Öljymaalaus

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mona Lisa on Leonardo da Vincin tunnettu öljyvärimaalaus

Öljymaalaus eli öljyvärimaalaus on öljyväreillä tehty maalaus. Usein öljymaalaukset tehdään kankaalle, mutta aiemmin puu oli yleisempi pohjamateriaali. Öljymaalaus on oleellinen osa todellisuuden illuusiota tavoitelleen länsimaisen taiteen historiaa renessanssista lähtien.

Öljymaalauksessa käytetään pigmenttien sideaineena kuivuvaa öljyä, kuten pellavaöljyä. Maalatessa öljyvärejä ohennetaan yleensä aluksi tärpätillä ja maalauksen edetessä maalausnesteellä, jossa on dammarliuosta, pellavaöljyä ja tärpättiä. Vesiohenteisia emulsioöljyvärejä ohennetaan vedellä tai erityisellä maalausmediumilla.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Renessanssin kirjoittajat, erityisesti Vasari, ovat antaneet kunnian öljyvärimaalauksen keksimisestä Pohjois-Euroopan maalareille, joista tärkeimpänä on pidetty Jan van Eyckiä. Kuitenkin jo vuonna 1125 julkaistussa Theophiluksen teoksessa annetaan ohjeet öljyvärimaalauksen tekoon. Joka tapauksessa 1400-luvun alankomaalaiset taiteilijat olivat edelläkävijöitä öljyvärien käytössä, ja öljyvärimaalaus syrjäytti vähitellen temperamaalauksen myös muualla Euroopassa.

Aluksi öljyvärejä käytettiin temperavärin kanssa sekatekniikkana ja myös öljyllä maalattiin puulle. Antonello da Messinan sanotaan tuoneen öljyvärin Italiaan. Läpi renessanssiajan öljyvärejä käytettiin ohuina kerroksina, joiden läpi pohjustus tai pohjamaalaus kuulsi. Giovanni Bellini kokeili ensimmäisten joukossa peittävämpää öljymaalausta. [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Taiteen pikkujättiläinen, s. 837. WSOY, 1995. ISBN 951-0-16447-X

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Öljymaalaus.
Tämä taiteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.