Islamin profeetat

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Islamin profeetat ovat islamin pyhän kirjan, Koraanin, määrittelemiä Jumalan lähettiläitä. Islaminuskon mukaan Jumala on aikojen alusta ilmoittanut tahtonsa heidän kautta. Tärkeimmille profeetoille annettiin lisäksi pyhiä kirjoituksia.

Alkujuuret ja pyhät kirjoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Islamin tehtävänä ei ollut kumota juutalaisuutta ja kristinuskoa, vaan puhdistaa ja palauttaa ne alkuperäiseen yksijumalaisuuteen. Näin ollen islamin profeettojen päätarinat ovat tuttuja myös juutalaisille ja kristyille.[1]

Muhammedin uran alun Mekan kaudella näihin uskontoihin suhtauduttiin myönteisesti, mutta Medinan kaudella ilmestyksissä tehtiin ero juutalaisuuteen ja kristinuskoon.[2] Koraanin mukaan juutalaiset ja kristityt luopuivat profeettojensa opetuksensa ja vääristelivät tietoisesti tai tahtomattaan pyhiä kirjoituksia.[1]

Profeettakertomusten paradigma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Profeettojen tarinat ovat varsin samankaltaisia. Tutkijat puhuvatkin "profeettojen paradigmasta", sillä kertomukset toimivat lähes samalla perusrungolla.[1]

  1. Jumala lähettää profeetan tuomaan varoitussanan kansalle.
  2. Valtaosa ihmisistä kieltää profetian ja vain pieni osa uskoo siihen.
  3. Profeetta ja tosiuskovat pakenevat Jumalan ohjeiden mukaan.
  4. Tuhoisa rangaistus kohtaa uskottomia.
  5. Uusi kansa "perii maan".

Viimeistä kohtaa ei Koraanissa tuoda yksiselitteisesti esille. Muhammadin omassa elämässä lopullisen tuhon sijasta Mekka vallattiin ja sen pakanat kääntyivät islaminuskoon.[1]

Profeettojen samanarvoisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Islamissa tunnustetaan kaikkiaan 124000 profeettaa. Koraani määrittelee profeetat periaatteessa samanarvoisiksi (2:136), mutta kirjasta löytyy perusta myös näkemykselle eriarvoisuudesta (2:253). Käytännössä profeetat jaetaankin kolmeen ryhmään.

Perääntymättömät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylimpään ryhmään kuuluvat Muhammadin lisäksi periksiantamattomiksi ja Jumalalle omistautuneiksi kutsutut profeetat (لل ﺯم). Tavallisesti tähän joukkoon ovat kuuluneet – lähteestä riippuen – Nooa, Abraham, Mooses ja Jeesus ja joskus myös Aadam.[3]

Sanansaattajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyhän kirjan saaneet profeetat tunnetaan Sanansaattajina (رسول, rasūl). Yksi näistä on islamin Jeesus, joka sai pyhän kirjan, evankeliumin (إنجيل, Injīl). Tosin islamissa uskotaan, että tämä aito evankeliumi on kadonnut ja että kristityt käyttävät siitä väärennettyä versiota.

Muut profeetat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vähemmän tärkeille profeetoille (نبي, nabī) ei annettu pyhää kirjaa, vaan he puhdistivat uskoa ja toimivat aiempien pyhien kirjojen mukaan.[3]

Koraanissa mainitut profeetat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi arabiaksi Nimi suomeksi Pääartikkeli Mainintoja Koraanissa
آدم
Adam
Aadam Aadam islaminuskossa 77

Aadam oli ensimmäinen ihminen ja islamin profeetta. Jumala loi hänet ja Eevan savesta ja yhdestä sielusta. Koraanissa paholainen houkutteli Aadamin tekemään syntiä. Aadam on myös raamatullinen hahmo.

إدريس
Idris
Idris Idris islaminuskossa 2

Idris rukoili Jumalan lähettämän kuivuuden loppumista. Kuivuus oli rangaistus, koska ihmiset olivat unohtaneet Jumalan. Idris rukoili pelastusta ja sade tuli. Idris esiintyy vain islamilaisessa kirjallisuudessa.

نوح
Nuh
Nooa Nooa islaminuskossa 47

Nooa saarnasi yksijumalaisuutta ja hänen uskonsa johti arkin rakentamiseen. Islamin perimätieto antaa ristiriitaista tietoa oliko vedenpaisumus paikallinen vai maailmanlaajuinen. Nooa on myös raamatullinen hahmo.

هود
Hud
Huud Huud islaminuskossa 8

Huud oli yksi harvoista ihmisistä, jotka selviytyivät Jumalan aiheuttamasta suuresta myrskystä. Hänen mukaansa on nimetty seitsemäs suura. Huud esiintyy vain islamilaisessa kirjallisuudessa.

صالح
Salih
Salih Salih islaminuskossa

Salih jätti Thamud-heimonsa Jumalan määräyksestä. Jumala rankaisi heimoa joukkosurmalla, koska heimo tappoi Jumalan antaman kamelin. Sela on myös raamatullinen hahmo.

إبراهيم
Ibrahim
Abraham Abraham islaminuskossa 71

Abraham rakensi Kaaban ja sitä ympäröivän Mekan yhdessä poikansa Ismaelin kanssa. Hän nimitti uskovia ensimmäisenä muslimeiksi. Abraham on myös raamatullinen hahmo.

لوط
Lut
Loot Loot islaminuskossa 29

Loot saarnasi yksijumalaisuutta Sodoman ja Gomorran kaupungeissa. Jumala tuhosi kaupungit niiden asukkaiden paheellisuuden ja jumalattomuuden takia. Loot on myös raamatullinen hahmo.

إسماعيل
Isma’il
Ismael Ismael islaminuskossa 12

Ismael oli Abrahamin vanhin poika. Lapsena hän löysi kaivon Mekassa, joka toimii vielä nykyäänkin pyhiinvaelluskohteena. Ismael on myös raamatullinen hahmo.

إسحاق
Ishaq
Iisak Iisak islaminuskossa 16

Iisak oli Abrahamin toiseksi vanhin poika. Hän jatkoi yhdessä veljensä kanssa Abrahamin perintöä. Iisak on myös raamatullinen hahmo.

يعقوب
Ya’qub
Jaakob Jaakob islaminuskossa 19

Jaakob oli Iisakin poika, joka jatkoi isoisänsä Abrahamin perintöä. Jaakob on myös raamatullinen hahmo.

يوسف
Yusuf
Joosef Joosef islaminuskossa 37

Joosef oli Jaakobin poika ja hänen isoisoisänsä oli Abraham. Hän toimi Egyptin kuninkaan neuvonantajana. Hänen omat veljensä heittivät Joosefin kaivoon. Joosef on myös raamatullinen hahmo.

أيوب
Ayyub
Job Job islaminuskossa 4

Job kärsi 18 vuoden sairaudesta, koska Jumala halusi koetella häntä. Palkinnoksi Jumala lahjoitti Jobille sairauden poistavan nuoruuden lähteen. Job on myös raamatullinen hahmo.

شعيب
Šu’aib
Shu’aib Shu’aib islaminuskossa

Shu’aib sai Jumalalta tehtävän ohjata Midjanin ja Aikahin kansoja. Nämä kansat eivät kuunnelleet varoituksia, joten Jumala tuhosi heidän kylänsä. Jetro on myös raamatullinen hahmo.

موسى
Musa
Mooses Mooses islaminuskossa 176

Mooses vapautti heprealaiset orjat Egyptissä ja johdatti heidät erämaahan, koska he eivät totelleet Jumalan käskyjä. Siinain vuorilla hän sai Tooran (توراة, taurat) ja kymmenen käskyä Jumalalta. Mooses on myös raamatullinen hahmo.

هارون
Harun
Aaron Aaron islaminuskossa 24

Aaron avusti vanhempaa veljeään Moosesta. Hän puhui usein Mooseksen puolesta. Aaron on myös raamatullinen hahmo.

ذو الكفل
Dhulkifl
luultavasti
Hesekiel
Hesekiel islaminuskossa 2

Hesekiel oli oikeamielinen Jumalan profeetta, mutta hänen asemastaan käydään kiistaa islamin sisällä. Hesekiel on myös raamatullinen hahmo.

داود
Dawud
Daavid Daavid islaminuskossa 16

Daavid välitti Psalmit (زبور, zabur) kansalle. Islamin Daavid kukisti myös Goljatin. Daavid on myös raamatullinen hahmo.

سليمان
Sulaiman
Salomo Salomo islaminuskossa 21

Salomo oli Daavidin poika. Salomo sai vallan kaikkeen, mukaan lukien džinneihin. Hän laajensi valtakuntaa Arabian niemimaalle asti. Salomo on myös raamatullinen hahmo.

إلياس
Ilyas
Elia Elia islaminuskossa 3

Elia hallitsi eteläistä Arabian niemimaata Salomon kuoleman jälkeen. Hän yritti saada kansan yksijumalaiseksi, mutta se ei totellut ja joutui kuivuuden ja sairauksien kouriin. Elia on myös raamatullinen hahmo.

اليسع
Al-Yasa’
Elisa Elisa islaminuskossa 2

Elisa johti israelilaisia Elian kuoleman jälkeen. Hän yritti osoittaa Israelin kuninkaille Jumalan voimaa, mutta ei vakuuttanut heitä. Elisa on myös raamatullinen hahmo.

يونس
Yunus
Joona Joona islaminuskossa 5

Joona yritti ohjata Niniven kansaa kohti yksijumalaisuutta, mutta he kieltäytyivät kuuntelemasta. Rangaistukseksi skyyttalaiset valtaisivat heidät. Joona on myös raamatullinen hahmo.

زكريا
Zakariyya
Sakarias Sakarias islaminuskossa 8

Sakarias oli Marian, Jeesuksen äidin, suojelija. Sakarias rukoili Jumalalta lasta ja steriili vaimo synnytti pojan, Johanneksen. Sakarias on myös raamatullinen hahmo.

يحيى
Yahya
Johannes Johannes islaminuskossa 5

Johannes oli Jeesuksen serkku, joka saarnasi Abrahamin yksijumalaisuutta. Koraani ei mainitse häntä kastajaksi. Apostoli Johannes ja Johannes Kastaja ovat myös raamatullisia hahmoja.

عيسى
Isa
Jeesus Jeesus islaminuskossa 28

Jeesus syntyi Mariasta neitseellisesti, suoritti ihmetekoja, saarnasi ja lopulta hänet nostettiin taivaaseen. Jeesus oli lempeä opettaja mutta toisaalta ankara askeetti. Jeesus on myös raamatullinen hahmo.

محمد
Muhammad
Muhammad Muhammad 275

Muhammad oli viimeinen islamin profeetta. Hän sai ilmestyksiä Mekan ja Medinan vuosilta, joista koottiin islamin tärkein kirja, Koraani. Hän toimi niin uskonnollisena, sotilaallisena kuin poliittisenakin johtajana.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Hämeen-Anttila, Johdatus Koraaniin, sivut 138–143
  2. Hämeen-Anttila, Johdatus Koraaniin, sivut 57–59
  3. a b Hämeen-Anttila, Islamin käsikirja, sivut 140–147