Luettelo Nobelin kemianpalkinnon saaneista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Nobelin kemianpalkinnon saaneista henkilöistä. Luettelo on kronologinen.

Luettelo palkinnon saaneista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1900-luku1910-luku1920-luku1930-luku1940-luku1950-luku1960-luku1970-luku1980-luku1990-luku2000-luku2010-luku2020-luku

1900-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Peruste
1901 Vant Hoff.jpg Jacobus Henricus van ’t Hoff  Alankomaat Kemiallinen dynamiikka ja osmoottinen paine
1902 Hermann Emil Fischer c1895.jpg Hermann Emil Fischer Saksan vuosina 1871–1918 käytössä ollut lippu. Saksa Sokeri- ja puriinisynteesi
1903 Arrhenius2.jpg Svante August Arrhenius  Ruotsi Liukenemisen elektrolyyttiteoria
1904 William Ramsay.jpg Sir William Ramsay  Britannia Ilman inertit kaasut
1905 Adolf von Baeyer (1905).jpg Johann Friedrich Wilhelm Adolf von Baeyer Saksan vuosina 1871–1918 käytössä ollut lippu. Saksa Orgaaniset väriaineet ja hydroaromaattiset yhdisteet
1906 Henri Moissan.jpg Henri Moissan  Ranska Fluori ja sähköinen ahjo
1907 Eduard Buchner (Nobel 1907).jpg Eduard Buchner Saksan vuosina 1871–1918 käytössä ollut lippu. Saksa Biokemian tutkimus ja soluton käyminen.
1908 Ernest Rutherford LOC.jpg Ernest Rutherford  Uusi-Seelanti/
 Britannia
Radioaktiiviset aineet ja niiden hajoaminen
1909 Wilhelm Ostwald.jpg Friedrich Wilhelm Ostwald Saksan vuosina 1871–1918 käytössä ollut lippu. Saksa Kemiallinen tasapaino ja reaktionopeus


1910-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Peruste
1910 Voit 168 Otto Wallach.jpg Otto Wallach Saksan vuosina 1871–1918 käytössä ollut lippu. Saksa Alisykliset yhdisteet
1911 Mariecurie.jpg Maria Skłodowska-Curie  Puola/
 Ranska
Radium, polonium
1912 Viktor-grignard.jpg François Auguste Victor Grignard  Ranska Grignardin reagenssi
Paul Sabatier.jpg Paul Sabatier  Ranska Orgaanisten yhdisteiden hydrogenointi
1913 Alfred Werner.jpg Alfred Werner  Sveitsi Atomien sitoutumisesta molekyyleissä
1914 Theodore william richards.jpg Theodore William Richards  Yhdysvallat Useiden alkuaineiden atomimassan määrityksestä
1915 Richard Willstätter.jpg Richard Martin Willstätter Saksan vuosina 1871–1918 käytössä ollut lippu. Saksa Kasvien pigmenttien tutkimuksesta
1916–
1917
Ei jaettu, palkintosumma rahastoitiin
1918 Fritz Haber.png Fritz Haber Saksan vuosina 1871–1918 käytössä ollut lippu. Saksa Ammoniakin synteettinen valmistus Haber–Bosch-menetelmällä
1919 Ei jaettu, palkintosumma rahastoitiin


1920-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Peruste
1920 Walther Nernst.jpg Walther Hermann Nernst  Saksa Termodynamiikan teorioiden kehittäminen
1921 Frederick Soddy.jpg Frederick Soddy  Britannia Radioaktiivisten aineiden kemia ja isotooppien tutkimus
1922 Francis William Aston.jpg Francis William Aston  Britannia Useiden ei-radioaktiivisten alkuaineiden isotooppien löytämisestä massaspektrometrillä sekä kokonaislukusäännön muotoilusta
1923 Fritz Pregl.jpg Fritz Pregl  Itävalta Tärkeästä panoksesta orgaanisten yhdisteiden kvantitatiiviselle mikroanalyysille
1924 Ei jaettu, palkintosumma rahastoitiin
1925 Richard Adolf Zsigmondy LOC.jpg Richard Adolf Zsigmondy  Saksa Kolloidisten liuosten heterogeenisen luonteen osoittaminen
1926 The-svedberg-1.jpg Theodor Svedberg  Ruotsi Kolloidien tutkiminen
1927 Heinrich Wieland.jpg Heinrich Otto Wieland  Saksa Virtsahappojen tutkiminen
1928 Windaus.jpg Adolf Otto Reinhold Windaus  Saksa Tutkimuksistaan steroleista ja niiden suhteista vitamiineihin
1929 ArthurHarden.jpg Arthur Harden  Britannia Sokerin käyminen ja käymiseen tarvittavien entsyymien tutkimisesta
Euler-chelpin.jpg Hans Karl August Simon von Euler-Chelpin  Ruotsi


1930-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Peruste
1930 Hans Fischer (Nobel).jpg Hans Fischer  Saksa Klorofyllin tutkiminen ja tiettyjen verihiukkasten synteesi  
1931 Carl Bosch.jpg Carl Bosch  Saksa Korkean paineen kemia
Bergius.jpg Friedrich Karl Rudolf Bergius
1932 Langmuir.jpg Irving Langmuir  Yhdysvallat Pintakemia  
1933 Ei jaettu, palkintosumma rahastoitiin
1934 Urey.jpg Harold Clayton Urey  Yhdysvallat Deuteriumin keksimisestä  
1935 Joliot-fred.jpg Jean Frédéric Joliot-Curie  Ranska Radioaktiivisten isotooppien syntetisointi
Joliot-curie.jpg Irène Joliot-Curie
1936 Debye100.jpg Peter Joseph William Debye  Alankomaat Molekyylirakenteen tutkimus  
1937 Norman Haworth.jpg Walter Norman Haworth  Britannia Hiilihydraattien ja C-vitamiinin tutkiminen
Paul Karrer.jpg Paul Karrer  Sveitsi Vitamiinien rakenteen tutkiminen
1938 Richard Kuhn ETH-Bib Dia 248-065.jpg Richard Kuhn Saksa Saksa Karotenoidien sekä A- ja B-vitamiinien tutkiminen  
1939 A. Butenandt 07-1935.jpg Adolf Friedrich Johann Butenandt Saksa Saksa Sukupuolihormonien tutkiminen
Leopold Ruzicka ETH-Bib Portr 00239.jpg Lavoslav Ružička  Sveitsi Polymetyleenien ja terpeenien tutkiminen


1940-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Peruste
1940–1942 Ei jaettu toisen maailmansodan takia, palkintosumma rahastoitiin
1943 George de Hevesy.jpg George Charles de Hevesy Saksa Saksa Radioaktiivisten isotooppien käyttämisestä reaktion merkkinä
1944 Bundesarchiv Bild 183-46019-0001, Otto Hahn.jpg Otto Hahn Saksa Saksa Fissioreaktio
1945 Virtanen.jpg Artturi Ilmari Virtanen  Suomi Saavutuksista maatalous- ja ravintokemian alalla (AIV-rehun keksiminen).
1946 James Batcheller Sumner.jpg James Batcheller Sumner  Yhdysvallat Entsyymien kiteyttäminen
John Howard Northrop.jpg John Howard Northrop  Yhdysvallat Tupakan mosaiikkiviruksen eristäminen
Wendell Meredith Stanley.jpg Wendell Meredith Stanley
1947 Robert Robinson organic chemist.jpg Sir Robert Robinson  Britannia Antosyaanien ja alkaloidien tutkimisesta  
1948 Arne Tiselius.jpg Arne Wilhelm Kaurin Tiselius  Ruotsi Elektroforeesin ja adsorptioanalyysin käyttämisestä molekyylimassaltaan suurien aineiden ja niiden hajoamistuotteiden tutkimisessa.  
1949 William Francis Giauque  Yhdysvallat Termodynamiikka, tutkimukset koskien aineiden käyttäytymistä äärimmäisen alhaisissa lämpötiloissa


1950-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Peruste
1950 Otto Paul Hermann Diels.jpg Otto Paul Hermann Diels  Länsi-Saksa Diels–Alder-reaktio
Kurt Alder Nobel.jpg Kurt Alder
1951 Mcmillan postcard.jpg Edwin Mattison McMillan  Yhdysvallat Transuraanien kemiaa koskevat havainnot
Glenn Seaborg - 1964.jpg Glenn Theodore Seaborg
1952 Archer John Porter Martin Nobel.jpg Archer John Porter Martin  Britannia Erotuskromatografia
Richard Laurence Millington Synge.jpg Richard Laurence Millington Synge
1953 Hermann Staudinger ETH-Bib Portr 14419.jpg Hermann Staudinger  Länsi-Saksa Makromolekyylien tutkimuksesta  
1954 Pauling.jpg Linus Carl Pauling  Yhdysvallat Kemiallisten sidosten luonteen ja molekyylien monimutkaisten rakenteiden tutkimuksesta  
1955 Dr. Vincent du Vigneaud.jpg Vincent du Vigneaud  Yhdysvallat Rikkiyhdisteiden tutkimus 
1956 Cyril Norman Hinshelwood Nobel.jpg Cyril Norman Hinshelwood  Britannia Kemiallisten reaktioiden mekanismit
Nikolay Semyonov Nobel.jpg Nikolai Semjonov  Neuvostoliitto
1957 Alexander Todd Nobel.jpg Alexander Robertus Todd  Britannia Nukleotidit ja niihin liittyvät entsyymit 
1958 Frederick Sanger2.jpg Frederick Sanger  Britannia Insuliinin proteiinit 
1959 Heyrovsky Jaroslav crop.jpg Jaroslav Heyrovský  Tšekkoslovakia Polarografiset analyysimenetelmät 


1960-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Peruste
1960 Willard Frank Libby  Yhdysvallat Hiilen isotooppien käyttö ajoitukseen  
1961 Melvin Calvin.jpg Melvin Calvin  Yhdysvallat Hiilidioksidin assimilaatio kasveissa 
1962 Max Perutz.jpg Max Ferdinand Perutz  Britannia Proteiinien rakenne
John Kendrew Nobel.jpg John Cowdery Kendrew
1963 Karl Ziegler Nobel.jpg Karl Waldemar Ziegler  Länsi-Saksa Suuret polymeerit
Giulio Natta Nobel.jpg Giulio Natta  Italia
1964 Dorothy Mary Crowfoot Hodgkin  Britannia Tärkeiden biokemiallisten yhdisteiden röntgensädeanalyysistä  
1965 Robert Burns Woodward portrait.jpg Robert Burns Woodward  Yhdysvallat Saavutuksista orgaanisen synteesin alalla
1966 Mulliken,Robert 1929 Chicago.jpg Robert Sanderson Mulliken  Yhdysvallat Kemiallisen sidoksen ja molekyylin elektronirakenteen kuvaaminen orbitaalimallin avulla  
1967 Eigen,Manfred 1996 Göttingen.jpg Manfred Eigen  Britannia Nopeiden reaktioiden tutkiminen lyhyiden energiapulssien avulla  
Ronald George Wreyford Norrish.jpg Ronald George Wreyford Norrish
George Porter Nobel.jpg George Porter
1968 Onsager 1968.jpg Lars Onsager  Yhdysvallat Lämpöoppi  
1969 Derek Harold Richard Barton  Britannia Fysikaaliseen kemiaan liittyvistä tutkimuksista  
Odd Hassel.jpg Odd Hassel  Norja


1970-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Peruste
1970 Luisfedericoleloir.jpg Luis Federico Leloir  Argentiina Sokerinukleotidien tutkimuksesta  
1971 Herzberg,Gerhard 1952 London.jpg Gerhard Herzberg  Kanada Elektronirakenne, molekyylien geometria, vapaat radikaalit  
1972 Christian B. Anfinsen, NIH portrait, 1969.jpg Christian Boehmer Anfinsen, Jr.  Yhdysvallat Ribonukleaasin tutkimus
Stanford Moore
William Howard Stein
1973 Ernst Otto Fischer  Länsi-Saksa Organometalliset yhdisteet  
Geoffrey Wilkinson (ca. 1976).jpg Geoffrey Wilkinson  Britannia
1974 Paul John Flory  Yhdysvallat Makromolekyylit  
1975 John Cornforth
 Australia/
 Britannia
Stereokemia
Vladimir Prelog ETH-Bib Portr 00214.jpg Vladimir Prelog  Sveitsi
1976 William n lipscomb jr.jpg William Nunn Lipscomb Jr.  Yhdysvallat Booriryhmän sidokset  
1977 Ilya Prigogine  Belgia Termodynamiikan, erityisesti häilyvien rakenteiden tutkiminen
1978 Peter D. Mitchell  Britannia Biologisen energian muuntuminen  
1979 Herbert Charles Brown  Yhdysvallat Boori- ja fosforiyhdisteet
Georg Wittig  Länsi-Saksa


1980-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Peruste
1980 Paul Berg in 1980.jpg Paul Berg  Yhdysvallat Nukleiinihappojen biokemia, DNA
WalterGilbert2.jpg Walter Gilbert  Yhdysvallat Nukleiinihappojen tutkimus
Frederick Sanger2.jpg Frederick Sanger  Britannia
1981 Kenichi Fukui  Japani Orbitaalien merkitys kemiallisessa reaktiossa, sillan rakentaminen orgaanisen ja epäorgaanisen kemian välille
Roald Hoffmann.jpg Roald Hoffmann  Yhdysvallat
1982 Aaron Klug 1979.jpg Aaron Klug  Britannia Virusten tutkimisesta elektronimikroskoopilla
1983 HD.3F.005 (11086397086) (cropped).jpg Henry Taube  Yhdysvallat Elektroninsiirtoreaktioista
1984 R. B. Merrifield.jpg Robert Bruce Merrifield  Yhdysvallat Kiinteän kantajan synteesistä
1985 Herbert Hauptman - UB 2009.jpg Herbert A. Hauptman  Yhdysvallat Matemaattisien menetelmien kehittämisestä
Jerome Karle.jpg Jerome Karle
1986 Herschbach cropped.JPG Dudley Robert Herschbach  Yhdysvallat Kemiallisen kinetiikan tutkimisesta
Yuan T. Lee.jpg Yuan Tseh Lee  Yhdysvallat
John Charles Polanyi  Unkari/
 Kanada
1987 Donald James Cram  Yhdysvallat Karserandien, kryptandien ja kruunueettereiden synteesistä
Bundesarchiv B 145 Bild-F088117-0003, Jean-Marie Lehn.jpg Jean-Marie Lehn  Ranska
Charles J. Pedersen  Yhdysvallat
1988 Johann Deisenhofer  Länsi-Saksa Fotosynteesin proteiinit ja koentsyymit
Robert Huber.JPG Robert Huber
Michel, Hartmut (1948).jpg Hartmut Michel
1989 Sidney Altman crop.jpg Sidney Altman  Kanada/
 Yhdysvallat
RNA:n katalyyttiset ominaisuudet
Thomas r. cech.jpg Thomas R. Cech  Yhdysvallat


1990-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Peruste
1990 E.J.Coreyx240.jpg Elias James Corey  Yhdysvallat Orgaanisen synteesin teorian ja menetelmien kehittäminen
1991 Richard R Ernst.jpg Richard Robert Ernst  Sveitsi NMR-spektroskopia  
1992 Prof. Dr. Rudolph A. Marcus.jpg Rudolph Arthur Marcus  Yhdysvallat Elektronin siirtymisreaktiot  
1993 Kary Mullis.jpg Kary Banks Mullis  Yhdysvallat Polymeraasiketjureaktio
Michael Smith  Kanada
1994 Oláh György előadása 8299.jpg George Andrew Olah  Unkari/
 Yhdysvallat
Hiiliyhdisteiden kemia  
1995 Paul Jozef Crutzen 128.jpg Paul J. Crutzen  Alankomaat Ilmakehän kemiaan ja otsonikatoon liittyvästä työstä
Mario Molina 1c389 8387.jpg Mario J. Molina  Meksiko/
 Yhdysvallat
F. Sherwood Rowland.jpg Frank Sherwood Rowland  Yhdysvallat
1996 Robert Floyd Curl  Yhdysvallat Fullereenin löytäminen
Harold Kroto 1c389 8471.sweden.jpg Harold Walter Kroto
Richard Errett Smalley
1997 Paul Delos Boyer  Yhdysvallat ATP:n synteesi
John Ernest Walker  Yhdysvallat
Skou2008crop.jpg Jens Christian Skou  Tanska Na+/K+-ATPaasi
1998 WalterKohnGraz21042006 1.jpg Walter Kohn  Yhdysvallat Tiheysfunktionaaliteorian kehittämisestä
John Anthony Pople.png John Anthony Pople  Britannia Kvanttikemian laskennallisista menetelmistä
1999 Ahmed Zewail.jpg Ahmed Hassan Zewail  Egypti/
 Yhdysvallat
Kemiallisten prosessien mittaus femtosekunti-laserilla


2000-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Peruste
2000 Heeger, Alan J. (1936).jpg Alan J. Heeger  Yhdysvallat Sähköjohtavien muovien kehittämisestä
Alan MacDiarmid 2005.017.004e crop.tif Alan Graham MacDiarmid  Uusi-Seelanti/
 Yhdysvallat
Hideki Shirakawa 20011212.jpg Hideki Shirakawa  Japani
2001 William S. Knowles  Yhdysvallat Kiraalisesti katalysoitujen reaktioiden tutkimustyöstä
Noyori small.jpg Ryōji Noyori  Japani
Karl Barry Sharpless  Yhdysvallat
2002 John B Fenn01.jpg John B. Fenn  Yhdysvallat Biologisten makromolekyylien massaspektrometriaan ja NMR-spektrometriaan liittyvästä tutkimuksesta
Koichi Tanaka 2003.jpg Kōichi Tanaka  Japani
Kurt-Wuethrich.jpg Kurt Wüthrich  Sveitsi
2003 Peter Agre.jpg Peter Agre  Yhdysvallat Solukalvon vesikanavien ja ionikanavien tutkimus
Roderick MacKinnon, M.D..jpg Roderick MacKinnon
2004 Nobel2004chemistrylaurets-Ciehanover.jpg Aaron Ciechanover  Israel Ubikitiinivälitteisen proteiinien hajoamisprossessin selvittämisestä
Nobel2004chemistrylaurets-Hershko.jpg Avram Hershko  Israel
Nobel2004chemistrylaurets-Rose.jpg Irwin Rose  Yhdysvallat
2005 Yves Chauvin  Ranska Työstä metateesireaktion eli katalyyttisen kaksoissidosten toisiintumisreaktion kehittämisessä
Robert Grubbs.jpg Robert H. Grubbs  Yhdysvallat
R. Schrock 2012b.jpg Richard R. Schrock  Yhdysvallat
2006 Roger.Kornberg.JPG Roger Kornberg  Yhdysvallat Työstä RNAn parissa
2007 Prof Ertl-Portrait.jpg Gerhard Ertl  Saksa Työstä pintakemian menetelmien parantamisen parissa
2008 Osamu Shimomura-press conference Dec 06th, 2008-2.jpg Osamu Shimomura  Japani Vihreän fluoresoivan proteiinin GFP:n löytämisestä ja kehittämisestä
Martin Chalfie-press conference Dec 07th, 2008-4.jpg Martin Chalfie  Yhdysvallat
Roger Tsien-press conference Dec 07th, 2008-2.jpg Roger Y. Tsien  Yhdysvallat
2009 Nobel Prize 2009-Press Conference KVA-04.jpg Venkatraman Ramakrishnan  Yhdysvallat Ribosomien rakenteen ja toiminnan tutkimisesta
Nobel Prize 2009-Press Conference KVA-10.jpg Thomas A. Steitz  Yhdysvallat
Nobel Prize 2009-Press Conference KVA-15.jpg Ada E. Yonath  Israel


2010-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Peruste
2010 Richard F. Heck2010.jpg Richard F. Heck  Yhdysvallat Työstä palladiumin käytöstä ristikytkentäreaktioiden katalyyttinä
Suzuki Akira 1-2.jpg Akira Suzuki  Japani
Ei-ichi Negishi 3crop.jpg Eiichi Negishi  Japani
2011 Nobel Prize 2011-Nobel interviews KVA-DSC 8039.jpg Daniel Shechtman  Israel Kvasikiteiden löytämisestä
2012 Lefkowitz3.jpg Robert Lefkowitz  Yhdysvallat G-proteiinikytkentäisten reseptorien tutkimus
Brian Kobilka (649437151).jpg Brian Kobilka  Yhdysvallat
2013 Martin Karplus Nobel Prize 22 2013.jpg Martin Karplus  Yhdysvallat/ Itävalta Monimutkaisten kemiallisten systeemien mallinnus
Michael Levitt.jpg Michael Levitt  Yhdysvallat/ Israel/ Britannia
AW TW PS.jpg Arieh Warshel  Yhdysvallat/ Israel
2014 Eric Betzig.jpg Eric Betzig  Yhdysvallat Fluoresenssimikroskopiatutkimuksista
Stefan W Hell.jpg Stefan Hell  Saksa
WE Moerner.jpg William Moerner  Yhdysvallat
2015 Tomas Lindahl 0113.jpg Tomas Lindahl  Ruotsi DNA:n korjausmekanismit
Paul L. Modrich 0151.jpg Paul Modrich  Yhdysvallat
Aziz Sancar 0060.jpg Aziz Sancar  Turkki
2016 Jean-Pierre Sauvage.jpg Jean-Pierre Sauvage  Ranska Molekyylikoneiden synteesi ja suunnittelu
Nobel Laureates Fraser Stoddart 2016 (31117136180).jpg Fraser Stoddart  Britannia
Nobel Laureates 0834 (30679369033).jpg Bernard Feringa  Alankomaat
2017 Jacques Dubochet, 2017 (cropped).jpg Jacques Dubochet  Sveitsi Biomolekyylien rakenteen tutkiminen korkean resoluution kryoelektronimikroskopialla
Joachim Frank EM1B8792 (27115577469).jpg Joachim Frank  Saksa/ Yhdysvallat
Richard Henderson D81 4486 (38005042695).jpg Richard Henderson  Britannia
2018 Francesarnoldwiki2012.png Frances Arnold  Yhdysvallat Entsyymien suunnattu evoluutio
George P. Smith  Yhdysvallat Peptidien ja vasta-aineiden tutkiminen bakteriofagien avulla
Gregory Winter in the Master's Garden at Trinity College by Aga Machaj .jpg Gregory Winter  Britannia
2019 John B. Goodenough (cropped).jpg John B. Goodenough  Yhdysvallat Litiumioniakkujen kehittäminen
Stanley Whittingham 2020.jpg M. Stanley Whittingham  Britannia
Akira Yoshino cropped 3 Akira Yoshino 201910.jpg Akira Yoshino  Japani

2020-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Peruste
2020 Emmanuelle Charpentier.jpg Emmanuelle Charpentier  Ranska Genomien muokkausmenetelmien kehittäminen
Professor Jennifer Doudna ForMemRS.jpg Jennifer Doudna  Yhdysvallat

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]