ʿAbdullah ibn ʿAbdul-Muṭṭalib

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

ʿAbdullah ibn ʿAbdul-Muṭṭalib (arab. عبدالله بن عبد المطلب‎, 546570) oli islamin profeetta Muhammedin isä ja Šaybah ibn Hāšimin poika. Hän kuului Quraiš-heimoon, ja oli naimisissa Āminah bint Wahbin kanssa.[1] Persialaisen historioitsijan, Muhammad ibn Jarir al-Tabarin mukaan hänellä oli myös toinen vaimo, jonka nimi ei kuitenkaan ole tiedossa ja Muhammed oli Abdullahin ainoa lapsi.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abdullah syntyi Quraiš-heimoon Mekassa noin vuonna 546. Hänen isänsä oli Šaybah ibn Hāšim (tunnettu paremmin nimellä ‘Abdul-Muṭṭalib). Abdullahilla oli myös nuorempi veli, Abu Talib.

Abdullah meni ilmeisesti 560-luvun lopulla tai vuoden 570 alussa naimisiin Āminah bint Wahbin kanssa. Tämän ollessa raskaana Abdullah oleskeli Syyriassa useita kuukausia. Hän aloitti paluumatkan kohti Mekkaa joko hieman ennen heidän poikansa Muhammedin syntymää tai pian sen jälkeen. Hän kuitenkin sairastui vakavasti paluumatkalla ja kuoli Medinassa ollessaan vain 24-vuotias.

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hänen nimensä ”Abdullah” (tulee sanoista ’Abd’ ja ’Allah’) tarkoittaa kirjaimellisesti ”Jumalan palvelijaa” tai ”Jumalan orjaa”. Nimi ”Abdullah” tai ”Abdallah” on muodostunut yleiseksi etunimeksi muslimien keskuudessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Muhammad Mustafa Al-A'zami (2003), The History of The Qur'anic Text: From Revelation to Compilation: A Comparative Study with the Old and New Testaments, s. 22, 24. UK Islamic Academy. ISBN 978-1872531656.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.