Konstruktivismi (taide)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Näkymä konstruktivistien ensimmäisestä taidenäyttelystä ”5X5=25” Moskovassa 1921.
Neville Brodyn suunnittelema Industria Solid -kirjaimisto.

Konstruktivismi on rakenteellista, järjestelmällistä taidetta, jossa korostuu geometrisuus. Konstruktivismi syntyi 1900-luvun kahden ensimmäisen vuosikymmenen aikana ja se säilyi yhtenä maalaustaiteen, kuvanveiston ja arkkitehtuurin suuntauksista koko vuosisadan ajan.

Jo Chicagon koulukunnan arkkitehtuurissa 1800-luvun lopulla korostettiin rakennetta. Konstruktivismin juuret ovat kuitenkin Venäjällä ja Neuvostoliitossa, jossa sen syrjäytti sosialistinen realismi 1930-luvulla. Sanaa konstruktiotaide käytti ensimmäisen kerran Kazimir Malevitš halventavassa mielessä kuvaamaan Aleksandr Rodtšenkon teoksia vuonna 1917. Naum Gabon Realistisessa manifestissa vuonna 1920 sana konstruktivismi esiintyy myönteisessä mielessä ilmaistuna.

Venäjältä konstruktivismin ajatukset levisivät Eurooppaan, kun useat konstruktivistit opettivat tai luennoitsivat Bauhausissa, Saksassa. Siellä omaksuttiin joitakin Neuvostoliitossa käyttöön otettuja konstruktivistien opetusmenetelmiä. Naum Gabo perusti oman konstruktivistisen suuntauksensa Englannissa 1930-luvulla.

Toisen maailmansodan jälkeen konstruktivismia harjoittivat lukuisat arkkitehdit, muotoilijat ja taiteilijat. Joaquin Torres sekä Garcia ja Manuel Rendón levittivät konstruktivistista liikettä Eurooppaan ja Latinalaiseen Amerikkaan. Liikkeellä oli suuri vaikutus Etelä-Amerikan modernismiin, jossa muun muassa Oscar Niemeyer, Jesús-Rafael Soto, Carlos Merida, Enrique Tábara, Theo Constanté, Oswaldo Viteri, Anibal Villacis, Estuardo Maldonado ja Carlos Catasse ovat kuuluisimpia konstruktivisteja.kenen mukaan?

Suomessa konstruktivistinen taide tuli suosioon informalismin jälkeen 1960-luvulla, samanaikaisesti minimalismin ja muiden geometristen suuntausten alkaessa vaikuttaa, ja se kukoisti varsinkin 1970-luvulla.

Graafinen tyyli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neville Brodyn graafinen suunnittelu- ja typografinen tyyli perustui konstruktivistisiin julisteisiin 1980-luvulla.

Dekonstruktivismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Dekonstruktivismi

Dekonstruktivistista arkkitehtuuria ovat harjoittaneet muun muassa arkkitehdit Zaha Hadid ja Rem Koolhaas. Lähtökohtana on konstruktivismin soveltaminen nykyarkkitehtuuriin.

Kuvaesimerkkejä konstruktivismista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Abstraktin taiteen suuntauksia
Voimakkaasti pelkistäviä →     EkspressionismiKubismiFuturismiSuprematismiKonstruktivismiNeoplastisismiKonkretismiAbstrakti ekspressionismiInformalismiMinimalismiOp-taideKineettinen taide    ← Täysin abstrakteja