Krav Maga

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kravmaga.jpg
Krav Maga Marines.jpg
Tiedosto:Senior Defence-5.gif
Siviilikriisinhallinnan sovelluskoulutus Krav Maga, Hollywood.
Krav Magan vyöarvot/tasot
Valkoinen Ceinture blanche.png Krav Maga P0 Patch.svg
Keltainen Ceinture jaune.png Krav Maga P1 Patch.svg
Krav Maga P2 Patch.svg
Oranssi Ceinture orange.png Krav Maga P3 Patch.svg
Krav Maga P4 Patch.svg
Vihreä Ceinture verte.png Krav Maga P5 Patch.svg
Krav Maga G1 Patch.svg
Sininen Ceinture bleue.png Krav Maga G2 Patch.svg
Krav Maga G3 Patch.svg
Ruskea Ceinture marron.png Krav Maga G4 Patch.svg
Krav Maga G5 Patch.svg
Musta Ceinture noire.png Krav Maga E1 Patch.svg
Krav Maga E2 Patch.svg
Krav Maga E3 Patch.svg
Krav Maga E4 Patch.svg
Krav Maga E5 Patch.svg

Krav Maga (hepreaksi ‏קרב מגע‎ eli kontaktitaistelu) on israelilainen lähitaistelu- ja itsepuolustusjärjestelmä, joka perustuu ihmisen luontaisiin reaktioihin stressitilanteessa. Krav Maga on kehitetty ainoastaan itsepuolustusta varten, ja siksi siinä ei järjestetä kilpailuja tai näytöksiä eikä siinä ole sääntöjä, vaikka lajissa onkin tasojärjestelmä. Krav Magan kantavana ajatuksena on perustajansa Imrich Lichtenfeldin unelma "So that one may walk in peace", eli vapaasti suomennettuna "Jotta voisit kulkea rauhassa".

Krav Magan historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Krav Magan kehitti Imrich "Imi" Lichtenfeld, joka syntyi vuonna 1910 Budapestissa. Imi kasvoi Slovakian pääkaupungissa Bratislavassa. Imin isä Samuel Lichtenfeld harrasti sirkuksessa voimannäytöksiä, minkä ohessa hän tutustui mm. kamppailu-urheiluun ja kannusti myös Imin urheilulajien harrastamista.

Imi johti 1930-luvulla nuorten juutalaisten ryhmittymää, jonka tarkoituksena oli hillitä fasististen ryhmien pääsyä juutalaisalueille. Tällöin Imi huomasi eron urheilukamppailun ja todellisen katutaistelun välillä. 1944 Imi aloitti juutalaissotilaiden kouluttamisen.

Myöhemmin Imi muutti Iso-Britannian hallitsemaan Transjordaniaan. Siellä hän alkoi opettaa lähitaistelua Haganahille, juutalaiselle puolisotilaalliselle järjestölle. Kun Israel perustettiin vuonna 1948, Imi aloitti Krav Magan opettamisen Israelin armeijalle. 60-luvulla lopetettuaan työnteon armeijassa, hän alkoi opettaa krav magaa myös siviileille. Lichtenfeld menehtyi vuonna 1998.

Ennen 80-lukua lähes kaikki krav maga -harrastajat olivat israelilaisia, mutta vuonna 1981 Krav Magaa alettiin esitellä Yhdysvalloissa, aluksi lähinnä juutalaisissa piireissä, mutta pian Krav Magaa esiteltiin jo FBI:lle. Nykyään korkeatasoisia harrastajia löytyy ympäri maailmaa, myös Suomesta. Suomessa Pohjolan Krav Maga Itsepuolustusliiton Ari Kankaalla on 3. danin musta vyö lajissa ja tasoastejärjestelmää käyttävässä Suomen Krav Maga -liitossa toimii yksi Expert 4 -tason kouluttaja.

Krav Maga nykyään[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Imi jäi eläkkeelle 1964, mutta jatkoi Krav Magan kehittämistä siviilien tarpeisiin. Krav Maga on nykyisin maailmanlaajuisesti levittynyt laajimmin monien kansainvälisten liittojen alaisuuteen, joiden johdoissa toimii hänen parhaita oppilaitaan. Lajilla on useita eri liittoja The Israeli Krav Maga Association (IKMA), European Krav Maga Federation (FEKM), The Krav Maga Association of America (KMAA) , International Krav Maga Federation (IKMF) ja Krav Maga Global (KMG). Ylivoimaisesti maailman suurimmaksi Krav Maga- organisaatioksi (liitto) nousi 2010 Rio de Janeiron kansainvälisessä Krav Maga- kokouksessa European Krav Maga Federation (FEKM) lähes 10 000 jäsenellään (2011 12 000); liiton johdossa toimii lajin perustajan (Imi) oppilas Richard Douieb (6. dan).

Krav Magan harjoittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perusperiaatteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki tekniikat tähtäävät suurimpaan mahdolliseen tehokkuuteen tosielämän tilanteissa. Hyökkäyksissä ja puolustautumisissa pyritään lopettamaan hyökkäys mahdollisimman nopeasti ja poistumaan paikalta. Sotilasversiossa pyritään tuottamaan vastustajalle enemmän vahinkoa ja välttämään itseen kohdistuva vahinko.

Periaatteita:

  • välttää uhka (siviiliperiaate)
  • poistaa uhka
  • välttää loukkaantuminen
  • siirtyä puolustautumisesta hyökkäykseen mahdollisimman pian
  • käyttää kehon luonnollisia refleksejä
  • iskeä mihin tahansa haavoittuvaan kohtaan
  • käyttää mitä tahansa aseeksi soveltuvaa esinettä kamppailussa

Tarkoitus on selviytyä aluksi välittömästä uhasta kuten kuristuksesta ja sitten estää hyökkääjää hyökkäämästä uudelleen. Lopuksi hyökkääjästä tehdään vaaraton joko tekemällä hänet taistelukyvyttömäksi tai haluttomaksi jatkamaan hyökkäystä.

Krav Magan tasojärjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Krav Magan alkuperäisenä tasojärjestelmänä on budolajeista tuttu vyöjärjestelmä (keltainen, oranssi, vihreä, sininen, ruskea sekä musta jossa on kymmenen dan. astetta). International Krav Maga Federationin (IKMF) ja Krav Maga Global (KMG) käyttävät porrastettua tasoastejärjestelmää, joka sisältää viisi practioner-, viisi graduate- ja viisi expert-tasoa.

Harjoitusasu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Krav Magan harjoittajat käyttävät harjoituksissa pääsääntöisesti mustia housuja ja t-paitaa. Viralliseen asustukseen kuuluu Krav Maga -liiton tunnuksilla varustettu t-paita ja mustat housut. Asustus voi vaihdella riippuen harjoiteltavasta aiheesta. Jalkineina käytetään sisällä pehmeäpohjaisia tossuja, joko painitossuja tai itsepuolustuslajeja varten suunniteltuja, jotka mahdollistavat potkaisemisen päkiällä. Alasuoja kuuluu pakollisiin varustuksiin. Muita yleisesti käytettäviä suojia ovat hammassuoja, säärisuojat, pääsuoja sekä nyrkkeilyhanskat.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Krav Maga.