Wikipedia:Neuvonta/arkisto2

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä sivu on arkisto. Älä muokkaa tätä sivua. Luettelo kaikista arkistoista löytyy hakemistosta.

Onko aasi älykkäämpi kuin hevonen?[muokkaa wikitekstiä]

Eläimiä tunteva tuttavani vakuutti minulle, että päin vastoin kuin kansanperinne kertoo, aasit ovat älykkäämpiä kuin hevoset. Onko tämä totta? 88.112.181.103 11. helmikuuta 2007 kello 15.20 (UTC)

On. Lisäksi sanotaan, että muuli perii liikkeensä hevoselta ja älynsä aasilta - eli siis parhaat ominaisuudet kummaltakin. Aasin haittapuolena on ollut sen itsepäisen oloinen käytös, kun hevosta on helpompi ohjata. Hevosen voi ratsastaa kuoliaaksi, kun aasi tietää missä raja kulkee. Tämä on vanhan kansan keskuudessa luettu typeräksi vastaanhangoitteluksi - siitä aasin tyhmä maine. Aasit ovat (kuulemma) myös himpun verran sosiaalisempia ja kykenevät monimutkaisempaan ilmaisuun vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa kuin hevoset. --ukas 2. kesäkuuta 2007 kello 12.34 (UTC)

Millaista on mennä sekaisin sokeritaudin vuoksi?[muokkaa wikitekstiä]

Joku laittoi metsänpeitto-artikkeliin, että vastaavan (tajunnantilan) voi aiheuttaa diabetes. Diabetes-artikkelista ei löytynyt lisätietoja. Olisi kiva tietää lisää tuosta tajunnantilasta. Hiljenevätkö siinäkin ympäristön äänet, katoaako taju ihmisten läsnäolosta, katoaako ajan ja paikantaju? Mikä sen tajunnantilan aiheuttaa? Wikipedia-artikkelissa lukee vain, että sokeritauti voi aiheuttaa kooman, mutta se ei liene sama asia? Tuohirulla 6. helmikuuta 2007 kello 12.15 (UTC)

Kun ei kukaan diabeetikko ole tähän vastannut, niin ehkä tästä on edes vähän apua.
En siis ole diabeetikko enkä siksi ole koskaan saanut varsinaista insuliinishokkia, mutta muutaman kerran on verensokeri romahtanut nopeahkosti niin alas, että taju on ollut lähteä. Oma kokemukseni oli etteivät ympäristön äänet varsinaisesti hiljenneet, mutta korvissa kohisi ja silmissä sumeni sen verran, että oma olemus tuntui vetäytyvän itseensä niin, ettei ympäristöä koe samalla lailla ympärillään vaan ikään kuin jossain kauempana. Kuulin siis ihan hyvin puheen ja keskustelukin onnistui. Paikantaju ei kadonnut, ajantaju ehkä jonkin verran. Olo oli niin surkea, ettei paljoa lohduttanut ajatus että se paranee aika välittömästi kunhan saa juotua jotain sokeripitoista. Käveleminen onnistui ihan kohtuullisesti huimaamisesta huolimatta, mutta taluttaja oli turvallinen vierellä. – JmT 21. helmikuuta 2007 kello 12.46 (UTC)

Tribonaccin luvut![muokkaa wikitekstiä]

Mitä ovat Tribonaccin luvut? Aiheesta ei löydy artikkelia, enkä itse osaa tehdä enkä kyllä asiasta mitään tiedäkään.. --giggu 30. lokakuuta 2006 kello 18.43 (UTC)

Tribonaccin luvut ovat vitsimuunnos Fibonaccin luvuista. Kun Fibonaccin luvussa lasketaan yhteen kaksi jonon edellistä lukua, on Tribonaccin luku summa kolmesta edeltävästä luvusta, eli tyyliin 0,1,2,3,6,11,25... (tosin en ole varma tuosta kolmannesta luvusta, voi olla että se oli 1). --ML 31. lokakuuta 2006 kello 18.48 (UTC)


Niin mikä siinä on se vitsi? Ei minua ainakaan naurata. -Tuuli


Kiitos, hankin itsekin tietoa näistä luvuista ja ensimmäiset numerot näyttävät olevan tyyliin

0,1,1,2,4,7,13,24,44,81,149... Muuten vedenpitävää tietoa! --giggu 04. marraskuuta 2006 kello 14. 23 (UTC)

Mikä on möhkäkala (Mola mola) englanniksi? --Miihkali 13. kesäkuuta 2006 kello 13.00 (UTC)

en:Mola molasta on redirect artikkeliin en:Ocean Sunfish. Olisiko tämä, kun latinankielinen nimi täsmää? –Anchjo(jutskaa) 13. kesäkuuta 2006 kello 13.02 (UTC)
Kyseessä on todellakin Ocean Sunfish eli latinaksi Mola Mola ja ranskaksi Môle. --Alexius Manfelt 13. kesäkuuta 2006 kello 13.09 (UTC)

Mikä on "liner notes":in suomenkielinen termi?[muokkaa wikitekstiä]

Kun artisti valottaa albuminsa syntyyn liittyviä asioita kirjoittamalla CD:n kansilehtiä varten pätkän tekstiä, englantia puhuva kutsuu lopputulosta nimellä "liner notes". Mikäs se on suomeksi? Miten liner noteseja voi käyttää Wikipediassa lähteenä (jos voi)? --Jaakonam 10. heinäkuuta 2006 kello 11.38 (UTC)

Olisiko (levyn)kansitekstit? Lähteen voi varmaankin merkitä antamalla levyn tiedot ja viittaamalla levyn kansiteksteihin.. Jonkin tämänkaltaisen mallinneenkin voisi tehdä. --Joonas (kerro) 10. heinäkuuta 2006 kello 11.41 (UTC)

Miksi jotkut jalkapalloilijat käyttävät taiteilijanimiä?[muokkaa wikitekstiä]

Muutamissa maissa, erityisesti espanjan- ja portugalinkielisissä maissa, jalkapallon pelaajat käyttävät taitelijanimiä (kuten esimerkiksi Ricardo, Cafu, Raúl). Pelaajia ei tunneta juuri ollenkaan oikeilla nimillään, eikä niitä käytetä missään yhteyksissä, ei edes virallisissa tuloksissa. Mistä tämä käytäntö juontaa juurensa, ja miksi se on vieläkin olemassa? Esiintyykö taitelijanimien käyttöä muissa urheilulajeissa? --Santanen 14. heinäkuuta 2006 kello 12.10 (UTC)

Villi arvaus: koska etenkin portugalilaiset nimet ovat niin pitkiä ja vaikeita. Tapa on ollut Brasiliassa käytössä ainakin 30-luvulta. --ML 14. heinäkuuta 2006 kello 12.13 (UTC)

ainakin hyvin vanhassa brasilialaisessa itsepuolustuslajissa, capoieirassa, käytetään ns. taiteilijanimiä. Tosin ne ovat sellaisia kuten "Papukaija" tai "Punahiuksinen nainen". Jospa tapa juontaissi juurensa niinkin kaukaa?

Voisin kai mainita myös että erityisesti kyseisissä maissa pelaajien oikeat nimet tuppaavat olemaan tuhottaman pitkiä. Ainakin jos otetaan kaikki annetut nimet huomioon, usein jopa 5-8 nimeä, joten on tullut käytännöllisemmäksi käyttää taiteilijanimeä, joka on aika usein yksi henkilön virallisista nimistä. --LunaMarie 5. tammikuuta 2007 kello 23.36 (UTC)

Mitä sokea näkee?[muokkaa wikitekstiä]

Jos ihmisen silmä vaurioituu, niin hän näkee mustaa. Jos joku osa silmästä vaurioituu, hän näkee mustaa. Mutta mitä ihminen näkee jos hänen näköalue vaurioituu tai sitä ei ole edes ollut? Ei hän voi mustaa nähdä. Jos sanotaan, että hän ei näe mustaa, niin millaista se on/olisi? sama kuin näkisi pelkkää mustaa? Kommentin jätti Nsu (keskustelu – muokkaukset).

Syntymästään asti sokea ihminen ei tunne näköaistia, hän ei tiedä miltä tuntuu yleensäkään nähdä mitään. Btw, hän ei pysty määrittelemään väriä, koska sokeat eivät ymmärrä värejä - he voivat ainoastaan muistaa, mitkä muut asiat ovat saman värisiä, ja muistaa sen, mitä heille on kerrottu eri värien merkityksestä. --mzlla 24. toukokuuta 2006 kello 10.00 (UTC)
Itse asiassa jos silmä puhkeaa tai jokin alue näkökentästä vahingoittuu, ei silloinkaan näy mustaa kuin ehkä aluksi. Mustakin on aistimus, ja jos näköaistimuksia käsittelevät aivoalueet lakkaavat saamasta ärsykkeitä aistinsoluilta, ne lopettavat lopulta toimintansa tai siirtyvät muihin tehtäviin. Monet sanovat, etteivät vain koe näköaistimuksia sokealta alueelta. He voivat olla jopa havaitsematta puutettaan ollenkaan. Itse asiassa terveilläkin ihmisillä on kummankin silmänsä näkökentässä sokea kohta (sillä kohdalla silmämunan pohjaa, josta näköhermo lähtee). Tämä sokea alue on niin iso, että siihen mahtuisi useita vierekkäin ahdettuja täysikuita. Silti sitä ei yleensä tiedosta lainkaan. Toisaalta jotkut, joiden näkökenttä on vahingoittunut, näkevät sokealla alueella epämääräisiä kuvioita, jopa ihmishahmoja, joiden alkuperä on ihmisen oma psyyke ja mielikuvitus. Lisätietoja löytyy Daniel Dennettin kirjasta Tietoisuuden selitys Tuohirulla 14. heinäkuuta 2006 kello 12.47 (UTC)

Niin mutta jos normaalinäköinen ihminen menettäisi nääköalueensa aivoistansa. Niin mitä hän tällöin näkisi? Tai miten sitä "ei näkisi mitään" -voisi kuvailla?

Tuo on jokseenkin filosofinen kysymys. Jollain eliöllä on kaikuluotaukseen perustuva aistinelin. Toiset taas näkevät enemmän värejä kuin ihminen. Miltä sinusta tuntuu nyt, kun et koe kaikuluotauksen antamaa kuvaa ympäristöstäsi? Miltä sinusta tuntuu, kun et näe puhreaa väriä? Ei yhtään miltään. Jos ihmiseltä puuttuu jokin aistimus, ei sitä puuttumista yksinkertaisesti havaitse. Ei evoluutio olisi kehittänyt ihmisille jotain niin turhaa kuin tietoisuuden aistimuksista, joita hänellä ei ole. Jos oletetaan, että ihmisen kuolema on myös tietoisuuden kuolema, ei kuollutkaan näe mustaa tai kuule hiljaisuutta, hän ei yksinkertaisesti koe mitään. Tuohirulla 14. heinäkuuta 2006 kello 12.47 (UTC)

Kuinka kauan purkalla kestää kulkea elimistön läpi? --88.112.186.28 16. heinäkuuta 2006 kello 17.41 (UTC)

Ei sen pidempään kuin muullakaan ruoalla. Eli muutama tunti – muutama vuorokausi. --Platina 14. elokuuta 2006 kello 23.03 (UTC)
Kyllä yhdyn edelliseen kommenttiin, mutta olen kuullut sellaistakin, että seitsemän vuotta?! giggu 04. marraskuuta 2006 kello 14.27 (UTC)
Snopesin mukaan ei.Anchjo(jutskaa) 4. marraskuuta 2006 kello 13.23 (UTC)

Pitkät sivut[muokkaa wikitekstiä]

Hei, minua kiinnostaisi tietää, että kuka päivittää Pitkät sivut -toimintosivua. Onko päivitysten välillä aina tietty aikaväli ja voiko sen päivittää itsekin? --Green Bonsai 19. heinäkuuta 2006 kello 12.56 (UTC)

Päivittyy automaattisesti, mahdollisesti noin kerran vuorokaudessa ellei ole jotain teknistä häiriötä. --IA 19. heinäkuuta 2006 kello 14.18 (UTC)

Langatonhiiri[muokkaa wikitekstiä]

Mahtaako kukaan muuten tietää mikä langatonhiiri on englanniksi? Qing7 20. heinäkuuta 2006 kello 13.15 (UTC)

Taitaa olla cordless mouse. --Ulrika 20. heinäkuuta 2006 kello 13.20 (UTC)
Suomeksi se taitaa olla langaton hiiri. -tKahkonen 20. heinäkuuta 2006 kello 16.15 (UTC)
Muistaakseni myös sanaa "wireless mouse" käytetään.
Logitechin langattomat tuotteet (muutkin kuin hiiret, esim. näppäimistöt) myydään merkinnällä Cordless, kun taas esim. Microsoftin Wireless. Eli vaihtelee hieman valmistajan mukaan. Suomeksi se tosiaan kirjoitetaan erikseen. --Platina 14. elokuuta 2006 kello 20.00 (UTC)

Wienin sopimus 1959[muokkaa wikitekstiä]

Löytyykö keneltäkään enempää tietoa tästä sopimuksesta, osapuolista tai tilanteista joihin sitä on sovellettu?

"Wienin 1959 sopimukseen, mikä julisti pakolla tai uhalla tehdyt sopimukset laittomiksi."
Kyseessä lienee Wienissä vuonna 1969 tehty "Vienna Convention on the Law of Treaties", suomeksi "Valtiosopimusoikeutta koskeva Wienin yleissopimus", joka tuli voimaan 27. tammikuuta 1980. Sopimustekstin käännös asiaa koskevan asetuksen liitteenä Finlexissä: [1]. Pakottamista koskevat sopimuksen artiklat 51 ja 52. Sopimusosapuolet ja niiden tekemät varaumat Finlexissä: [2]. --SimoM 9. lokakuuta 2006 kello 18.52 (UTC)

WTC-iskujen tunnetut uhrit[muokkaa wikitekstiä]

Kuoliko syyskuun 2001 iskuissa yhtään julkisuuden henkilöä? -- Smieth 18. syyskuuta 2006 kello 17.12 (EET)

Kuoli. Esimerkiksi:
--Jaakonam 18. syyskuuta 2006 kello 16.00 (UTC)

Sattuuko joku tietämään, mikä sen miehen nimi oli jolla on piin tuntemisen maailmanennätys. Kysyn tätä, koska haluaisin lukea artikkelin ja osaisin mahdollisesti lisätä hänestä tietoa. Kiitoa jo etukäteen. --Kouluhai ۞ 1. lokakuuta 2006 kello 17.34 (UTC)

En tiedä onko maailmanennätys, mutta japanilainen Hideyaki Tomoyori osaa 40 000 desimaalia. Kokeile hakea lisää tietoa sillä nimellä... --Iossed (ilmaise itseäsi) 1. lokakuuta 2006 kello 17.37 (UTC)
Kuluneella viikolla japanilainen mielenterveysneuvoja Akira Haraguchi luetteli Pi:stä 100 000 ensimmäistä desimaalia. Tämä on kiistatta maailman eniten, mutta Guinness ei ole (vielä) hyväksynyt tätä omiin listoihinsa. Guinnesin mukaan ennätys kuuluisi niin ikään japanilaiselle Hiroyuki Gotolle, joka luetteli 42 195 desimaalia vuonna 1995. Lisää aiheesta esimerkiksi http://www.newsvine.com/_news/2006/10/04/385756-man-recites-pi-to-100000-places. --mzlla 8. lokakuuta 2006 kello 19.50 (UTC)

Uuden artikkelin aloittaminen[muokkaa wikitekstiä]

Tämä ei kyllä tänne kuulu, mutta.Miten pystyy kirjoittamaan semmoiseen aiheeseen mistä ei ole vielä kirjoitettu.Haluaisin kirjoittaa taalainkoivusta, mutta en tiedä miten ? [Kysymyksen jätti Sk8]

Katso Ohje:Uuden artikkelin luominen. --Tsemii 5. lokakuuta 2006 kello 19.38 (UTC)

Levykevandaali[muokkaa wikitekstiä]

Levykevadaali sanoi wikikirjastossa eilen vandalisoivansa siksi, että pääsisi vankilaan ja olisi varoittava esimerkki. Miten on kun serverit sijaitsevat Floridassa pitäisikö USAn antaa ulkomailta haku lupa. --Tigru 18. lokakuuta 2006 kello 13.16 (UTC)

Voit tehdä rikosilmoituksen. Poliisi sitten selvittää, onko syytä epäillä, että rikos on tapahtunut, eli ei sinun tarvitse tuosta huolehtia. Ei kansalaisen tarvi tuollaisia miettiä. Jos poliisi on sitä mieltä, että ilmoitus on ilmeisen aiheeton, niin se ei johda mihinkään.--Teveten 18. lokakuuta 2006 kello 14.37 (UTC)
Ok tarkoitin lähinnä teoreettisena kysymyksenä. --Tigru 22. lokakuuta 2006 kello 09.19 (UTC)

Myydyin äänite?[muokkaa wikitekstiä]

Wikipediassa lukee, että ac/dc albumi back in black on maailman toiseksi myydyin äänite. Mikä on myydyin?

Michael Jackson on ainakin myydyin artisti, taitaa olla jokin hänen levyistään...--giggu 9. marraskuuta 2006 kello 8.16 (UTC)

MJ:n Thriller on myydyin LP, kertoo muistikuvani mukaan vuoden 2007 Guinessin ennätysten kirja.--Teveten 9. marraskuuta 2006 kello 08.46 (UTC)

http://www.everyhit.co.uk/recordalb.html, sivun alareunassa maailmaanlaajuinen myynti--Teveten 9. marraskuuta 2006 kello 08.52 (UTC)

En.wikin ehdokas on juuri edellä mainittu Thriller. Tosin mitään maailmanlaajuista tilastointia ei ole ja muutenkaan tilastot eivät ole kattavia. Ainakin voidaan olettaa, että Thriller on "länsimaisen artistin länsimaissa viimeisten vuosikymmenten aikana eniten myyty levytys". --TBone 9. marraskuuta 2006 kello 08.54 (UTC)
..."länsimaisen artistin länsimaissa viimeisten vuosikymmenten aikana eniten jälleenmyyjille myyty levytys"... Siitähän ne myyntiluvut ilmoitetaan. :-p --Jaakonam 9. marraskuuta 2006 kello 09.20 (UTC)

Yhdysvaltain levytilastoinnista vastanneet ovat todenneet vuonna 1983, että Elvis Presley on myynyt 1,3 miljardia äänitettä. Nykyään luku on 1,8-2+ miljardin kohdalla. Seuraavana tulee Beatles 900-1000 miljoonan myynnillään. Tämän jälkeen Michael Jackson, Bing Crosby ja Frank Sinatra ym. Myydyin yksittäinen äänite on Jacksonin Thriller. Myydyin artisti Elvis Presley, myydyin yhtye The Beatles. Jacksonin levy-yhtiön ilmoittama 750 miljoonaa ei siis riitä kuin korkeintaan kolmanteen tilaan.

Hei!

Miltä sivuilta voisi löytyä nuotteja kappaleisiin..? Tarvitsisin niitä.Kommentin jätti 81.197.101.25 (keskustelu – muokkaukset).

Laillisesti nuotteja saa ainakin ostettua musiikkiliikkeistä ja lainaan kirjastoista. --Harriv 15. marraskuuta 2006 kello 15.29 (UTC)
Et määrittele kauhean tarkasti, millaiseen kappaleisiin etsit nuotteja. Tekijänoikeusvapaata kuoro- ym. musiikkia löytyy mm. Choral Public Domain Libraryn ChoralWikistä. --Teemu M. 26. marraskuuta 2006 kello 22.23 (UTC)

Vapaa tietosanakirja?[muokkaa wikitekstiä]

Yritimme lisätä Wikipediaan täysin asiallista kuvausta järjestöstämme ja se poistettiin saman päivän aikana. Perusteena oli "huuhaa". Muut käyttäjät eivät voineet tätä palauttaa yrityksistä huolimatta. Poistajana toimi harriv tms. Missä menee tämän vapaan tietosanakirjan vapauden raja? Järjestöämme ollaan lähestytty moneen otteeseen kysyen miksi informaatiota toiminnastamme ei löydy laajemmin (Järjestämme paljon musiikki- ja kulttuuritapahtumia Pohjois-Suomen alueella). Kuka tekee loppukädessä päätökset mitä Wikipediaan saa kirjoittaa? Ja mikä kaikki luokitellaan Harrin mielestä huuhaaksi? Tämä tuntuu todella typerältä että näinkin hieno ajatus ollaan saatu rikottua. Vai toteutetaanko sitä vain Suomessa tältä pohjalta? Onko Suomen Wikipedialla osoitetta tai varsinaista ylläpitoa johon voisi reklamoida tai pyytää selvitystä tällaiseen toimintaan tarkemmin? Itse pidän tuollaista aiheetonta poistamista vandalismina. --84.248.119.40 20. marraskuuta 2006 kello 11.30 (UTC)

Kertoisitko, mistä artikkeli kertoi. Asiaan olisi helpompi ottaa kantaa. Yleisiä ohjeita poistokäytännöstä löytyy Wikipedia:Poistokäytäntö sivulta. --Teveten 20. marraskuuta 2006 kello 12.56 (UTC)
Sivun poistosta päätetään yleensä äänestyksellä. Jos joku ylläpitäjistä on mielestäsi tehnyt väärän poiston, voit valittaa asiasta tämän keskustelusivulla ja pyytää häntä vaikkapa palauttamaan artikkelin. Jos joku sen jälkeen kyseenalaistaa järjestön merkittävyyden, voidaan sen poistosta äänestää. "Vapaa" viittaa tässä lähinnä vapaaseen muokattavuuteen, mutta kaikkia sivuja ei voida säilyttää. Merkittävyyskynnyksen alittavat aiheet joudutaan yleensä poistamaan. --Jetman 20. marraskuuta 2006 kello 13.00 (UTC)
Kyseessä oli artikkeli Itä-Tuiran Nihilisteistä. Minunkin mielestäni tämä oli aivan turha poisto siihen nähden että olisimme halunneet saada tuotua tietoa järjestömme toiminnasta myös Wikipedian kautta, sitä kuitenkin mainostetaan vapaan sisällön tietosanakirjana. Järjestöllämme on toimipisteet jokaisessa suurimmassa Suomen kaupungissa, toimimme etupäässä alueellisesti Oulussa, mutta myös valtakunnallisissa projekteissa olemme olleet mukana.
Teemu / Itä-Tuiran Nihilistit --85.23.15.130 21. marraskuuta 2006 kello 16.14 (UTC)
Sivu palautettu, Käyttäjä:J ehdotti artikkelia poistettavaksi kommentilla Merkitty roskaksi:"Itä-Tuiran Nihilistit, on arvailujen mukaan 2006 toimintansa aloittanut nuorten järjestö, joka on enimmäkseen toiminut buumina Internetissä. Tuo ei suoraan sanottuna oikein vakuuta että tälläinen järjestö edes olisi olemassa, artikkelin perusteella vaikuttaa vitsiltä. Lisätietoa poistoista Wikipedia:Poistokäytäntö ja Wikipedia:Poistokäytäntö/Suuntaviivoja. Yleisesti ottaen Wikipedia ei ole mainoskanava. --Harriv 21. marraskuuta 2006 kello 16.22 (UTC)

Kävin saitilla http://www.miumu.com/phpbb/index.php?mforum=itnboard 50:n rekisteröityneen keskustelijan keskustelupalsta. Ei missään tapauksessa merkittävä tietosanakirjamielessä.--Teveten 21. marraskuuta 2006 kello 18.33 (UTC)

Osaako joku kertoa, mitä väriaineita suolakurkkujen/etikkakurkkujen liemessä on ? Kaipaisin kemiallisia nimiä ja kaavoja.Vilhelmiina 24. marraskuuta 2006 kello 06.41 (UTC)

Eräissä maustekurkuissa käytetään mausteena kurkumaa, joka on myös Curry-mausteseoksen keltaisen värin aiheuttaja... --Myrtti <3 24. marraskuuta 2006 kello 06.58 (UTC)

Onkos tämä nyt reilua?[muokkaa wikitekstiä]

Tälläinen suora plagiaatti Wikipediasta tuli vastaan [3]. olisiko tuolle jotain tehtävissä? --Hazardi 26. marraskuuta 2006 kello 11.36 (UTC)

Ei varmaankaan tarvitse tehdä mitään, koska sivu täyttää GFDL:n ehdot. (Wikipedia:Wikipedia ja tekijänoikeudet) --Gurumasa 26. marraskuuta 2006 kello 11.41 (UTC)
Täyttää ehkä GFDL:n ehdot, mutta sen tarkoitus on olla karkea kopio itse varsinaisesta wikistä mainoksilla höystettynä, jolla joku yrittää kahmia mainostus-tuloja - sanoisin ma. --F-3000 21. joulukuuta 2006 kello 16.23 (UTC)
Voit korkeintaan esittää asiasta moraalisen paheksuntasi - jos ymmärrät GFDL:n, niin ymmärrät, että tuollainen toiminta on täysin sallittua. Vapaa tietosanakirja tarkoittaa sitä, että sen sisältö on täysin vapaasti käytettävissä myös mainostulojen hankkimiseen. --Tynkänen 21. joulukuuta 2006 kello 16.32 (UTC)

Kuvien käyttöoikeudet[muokkaa wikitekstiä]

Hei, olen käyttänyt Wikipediaa reilun vuoden, aloittanut kymmeniä uusia artikkeleita ja muokannut satoja. Olen ehkä puoli-aktiivinen muokkaaja. Edelleenkin minulle kuitenkin pysyvät varsin hämärinä kuvien käyttöoikeudet ja ko. käyttöoikeuksien merkitseminen. Minulla esim. on Suomen eka laaja 10-osainen tietosanakirja, nimeltään vain TIETOSANAKIRJA, julk. Otava 1909-1919. Onko näin vanhassa jutussa käyttöoikeudet voimassa? Kirjasarja sisältää tuhansia ellei kymmeniätuhansia kuvia (tietenkin mustavalkoisia), joista jotkut ovat nykyaikana turhia, mutta monet (esim. kaavakuvat, muotokuvat tms.) ihan paikallaan. Voinko skannata näitä kuvia ja laittaa Wikipediaan?

Voiko myös suomenkieliseen Wikipediaan skannata ulkomaisia levykansia? Kirjojen ensipainosten kansia? Jne jne. (Satunnainen esimerkki: voinko skannata aikanaan aloittamaani artikkeliin Weasels Ripped My Flesh (Zappan levy) itse skannaamani kuvan? Jos voin, niin miksi voin? (Ja millainen, kuinka tarkka, kuva saa olla?) Jos en voi, niin miksi en voi?

Joku voisi kirjoittaa yksiselitteisen ohjeen siitä (1) mitä kuvia voi käyttää ja mitä ei, ja (2) miten kuvien käyttöoikeus tulee merkitä. Ehkä ja todennäköisesti semmoinen ohje on olemassa, mutta vaikka on, sitä voisi mainostaa etusivulla. Ja ennen kaikkea tehdä se tarpeeksi selkeäksi myös laiskalle meikäläiselle, joka toki tietää mitä tekee ja haluaisi tehdä vaikka mitä, mutta ei tosiasiassa juuri viitsi kovin kummoisesti perehtyä yksityiskohtaisiin ohjeisiin siitä, mitä kuvilla saa tehdä ja mitä ei.

Ymmärrän nähkääs hyvästä tekstistä paljon, kuvien käyttöoikeuksista en juuri mitään. Enkä oikeastaan tahdokaan tietää: siksi kaipaan yksiselitteistä ulkopuolisen ohjetta. Kuten varmaan monet muutkin. -- Not really Vinksu 26. marraskuuta 2006 kello 19.10 (UTC)

Varsin yksiselitteiset ohjeet löytyvät sivulta Wikipedia:Tiedostojen käyttösäännöt--Teveten 26. marraskuuta 2006 kello 20.41 (UTC)
No varmaan löytyvätkin. Onnistuit silti olemaan vastaamatta kysymyksiin. Voinko skannata vanhasta tietosanakirjasta? Voinko skannata levykansia? Kirjan kansia? Jos, niin miten ne tulee merkitä? En viitsi/ehdi lukea kaikenlaisia ohjesivuja. En ainakaan nyt. -- Not really Vinksu 26. marraskuuta 2006 kello 22.48 (UTC)
Jos se ohje kirjoitettaisiin tähän niin joutuisit sen kuitenkin lukemaan. Joten missä ongelma? --Anr 27. marraskuuta 2006 kello 00.18 (UTC)
Voit skannata noinkin vanhasta tietosanakirjasta vapaasti materiaalia, ne tulee merkitä public domainiksi ja ladata Wikimedia Commonsiin kaikkien käytettäväksi, sopiva malline tekijänoikeutta kuvaamaan lienee {{pd-old}}. Voit myös skannata levyjen ja kirjojen kansia, ne puolestaan tulee ladata tänne suomenkieliseen Wikipediaan ja tekijänoikeusmallineeksi tulee {{Kansikuva/Äänite}} tai {{Kansikuva/Kirja}}, lupa Suomen tekijänoikeuslain 25 §. Lisää myös lähde mistä kuvan sait, tai kyseiseen kohtaan oma skannaus jne. --Zxc 27. marraskuuta 2006 kello 00.32 (UTC)
  • Kiitos. Juuri tämmöistä nopeaa, yksiselitteistä neuvoa kaipasin. Skannailemaan siis. -- Not really Vinksu 27. marraskuuta 2006 kello 13.36 (UTC)

Grönlanti – miksi osa Pohjois-Amerikkaa, eikä Eurooppaa?[muokkaa wikitekstiä]

Miksi Grönlanti on osa Pohjois-Amerikkaa, ei Eurooppaa? Artikkelista ja sen historiakappaleesta syy ei käy suoranaisesti ilmi, mutta lopussa oleva malline paljastaa, että näin olisi. Autonomisena alueena, mutta Tanskan maakuntana se kaiken järjen mukaan kuuluisi osaksi Eurooppaa, vrt. Ahvenanmaa. Onko tähän olemassa jotain muuta historiallista/maantieteellistä selitystä? --Jaakonam 27. marraskuuta 2006 kello 08.56 (UTC)

Luultavasti, koska Grönlanti on samalla mannerlaatalla kuin Pohjois-Amerikka ([4]). Islantikin kai kuuluu samasta syystä periaatteessa puoliksi Amerikkaan (mutta samaan mannerlaattaan kuuluva osa Aasiaa ei). --ML 27. marraskuuta 2006 kello 09.47 (UTC)
Jos tämä perustelu löytyy jostain lähteen kanssa, saisiko sen artikkeliin, kiitos? :-) --Jaakonam 27. marraskuuta 2006 kello 11.23 (UTC)
Poliittisesti kuuluu Eurooppaan, maantieteellisesti Pohjois-Amerikkaan. --Anr 7. joulukuuta 2006 kello 18.07 (UTC)

Georg Friedrich Händel[muokkaa wikitekstiä]

Luin tekstiä 'Georg Friedrich Händel' ja huomasin siellä ensimmäisessä osiossa paljon painovirheitä. Meinin 'Muokkaa'-kohtaan. Sinne tulikin vain seuraavan osion tekstit.

Voisiko joku muu korjata lyöntivirheet?

Toivoo Sinikka

Painoit varmaankin väärän kappaleen muokkaa-linkkiä. Koita painaa aivan sivun yläreunassa olevaa muokkaa-painiketta, niin koko sivun teksti avautuu muokattavaksi. --Zxc 2. joulukuuta 2006 kello 14.15 (UTC)
Artikkelia oli vandalisoitu ja kirjoitusvirheet johtuivat siitä. Palautin. --Anr 7. joulukuuta 2006 kello 18.24 (UTC)

"Laivan vasemmalla puolella noudatettiin tiukasti määräystä, ettei miehiä saanut laskea pelastusveneisiin"

Mistä moinen syrjintä? Tietäiskö kukaan...--WikiMaster 7. joulukuuta 2006 kello 14.51 (UTC)

Pelastusveneitä ei ollut läheskään tarpeeksi. "Uppoamaton" laiva, miksi siellä pitäisi pelastusveneitä olla.;) --Anr 7. joulukuuta 2006 kello 18.15 (UTC)
Lisäksi syynä oli sellainen vanha ritarilliseksi katsottu aate, että miesten pitäisi uhrautua naisten ja lasten puolesta. -tKahkonen 8. joulukuuta 2006 kello 15.42 (UTC)

Onko järkevää tehdä Wikipediaan luetteloa elokuvista siihenhän varmaanki jokainen joka sitä lukee haluaa lisätä siihen saman tien jonkun elovkuvan. Kommentin jätti Teksturi (keskustelu – muokkaukset).

Luettelo elokuvista muistaakseni poistettiin joskus äänestyksellä. Suppeammat luettelot eri tyyppisistä elokuvista ovat ok. --Jetman 8. joulukuuta 2006 kello 22.01 (UTC)
Eri elokuvastudioista kertovissa artikkeleissa on mittavat listat kyseisten studioiden julkaisemista elokuvista. Amerikkalaisen elokuvan osalta kehottaisin selailemaan esimerkiksi artikkeleita 20th Century Fox, Dreamworks, Paramount Pictures, Touchstone Pictures ja Warner Bros., niin ei tarvitse tehdä erikseen luetteloita. Jokaisesta em. yhtiöstä on muuten rikollisen vähän esimerkiksi historiatietoja, joten artikkeleiden parantamisen voisi aloittaa studioiden historiasta, avainhenkilöistä, menetelmistä, markkinaosuuksista jne. tiedoista, eikä välttämättä lopusta löytyvästä elokuvaluettelosta. Eurooppalaisen ja aasialaisen elokuvan artikkelit kaipaisivat myös kohennusta. --Jaakonam 18. joulukuuta 2006 kello 22.18 (UTC)

Raamattuasiaa[muokkaa wikitekstiä]

Kuka oli Lootin vaimo? Tarvitsin tietoa myös Nebukadnessarista. --giggu 8. joulukuuta 2006 kello 20.333 (UTC)

Lueppa Tooraa niin löydät. Kommentin jätti 213.28.194.85 (keskustelu – muokkaukset).
en:Lot (Bible)#Lot's wife and the pillar of salt, Nebukadressar II. -tKahkonen 12. joulukuuta 2006 kello 11.22 (UTC)

voimavaraistaa=empower[muokkaa wikitekstiä]

Te paremmin osaajat voisitte laittaa sivuille tiedon asiasta ja merkityksestä. Nykyisin suomenkielessä käytetään ja viljellään englannikielisiä sanoja joista muokataan tietyn tarkoituksen mukaisia asioita. tietysti tämä ei ole sanakirja?, kuten john locke antoi sen ymmärtää, mutta englannin kielisillä sivustoilla empower löytyi kyllä. olisiko aiheellista saada tuohon kunnon käännös. ei ole tarkoitus loukata ketään eikä aiheuttaa kipuja eikä vahinkoa kenellekkään. tänä päivänä esin terveydenhuollossa koitetaan "valtuuttaa, mahdollisuus ottaa kantaa, antaa tulla ymmärretyksi", jotta ihmiset tuntisivat itsensä tarpeellisiksi työpaikoillaan. Erinomaista. Vaikeutena tietyissä laatutyökaluissa on relibiliteetin ja validititeetin puute. tiedot perustuvat näkemyksiin, toimintoihin, tapoihin, ja uskomuksiin. eikö suurin osa työssäkäyvistä ja työttömistä kuitenkin toimi em. tavalla ja "hiljaisella tiedolla"? Ystävällisesti, pfihlman.

(to) Empower on verbi joka tarkoittaa yksinkertaisesti valtuuttamista (juridisessa mielessä). Verbistä johdettu substantiivi on empowerment eli valtuutus. Voimavaraistaminen on yksinkertaisesti väärä suomennos.
Mun mielestä vakiintunut yleiskielen ilmaisu tälle on voimauttaa tai voimaannuttaa. Juridiikkaa en tunne, mutta valtuuttaminen' kuulostaa hyvältä myös. Voimauttamisesta puhutaan paljon esim. kehitysyhteistyöhön ja sosiaalityöhön liittyen. Wikipedia-artikkelin arvoisia voisivat tietenkin olla erikseen Voimauttaminen ja Valtuuttaminen, jotka kertoisivat näihin liittyvistä menetelmistä, merkityksistä ja käytännöistä.--Qtea 15. helmikuuta 2007 kello 08.22 (UTC)

Kosmetiikkatuotteiden e?[muokkaa wikitekstiä]

Mitä tarkoittaa kosmetiikkatuotteissa e-muotoinen merkintä, esim kasvojen puhdistusaineessa on 250ml e? Kokeilin hakea sanalla kosmetiikka ja pelkällä e:llä mutta ei vastausta... Tietääkö kukaan vastausta? Ei muuten, mutta vaivaa hirveästi, kun tuntuu ettei mistään löydä vastausta ja tämä e vaivaa mieltä! Kommentin jätti 212.149.189.245 (keskustelu – muokkaukset).

En muista tarkkaa sanamuotoa, mutta se pieni e tarkoittaa sitä, että ilmoitettu sisältömäärä pitää keskimäärin paikkaansa. Sillä ei siis ole mitään tekemistä esimerkiksi E-koodien kanssa. Merkintä perustuu muistaakseni eurooppalaiseen pakkausdirektiiviin. Tässä "nopea" vastaus. Käytännössä jokaista purkkia ei punnita tai mitata erikseen, vaan erästä tehdään pistokokeita, joiden perusteella lasketaan, pysyykö täyttömäärä sallitun vaihteluvälin sisällä ja keskiarvo vähintään tuossa 250 ml:ssa. -- JeeJee 18. joulukuuta 2006 kello 18.57 (UTC)
Tarkennettakoon vielä tuota muuten oikein tyhjentävää vastausta, että tuo sama pätee siis kaikkiin muihinkin tuotteisiin. Esimerkiksi useat makeiset, leivät yms on pakattu tuolla tavalla. --Jupaju 18. joulukuuta 2006 kello 18.59 (UTC)
Ja termi tulee sanasta netweight eli nettopaino. --Agony (403) 18. joulukuuta 2006 kello 19.05 (UTC)
Ja vielä Jupaju:lle. Tätä merkintää käytetään todella myöskin elintarvikkeiden kanssa, mutta melko monella elintarvikealan yrityksellä, joka tekee tällaisia tasapainotuotteita, on käytössä ns. ratavaaka, jolla jokainen paketti, tai tarkemmin pakkaukseen tuleva tuotemäärä punnitaan erikseen. -- JeeJee 18. joulukuuta 2006 kello 19.08 (UTC)
Kyllä se lähteväkin tavara (=yksittäiset kuluttajapakkaukset) punnitaan monessa paikkaa, joka paketti erikseen. Kakkoslaadun määrittely painon perusteella vaihtelee sitten yrityksen käyttämien standardien mukaisesti. --Harriv 18. joulukuuta 2006 kello 20.24 (UTC)

PSS-asemasta[muokkaa wikitekstiä]

Mikä PSS-asema-artikkelissa on vialla? Olen lukenut mikä on määritelmä mutta en löydä artikkelista vikaa. Kertokaa se siis minulle, niin korjaan asian. 19.joulukuuta 2006 klo 18.06

Eetvartti

Olisi hyvä jos artikkeli alkaisi virkkeellä tai parilla, josta me tyhmemmätkin saisimme jo käsityksen mistä suunnilleen on kyse esim. 'Pisi-Saarijärvi-Sammatus -asema oli jatkosodassa käytetty taisteluasema itä-Karjalassa.', sen jälkeen vaikka tyhjä rivi, en tiedä PPS:stä kyllä mitään. --Wipu 19. joulukuuta 2006 kello 17.42 (UTC)

Siis kysyisin, että mistä näkee sen mitkä sivut on itse aloittanut? Kiitos jo etukäteen! --Lassi05 20. joulukuuta 2006 kello 14.21 (UTC)

Tältä sivulta. --Harriv 20. joulukuuta 2006 kello 14.26 (UTC)
Ei näköjään ylläkkään kovin kauas tuo historiasivu. --Harriv 20. joulukuuta 2006 kello 14.27 (UTC)
Ei totisesti yllä. --Lassi05 20. joulukuuta 2006 kello 14.45 (UTC)

Mistä näkee, että montako muokkausta on tehnyt? --Lassi05 21. joulukuuta 2006 kello 17.32 (UTC)

täällä on työkaluja. --Teveten 21. joulukuuta 2006 kello 17.40 (UTC)
tämä ainakin tuntuu toimivan. merkitse saitiksi fi.wikipedia.org--Teveten 21. joulukuuta 2006 kello 17.44 (UTC)
Kiitos paljon! --Lassi05 21. joulukuuta 2006 kello 17.47 (UTC)


Käyttäjätunnus[muokkaa wikitekstiä]

Miksi käyttäjätunnukseni näkyy punaisena mutta useimmat muut sinisenä? Tikkakit 21. joulukuuta 2006 kello 17.55 (UTC)

Et ole tehnyt käyttäjäsivua. Klikkaa omaa tunnustasi niin päädyt tyhjälle käyttäjäsivullesi.--Teveten 21. joulukuuta 2006 kello 17.57 (UTC)
Miksi pitää luoda oma käyttäjäsivu? Tikkakit 21. joulukuuta 2006 kello 19.37 (UTC)
Jotta saa linkkinsä siniseksi:) Oikeasti siksi, että muut tietävät kuka olet. Voit kertoa yleisiä asioita itsestäsi, jos haluat. Pakkoa ei ole. Katso mallia muilta käyttäjiltä. --Ulrika 21. joulukuuta 2006 kello 19.39 (UTC)

Voiko ylläpitäjiä pyytää vaihtamaan käyttäjätunnukseni, jonka aikoinaan hetken mielijohteesta loin? Jos haluan vaihtaa käyttäjätunnukseni, niin onko minun luotava kokonaan uusi käyttäjätunnus ja luovuttava muokkaushistoriastani vai onko jotain muitakin mahdollisuuksia? --Qtea 5. helmikuuta 2007 kello 11.35 (UTC)

Voi, kysy joltakulta listalta Ylläpitäjät. --Neofelis Nebulosa (моє обговорення) 5. helmikuuta 2007 kello 11.57 (UTC)
Itse asiassa vain byrokraatti voi vaihtaa tunnuksen. Vaihtoa voi pyytää myös täällä. -Aslak 5. helmikuuta 2007 kello 12.02 (UTC)
Hip, kiitos pikaisista vastauksista! --Qtea 5. helmikuuta 2007 kello 12.29 (UTC)

Mainossuodattimen toiminta[muokkaa wikitekstiä]

Hei. Koetin lisätä suomenkielisen wiki:n sivulle kuvan jonka olen itse tallettanut wikipedia commons:iin. Kuva on: jodo_honte_no_kamae.jpg .Lisäys ei kuitenkaan onnistu sillä wiki herjaa seuraavaa: (Mainossuodatin on estänyt sivun tallentamisen. Syynä on todennäköisimmin Wikipedian ulkopuolelle osoittava linkki. Teksti, joka ei läpäissyt mainossuodatinta: hooteeteepee://start.at.) Olen ihmeissäni moisesta. Osaako joku valaista tilannetta tahi auttaa? Jklak 22. joulukuuta 2006 kello 07.49 (UTC) Ongelma ratkesi mutta syy em. probleemaan ei sen sijaan selvinnyt. Jklak 30. joulukuuta 2006 kello 18.20 (UTC)

mikä on Audin ensimmäinen auto malli? Kommentin jätti 193.185.55.253 (keskustelu – muokkaukset).

Audi perustaja August Horch valmisti ensimmäisen nimettömän autonsa vuonna 1901. Horch joutui luopumaan yhtiöstään 1910 ja perusti Audin, Audi Automobilwerke GmbH:n, samana vuonna. Ensimmäinen Audi-nimisen yhtiön valmistama auto oli Audi Typ A, nelisylinterinen 2,6 litrainen malli, vuodelta 1910. Kuvia mm. täällä: http://www.audi.com/audi/com/en2/about_audi_ag/history/brands/audi.html Kommentin jätti Jaakonam (keskustelu – muokkaukset).

Miksi suomenkielisessä Wikipediassa ei ole useiden muiden maiden tapaan käytäntöä luokitella henkilöitä heidän syntymävuosiensa perusteella, tyyliin Luokka: 1960 syntyneet? -Kora

Villi veikkaus: koska se vaatisi satoja uusia luokkia, mitä monet inhoaisivat, eikä kukaan kuitenkaan henkilöitä niihin luokkiin luokittelisi. --Altair 2. tammikuuta 2007 kello 19.53 (UTC)

Koska ne luokat on äänestyksellä poistettu. --ML 3. tammikuuta 2007 kello 09.48 (UTC)
Wikipedia:Poistettavat sivut/Vuonna 1913 syntyneet--Teveten 3. tammikuuta 2007 kello 09.50 (UTC)

Tarkkailulista[muokkaa wikitekstiä]

Mikä on suluissa oleva luku Tarkkailulistalla! plus tai miinus ja vihrä tai punainen numero??? 3.tammikuuta 2007 klo 11.43 --Herrasmies

Muutoksen koko tavuina (eli kuinka monta merkkiä verrattuna edelliseen versioon tuli lisää tai poistui). --Agony (403) 3. tammikuuta 2007 kello 09.45 (UTC)

Tarvitsisin wikikirjaa varten tiedon, että voiko html koodia käyttää wikeissä--Tigru 5. tammikuuta 2007 kello 12.49 (UTC)

Pitäisi ainakin. Html-taulukoita on ainakin mahdollista tehdä, ja html-muotoilu tuntuu onnistuvan. - C12H22O11 (puhe) 12. tammikuuta 2007 kello 14.45 (UTC)
Tällainen koodi pitäisi saada näkymään:
<!DOCTYPE html 
    PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"
    "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<HTML>
<HEAD>
<TITLE>Ensimmäinen JavaScript-ohjelmani</TITLE>
</HEAD>
<BODY>
Allaoleva rivi on tulostettu JavaScriptin avulla:<BR/>
<SCRIPT language="javascript">
document.writeln('Hello world');
</SCRIPT>
</BODY>
</HTML>

--Tigru 13. tammikuuta 2007 kello 07.16 (UTC)

Sisäänheittäjä[muokkaa wikitekstiä]

Tietääkö kukaan ko "ammattitermiä" mikä on sen englanninkielinen (tai muu globaali) vastine?

Varmaan doorman. --ML 7. tammikuuta 2007 kello 11.06 (UTC)
Brittienglannissa on sellainen termi kuin "PR", jolla tarkoitetaan esim. Välimeren maiden ja saarten turistirysien rantabaarien sisäänheittäjiä. Baareissa seuraavalla askelmalla on "Host" tai "Hostess" eli se parempi muoto, joka on ikäänkuin suomalainen ravintolan hovi (pöytiinohjailu, pullotilaukset jne.) --Jaakonam 7. tammikuuta 2007 kello 23.37 (UTC)

Onko Ranskan ja Monacon raja meriktty maastoon? Onko se mahdollisesti samanlainen kuin Belgian ja Ranskan raja etti edes huomaa että on tullut toiseen maahan. Onko etelä-Ranskassa mahdollista matkustella niin että tulee huomaamattaan Monacoon? Joku suomalainen urheilija asuu Monacossa ja sen kämppä on 50 metriä Ranskan rajasta onko se raja todenettavisa samalla tavalla kuin esim. Suomen ja Ruåtsin raja?

Kyllä Belgian ja Ranskan rajallakin on kylttejä, joissa kerrotaan että valtio vaihtuu. Mitään tulleja siellä ei tietenkään nykyään enää ole, mutta kyllä sen huomaa jos seuraa opasteita. Ranskan ja Monacon rajalla lienee samanlainen järjestely. - C12H22O11 (puhe) 12. tammikuuta 2007 kello 14.48 (UTC)

eri tyypiset organisaatiokaaviomallit..[muokkaa wikitekstiä]

Ken osaisi auttaa..tarvitsisin vinkin siitä, mistä saisin opiskeltavakseni erilaisten o.mallien käyttökelpoisuudesta vaihtelevissa ympäristöissä ja vaiht. tarpeiden / tarkastelijoiden mukaan ?

Hmm, ainakin itse löysin yliopiston kirjastosta runsaasti teoksia hakusanoilla organization theory ja organization behaviour, ensimmäisinä tällaiset kolme: Weick, Karl E.: The social psychology of organizing, Daft, Richard L.: Organization theory and design, Hatch, Mary Jo: Organization theory : modern, symbolic, and postmodern perspectives. Kauppakorkeakoulujen kirjastoista löytyisi varmasti vielä enemmän ja vielä spesifimpää tietoa. Englanninkielisessä Wikipediassakin on jotain asiaan liittyvää: Organization Theory --Qtea 5. helmikuuta 2007 kello 11.54 (UTC)

Suihkumoottorien käyttöön otto englannissa[muokkaa wikitekstiä]

Minä vuonna ilmestyivät matkustajalentokoneet, joissa oli suihkumoottorit, englantiin?

"The 1950s saw the world enter the passenger jet era - led by BOAC, with the Comet 1 flying to Johannesburg in 1952, halving the previous flight time. Despite grounding the Comet fleet after two crashes in 1954, BOAC was still able to claim the distinction of operating the first jet transatlantic service in October 1958, with two Comet 4s flying simultaneously from London and New York, days ahead of their American rivals."
Tiivistettynä suomeksi: British Overseas Airways Corporation lensi ensimmäisenä Comet 1 -suihkukoneen Johannesburgiin Etelä-Afrikkaan vuonna 1952. Ensimmäiset kaksi Atlantin ylittänyttä lentoa suihkukoneella tehtiin lokakuussa 1958 välillä Lontoo-New York City siten, että Comet 4 -koneet nousivat kummastakin kaupungista ja lensivät yhtäaikaisesti meren yli, toinen itään ja toinen länteen. Lähde: [5] --Jaakonam 11. tammikuuta 2007 kello 22.45 (UTC)

saako noita eri maiden wikipedioiden kuvia kayttää Suomen wikipediassa ilman mitään oikeuksia?

Vain Commonsissa olevia kuvia voi käyttää suoraan. Muiden kuvien käyttöoikeus riippuu niiden lisenssistä. Lisää tietoa Wikipedia:Tiedostojen käyttösäännöt --Nikita 12. tammikuuta 2007 kello 13.19 (UTC)
Muiden wikipedioiden kuvia ei siis edes voi käyttää suomenkielisessä, ellei niitä ole ensin siirretty commonsiin. - C12H22O11 (puhe) 12. tammikuuta 2007 kello 14.42 (UTC)

Tuli tällainen pikku probleema: kirjoitin kaksi artikkelia. Toinen oli itsemurhapommi Ohkasta ja toinen Mitsubishi G4M2 "Betty"-pommarista. Wikimedia Commonsista en kuitenkaan saanut kuvaa tuotua kumpaankaan artikkeliin, kun olen aika surkea näissä jutuissa, eikä tuo kuvientuontiohje oikein auttanut. Voisikohan joku taitavampi liittää näihin artikkeleihin kyseisten koneiden kuvat? Ja sitten vielä tuosta luokittelusta, eli menevätkö nämä automaattisesti lentokoneluokkaan, vai pitääkö ne jotenkin lisätä sinne? kyseleepi käyttäjä Korpijaakko.

Tein tuohon Ohkaan muutokset, joten voit ottaa siitä mallia. Kuvat löytää helpoiten, kun menee interwiki-linkkien kautta englanninkieliseen artikkeliin, klikkaa kuvaa ja jos kuva on Commonsissa (vasemmassa yläreunassa lukee "image" punaisella), saat sen artikkeliin kopioimalla sen nimen yläreunasta. --Nikita 14. tammikuuta 2007 kello 21.50 (UTC)

Tämä viesti voi nyt olla väärällä palstalla, mutta kiitos neuvoista ja Ohka-artikkelin muokkaamisesta!

autosomaalinen kromosomimäärä neitokakaduilla[muokkaa wikitekstiä]

[[Media:Esimerkki.ogg]

hei! yritän auttaa ystävääni selvittämään tämäntyylistä kysymystä, " kuinka monta autosomaalista kromosomia on neitokakaduilla...? onko aiheestä tietoa tai viisaita joilta voisin kysyä...

hän etsii nimenomaan autosomaalisista lintujen kromosomeista. ( Autosomit ovat siis kaikki muut paitsi sukupuolikromit.) Muilla ei ole juurikaan väliä: vain lajikohtaisesti neitokakadun kromosomeilla. ] jos mahdollista ni vastatkaa mulle tuonne sähköpostiin... tarjatarvainen@gmail.com KIITOS JO ERITTÄIN PALJON KIITOS

Googlella hakusanapari Chromosome, cockatiel antaa mm. tämmöisen: "The sketches only shows six chromosomes for simplicity, a cockatiel has many chromosomes, the exact number is unknown.". [6] --ML 15. tammikuuta 2007 kello 18.37 (UTC)

Mistä saa tietoa nopeasti?[muokkaa wikitekstiä]

Saisinko nopeasti tietoa EinoJuhani Rautavaarasta sekä Neiti Etsivä- kirjasarjan kirjoittajista? Teen koulussa esitelmää. Kiitos jo etukäteen.

Oletko jo katsonut kyseisiä henkilöitä käsittelevät artikkelit Wikipediassa? Kannattaa myös vilkaista englanninkielistä Wikipediaa. --Green Bonsai 17. tammikuuta 2007 kello 19.42 (UTC)

Ongelmia tunnuksen saamisessa[muokkaa wikitekstiä]

Mistä ihmeestä minä saan sen varmennuskodin, joka tarvitaan kun kirjaudun sisään ihan rehellisesti omalla nimelläni. En kuitenkaan löydä sitä varmennuskodia mistään?

Miten voi kutsua puolueettomia käyttäjiä äänestämään jonkun sivun poistamisesta? Cumulo 19. tammikuuta 2007 kello 21.34 (UTC)

Wikipedian käyttäjät löytävät kyllä kaikki äänestykset. --Nikita 19. tammikuuta 2007 kello 21.43 (UTC)

Miksi kaikki Wikipedian kuvat ovat jossain ihme .png muodossa jota ainakaan Microsoft PowerPoint ei tunne? Kokeilin muuttaa kuvia Paintilla .jpg kuviksi mutta sekään ei hyväksynyt kuin osan kuvista. Miksei kuvat voi olla Wikipedian artikkeleissa yleisemmässä muodossa kuten jpg -kuvina? Kommentin jätti 88.113.94.209 (keskustelu – muokkaukset).

PNG on kyllä tänä päivänä niin yleinen kuvaformaatti että jos joku yksittäinen microsoftin softa ei sitä tue niin se on sen softan vika. Microsoftilla lienee syynsä siihen että vielä tänä päivänäkin tukee niin huonosti png:tä. --Anr 22. tammikuuta 2007 kello 18.10 (UTC)
Asiasta ulkomaankielellä: [7]. --Neofelis Nebulosa (моє обговорення) 22. tammikuuta 2007 kello 18.12 (UTC)

Positiiviset ja negatiiviset luvut artikkelin nimen perässä[muokkaa wikitekstiä]

Kun katsoo listaa muutoksista, oli sitten kyseessä Tuoreet muutokset -sivu tai tarkkailulista, artikkelin nimen perässä näkyy positiivinen (vihreä) tai negatiivinen (punainen) luku. Mitä tuo luku oikein tarkoittaa?

Kertoo muutoksen määrän - montako merkkiä tuli lisää (tai väheni) edelliseen versioon nähden. —JmT 23. tammikuuta 2007 kello 14.15 (UTC)

Katsoin Sonkajärven tietoja (Pohjois-Savon kunta), ja siellä sanottiin Sonkajärven olevan vuorimaata. Eli siis täh? Suomessa ei tietääkseni ole vuoria... Mitä tämä käsite tarkoittaa? Mäkisestä ja kumpuilevasta olen kyllä kuullut. Kommentin jätti 212.149.178.174 (keskustelu – muokkaukset).

Korjasin kumpuilevaksi. En ole käynyt sonkajärvellä, joten en tarkemmin tiedä, minkälaista maastonmuoto on. Jos se on jyrkkkää kalliomaastoa, silloin tuo kumpuilevuus on kyllä väärin. Ehkä joku sonkajärveläinen osaa vielä tarkentaa. --Ulrika 26. tammikuuta 2007 kello 06.59 (UTC)
Miekään en ole käynyt siellä, mutta kun on kyse Pohjois-Savosta, niin puhuisin vaaramaisemasta. Vaarallinen olisi kieliopillisesti kyllä oikein mutta... Kyllä kumpuilu varmaan on hyvä ilmaisu. Tikkakit 4. helmikuuta 2007 kello 16.31 (UTC)

Tunnus ja suojaaminen[muokkaa wikitekstiä]

Hei,

Kun rekisteröidyin Wikipediaan, käytin tunnusta JaakkoRisto luullen, että sitä tarvitaan vain salasanan yhteydessä. Nyt JaakkoRisto esiintyy kuitenkin tekemäni Kristosofia-sivun yläosassa punaisena. Kun ko. nimiyhdistelmää klikkaa, ohjelma toteaa, ettei ko. artikkelia ole.

Voisiko nimiyhdistelmän poistaa. Ohjelma ilmeisesti kuitenkin tarvitsee jonkin nimen, jolloin nimiyhdistelmän voisi korvata oikealla nimelläni: Jaakko Kesävuori.

Olen ollut kristosofisessa työssä mukana 40 vuotta ja alan ymmärtää asiasta jo hiukan. Saisiko tällaisen esittelysivun jotenkin suojattua niin, ettei sitä pääsisi helposti "ulkopuoliset" muuttamaan. Omat mielipiteethän voisi jokainen tuoda esille esim Keskustelu-palstalla.

Nyt sivua oli muutettu esim. niin, että oli valtavasti samansanantoistoja (esim. ihminen). Sitten kristosofiassa on joitakin ehdottomia kantoja, kuten väkivallan mielettömyys. Tuolloin esim. muutettu mainita "Kristosofian mukaan väkivalta...." latistaa asiaa.

Ystävällisin terveisin

Jaakko Kesävuori Kommentin jätti JaakkoRisto (keskustelu – muokkaukset).

Kun klikkaat tunnustasi, niin wikipedia päätyy käyttäjäsivullesi, jota et ole tehnyt. Ei sitä pakko ole tehdäkään. Jos haluat niin voit luoda itsestäsi käyttäjäsivun, jossa kerrot haluamiasi tietoja itsestäsi.
Wikipedian perusajatus on, että artikkeleita saa muokata.--Teveten 26. tammikuuta 2007 kello 08.46 (UTC)

Saksalainen y[muokkaa wikitekstiä]

Miten tavallisesta näppiksestä saa kirjoitettua saksalaisen yyn, eli uun, jossa on pisteet päällä? Käyttis on Windows XP. Tikkakit 30. tammikuuta 2007 kello 19.12 (UTC)

Suomalaisessa näppäimistössä Å:n oikealla puolella on ¨-näppäin. Paina ensin sitä ja sitten u:ta. --Silvonen 30. tammikuuta 2007 kello 19.13 (UTC)

ONGELMIA ARTIKKELIN LUONNISSA[muokkaa wikitekstiä]

tein artikkelinmutta väärään kohtaa? mistä voin tehdä artikkelin? voisikojokulähettääpostina tunnukselleni että voinlisätä artikkelin! Kommentin jätti Rikuhiltunen (keskustelu – muokkaukset).

Kuinka kylmää ilmaa kestää ihmisen silmä?[muokkaa wikitekstiä]

Eli kuinka kylmässä ihminen voi olla niin, että silmät eivät kärsi? Tai voiko silmiä palella? Aspen 7. helmikuuta 2007 kello 17.22 (UTC)

Pakkasilmalla tuulenviimassa silmän sarveiskalvo voi kuivua ja siitä voi seurata todella ankaria kipuja, silmän vuotamista ja punoitusta. Kohtaus voi kestää tunteja, ja jos silmää ei lepuuta nukkumalla tai lepäämällä silmät kiinni joitakin tunteja, silmä voi olla käyttökelvoton jopa vuorokauden tai enemmän. Ankaran kohtauksen jälkeen silmän näkökenttä on samea tunteja, joskus parikin vuorokautta. Lääkityksestä minulla ei ole tietoa, tekokyynelien käyttö saattaa ehkäistä tai laimentaa kohtauksia. Tikkakit 12. helmikuuta 2007 kello 18.55 (UTC)

Mitäs tuo osaa tarkoittaa? Kommentin jätti 83.109.226.124 (keskustelu – muokkaukset).

Emigrantti tarkoittaa siirtolaista. --ML 9. helmikuuta 2007 kello 21.15 (UTC)

Onko mahdollista..[muokkaa wikitekstiä]

Onko olemassa mitään keinoa lyhentyä? Olen yrittänyt etsiä tietoa, mutta epäonnistuneesti. Onko olemassa ns. "kutistuspillereitä" joilla ihminen lyhentyisi? Tiedän, että Amerikassa on tehty onnistuneita pidennysleikkauksia, mutta voiko vastaavaa käyttää lyhennystarkoitukseen ja minkälaisia ovat riskit? Olisi kiinnostavaa tietää, miten paljon lääketieteellä voi muuttaa omaa pituuttaan. Kommentin jätti 89.27.14.166 (keskustelu – muokkaukset).

(Kysymys siirretty tuolta Wikipedia:Kahvihuone (sekalaista)). Lienee aika hankala ilman ulkoisia toimia (l. leikkaus yms.) lyhentää luustoa. --Anr 11. helmikuuta 2007 kello 22.37 (UTC)
Pilleriä ei ole. Muistan että takavuosina oli juttua jossain ulkomailla naisesta jonka jaloista otettiin pätkät pois, kun pituutta oli liikaa. Jos olet vielä kasvuiässä, käänny lääkärin puoleen. Lisäkasvaminen voidaan ainakin estää. --Ulrika 12. helmikuuta 2007 kello 07.15 (UTC)
En minäkään usko, että ihmisiä voidaan lyhentää, mutta kylläkin on mahdollista estää pituuskasvu teini-iässä. Yhdysvalloissa ei ollut lainkaan tavatonta syöttää teinitytöille estrogeeniä pituuskasvun estämiseksi 1950-1970-luvuilla [8]. Sosiaalisista syistä naisten oli epätoivottavaa olla pidempiä kuin miehet, naimisiinpääsy vaikeutui[9].--Qtea 14. helmikuuta 2007 kello 20.50 (UTC)
Tosiaan lisäkasvaminen on mahdollista tyrehdyttää. Tupakalla on kuulema tällaisia ominaisuuksia jättää ihmisiä "kitukasvuisemmiksi" nuorena aloitettuna, mutta se tuskin on hyvä syy aloittaa tupakanpoltto ;) En tiedä onko elokuviin hirveesti uskomista, mutta oon nähnyt elokuvan, joka perustui tulevaisuuden astronautteihin, jossa yhdeltä pojalta lyhennettiin sääriluita lyhentyäkseen (muistaakseni 5cm). Tämäkään on ei ole kovin hyvä syy lähteä lyhentymään. Ja pituushan on aina etu :)

Aurinkosähköä[muokkaa wikitekstiä]

Onko tutktittu pystyisikö maalämpöpumpulla siirretyn lämpöenergian muuttamaan sähköenergiaksi?

Energiaa voi aina muuttaa muodosta toiseen, joten ainakin teoriassa onnistuisi. --Altair 13. helmikuuta 2007 kello 19.04 (UTC)

Eiköhän se mahdollista ole, mutta jos tällä tavalla voisi tuottaa enemmän energiaa kuin prosessin pyörittäminen kuluttaa, joku olisi tämän jo tehnyt. --Harriv 14. helmikuuta 2007 kello 21.48 (UTC)
Uskoakseni tuolla tavalla voidaan tuottaa energiaa enemmän, kuin prosessin pyörittäminen kuluttaa, mutta tod. näk. tuotettu sähkö olisi liian kallista.--Teveten 15. helmikuuta 2007 kello 10.39 (UTC)

kysymyksiä liitttyen kommunismiin![muokkaa wikitekstiä]

kysyisin miten neuvostoliitossa on suhtauduttu aviottomaan lapseen ja äitiin 1976?entä onko mahdollista ettei lapsen äiti ole ollut mukana lapsen kaste tilaisuudessa!? Kommentin jätti 81.197.160.152 (keskustelu – muokkaukset).

Siirsin kysymyksen tänne kahvihuoneen puolelta, koska se ei tuntunut liittyvän Wikipedian kehittämiseen. --Silvonen 18. helmikuuta 2007 kello 17.04 (UTC)
Käsittääkseni ainakin tuo kaste-kohta on ollut hyvin mahdollista. Työikäiset nuoret ihmiset eivät uskaltaneet usein käydä kirkoissa kastamassa lapsiaan, koska se saattoi vaikuttaa negatiivisesti muun muassa urakehityseen ja usein isovanhemmat kävivät salaa kastattamassa lapsenlapsiaan kirkoissa, joskus jopa vanhempien tietämättä. --Joonasl (kerro) 19. helmikuuta 2007 kello 08.07 (UTC)

Pelastakaa!!![muokkaa wikitekstiä]

Moi sellaista kysysisin...Tämä varmaan kuulostaa tosi tyhmältä, mutta en tiedä miten pienennän tiedosto kokoa...lisäsin tiedoston Kylpy.jpg Wikipediaan, mutta kyseinen kuva näyttää täysin hullulta, jos sen laittee artikkelin sekaan. Kysyn siksi,että saisiko sen jotenkin pienennettyä. Ei muuta... kiitos,jos autatte uutta Wikipedian käyttäjää! --Poletos 20. helmikuuta 2007 kello 17.20 (UTC)

Sivulta Ohje:Kuvien lisääminen löytyy ohjeita asiaan. Lyhyesti näin: [[Kuva:Kylpy.jpg|thumb|Kuvateksti]]. --Harriv 20. helmikuuta 2007 kello 17.40 (UTC)

Lego poliisi asema 7035[muokkaa wikitekstiä]

Mahtaakohan keneltäkään löytyä kasaamis ohjeita kyseiseen pakettiin???

Lähi- ja etäsukukieli ruotsiksi ja englanniksi?[muokkaa wikitekstiä]

Mitä ovat "lähisukukieli" ja "etäsukukieli" ruotsiksi ja englanniksi? --Mikko Kommentin jätti 82.181.120.80 (keskustelu – muokkaukset).

Englanniksi sanoisin closely related language ja distantly related language. --Silvonen 21. helmikuuta 2007 kello 17.08 (UTC)
...ja ruotsiksi varmaankin närbesläktat språk ja öh, hur säger man ”etäsukukieli” på svenska?. --Silvonen 21. helmikuuta 2007 kello 17.25 (UTC)

capital goods suomeksi?[muokkaa wikitekstiä]

Esim. artikkelissa en:ThyssenKrupp. "It operates worldwide in three business areas: steel, capital goods, and services"--Teveten 21. helmikuuta 2007 kello 16.12 (UTC)

Ainakin Studia-kirjasarjan suomi-englanti-suomi sanakirjan mukaan capital goods tarkittaa sanaa tuotantohyödykkeet. --MiPe (wikinät) 21. helmikuuta 2007 kello 16.17 (UTC)
Kiitos.--Teveten 21. helmikuuta 2007 kello 16.18 (UTC)

Tulipahan vaan mieleen...[muokkaa wikitekstiä]

Tulipahan vaan mieleen kysyä, että kuinkahan monta uutta käyttäjää Wikipediaan tulee keskimäärin päivässä. Kun katson uusien käyttäjien listaa, sanoisin aika paljon. Mutta haluaisin tietää vähän tarkemmin.--Eetvartti 21. helmikuuta 2007 kello 18.42 (UTC)

Reilu 100 päivässä, mutta eihän noista suurin osa ole käyttäjiä, vaan tunnuksia. Eivät tee yhtään muokkausta. Vähintään 10 muokkausta tekeviä tulee enää 100-200 kuukaudessa (sarake wikipedians-new)
[10] --ML 21. helmikuuta 2007 kello 18.49 (UTC)
Kiva. Tuo tarkoittaa siis, että Käyttäjälistassa valtaosa on "joutenolijoita". No, tulihan tuokin tiedettyä. Kiitän.--Eetvartti 22. helmikuuta 2007 kello 16.55 (UTC)

Kuva tekstin seassa[muokkaa wikitekstiä]

Joskus kun lisää kuvan artikkeliin niin se on tekstin seassa. Olen saanut sen pois sieltä vain jättämällä paaaaaaljon tyhjää väliin. Onko ihan normaali tapa vai löytyykö jotain helpompaa? Ajattelin vain että jos joku lähtee muokkaamaan tällaista artikkelia niin muokkaus tilassa saattaa puolet tekstistä olla kaukana muusta. Siis alhaalla.--Marina 22. helmikuuta 2007 kello 09.09 (UTC)

Tarkoitat kenties tätä Hantavirukset artikkelia? Otin tyhjää pois välistä. Onko kuvan paikat ok?--Teveten 22. helmikuuta 2007 kello 16.01 (UTC)

Tarkoitin siis että kuvat olisivat rinnakkain, mutta kun yritän niitä siten laittaa, kuva menee artikkelin, siis kirjoituksen sekaan ellen jätä paljon tyhjää tilaa tekstin ja kuvan väliin. En siis osaa laittaa kuvia varmaankaan oikein? Ainakin kun olen muiden artikkeleita katsonut, tällaisia isoja välejä ei ole muokkaustilassa näkyvissä.--Marina 22. helmikuuta 2007 kello 16.07 (UTC)

En oikein ymmärtänyt, miten haluat kuvat. Vierekkäin? Alekkain? Oliko tämä se layout mitä halusit?--Teveten 22. helmikuuta 2007 kello 16.17 (UTC)

Oli kyllä oikea layout ja ihan vierekkäin halusin ne joo, mutta ihan kuin huomasit, siellä oli siis sitä tyhää. Minun puolestani sillä tyhjällä tilalla ei ole väliä, mutta ajattelin että ne on väärin laitettu koska toiset artikkelit joissa on pari kuvaa vierekkäin ei tälläisiä tyhjiä aukkoja ole, siis muokkaustilassa ei itse artikkelissa. --Marina 22. helmikuuta 2007 kello 16.32 (UTC)

Palautin nyt tuohon versioon, missä oli haluamasi layout. En itse osaa sanoa miten se pitäisi toteuttaa ilman tyhjää tilaa. Anyway pääasia että lopputulos on ok.--Teveten 22. helmikuuta 2007 kello 17.19 (UTC)
Auttaisiko taulukko saamaan kuvat mukavasti vierekkäin? --Jaakonam 22. helmikuuta 2007 kello 18.33 (UTC)

Hyvä on--Marina 22. helmikuuta 2007 kello 18.42 (UTC)

Rammsteinin CDt[muokkaa wikitekstiä]

Aloin yks päivä sitten tutkimaan netistä mistä noita myydään ja löysinkin mistä. Ongelma on nyt vain se että esim. sivulla http://www.freerecordshop.fi/pages/artist.asp?artistid=2154 reise, reise cd on kahden hintaista ja toinen on joku digiback? Mitä se tarkoittaa? Ja sitten sillä edellisellä sivulla ja sivulla http://www.levykauppax.fi/artist/Rammstein/Sehnsucht/1650/ cd sehnsucht on erilaisia ainakin kuviltaan. Ehkä turha kysymys mutta ovatko ne jotenkin sisällöltään erilaisia ja kumman niistä sitten tilaan? Kommentin jätti 80.220.3.208 (keskustelu – muokkaukset).

en:Digipak on ainakin tuollainen normaalia CD-koteloa ohuempi pahvikantinen kotelo. --IA 22. helmikuuta 2007 kello 14.44 (UTC)
Sehnsucht julkaistiin kuudella erilaisella kannella, mutta muuten julkaisut ovat täysin samanlaisia. –Anchjo(jutskaa) 22. helmikuuta 2007 kello 15.51 (UTC)

Kun katsoo nyt esim. vaikka tuota Rammsteinin Richard Kruspea niin sillä on kun se on esiintymäs toinen silmä valkoonen. Mistä sellaisia piilolinssejä saa?

Kysymyksiä... Mihin vastaukset tulee.[muokkaa wikitekstiä]

Haluaisin tietää mistä saa sellaisen vertikaalisen "tavuviivan", millä eritellään sisäinen linkki? Esim. sanalle hyperventiloimaan, pitäisi saada linkki siniselle Hyperventilaatio. Yritän tässä päteä, mutta en ehdi koneelle niin usein toivoisin. Toinen kysymys koskee "asteen" -merkkiä. Jostain kaivoin esiin asciin alt+0176, mutta ei kun ei. Kysymyksen jätti POTESTAS

Pystyviivaa varten mun näppäimistössä on nappi alavasemmalla Z:n vieressä; se tulee siitä Alt-Gr:n avulla. (Muut merkit samassa näppäimessä on suurempikuin ja pienempikuin). Aina voi etsiä merkin myös toiselta sivulta ja copy/paste (laita käyttäjäsivullesi niin sieltä löytyy). Esim Käyttäjä:Höyhens on tainnut tehdä näin. Vastaukset kysymyksen perään, sisennettyinä. Ja kysymysten perään allekirjoitus. Yst terv.--Tappinen 22. helmikuuta 2007 kello 16.31 (UTC)

Artikkelien määrästä[muokkaa wikitekstiä]

Hei taas. Kun sain tietää montako uutta käyttäjää/tunnusta tulee päivittäin, niin nyt kiinnostaisi tietää, miten monta uutta artikkelia Wikipediaan tulee keskimäärin päivittäin.--Eetvartti 23. helmikuuta 2007 kello 14.29 (UTC)

Päättelemällä Ajankohtaista-sivun uutisista artikkeleita kirjoitetaan keskimäärin n. 150 päivässä. –Anchjo(jutskaa) 23. helmikuuta 2007 kello 14.38 (UTC)
Kiva määrä. Luulin, että jäisi alle sadan. Kiitos tiedosta.--Eetvartti 23. helmikuuta 2007 kello 15.00 (UTC)
Täältä lisää tilastonnälkäisille: http://stats.wikimedia.org/EN/TablesWikipediaFI.htm --Harriv 23. helmikuuta 2007 kello 16.11 (UTC)

Kuvien lisääminen[muokkaa wikitekstiä]

Miten Wikipediaan voi lisätä kuvia? Kommentin jätti 88.112.101.169 (keskustelu – muokkaukset).

Katso Toiminnot:Lisää_tiedosto.--Joonasl (kerro) 24. helmikuuta 2007 kello 18.08 (UTC)

A. Österman[muokkaa wikitekstiä]

Mahtaako kukaan tietää minä vuosina taiteilija A. Österman eli? --Green Bonsai 25. helmikuuta 2007 kello 08.53 (UTC)

En tiedä, mutta onko hän suomalainen vai ruotsalainen? Taidemaalari, kuvanveistäjä? 1800-luvulta vai 2000-luvulta? Onko muuta vihjettä? --Ulrika 25. helmikuuta 2007 kello 09.07 (UTC)
Ymmärtääkseni hän oli ruotsalainen taidemaalari. Tiedän hänen maalanneen yhden öljyvärityön Alfred Nobelista ja lähinnä minua kiinnostaisi se, että onko tuo öljyvärityö tekijänoikeuksien alainen (kauanko on kulunut tekijän kuolemasta?). Tämä kyseinen öljyvärityö on Sigvard Strandhin kirjan Alfred Nobel : Dynamiitinkeksijän elämä kannessa, mutta ainoa tieto mitä siitä lukee on seuraava: Kannen kuva: A. Östermanin öljymaalaus. Maalauksen voi nähdä esim. tältä sivulta, se on tuo ensimmäinen kuva missä Nobel on työpöytänsä ääressä. --Green Bonsai 25. helmikuuta 2007 kello 09.44 (UTC)
Taiteilija on muotokuvamaalari Emil Österman. Tieto löytyy esim. tuolta [11]. Hän on Google-tietojen mukaan kuollut 1927. Hänestä ei löydy sellaista artikkelia, jossa olisi mainittu sekä syntymäaika että Nobelin muotokuva samassa, mutta tuskinpa Ruotsissa on tuona aikana ollut muita kuin yksi Emil Österman -niminen muotokuvamaalari. Mistähän se A on peräisin? --Ulrika 25. helmikuuta 2007 kello 10.11 (UTC)
Kiitoksia avusta! Näistä tiedoista oli paljon hyötyä. Itse muuten epäilisin, että tuo A oli vain kirjoitusvirhe. --Green Bonsai 25. helmikuuta 2007 kello 10.20 (UTC)

Kuvat englannin kielisestä Wikipediasta[muokkaa wikitekstiä]

Haluaisin lisätä kuvia pariin urheiluaiheiseen artikkeliin. Näitä ei tunnu kuitenkaan commonista löytyvän. Kuvat joita on englannin kielisessä ja vastaavassa artikkelissa wikissä, mistä ne ovat peräisin? Tarkoitan Florida Marlinsin ja Miami Dolphinsin sivuja joissa on seurojen logoja ym. Eihän näitä voi sieltä yrittää tuoda, vai?--Marina 28. helmikuuta 2007 kello 18.34 (UTC)

Muissa wikeissä olevia kuvia ei saa suoraan näkymään täällä, vaan ne pitää ensin tallentaa fi-wikiin. Esimerkiksi juuri logoja ei voi tallentaa commonsiin, joten joudut kopioimaan ne sieltä tänne. Huomaathan, että en-wikissä on myös paljon väljemmät tekijänoikeussäännöt: fair use on paljon väljempi kuin täkäläinen sitaattikuva, eli kaikkea en-wikissä olevaa ei välttämättä edes voi tallentaa tänne. – JmT 28. helmikuuta 2007 kello 18.40 (UTC)
Tämäkin kysymys alkaisi olla jo faq-osastoa. --ML 28. helmikuuta 2007 kello 18.42 (UTC)

Jaha, ja tuollaiset kommentit on niin tavallisia tällaisilla neuvonta palstoilla. --Marina 28. helmikuuta 2007 kello 19.04 (UTC)

mitä sana tarkoittaa ja mistä kielestä se tulee?

Alkuperää en tiedä, mutta sana tarkoittaa jokseenkin samaa kuin tilpehööri. Eli siis jonkinkaltaista pröystäilevää, pröystästä.   Black Eagle  14. maaliskuuta 2007 kello 14.51 (UTC)
Tai siis tuo on aika ympäripyöreä selitys, koska jos et ymmärtänyt noitakaan sanoja, joita käytin, tai ymmärsit huonosti, niin en voi auttaa.   Black Eagle  14. maaliskuuta 2007 kello 14.54 (UTC)

No, tilpehöörihän on ruotsinlaina: tillbehör- asiaankuuluva sellaisella ylimääräisellä tavalla, kuin koristeet kakussa.Krumeluuri lie ranskalaisjuttu?

Minulla on vahva käsitys, että suomen kielessä sana "krumeluuri" on svetisismi ja ruotsi taas olisi lainannut sanan ranskasta. Tarkistin juuri WSOY:n julkaisemasta ruotsi-suomi sanakirjasta (minun painokseni ISBN 951-0-22568-1): "krumelur, -en -er: 1. koukero, kiemura 2. kummallinen tyyppi.
Pahoitteluni, että aloittelevana wikistinä en vielä osaa linkata esim. sanaa svetisismi. 90.184.107.238 21. heinäkuuta 2007 kello 21.57 (UTC)

single ja maxi[muokkaa wikitekstiä]

Mitä eroa on singlellä ja maxilla? Entä cd kun joissain on se digiback juttu. Tiedän että se on jonkinlaisessa pahvisessa kotelossa se cd silloin mutta onko muuten eroa sillä se on kalliimpi kuin normaali cd kotelo?


Singlelevy on seitsemän tuumaa halkaisialtaan. Maxi 12". Digipack on vain erillainen pahvinen pakkaus.

etsisikös joku Kapokkipuusta tietoa koska sillä ei ole ainakaan minun mielestäni varsinaista artikkeliä....

Värkkäilin artikkelin Kapokkipuu, käyhän lisäämässä tietoa. Tikkakit 4. maaliskuuta 2007 kello 17.58 (UTC)

Keskeneräisen artikkelin piilotus?[muokkaa wikitekstiä]

Mielestäni kyseinen ominaisuus olisi hyvä asia. Siis jos nyt haluaa aloittaa artikkelin, sen voisi ikään kuin tallentaa Wikipediaan niin, että se ei näy muille ennenkuin sen "julkaisee". Kyseinen ominaisuus olisi tietenkin rekisteröityneille käyttäjille. Täällä ei näytä olevan minkäänlaista suoraa linkkiä (tms.) millä saisi yp:hen yhteyttä. Vai? Kommentin jätti Downloaded (keskustelu – muokkaukset).

Suosittelen esikatselun käyttöä, silla tavoin voit muokata artikkelia haluamaksesi ja vasta sitten tallentaa. --Cartman 7. maaliskuuta 2007 kello 12.39 (UTC)
Tuollaista asiaa ei pysty edes ylläpitäjät luomaan, vaan tuo olisi enemmänkin MediaWikin kehittelijöiden heiniä. Jos haluaa muokkaustilan jota kukaan muu ei tule sorkkimaan artikkelin luonnin aikana, kannattaa tehdä omalle käyttäjäsivulleen alasivu, esim Hiekkalaatikko. Jos ei halua että muut voivat edes lukea tekstiä, kannattaa teksti pitää tallessa kotikoneella esim. tekstitiedostossa. --Agony (403) 7. maaliskuuta 2007 kello 12.40 (UTC)
Jos haluat, että muut käyttäjät eivät häiritse työskentelyäsi, voit tallentaa keskeneräisen artikkelin oman käyttäjäsivusi alle, esimerkiksi Käyttäjä:Downloaded/Meksikon_Pikajuna. Tällaisia sivuja saa luoda vapaasti eivätkä muut saa muokata niitä. Vaihtoehtona on käyttää {{työn alla}}-mallinetta. Varsinaisen piilottamisen toteuttaminen on käsittääkseni aika hankalaa. --Tynkänen 7. maaliskuuta 2007 kello 12.41 (UTC)
Tuossahan noita hyviä vaihtoehtoja jo tulikin esille. Tässä yksi malli lisää. Jos haluaa toimia mahdollisimman näkymättömästi pitempää uutta artikkelia luodessa tai isoa muutosta, niin luo itsellesi hiekkalaatikko sivu, käytä sen esikatselua mutta älä tallenna sitä wikipediaan, kun lopetat editoimisen niin copy-paste teksti omalle koneelle yksinkertaisen tekstieditorin (esim. notepad) kautta, ja kun taas jatkat niin copy-paste teksti takaisin hiekkalaatikkoon jne. Välikopioita kannattaa välillä ottaa jos Wikipedia välillä tilttailee editoinnin aikana tai jos vahingossa painaa jotakin joka kadottaa tekstin. --Wipu 10. maaliskuuta 2007 kello 07.45 (UTC)
Ja vihjeenä vielä: jos käyttää notepadia, kannattaa teksti tallentaa muodossa UTF-8 (samassa valikossa tallennusruudussa kuin ANSI), tällöin varmistaa että mitkään merkeistä ei tallennu väärin ja sotkeennu Wikipediaan tuotaessa. --Agony (403) 10. maaliskuuta 2007 kello 07.52 (UTC)

Kysyisin sellaista, että minkälaisia kuvien pitää olla jotta niitä voi käyttää/näyttää tekemillään sivuilla? Kysyn, koska tekemältäni sivulta poistettiin kuva. Vjab90

Wikipedia:Tiedostojen käyttösäännöt on ehkä kattavin selostus aiheesta. --Harriv 13. maaliskuuta 2007 kello 21.09 (UTC)

Midline shift?[muokkaa wikitekstiä]

Mikähän mahtaisi olla suomenkielinen vastine sanalle "midline shift"? Olen jo vähän aikaa etsinyt hakukoneista, sanakirjoista (ja wikistä), mutta mistään ei ole löytynyt vastausta. Tiedän kuitenkin, että sana liittyy aivoihin. -AtteL 14. maaliskuuta 2007 kello 14.02 (UTC)

Midline shift voi tarkoittaa aivojen keskiviivan (joka on siis aivopuoliskojen välissä) fyysistä siirtymistä oikealle tai vasemmalle, mikä johtuu tilaa vievästä prosessista (esim. aivokasvain, aivoverenvuoto), joka painaa aivopuoliskoa. Kuva ehkä havainnollistaa. Tällöin suomennos on keskiviivasiirtymä. Termiä käytetään myös yhteydessä Visual midline shift syndrome (googlella löytyy tarkempi selitys kyseisestä oireyhtymästä), jolle en valitettavasti tiedä suomenkielistä nimeä (josko sellaista onkaan). --Hehkuviini 11. huhtikuuta 2007 kello 23.47 (UTC)

Suomen kielen pisin sana[muokkaa wikitekstiä]

"Virallisesti", Guinnesin ennätyskirjan mukaan suomen kielen pisin sana on yhdyssana:

lentokonesuihkuturbiinimoottoriapumekaanikkoaliupseerioppilas

mutta jo tämän sananpötkäleen perään lisäämällä -ehdokas, sana on jo pidempi. Ajattelin, että liitteitä (-kin, -kä, -mme, jne.) ei lasketa, mutta miksi siihen perään ei saisi lisätä muita sanoa?   Black Eagle  14. maaliskuuta 2007 kello 14.48 (UTC)

Minulla on aina ollut käsitys, että

epäjärjestelmällistyttämättömyydellänsäkäänköhän

olisin pisin sana, mutta eipä taida olla. Ja tuo taitaa olla muutenkin aika päätteillä pelleilemistä Pływanie 6. huhtikuuta 2007 kello 14.42 (UTC)

Niinhän tuo taitaa hieman olla. Mutta samalla tavallahan saisi tuosta "virallisesta" pisimmästä sanastakin vaikka kuinka paljon pidemmän. Vaikkapa:

lentokonesuihkuturbiinimoottoriapumekaanikkoaliupseerioppilasehdokuudellaansakaanköhän.

  Black Eagle  6. huhtikuuta 2007 kello 15.10 (UTC)

Ainakin tämän suomenkielisen Wikipedian artikkeli sana sanoo seuraavaa:

»Guinnessin ennätysten kirjan 2006 mukaan suomen kielen pisin käytetty yhdyssana on lentokonesuihkuturbiinimoottoriapumekaanikkoaliupseerioppilas, joka on todellisuudessa käytössä ollut Puolustusvoimien palvelunimike. Pidempiä yhdyssanoja toki voi kehittää, mutta ne eivät ole käytettyä suomen kieltä, esim. sinipunanuolimyrkkysammakkolelutehdashallikorttelipoliisivirkapukusuunnittelijakerhopöytäkirjakokoelma.

Uusin suomessa löydetty ja vähällä käytöllä oleva sana on atomiydinenergiareaktorigeneraattorilauhduttajaturbiiniratasvaihde, joka on ydinvoimalaitoksen eräs laitteen osa.

Yrjö Karilaan vuonna 1950 julkaistun teoksen Antero Vipunen mukaan Suomen kielen pisin sana, joka ei ole yhdyssana on professori Artturi Kanniston kehittämä 103-kirjaiminen kumarreksituteskenteleentuvaisehkollaismaisekkuudellisenneskenteluttelemattomammuuksissansakkaankopahan. Sana on muodostettu Suomen kielen sijapäätteillä.»

--Green Bonsai 6. huhtikuuta 2007 kello 17.02 (UTC)

Kiitos! En ole vielä ennen kuullutkaan. (Guinnessin ennätyskirja EI mainitse sitä, että sanaa on joskus käytetty ihan oikeastikin.)   Black Eagle  6. huhtikuuta 2007 kello 17.31 (UTC)

dellaansakaanköhän. Ehdokkuus, ehdokkuudella jne. = sanan taivutusta Pisin sana, nominatiivi, perusmuodossa.

Mikä on oppilasehdokas? Ei oppilaaksi ehdotuksien kautta tulla. (Oscar ehdokkaita on.) Aliupseerioppilaslakki voisi olla ylioppilaslakin tapaan, erilainen päähine muihin varusmiehiin verratunna. Vaan kun ei ole, niin ei sanakaan ole olemassa oleva asia.

Apumekaanikko-oppilas lisäten tohon ydinvoimalan osaan, ja toivoen että SA Int ryhtyy käyttämään samaa tekniikkaa ja varusmiehet koulutettan siihen.

urheilulajeista[muokkaa wikitekstiä]

Mitä 4 olympialajia (kesä- ja talvilajeista) on sellaisia, missä tullaan selkä edellä maaliin?? Kommentin jätti 91.153.160.217 (keskustelu – muokkaukset).

Soutu. Ja jos hieman laveasti tulkitaan ilmaisua "selkä edellä maaliin" niin selkäuinti. Jos vielä laveammin tulkitaan niin korkeus- ja seiväshyppy. Vanhoista lajeista köydenveto mutta sekin on jo vähän niin ja näin.. --Anr 18. maaliskuuta 2007 kello 14.11 (UTC)

Pyytaisin yhteytta Julmahovi Tuottajaan tai yritykseen kuka tuotti Julmahovi sarjan. Kiitos. Jyri Jaanus jyri@bec.ee Baltic Entertainment Company tuottaja

Julmahuvin on tuottanut YLE. --Harriv 22. maaliskuuta 2007 kello 13.25 (UTC)

Kun artikkeli poistetaan, voitteko tehdä se loukkaamatta kirjoittajaa. Keskustelu: Petsamo nimimerkillä Simof, koska epäilette oikeellisuutta pudottakaa se pois en halua että nimimerkilläni olevaa kirjoitusta roikotetaan toulla mukana. Kylä Nautsi oli olemassa koska sukulaiseni asuivat siellä. Nl: lle myyty maa-alue on sotakorvauksia ( Jäniskoski jne. ja maa-alue on kooltaan 178 neliökilometriä) Tieto mielestäni on hyvin perusteltu uskomusja lahde on kirjasta "Tuntematon sota"/ v.1990.

Toivon että kirjoitukseni poistetaan Wikipediasta terv. Simof

The legend of zelda: Twilight princess[muokkaa wikitekstiä]

Terve vaan. Tietääkö kukaan että onko totta että The legend of zelda: Twilight princessissä vaihtuu vuodenajat? -hero of time 25.maaliskuuta kello 14:41

miksi sitruunapuuni tekee vain runsaasti vihreita sitruunoita ? Keltaisia sitruunoita tullut vain n 7 kpl.

paljonko punta on euroissa[muokkaa wikitekstiä]

haluaisin tietää paljonko on punta euroissa? Kommentin jätti 81.175.234.158 (keskustelu – muokkaukset).

Yksi Englannin punta on 1,4732 euroa. [12] --Green Bonsai 30. maaliskuuta 2007 kello 15.29 (UTC)

Levykevandaali[muokkaa wikitekstiä]

Mitä levykevandaali tarkoittaa?

Levykevandaali on yksi Wikipedian, Hikipedian ja monien muiden paikkojen tunnetuimmista vandaaleista, eli tahallaan ilkeyksiä tekevistä henkilöistä. Tämä on osittain ehkä oma näkemykseni, joku korjatkoon, jos on eri mieltä.   Black Eagle  1. huhtikuuta 2007 kello 16.05 (UTC)

onko kyse siis yhdestä henkilöstä? mitä kaikkea hän on tehnyt kun on niin kuuluisa?

Levykevandaali on turhautunut teini, joka on kiinnostunut tietotekniikasta, Aku Ankan taskukirjoista ja Leena Kaskelasta. Hän töhrii aikansa kuluksi näitä sivuja. Levykevandaalin mielestä kaikki, millä voidaan tallentaa ja siirtää tietoa - oli se sitten dvd, levyke, ihminen, muovi tai kivi - ovat levykkeitä, ja siitä tulee hänen lempinimensä. Levykevandaali on poikkeuksellinen vandaali sikäli, että vaikka hänen käyttäjätunnuksensa ja IP-numeronsa estetään häiriköinnin vuoksi, hän palaa Wikipediaan aina säännöllisin väliajoin. Levykevandaali on vandalisoinut Wikipediaa vuodesta 2004 asti ja vaikkeivät hänen vierailunsa ole enää päivittäisiä, hän on jossakin määrin tuttu henkilö jokaiselle Wikipedian ylläpitäjälle. --91.152.142.43 6. huhtikuuta 2007 kello 15.18 (UTC)

Artikkeliin saa kirjoitettua yläindeksit ² ja ³, mutta miten saisin numero 6 indeksiksi? Tiedän että tietokoneen näppäimistölläkin sen voi tehdä mutta jos joku tietää/muistaa että miten?--Marina 2. huhtikuuta 2007 kello 06.44 (UTC) Kommentin jätti MarinaKatariina (keskustelu – muokkaukset).

x6 (ks. Ohje:Kuinka sivuja muokataan#Merkkien muotoilu). --Silvonen 2. huhtikuuta 2007 kello 06.50 (UTC)

Miten luodaan uusi käyttäjätunnus ja salasana?[muokkaa wikitekstiä]

Terveisin Tumpelo aloittaja.

Tätä varten ovat ohjeet, ja muutenkin koko sivun oikeassa ylälaidassa lukee "rekisteröidy tai kirjaa sisään" tai jotain siihen suuntaan.   Black Eagle  2. huhtikuuta 2007 kello 16.18 (UTC)

Saksan tuplaässä[muokkaa wikitekstiä]

Miten näppäimillä/näppäimistöllä saa Saksan tuplaässän, eli ßän. Tämän sai tuolta alhaalta, mutta miten muuten sen saa?--mp5b07 3. huhtikuuta 2007 kello 05.34 (UTC)

Windowsin merkistössäkin se on, mutta ei yhtään helpommin saatavissa. Koodina siellä on alt+0223 mutta minulla se ei ainakaan tuottanut tulosta. Kokeile itse. --Ulrika 2. huhtikuuta 2007 kello 12.04 (UTC)
Tai Alt+225, ja Num Lockin on hyvä olla päällä. Käyttääkö kysyjä Windowsia? --Silvonen 2. huhtikuuta 2007 kello 12.11 (UTC)
Lähden siitä että jos kysyjä ei ilmoita käyttävänsä Linuxia tai Macintoshia, hän käyttää Windowsia. En saa itse tuollakaan koodilla, vaikka NumLock on päällä. Vika on varmaankin minun koneessani, kyllä ne normaalisti toimivat.--Ulrika 2. huhtikuuta 2007 kello 12.15 (UTC)
Pidäthän Altia pohjassa koko toimituksen ajan? (Olettavasti kyllä, kun sanoit että normaalisti toimii, mutta varmistetaan. :-)) Linuxissahan (tai ainakin Ubuntussa) tuon saa muuten näppäinyhdistelmällä AltGr + B, soisi olevan Windowsissakin yhtä helppoa. –Kooma 2. huhtikuuta 2007 kello 14.04 (UTC)

Kiitos avusta, ei onnistunut.--mp5b07 2. huhtikuuta 2007 kello 15.38 (UTC)

Vastaus ja kysymys[muokkaa wikitekstiä]

Saksan ß saadaan, kun laitetaan tekstiksi( monella times new roman) symbol ja painetaan b ainakin itselläni toimii sitten kysymys: miten voi antaa toiselle diplomin? Mistä saa perustiedot Wikipediasta?--mp5b07 2. huhtikuuta 2007 kello 15.35 (UTC) Kommentin jätti Urheiluviikko (keskustelu – muokkaukset).

Kiitos tuosta ß-tiedosta, toimii siis tekstinkäsittelyohjelmassa. Wikipedia pitää vain opetella kantapään kautta. Ohjeita on vasemmalla palkissa kohta OHJE, mutta heti ei kaikkea pysty hahmottamaan. --Ulrika 2. huhtikuuta 2007 kello 13.46 (UTC)
Nyt ei mennyt ihan oikein: tuolla neuvolla syntyy ainakin minun Wordissani kreikan beeta β, joka on aika samannäköinen kuin ß mutta ihan eri merkki. --Silvonen 2. huhtikuuta 2007 kello 14.04 (UTC)
Totta puhut. --Ulrika 2. huhtikuuta 2007 kello 14.06 (UTC)

Niin tulee. Miten saisi ß:n?--mp5b07 2. huhtikuuta 2007 kello 15.37 (UTC) Kiitos avusta, mutta diplomeista et vielä kertonut.--mp5b07 2. huhtikuuta 2007 kello 15.36 (UTC) Kommentin jätti Urheiluviikko (keskustelu – muokkaukset).

Mitähän diplomeja tarkoitat?--Ulrika 2. huhtikuuta 2007 kello 13.57 (UTC)

Esimerkiksi Green Bonsain (käyttäjä) sivun alareunassa on diplomeja:) Anteeksi, palkintojahan ne ovat--mp5b07 2. huhtikuuta 2007 kello 14.04 (UTC)

Näkyväa allekirjoitusta ei saa muuttaa.--Ulrika 2. huhtikuuta 2007 kello 14.15 (UTC)
Saat helposti vaikka menemällä sinne Green Bonzain käyttäjäsivun muokkauspuolelle ja kopioimalla sen diplomin tekstin sieltä. Kun siirrät sen sinne minne haluat, vaihdat siihen tarvittavat asiat eli kiitostekstin ja oman tunnuksesi. Voisit muuten tälläkin sivulla laittaa käyttäjätunnuksen tekstisi jälkeen. Saat tunnuksen näin: Paina muokkausruudun yläpuolella olevasta palkista painiketta joka on toinen oikealta tai kirjoita neljä ns. tilde-merkkiä peräkkäin. --Ulrika 2. huhtikuuta 2007 kello 14.05 (UTC)

Kiitos! --mp5b07 2. huhtikuuta 2007 kello 15.33 (UTC)

Sain tekstin, mutta kuvaa en onnistunut saamaan. Miten sen saisi?mp5b07 3. huhtikuuta 2007 kello 07.09 (UTC)

Uusi yritys ja onnistuminen! Kiitos avusta. mp5b07 3. huhtikuuta 2007 kello 07.32 (UTC)

Hei! Olen uusi. Mistä saisi Wikipedian perustiedot? Haluan opetella Wikipediaa, ennen kuin käytän sitä. Miten pääsee omalle hiekkalaatikolle tai saa tehtyä sivun itsestä?--mp5b07 2. huhtikuuta 2007 kello 15.34 (UTC) Kommentin jätti Urheiluviikko (keskustelu – muokkaukset).

Ks. Wikipedia:Ohje. --TBone 3. huhtikuuta 2007 kello 07.44 (UTC)

Näillä mennään! Kiitos avusta! --mp5b07 3. huhtikuuta 2007 kello 07.51 (UTC)

Miten jotkut käyttäjät saavat linkin jonkun sanan taivutusmuodosta, esim. maahan = maa, itselläni ei onnistu sana lauantaina = lauantai. --mp5b07 3. huhtikuuta 2007 kello 07.37 (UTC)

Linkissä olevan sanan voi taivuttaa kirjoittamalla joko [[maa]]han, silloin kun taivutettava sana sisältyy taivutettuun muotoon perusmuodossaan, tai muussa tapauksessa [[musiikki|musiikin]]. -- Shinnin | Keskustelu 3. huhtikuuta 2007 kello 07.43 (UTC)

Ok, kiitos!--mp5b07 3. huhtikuuta 2007 kello 07.51 (UTC)

Miten saa tehtyä laatikoinnin, vilkaiskaapa joidenkin kilpailujen tuloksia. Miettikääpä sitä. --mp5b07 3. huhtikuuta 2007 kello 10.57 (UTC)

Esimerkkinä seuraavanlainen laatikko:
Urheilija (kotimaa) laji kisat kulta hopea pronssi Yhteensä
Larissa Latynina (Neuvostoliitto) voimistelu 1956–1964 9 5 4 18

Kyseisen laatikon saa artikkeliin lisäämällä lähdekoodiin tekstin {| border=1 cellspacing=0 cellpadding=4 style="border-collapse: collapse;" |- ! Urheilija (kotimaa)!! laji !! kisat !! kulta !! hopea !! pronssi !! Yhteensä |- | [[Larissa Latynina]] ([[Neuvostoliitto]]) | [[voimistelu]] | 1956–1964 | align="right"| 9 | align="right"| 5 | align="right"| 4 | align="right"| 18 |}

Tuollaisen väliviiva taas tulee automaattisesti otikon mukana, mutta ilman otsikkoa sen saa lisäämällä artikkelin lähdekoodiin tekstin -----, eli viisi tavallista välimerkkiä. --Green Bonsai 3. huhtikuuta 2007 kello 10.57 (UTC)

Paljon kiitoksia! En todellakaan kadu antamaani papukaijamerkkiä!--mp5b07 3. huhtikuuta 2007 kello 10.59 (UTC)

Lisäksi sivulla Wikipedia:Taulukoiden lisääminen otarkempaa lisätietoa aiheesta. --Green Bonsai 5. huhtikuuta 2007 kello 12.48 (UTC)

Miten saa yliviivauksen joihinkin sanoihin? --urheiluviikko 3. huhtikuuta 2007 kello 13.57 (UTC)

Kiitos, ratkaisin sen jo. --urheiluviikko 3. huhtikuuta 2007 kello 14.29 (UTC)

Äänestykset[muokkaa wikitekstiä]

Ilmoitetaanko kirjautuneille, kun on joku äänestys vai pitääkö se katsoa itse tai laitetaanko etusivulle tms. ilmoitus?--mp5b07 3. huhtikuuta 2007 kello 09.18 (UTC)

Asiaa ei ilmoiteta rekisteröityneille käyttäjille (toki asiasta voi ilmoittaa toiselle käyttäjälle jos haluaa), vaan kaikkien on itse tarkistettava, onko käynnissä äänestyksiä. Sivulta Wikipedia:Ajankohtaista voi aina käydä vilkaisemassa, onko uusia äänestyksiä aloitettu. --Green Bonsai 3. huhtikuuta 2007 kello 10.57 (UTC)
Mikäli ei halua olla vähän väliä tarkistamassa kyseistä sivua, kannattaa sivu Malline:Äänestykset lisätä tarkkailulistalle. Näin tarkkailulistasta näkee, mikäli joku muuttaa mallinetta ja tietää, että todennäköisesti uusi äänestys on aloitettu. --Green Bonsai 3. huhtikuuta 2007 kello 10.59 (UTC)

Kiitos! Muutin nimimerkkiä, koska se rikkoi nimimerkkikäytäntöä. Ennen olin mp5b07. Nytten olen --urheiluviikko 3. huhtikuuta 2007 kello 13.38 (UTC)

Keskustelusivu jonne ei tarvitse sähköpostiosoitetta[muokkaa wikitekstiä]

Tietääkö kukaan keskustelusivua jonne rekisteröitymiseen ei tarvitse sähköpostiosoitetta? --jepu-man 3.huhtikuuta klo 18:15

Yksimielisyys perikunnan omistaman kiinteistön myynnissä.[muokkaa wikitekstiä]

Täytyykö kaikkien jäsenten olla yksimielinen? Vaimoni on osakkaana perikunnassa joka omistaa kiinteistön ja haluaisivat myydä sen.Ostaja on ja kauppahinta on sovittu, mutta nyt yksi jäsenistä ei suostu kauppaan hintaa pitäisi nostaa. Voiko yksi osakas estää kaupan? kysyy neuvosta kiitollinen.

Wikipedia ei ole vastaus kaikkeen, neuvoisin kääntymään ehkäpä ihan muualta kuin netistä löydetyn asiantuntijan puoleen. Vastausta kysymykseesi en kuitenkaan tiedä.   Black Eagle  4. huhtikuuta 2007 kello 12.07 (UTC)

Suullinen sopimus pitäisi olla yhtä pätevä kuin kirjallinenkin, jos vain on todistaja eli kyllä siitä kauppa pitäisi syntyä. Mutta esim. yksi henkilö perikunnasta voi vaatia kauppaa ja muiden on suostuttuva (jos siis ajatellaan asiaa näin päin). Miksei perikunta vain maksa tällaista henkilöä ulos jos on varaa? --MarinaKatariina 4. huhtikuuta 2007 kello 15.54 (UTC)

 Kiitos neuvoista näillä jo saatiin  vikuroiva jäsen ruotuun KIITOS!

Mite taustan saa vaikka harmaaksi?--urheiluviikko 5. huhtikuuta 2007 kello 05.59 (UTC)

Kannattaa lukea läpi sivu Wikipedia:Ulkoasu. Uskoisin, että kyseiseltä sivulta voisi löytyä vastaus kysymykseesi. --Green Bonsai 5. huhtikuuta 2007 kello 12.48 (UTC)

Kiitos.--urheiluviikko 5. huhtikuuta 2007 kello 13.26 (UTC)

Hallituksen kokoonpanosta[muokkaa wikitekstiä]

Olen tätä miettinyt, enkä ole löytänyt vastausta. Että voisiko kolme suurinta puoluetta (Keskusta, SDP ja Kokoomus) muodostaa hallituksen keskenänsä? Jos voi, niin onko sellaisia hallituksia ollut olemassa? --Eetvartti 9. huhtikuuta 2007 kello 16.03 (UTC)

Miksei voisi. Minua ei kiinnosta politiikka penninvertaa, mutta käsittääkseni tällaista hallitusta ei ole koskaan ollut. Mahdollisesti joskus on ollut muut kolme aikansa puoluetta hallituksessa. QWerk 9. huhtikuuta 2007 kello 16.05 (UTC)
Tuo ongelma on ehkäpä hieman vähemmän laissa tai säännöissä: uskoisin sen johtuvan näkemyseroista. Hallituksessa puolue kuitenkin haluaa ajaa omaa asiaansa, olisi typerää valita mukaan joku sellainen, joka ei ole samaa mieltä. Tämä on oma näkemykseni asiasta.   Black Eagle  10. huhtikuuta 2007 kello 16.33 (UTC)
Poikkeusoloissa on ollut noin laajapohjaisia hallituksia (ks. Rytin II hallitus ja sitä seuranneet hallitukset). [Niissä oli vielä pikkupuolueitakin mukana.] --Silvonen 10. huhtikuuta 2007 kello 16.45 (UTC)
Kolme suurinta puoluetta ovat olleet hallituksessa monestikin: Cajanderin III hallitus. Silloin suurimmat olivat sdp, keskusta ja rkp. Sota-aikaan Rytin II hallitus - Paasikiven II hallitus koostuivat suurimmista. Sodan jälkeen Pekkalan hallitus, Paasikiven III hallitus. En listannut kaikkia, onhan noita ollut vaikka kuinka vielä. Fagerholmin III hallitus oli nykyisten kolmen suuren, mutta silloin SKDL oli suurin. -tKahkonen 10. huhtikuuta 2007 kello 16.59 (UTC)

Pieni allekirjoitus[muokkaa wikitekstiä]

Äänestyssivulla allekirjoituksen näkyy pienenä. Miten sen saisi korjattua?--urheiluviikko 11. huhtikuuta 2007 kello 13.34 (UTC)

Voisitko kertoa, mikä äänestyssivu on kyseessä? Löysinkin jo kyseisen sivun (taisi olla Keskustelu Wikipediasta:Hyvät artikkelit). Syynä oli se, että olit laittanut allekirjoituksesti vahingossa toisen käyttäjän allekirjoituksen sisäpuolelle, jolloin toisen käyttäjän allekirjoituksessa ollut koodi sotki sinun allerkijoituksesi. Korjasin asian. --Green Bonsai 11. huhtikuuta 2007 kello 13.36

Kiitoksia!--urheiluviikko 16. huhtikuuta 2007 kello 17.02 (UTC)

Kokouksesta ja neuvottelusta[muokkaa wikitekstiä]

  1. Mikä on työjärjestyspuheenvuoro kokouksessa?
  2. Milloin kokouksessa ei tarvita ehdotukselle kannatusta?
  3. Millä keinolla puheenjohtaja mahdollistaa kaikkien osallistumisen kokouksessa?
  4. Mihin käytetään SPIN -kartoitusta?
  5. Milloin viimeksi Suomessa on järjestetty konferensseja tai symposiumeja?

(212.66.196.83)

(numeroin kysymykset) 1) Työjärjestyspuheenvuoroa voi käyttää mm. silloin, kun haluaa tuoda esille kokouksen kannalta tärkeän asian, kuten pyytää taukoa tai huomauttaa kokousmenettelyistä. Työjärjestyspuheenvuoro menee kaikkien muiden puheenvuoropyyntöjen edelle eli sen saa käyttää heti. 2) Henkilövalinnoissa riittää pelkkä ehdotus (ja ko. henkilön suostumus). Jos ehdotuksia tulee useampia, äänestetään. 3) Yleensä riittää että pj pitää huolen, että puheenvuoropyyntöjä kunnioitetaan oikeassa järjestyksessä ja "väliin huutelijat" joutuvat odottamaan vuoroaan. 5) Konferensseja ja symposiumeja järjestetään Suomessa varmasti joka päivä useita, tarkoititko joitain tietynlaisia? --Nitku 14. huhtikuuta 2007 kello 16.49 (UTC)

Kiitoksia vastauksista! Tulivat tarpeeseen:)

Miten luodaan sähköposti osoite?[muokkaa wikitekstiä]

Voisiko joku ystävällisesti kertoa miten voi tehdä oman sähköposti osoitteen? T:Jurppi

Aluksi, sähköpostiosoite on yhdyssana. Toiseksi, kannattaa hakea joko googlesta tai muusta hausta sähköpostiosoite. Tulokseksi tulee todennäköisesti jokin näistä Hotmail, Luukku, suomi24 jne... Etusivulla on sitten yleensä hyvinkin tarkat ohjeet, että mistä voi luoda uuden sähköpostin ja sitten luontivaiheessa tulee hyvin tarkat ohjeet täyttämisen suhteen.   Black Eagle  14. huhtikuuta 2007 kello 15.12 (UTC)

miten linkki tehdään?

Katso ohjesivut. --Nitku 20. huhtikuuta 2007 kello 17.33 (UTC)

Tietojen vääristely Wikipediassa/Asukasluku Mäntyluodossa[muokkaa wikitekstiä]

(Keskustelu on siirretty sivulle Keskustelu:Mäntyluoto)

Mistä voisin ladata mp3:selleni rammsteini amerikan? Kommentin jätti 80.186.184.54 (keskustelu – muokkaukset).

Osta levy. --JannE 25. huhtikuuta 2007 kello 17.13 (UTC)
Uskoisin Applen iTunes Store tai muusta vastaavasta löytyvän. QWerk 25. huhtikuuta 2007 kello 17.16 (UTC)
iTunes, 99 senttiä. --Jaakonam 25. huhtikuuta 2007 kello 17.23 (UTC)

Miksi en pääse karttapalon salaisuuksia. Löysin eilen enkä osaa mennä "maailmalle".

Wiki-lähdeviitteen suomennos "Luettu" eikä "Viittattu"[muokkaa wikitekstiä]

(Kysymys siirretty sivulle Keskustelu mallineesta:Verkkoviite.) --Silvonen 4. toukokuuta 2007 kello 04.43 (UTC)

albuumi-arvo[muokkaa wikitekstiä]

Onko kenellä tietoa ihmisen elimöstössä olevasta albuumi-nimisestä aineesta? Munuaisten vajaatoimintaa sairastavalla henkilöllä pitäisi olla albuumi-arvot kunnossa ennenkuin "korjaustoimenpiteitä" voidaan suorittaa.

Tarkoitat varmaan albumiinia, mutta Wikipedian artikkeli ei paljoa kerro, joten katso vaikka googlesta tai [13]. Oletko varma, ettei kyse olisi kuitenkin kreatiniinista? --Hehkuviini 5. toukokuuta 2007 kello 21.48 (UTC)

Minulla olisi pieni kysymys... mitä tarkoittaa sana "Kekko" joka esiintyy mm. sukunimissä? Olen yrittänyt etsiä vastausta eri paikoista mutten löydä. Tietäisikö joku täällä? Sen täytyy olla muinais-suomea. terveisin Jabo

Tämä ei ole virallista tietoa, mutta "Kekkonen"-nimen alkuosa saattaisi tulla sanasta kekka, jota on käytetty sanonnassa pää kekassa =vinossa, kallellaan oleva. [14] --Hehkuviini 9. kesäkuuta 2007 kello 10.45 (UTC)

Mitenkäs pitäisi laittaa englanniksi lause: "...liittyminen vesi- ja viemäriverkostoon..."?   Black Eagle  6. toukokuuta 2007 kello 18.36 (UTC)

Kiersinkin lauseen jo toisella tavalla.   Black Eagle  6. toukokuuta 2007 kello 19.11 (UTC)

Japanin aakkoset[muokkaa wikitekstiä]

miten Japanilaiset ymmärtävät tällaisiä aakkosia? näkyvätkö ne heille eritavalla? Kommentin jätti 62.236.76.8 (keskustelu – muokkaukset).

Kysymyksestäsi päätellen et näe kirjainmerkkejä kunnolla, vaan luultavasti pelkkinä laatikoina. Ehkä selaimesi ei tue eksoottisia kieliä tai koneellasi ei ole tarpeellisia fontteja. Voit kokeilla laittaa päälle Windowsin tuen itä-aasialaisille kielille (ohjauspaneeli > kieli- ja alueasetukset > lisää tuki muulle kielelle). Jos laatikoiden sijaan näet monimutkaisia koukeroita, niin sitten vastaus on vain se, että merkit ymmärtää, kunhan opettelee ;) --Mb 17. toukokuuta 2007 kello 19.28 (UTC)
Mb puhuu asiaa. Jos siis japaninkielisessä wikissä (ja muissakin vastaavissa, esim. kiinankielinen) näyttää sinusta olevan vain pelkkiä laatikoita tai kysymysmerkkejä, puuttuu koneeltasi tuki kielen käyttämän merkistön kuvaamiseen. Artikkelissa Japaninkielinen Wikipedia olevasta kuvasta voi katsoa, miltä sen etusivun tulisi näyttää (tai oikeastaan miltä se pari vuotta sitten näytti). --Litami 17. toukokuuta 2007 kello 20.02 (UTC)

Palvelunestohyökkäykseltä suojautuminen[muokkaa wikitekstiä]

Olen yrittänyt etsiä vapaata aineistoa palvelunestohyökkäyksiltä suojautumisesta, mutta en ole oikein hyvää aineistoa löytänyt. Olisinkin nyt kysynyt älykkään yhteisön jäseniltä, että millaisia suojatumiskeinoja palvelunestohyökkäyksiä vastaan on olemassa? Olisi kuitenkin kaikkien kunniallisten Internetin käyttäjien etu, että tälle asialle saataisiin hyvät ja selkeät ohjeet, mikäli suojautuminen yleensä järkevästi on mahdollista. --Zarvin 18. toukokuuta 2007 kello 17.33 (UTC)

Siltä ei voi suojautua oikeastaan mitenkään, ei edes palomuurilla. On kuitenkin häviävän pieni mahdollisuus joutua palvelunestohyökkäyksen kohteeksi. Ole ärsyttämättä palvelunestohyökkäyksiä tekeviä. --Zxc 20. toukokuuta 2007 kello 21.05 (UTC)
Näin ole kuullut, mutta en oikein sulata vastausta. En usko, että henkilökohtaisesti joutuisin palvelunestohyökkäyksen kohteeksi. Haluaisin kuitenkin tietää tekniikoita, millä oppilaitos tai verkkokauppa voi suojautua palvelunestohyökkäystä vastaan.--Zarvin 24. toukokuuta 2007 kello 10.05 (UTC)

Miksi on vielä blondeja?[muokkaa wikitekstiä]

Jos tummatukkaisen ja vaaleatukkaisen lapsesta tulee useimmiten tummatukkainen, miksi maailmasta löytyy vielä niin paljon vaaleatukkaisia? Tällaisen kehityksenhän on vääjäämättä johdettava siihen, että blondit katoavat maailmasta. Ihmiskunnan historia on pitkä: miksi niin ei ole jo käynyt? -- Santanen 20. toukokuuta 2007 kello 09.38 (UTC)

Blondien insidenssi perustuu perusbiologiaan (vrt. yst esim. sini- ruskeasilmäisten lapset 1:4). Blondien prevalenssi puolestaan perustuu oxidoivien hiuskemikalien olemassaoloon.--Cade 20. toukokuuta 2007 kello 09.45 (UTC)

Virtaava vesi aiheuttaa paineen, sen tiedän. Mökkini lähellä virtaa pieni joki, mökissä ei ole sähköä. Ei siis voi käyttää vesipumppua. Olen miettinyt kuinka saada vesi tulemaan mökin pihalle luonnon omalle voimalla. Olen kehitellyt ajatusta, että laittaisin jokeen suppilomaisen "tötterön" suupuoli vastavirtaan. Suppilon pohjassa olisi sitten reikä johon liittäisin vesiletkun joka riittäisi pihalle asti. Ongelmana on se, ettei mökille ole myöskään tietä joten erilaisten kokeilujen teko on hieman hankalaa. Kysynkin, kuinka voisi laskea tai määritellä minkälainen, kuinka laaja tms. suppilon tulisi olla, että se voisi saada aikaan paineen, että vesi nousuisi selaisen viisi metriä korkeutta ja sata metriä matkaa. Veden paineen voimakkuudella ei ole väliä, riittää kunhan vesi tulee pihalle. Olen myöskin ajatellut ruuvimaista kierrettä suppiloon joka sitten pyörisi veden voimasta ja se voima pyörittäisi vesipumppua, mutta senkään kokoa en osaa ratkaista. Laitteet tulisi olla joen pohjassa, veden alla jotta ne toimisivat myös talvella. Vesijohto voisi olla maan päällä sillä ajatuksella, ettei virtaava vesi jäädy.

Näppituntumalta sanoisin, että projekti taitaa valitettavasti olla fysikaalinen mahdottomuus ilman ulkoista voimanlähdettä. Vesi ei yksinkertaisesti virtaa ylöspäin. --Nitku 20. toukokuuta 2007 kello 20.40 (UTC)
Ei siihen välttämättä ulkoista voimanlähdettä tarvita. Esimerkiksi siipirattaan pyörittämä ruuvi voisi toimia. --Harriv 20. toukokuuta 2007 kello 20.42 (UTC)
Noh, siipiratas on ulkoinen voimanlähde :) Suppilo+letku yksinään tuskin toimii. --Nitku 20. toukokuuta 2007 kello 20.45 (UTC)
Yllättävää kyllä, mutta vesi kyllä virtaa vähän matkaa "ylöspäinkin" vrt. lappo. Mutta en tiedä riittääkö se ratkaisemaan ongelmaa kysyjän tapauksessa, sillä viisi metriä korkeutta voi olla liikaa. Olen kyllä nähnyt eräässä Lapin erämökissä letkuvirityksen, jossa läheisestä pikkupurosta otettiin vettä mökin vesihanaan ilman mitään pumppuja tai suppiloita. Kyseinen puro virtasi mökin ohi rinteessä ja osa virtauksesta otettiin virtaamaan lapon avulla letkua pitkin mökin kautta. Letkun yläpää oli upotettu puron yläjuoksulle ja alapää alajuoksulle. Tärkeää oli saada molemmat päät pysymään kokonaan vedessä ja letkusta ilmakuplat tarkasti pois (läpinäkyvä letku!). Tähän pääletkuun oli sitten tehty sulkuventtiilin taakse yksi sivuhaara, josta saattoi ottaa vettä mökille tarpeen mukaan kunhan virtaus pääletkussa oli saatu alkuun. Käsittääkseni puro kuivui/jäätyi kokonaan talvella, joten tämä oli "kesävesiviritys." --Trainthh 20. toukokuuta 2007 kello 21.21 (UTC)
Ja tarkistin juuri että en-wikin mukaan veden voisi teoriassa saada lapolla nousemaan noin kymmenen metriä ylöspäin... Eli "teoriassa" ratkaisu on helppo: pumppua et tarvi, osta letkua  :-). Käytännössä virittelyä tarvitaan varmaan aikalailla. --Trainthh 20. toukokuuta 2007 kello 21.35 (UTC)
Lapossa veden voi saada kymmenenkin metriä ylöspäin, mutta sen täytyy kuitenkin lopulta päätyä lähtötasoa alemmalle tasolle. --Altair 21. toukokuuta 2007 kello 17.30 (UTC)
Toimiiko energiaperiaate tässä tilanteessa? Veden liike-energia muuttuisi potentiaalienergiaksi, jolloin veden pitäisi virrata joessa näin kovaa:

Ehkä helpompaa on ostaa aurinkopaneeli ja sähköllä toimiva pumppu ;) -Simop 21. toukokuuta 2007 kello 19.43 (UTC)

Sana nanakirjaan[muokkaa wikitekstiä]

Kysytty usein- vastausta en löydä: Artikkelissa törmää joskus sanaan, jonka oikeampi paikka ainakin tässä vaiheessa olisi määreenä wiwki sanastossa. Mikä on syntaxi, jotta tuo onnistuu?--Cade 21. toukokuuta 2007 kello 23.29 (UTC) Ps. osa artikkelien tyngistäkin voisi toistaiseksi olla siellä. JOs artikkeli syntyy, niin linkki määreestä tietosanakirjan puolellle.

Olettaen, että wiktionaryssa on artikkeli sanasta, linkki luodaan kuten erikieliseen wikipediaan käyttäen kielen lyhenteen tilalla lyhennettä wiktionary tai wikt, esim. wikt:Etusivu ja wiktionary:Main Page. Wikt näemmä hakee oletuksena suomenkielisestä wiktionarystä, kun taas wiktionary hakee englanninkielisestä. Muista kaksoispiste ennen wikt:iä, muutoin linkki käyttäytyy iw-linkin tavoin.
Katso sivut Ohje:Tyyliopas/Artikkelin rakenne#Linkit Wikipedian muihin kieliin ja sisarhankkeisiin sekä Wikimedian ulkopuolisiin wiki-hankkeisiin ja Wikipedia:Kieltenväliset linkit#Muut wikienväliset linkit
Jos haluat siirtää olemassa olevan artikkelin wiktionaryyn, kopio artikkelin sisältö muokkaustilassa ja tallenna se sopivalla nimellä wiktionaryyn. Artikkelin voit sen jälkeen korvata tekstillä {{wi|artikkelin_nimi}} eli Malline:Wi. Käsittääkseni ns. copypaste-siirto on ainoa siirtotapa wikiprojektista toiseen.
--AdaL 22. toukokuuta 2007 kello 00.29 (UTC)

Päänmuoto?[muokkaa wikitekstiä]

Onko ihmisen päänmuodolla jotain merkitystä, esim:Älykkyytteen, viisauteen, muistiin, raajojen toimintaan, luonteeseen...???

Vastaus löytyy artikkelista frenologia. Samulili 30. toukokuuta 2007 kello 18.02 (UTC)

Mikä on se 2.osa, josta josta "Maata etsimässä" -sarjaa esittelevän artikkelinne lopussa kerrotaan? Onko siitä suomenkielistä versiota? Voitte vastata minulle myös sähköpostiini nero_83@luukku.com.

Hei, miten voi itse luoda sellaisen palkin, jossa on kaikkia tietoja, siis esim tälläinen:

VASTATKAA

Millaisen palkin haluaisit tarkkaan ottaen luoda? Lähdekoodi palkkien teossa vaihtelee jonkin verran riippuen palkin tyylistä. Esimerkiksi tuon esimerkkinä käyttämäsi {{Euroviisut}} -mallineen lähdekoodi on seuraavanlainen:

<br clear="all" /> {| style="background-color: #fff; border: 1px #aaa solid; margin: 0; width: 100%; text-align: center; font-size: 95%;" cellpadding=2 cellspacing=5 | style="background:#efefef"| [[Kuva:Eurovision laulukilpailun logo.svg|50px]] '''[[Eurovision laulukilpailu]]''' |- | style="font-size: 90%;"| [[Eurovision laulukilpailu 1956|1956]] | [[Eurovision laulukilpailu 1957|1957]] | [[Eurovision laulukilpailu 1958|1958]] | [[Eurovision laulukilpailu 1959|1959]] | [[Eurovision laulukilpailu 1960|1960]] | [[Eurovision laulukilpailu 1961|1961]] | [[Eurovision laulukilpailu 1962|1962]] | [[Eurovision laulukilpailu 1963|1963]] | [[Eurovision laulukilpailu 1964|1964]] | [[Eurovision laulukilpailu 1965|1965]] | [[Eurovision laulukilpailu 1966|1966]] | [[Eurovision laulukilpailu 1967|1967]] | [[Eurovision laulukilpailu 1968|1968]] | [[Eurovision laulukilpailu 1969|1969]] | [[Eurovision laulukilpailu 1970|1970]] | [[Eurovision laulukilpailu 1971|1971]] | [[Eurovision laulukilpailu 1972|1972]] | [[Eurovision laulukilpailu 1973|1973]] | [[Eurovision laulukilpailu 1974|1974]] | [[Eurovision laulukilpailu 1975|1975]] | [[Eurovision laulukilpailu 1976|1976]] | [[Eurovision laulukilpailu 1977|1977]] | [[Eurovision laulukilpailu 1978|1978]] | [[Eurovision laulukilpailu 1979|1979]] | [[Eurovision laulukilpailu 1980|1980]] | [[Eurovision laulukilpailu 1981|1981]] | [[Eurovision laulukilpailu 1982|1982]] | [[Eurovision laulukilpailu 1983|1983]] | [[Eurovision laulukilpailu 1984|1984]] | [[Eurovision laulukilpailu 1985|1985]] | [[Eurovision laulukilpailu 1986|1986]] | [[Eurovision laulukilpailu 1987|1987]] | [[Eurovision laulukilpailu 1988|1988]] | [[Eurovision laulukilpailu 1989|1989]] | [[Eurovision laulukilpailu 1990|1990]] | [[Eurovision laulukilpailu 1991|1991]] | [[Eurovision laulukilpailu 1992|1992]] | [[Eurovision laulukilpailu 1993|1993]] | [[Eurovision laulukilpailu 1994|1994]] | [[Eurovision laulukilpailu 1995|1995]] | [[Eurovision laulukilpailu 1996|1996]] | [[Eurovision laulukilpailu 1997|1997]] | [[Eurovision laulukilpailu 1998|1998]] | [[Eurovision laulukilpailu 1999|1999]] | [[Eurovision laulukilpailu 2000|2000]] | [[Eurovision laulukilpailu 2001|2001]] | [[Eurovision laulukilpailu 2002|2002]] | [[Eurovision laulukilpailu 2003|2003]] | [[Eurovision laulukilpailu 2004|2004]] | [[Eurovision laulukilpailu 2005|2005]] | [[Eurovision laulukilpailu 2006|2006]] | [[Eurovision laulukilpailu 2007|2007]] | [[Eurovision laulukilpailu 2008|''2008'']] | <!--[[Eurovision laulukilpailu 2009|2009]]--> |}

Voin itsekin yrittää auttaa sinua luomaan tarvitsemasi palkkimallineen, mikäli selität tarkemmin, millaista palkkia kaipaat. --Green Bonsai 1. kesäkuuta 2007 kello 18.09 (UTC)

Ai pitääkö se tallentaa jonnekin? Kommentin jätti 85.29.75.242 (keskustelu – muokkaukset).
Erikseen tuollaista laatikkoa ei tarvitse tallentaa jos haluat käyttää sitä vain muutamassa artikkelissa, mutta jos haluat sen helposti artikkeliin lisättäväksi mallinteeksi ja päästä helpolla, jätä pyyntö ja kuvaus sivulle Wikipedia:Wikiprojekti Mallineet/Mallineiden luontipyynnöt.--AdaL 2. kesäkuuta 2007 kello 08.22 (UTC)

Onko minulla oikeus julkaista itse ottamiania rakennusten kuvia wikissä ja jos on niin, kun siinä kuvaa tallentaessa kysytään nimeä tai jotain niin mitä laitetaan siihen jos ei haluta omaa nimeä esille?Pyhajumbo 3. kesäkuuta 2007 kello 20.27 (UTC)

On oikeus, mutta lisää kuvat Commonsiin (ks. Wikipedia:Kuvien lisääminen##Kuvan_tallentaminen. Jos et halua käyttää nimeäsi, voit käyttää nimimerkkiäsi Pyhajumbo tai jotain muuta nimimerkkiä. Samulili 3. kesäkuuta 2007 kello 21.48 (UTC)

Valokaapelin omistaja[muokkaa wikitekstiä]

Mikä taho omistaa valokaapelin Rovaniemi - Ranua välillä Kommentin jätti 193.166.21.100 (keskustelu – muokkaukset). --Jaakonam 12. kesäkuuta 2007 kello 06.51 (UTC)

onko kipukynnys henkilökohtaisen kivuntunteen alaraja vai raja, jossa kipu muuttuu sietämättömäksi?[muokkaa wikitekstiä]

kipukynnyksestä käytetään kumpaakin määritelmää. tuntuu siltä, että puhutaan - eikä oikein tiedetä, mistä.Kommentin jätti 84.231.231.213 (keskustelu – muokkaukset).12. kesäkuuta 2007 kello 05.14

Luulisin että kipukynnys tarkoittaa sitä rajaa, missä ihminen tunnistaa kivun kivuksi eikä vain joksikin tuntemukseksi. Ja kipuhan on aina niin epämiellyttävää, että siitä aivan luonnostaan haluaa päästä eroon. --Ulrika 12. kesäkuuta 2007 kello 07.02 (UTC)
en:Pain threshold --Hehkuviini 13. kesäkuuta 2007 kello 18.07 (UTC)

On tuntokynnys, aistimiskynnys. Voimakkaampi ärsytys ylittää kipukynnyksen. Jotkut kestävät enemmän. Tuntoaisti (=kylmä, kuuma ja paine). Tunnet höyhenen painon ihollasi. Joku puristaa lujaa kädestäsi, paine aiheuttaa kipukynnyksen ylittymisen. Sama on ääni, voimakkuus Kuulokynnys 0 dB, Kipukynnys 120-130 dB (Hiljainen metsä 20-30 dB). Jotkut kokevat pitkäaikaisesti altistettuna kuulovaurioita aiheuttavan 85dB "kivuksi", eteenkin jos se on rock musiikkia, humalaisten hölinää, lasten huutoa jne. Sairaudet, vammat aiheuttavat omalla tavallan kivun tuntemuksen, kertovat tajuntaan, ettei kaikki ole kunnossa.

perintäkirje/laskulomake englanninkielisenä[muokkaa wikitekstiä]

onko mistään saatavissa valmiita pohjia englanninkielisille laskulomakkeille ja/tai perintäkirjeille? Kommentin jätti Jamiolavi (keskustelu – muokkaukset).

Tuolta näyttää löytyvän open officen malli laskulle (Template: invoice). Tuolla taas on microsoftin officeen invoice malleja. --AdaL 13. kesäkuuta 2007 kello 18.36 (UTC)

Miten pystyn poistamaan tunnukseni?[muokkaa wikitekstiä]

Siirretty kahvihuoneeseen. -tKahkonen 20. kesäkuuta 2007 kello 10.40 (UTC)
Siirretty kahvihuoneesta. -tKahkonen 20. kesäkuuta 2007 kello 10.38 (UTC)

Miten kääntäisin tämän englanninkielisen lauseen loogisesti suomeksi: It consists of a golden hawk, the emblem of the Qureish branch to which Muhammed belonged? Tabasco 12. kesäkuuta 2007 kello 19.10 (UTC)

Suunnilleen että "Siinä on kultainen haukka, joka on Quraish-heimon tunnus. Muhammed kuului tähän heimoon."

--Tappinen 12. kesäkuuta 2007 kello 19.21 (UTC)

Anteeksi että vaivaan taas, mutta miten tämän kääntäisi: "The clothes are characterized by a dominate color adorned with bands, plaits, tin art, and a high collar"? Lause liittyy saamelaisten kansallispukuun ja tuo lause pitäisi kääntää siihen artikkeliin. Tabasco 13. kesäkuuta 2007 kello 14.46 (UTC)
"Vaatteille tyypillistä on hallitseva väri ja koristelut nauhoilla, palmikoilla, tinakoristeilla ja korkealla kauluksella." --Hehkuviini 20. kesäkuuta 2007 kello 13.06 (UTC)
Siirretty kahvihuoneesta. -tKahkonen 20. kesäkuuta 2007 kello 10.38 (UTC)

Kertoisiko joku mitä sana "Presenter" on suomeksi? Etsin sanakirjoista, mutta sieltä ei löytynyt. > ۞ | Tabasco | ۞ < 18. kesäkuuta 2007 kello 18.33 (UTC)

Mikä on asiayhteys? --Harriv 18. kesäkuuta 2007 kello 18.38 (UTC)
Sanaa juontaja voisi käyttää jos kyseessä on esim. TV-ohjelma. Moorvis 18. kesäkuuta 2007 kello 18.44 (UTC)
Riippuu asiayhteydestä, esimerkiksi esitelmöijä voi sopia. TV-ohjelman yhteydessä tosiaan juontaja. --Zxc 18. kesäkuuta 2007 kello 18.46 (UTC)
Ja riippuu myös kielestä: englannin verbistä present juontaja, esittelijä, esitelmöijä tms. Ranskaksi verbi on présenter, joka tarkoittaa suunnilleen samaa kuin englannin present, ruotsiksi sanan en present (lahja) monikon epämääräinen muoto. Mikä tahansa kunnollinen sanakirja sisältää varmasti näinkin yleisen sanan - suosittelisin vakavasti harkitsemaan, riittääkö kielitaito artikkelien kunnolliseen kääntämiseen, jos tälläistä sanaa joutuu kyselemään täällä. Muutenkin olen sitä mieltä, että tämä ei ole paras mahdollinen osasto erinäisten triviaalien käännösongelmien ratkaisuun. --Lendu 20. kesäkuuta 2007 kello 09.30 (UTC)
Olipa tyly vastaus, loppulause juuri sellainen jota apua pyytävälle ei missään tapauksessa pidä antaa. Kyllä täältä apu löytyy, kun kysyjä vähän tarkentaa kysymystään. --Ulrika 20. kesäkuuta 2007 kello 10.28 (UTC)
Aivan, tällaisille kysymyksille on Wikipedia:Neuvonta kuten tuolla ylhäällä sanotaan. Jaha, sitä on muutettu. -tKahkonen 20. kesäkuuta 2007 kello 10.35 (UTC)
Kyllä käännösongelmista saa minusta puhua myös kahvihuoneen puolella, jos ongelma liittyy Wikipedia-artikkelin kääntämiseen. Täällä neuvonnassa voi sitten teettää vaikka ruotsinläksynsä. --Silvonen 20. kesäkuuta 2007 kello 10.39 (UTC)
Meinaatko, että pitäisi olla Wikipedia:Kahvihuone (käännösapu)? -tKahkonen 20. kesäkuuta 2007 kello 10.41 (UTC)
Tarkoitus ei ollut olla tyly, pyydän anteeksi mahdollisesti aiheuttamaani mielipahaa. Tarkoitin, että Wikipedia:Kahvihuone (sekalaista) ei ole paras mahdollinen paikka triviaalien käännösongelmien ratkomiseen. Kahkosen esittämä neuvonta, uusi kahvihuoneosia tai artikkelien keskustelusivut sopinevat tähän tarkoitukseen paremmin. --Lendu 20. kesäkuuta 2007 kello 10.42 (UTC)
No en tiedä, onko sille niin paljon tarvetta. Ehkä artikkelien keskustelusivut ja nykyiset kahvihuoneosastot riittävät? Enkku-Wikipediassa on näemmä yleinen apuva-osasto en:Wikipedia:Village pump (assistance). Halusin vain muistuttaa, että neuvontasivu on varsinaisesti tarkoitettu Wikipedian tekemiseen liittymättömille kysymyksille. --Silvonen 20. kesäkuuta 2007 kello 11.03 (UTC)

Hyvä asiakas,

Tarvitsetko lainaa tai rahoitusta jostain seuraavista syistä? henkilökohtainen Laina, Business Start-up tai laajennus-, koulutus-, Velka, Hard Money Lainat, jne.

Tarjoamme lainoja alhaisella korolla 1%. Kuitenkin meidän menetelmä, tarjoaa sinulle mahdollisuuden ilmoittaa lainamäärä tarvitaan ja myös kesto sinua varaa. Tämä antaa sinulle todellinen mahdollisuus saada varoja tarvitset!

Jos kiinnostaa ystävällisesti toimittaa meille seuraavat tiedot on:

Täydelliset nimet: Yhteystiedot Osoite / Maa: Matkapuhelinnumero: Ammatti: Lainan määrä: Laina Kesto: Kuukausitulot: Oletko hakenut ennen? -

Avoimuus on mitä pitää meidät sisään Ota yhteyttä: guaranteedtrustfund@outlook.com

Ystävällisin terveisin.

Mrs.Carol Ann Hewitt

Minkä maan lippu?[muokkaa wikitekstiä]

Naapurimme lippusalossa liehuu sinivalkoinen lippu, jossa punaisella tähti ja sirpppi&vasara.

Sininen osuus on alareunassa n. kolmaosan kokoisena vaakasuoraan. Yläosa valkoinen. Valkoisessa osassa nuo em. punaiset symbolit.

Ei naapuri tietäisi? -tKahkonen 21. kesäkuuta 2007 kello 14.09 (UTC)
Onko se tällainen: Neuvostoliiton laivasto. -tKahkonen 21. kesäkuuta 2007 kello 14.14 (UTC)
Juuri tuollainen. Kiitos. Naapurivarmaankin tietää, mutta ei puhu suomena. Kommentin jätti 62.44.217.174 (keskustelu – muokkaukset).

Osaisko joku määritellä fiksusti sanan jontka? Oma käsitykseni jontkasta on seuraava:

- Kahden törmän väliin jäävä puro (tai joki?).

Seuraaviin "arvauksiin(?)" olen törmännyt:

- Kahden mäen väliin jäävä puro tai joki.

- Kahden lähekkäin olevan jyrkän mäen väliin jäävä alue, mutta ei kuitenkaan mikään kuru, sillä kuru on kuru. (puroa tai jokea ei tarvitse olla)

- Sama kuin kuru.

Intissä aina lähettiin ettimään nappaa jontkan pohjalta ja siitäpä sitten olen tuon käsitykseni jontkasta muodostanut, mutta olisi ihan mukava tietään jonkinlainen näppärämpi määritelmä sille, kun kaikki aina kyselee, että mikä mikä piru se jontka on, niin osais sitten vastatakin jotain vähemmän epämääräistä. Kiitoksia nyt sitten etukäteen sille, joka antaa tähän tyhjentävän vastauksen.

- t. Kommentin jätti 80.221.14.74 (keskustelu – muokkaukset).

Googlettamalla löytyi tällainen:

»1) notko, syvänne, kuoppa, jorpakko 2) vrt. jonkka (hidasliikkeinen), käytetty myös katon harjan ja räystään välisistä aluspuista: jontkat, isosta ja kankeasta miehestä; se on koko jontka.»
(Suomen murteiden sanakirja, Edita, 1997.)

[15]-tKahkonen 26. kesäkuuta 2007 kello 17.53 (UTC)
Ja tällainenkin: jontka = kuoppa, vajoama, eli ei tarvitsisi olla vettä pohjalla. Ne googleosumat, jotka eivät ole typoja eivätkä nimimerkkjä, painottuvat tuonne Itä-Suomeen, eli olisikohan sellainen murteellinen ilmaus. Olen kyllä kuullut sen itsekin, mutta tarkkaa määritelmää en olisi osannut antaa. --Ulrika 26. kesäkuuta 2007 kello 17.59 (UTC)