Rokokoo

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Basilika Ottobeurenin kirkossa, Saksassa.

Rokokoo on taidesuunta, joka syntyi Ranskassa 1700-luvun alkupuolella. Aikaa myöten rokokoota edeltänyt barokki koettiin liian raskaaksi ja seremonialliseksi. Ranskan hovi, joka makuasioissa johti Eurooppaa, käänsi katseensa jälleen vapaaseen luontoon ja kevyisiin aistinautintoihin. Barokin raskas ja kaavamainen tyyli, esimerkiksi geometrisiin muotoihin pikkutarkasti leikatut puistojen puut, saivat väistyä.

Tyypillisiä piirteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyypillisiä rokokoota yhdistäviä piirteitä ovat keveys ja pikkusievyys sekä valoisuus ja pastellisävyt. Rokokoo sanana juontuukin ranskasta ja tarkoittaa simpukkaluolaa.

Rokokoo sai tyypillisimmän muotonsa koriste- ja sisustustyylinä. Kirkkaat tai pastellisävyiset värit, sirot ja usein epäsymmetriset koristekuviot, hienostuneisuus pukeutumisessa ja käytöstavoissa kuuluivat rokokoohon. Vakavamielisyyttä karttavaa ajan henkeä kuvasti mieltymys naamiaisiin.

Sisustus ja esineet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Innostus kiinalaisuutta - chinoiserie - kohtaan näkyi posliiniesineissä sekä tee- ja huvipaviljongeissa.

Arkkitehtuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rokokoo ei ollut suosittu arkkitehtuurin tyyli, joten rakennuksia on melko vähän. Eräs rokokooarkkitehtuuria edustava rakennus on Sanssouci. Rakennusten ulkoisen vaatimattomuuden korvasi näyttävät interiöörit.

Maalaustaide[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maalaukset ovat valoisia ja usein niissä tapahtuma-ajankohtana on päivä. Luontoa on läsnä ja aiheet ovat huolettomia (huviretkiä tms.). Tuolloin yläluokka teetti itsestään paljon muotokuvamaalauksia. Näissä kuvattiin usein koko perhe ja tämän suhteen perheen merkityksen kasvu näkyy kuvataiteiden kautta. Jo barokissa oli kuvattu perheitä, mutta nyt ydinperheen syntymisen seurauksena kuvauksista tuli paljon intiimimpiä ja todenmukaisempia.

Kuvanveisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Posliinia käytettiin paljon. Étienne Maurice Falconet on eräs tunnetuista rokokookuvanveistäjistä.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Galantti tyyli

Rokokoota vastaava tyyli musiikissa on galantti tyyli. Sille on tunnusomaista muodon kepeys, vapautuneisuus ja yksinkertaisuus verrattuna edeltävään barokin tyyliin.

Pukeutuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Markiisi de Marignyn ja hänen vaimonsa Louis-Michel van Loon muotokuva, 1769. Tyypillisiä rokokoo-pukuja.

Rokokooaikaan pukeutuminen oli tärkeää ja siihen sijoitettiin paljon rahaa. Taidokkaat hiuskampaukset puuteroitiin. Köyhemmillä ihmisillä oli varaa laitattaa kampauksia harvemmin kuin rikkailla, ja siksi syöpäläiset alkoivatkin viihtyä heidän kampauksissaan.

Kengät olivat siroja. Usein hienojen naisten kengillä ei edes kuulunut kävellä vaan hienostella salongeissa istuskellen. Jos kengät hajosivat ja niistä meni valittamaan suutarille, hän saattoi sanoa: "Mutta hyvä rouva, teidänhän on täytynyt kävellä näillä kengillä!" Myös miesten vaatteet olivat värikkäitä ja koristeellisia kuten naisten.

Rokokoota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta rokokoo.