötyä reikään mahdollisimman pienellä lyöntimäärällä. Mikäli pelaaja ei saa palloa kuudennella lyönnillä reikään, keskeytyy kyseisen radan pelaaminen ja radan tulokseksi merkitään seitsemän lyöntiä.

Joissakin maissa, esimerkiksi Yhdysvalloissa (USA:ssa yleisimmin MOS-radoilla), kisataan myös suuremman luokan rahapalkinnoista. Palkinnot voivat nousta jopa 25 000 euroon.

Minigolf Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1953 avattu Porin Kirjurinluodon minigolfrata.

Suomen ensimmäiset minigolfradat rakennettiin Helsinkiin vuonna 1952. Vanhin toiminnassaoleva rata on Sibeliuspuiston minigolf, joka sijaitsee Sibeliuksen puistossa Töölössä.[1]

Suomessa lajin kilpailutoimintaa organisoi Suomen Ratagolfliitto ry. Lajiliitossa on yli 20 jäsenseuraa, joissa on yhteensä noin 700 jäsentä. Minigolfin MM-kilpailut pelataan Lahdessa, Launeen minigolfkeskuksessa vuonna 2015.

Suomen suurimpia minigolfkeskuksia ovat Tampereen Koulukatu (eterniitti-, huopa-, betoniradat) ja Lahden Launeen minigolfkeskus (2 huoparataa ja eterniittiradat).

Suomessa voi nykyään pelata myös adventure-radalla (MOS). Suomessa suurin ratagolf/minigolf-rata sijaitsee Kouvolan Jaalassa, johon v. 2010 aukaistiin uusi merirosvoaiheinen minigolf-rata. Radalla on 18 väylää. Vuonna 2011 kentällä kisattiin Suomen ensimmäinen ratagolfliiton MOS-alustalla pelattava kilpailu.

Ratagolfin viralliset kilpailusäännöt löytyvät Suomen Ratagolfliiton kilpailutoimintasivulta

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta minigolf.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sibeliuspuiston minigolf: Sibeliuspuiston minigolf: Historia Viitattu 29.1.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]