ʿAbdullah ibn ʿAbdul-Muṭṭalib

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

ʿAbdullah ibn ʿAbdul-Muṭṭalib (arab. عبدالله بن عبد المطلب‎, 546570) oli islamin profeetta Muhammedin isä ja Šaybah ibn Hāšimin poika. Hän kuului Quraiš-heimoon, ja oli naimisissa Āminah bint Wahbin kanssa.[1] Persialaisen historioitsijan, Muhammad ibn Jarir al-Tabarin mukaan hänellä oli myös toinen vaimo, jonka nimi ei kuitenkaan ole tiedossa ja Muhammed oli Abdullahin ainoa lapsi.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abdullah syntyi Quraiš-heimoon Mekassa noin vuonna 546. Hänen isänsä oli Šaybah ibn Hāšim (tunnettu paremmin nimellä ‘Abdul-Muṭṭalib). Abdullahilla oli myös nuorempi veli, Abu Talib.

Abdullah meni ilmeisesti 560-luvun lopulla tai vuoden 570 alussa naimisiin Āminah bint Wahbin kanssa. Tämän ollessa raskaana Abdullah oleskeli Syyriassa useita kuukausia. Hän aloitti paluumatkan kohti Mekkaa joko hieman ennen heidän poikansa Muhammedin syntymää tai pian sen jälkeen. Hän kuitenkin sairastui vakavasti paluumatkalla ja kuoli Medinassa ollessaan vain 24-vuotias.

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hänen nimensä ”Abdullah” (tulee sanoista ’Abd’ ja ’Allah’) tarkoittaa kirjaimellisesti ”Jumalan palvelijaa” tai ”Jumalan orjaa”. Nimi ”Abdullah” tai ”Abdallah” on muodostunut yleiseksi etunimeksi muslimien keskuudessa.

Historiatieteen näkökulmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Profeetta Muhammedista samoin kuin Quraiš-heimosta, Mekasta ja Muhammedin sukulaisista aletaan kirjoittaa vasta 800-luvulla, minkä takia heitä on pidetty myös kansanperinteen luomina kuvitteellisina hahmoina. Volker Popp on tämän näkemyksen pohjalta esittänyt,[2] että Muhammedin isän, Abdullahin, nimi olisi syntynyt kunnianimestä Abd Allah (suom. "Jumalan palvelija"), joka esiintyi sanan "Muhammed" jälkeen muun muassa Kalliomoskeijan friisitekstissä: muhammad(un) abd(u) llah(i) wa-rasuluh(u),[3] joka kääntyy "Ylistetty on Jumalan palvelija ja hänen lähettiläänsä". Ylistetty eli muhammad ei tekstissä tarkoittaisi profeetta Muhammedia vaan Jeesusta, ja Jumalan palvelija (Abd Allah) olisi Jeesukselle annettu kunnianimi.

Vanhassa testamentissa ”Jumalan palvelija” oli ollut Aabrahamin, Iisakin ja Jaakobin kunnianimi (5. Moos 9:27). Arabien valtakunnassa sen ensimmäistä tunnettua hallitsijaa Muawijaa kutsutaan Gadaran kylpylän piirtokirjoituksessa vuodelta 662 myös sanoilla Abd Allah. Nyt nimi annettiin myös Jeesukselle. Kunnianimi antoi arabimonoteismille sen kaipaaman johtoaiheen, joka erotti sen muista kristillisistä suunnista. Idea Jeesuksesta Jumalan palvelijana ei tosin ollut uutuus. Se oli peräisin 300-luvulla eläneeltä Aleksandrian piispa Areiokselta.[4]

Kun Jeesuksen kunnianimi muhammad alettiin 700-luvulla ymmärtää Muhammed -nimiseksi arabiprofeetaksi, nimen jäljessä tuleva kunnianimi Abd Allah olisi alettu vastaavasti käsittää Muhammedin isännimeksi, jollainen arabian kielessä normaalisti seurasi henkilönnimeä. [5]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muhammedin historiallisuus

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Luxenberg, Christoph: The Syro-Aramaic reading of the Koran: a contribution to the decoding of the language of the Koran. Berliini: Hans Schiler, 2007. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  • Popp, Volker: The early history of islam, following inscriptional and numismatic testimony. Teoksessa: Karl-Heinz. Ohlig & Gerd-R. Puin (toim.) The Hidden Origin of Islam. New Research into its Early History, s. 17–124. Prometheus Books, 2010. ISBN 978-1-59102-634-1. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Muhammad Mustafa Al-A'zami (2003), The History of The Qur'anic Text: From Revelation to Compilation: A Comparative Study with the Old and New Testaments, s. 22, 24. UK Islamic Academy. ISBN 978-1872531656.
  2. Popp, 2010, s. 52
  3. Luxenberg, 2007, s. 127
  4. Popp, 2010, 34
  5. Popp, 2010
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.