Pastellimaalaus

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Edgar Degas'n pastellimaalaus Kylpevä nainen 1886, Hill-Stead Museum, Farmington, Connecticut.

Pastellimaalaus, tavallisesti vain pastelli on pastelliliiduin toteutettu maalaus tai piirustus, taiteilijan tavoitteesta riippuen.[1]

Materiaalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pastelliliituja.

Pastelliliidut sisältävät pigmenttiä sekä kipsiä tai valkoista liitua, joissa käytetään sideaineena arabikumia.[2] Pastelliliitumaalaus voidaan kiinnittää korkealaatuisella fiksatiivilla, mutta pastelliliidun jälki vahingoittuu helposti.[3] Pastellimaalauksessa käytetään toisinaan myös vettä tai höyryä. Normaalien kuivapastellien ohella on kehitetty öljypastelleja.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leonardo da Vinci mainitsi pastelliliidut ensimmäisenä, vuonna 1495. Punaliitu on lähellä pastelleja. Punaliidulla tai hiilellä ja valkoisella liidulla sävytetylle pohjalle piirtäminen onkin hyvin lähellä pastellimaalausta.

Pastellimaalaus nousi suosioon 1700-luvun kuluessa varsinkin muotokuvamaalauksessa. Usein pastelleja käytettiin guassin kanssa yhdessä. Muun muassa Maurice Quentin de La Tour ja Rosalba Carriera tekivät pastellimaalauksia 1700-luvun alussa.

Erityisen tunnettuja pastellimaalauksistaan ovat 1700-luvun taiteilijat Maurice Quentin de La Tour ja Rosalba Carriera. Myös Jean-Baptiste Chardinin pastellimuotokuvat ja asetelmat ovat arvostettuja.

Uudemmista taiteilijoista tuottelias Edgar Degas kehitti tekniikkaa. Myös Marc Chagall teki pastellimaalauksia, ja Edvard Munchin kuuluisasta maalauksesta Huuto on myös pastelliversio.

Mary Cassatt taas tutustui pastelleihin impressionistien välityksellä. Myös Whistler teki paljon pastellimaalauksia vuoden 1880 tienoilla. Hän myös näytti, kuinka vähin vedoin voi saada aikaan sopivan vaikutuksen.

Pastelliliituja käyttäviä nykytaiteilijoita ovat muun muassa Fernando Botero, Francesco Clemente ja Wolf Kahn.

Esimerkkejä pastelleista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Francisco Asensio Cerver: Pastellivärimaalaus: Harrastajan opas. Könemann, 2005. ISBN 3-8331-1986-1.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Asensio Cerver, s. 5.
  2. Asensio Cerver, s. 6.
  3. Asensio Cerver, s. 15.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]