BMW Sauber

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 19. maaliskuuta 2008 kello 17.19 käyttäjän Vici (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
BMW Sauber
[[Tiedosto:|250px|]]
Koko nimi BMW Sauber F1 Team
Päämaja Sveitsi Hinwil, Sveitsi
Saksa München, Saksa
Tallipäällikkö Saksa Mario Theissen
Tekninen johtaja Saksa Willi Rampf (runko)
Saksa Heinz Paschen (moottori)
Kilpakuljettajat 3. Saksa Nick Heidfeld
4. Puola Robert Kubica
Testikuljettajat Itävalta Christian Klien [1]
Viro Marko Asmer [1]
Runko F1.08
Moottori BMW P86/8
Renkaat B Bridgestone
Ensimmäinen kilpailu Bahrainin Grand Prix 2006
Kilpailuja 35
Valmistajien
maailmanmestaruuksia
0
Kuljettajien
maailmanmestaruuksia
0
Voittoja 0
Paalupaikkoja 0
Nopeimpia kierroksia 0
Sijoitus kaudella 2007 2. (101 p.)

BMW Sauber on saksalainen Formula 1 -talli, joka aloitti kilpailemisen kaudella 2006. Talli tunnettiin ennen nimellä Sauber, mutta BMW:n ostettua enemmistön tallista vuonna 2005 nimi päätettiin nimi BMW Sauberiksi.

Sauber

Pääartikkeli: Sauber

Peter Sauberin perustama sveitsiläistalli liittyi F1-sarjaan 1993. Talli toimi ensin Mercedesin avustuksella ja myöhemmin Ferrarin avustuksella. Talli ajatti mm. Kimi Räikköstä, JJ Lehtoa, Heinz-Harald Frentzeniä ja Nick Heidfeldiä. Maineikas talli ei ikinä kyennyt voittoon tai toiselle sijalle, mutta talli onnistui keräämään kuusi kolmatta sijaa. Yhdysvaltain GP:n 2005 alla Peter Sauber ilmoitti myyneensä enemmistön tallista BMW:lle.[2] Kaupan ilmoitettiin astuvan voimaan vuoden 2006 alussa. Epävirallisten tietojen mukaan kauppasumma olisi ollut 270 miljoonaa yhdysvaltain dollaria.[3] BMW ilmoitti että se kilpailisi loppukauden Sauber nimellä, ennen kuin se siirrettäisiin BMW Sauber nimelle.

BMW Sauber

2006

Tiedosto:Kubica BMW1.jpg
Kubica testaamassa F1.06 -autoa.
Vettel ajamassa Brasilian GP:n harjoituksissa.
'Thanks Michael'. Brasilian GP:ssä autojen takasiivekkeissä luki kiitosviesti Michael Schumacherille.

Ensimmäiseen kauteensa talli lähti F1.06 -autolla[4], jonka talli julkisti 17.01.2006.[5] Autossa oli Michelinin valmistamat renkaat ja BMW:n moottori. Autoa ajoivat saksalainen Nick Heidfeld sekä kanadalainen vuoden 1997 maailmanmestari Jacques Villeneuve.[4] Saksan GP:stä lähtien hänen tilallaan ajoi puolalainen Robert Kubica.[6]

Talli saavutti ensimmäiset MM-pisteensä toisessa kilpailussaan, kauden 2006 Malesian GP:ssä, jossa Villeneuve ajoi seitsemänneksi. Seuraavassa kilpailussa, Australian GP:ssä, molemmat kuljettajat ylsivät pisteille Heidfeldin ajaessa neljänneksi ja Villeneuven kuudenneksi. Pisteettömän kilpailun jälkeen Villeneuve oli jälleen pisteillä, kun hän oli Euroopan GP:n kahdeksas. Heidfeld ajoi puolestaan kahdeksanneksi Espanjan GP:ssä. Monacon GP:ssä Heidfeld oli seitsemäs. Hän uusi sijoituksensa Britannian ja Kanadan GP:ssä, joista ensimmäisessä Villeneuve ylsi kahdeksanneksi. Pisteettömän kilpailun jälkeen Ranskan GP:ssä Heidfeld ylsi pisteille ollen tällä kertaa kahdeksas. Seuraavana ajetun Saksan GP:n jälkeen Villeneuven kerrottiin loukkaantuneen ja hänet korvattiin Kubicalla.[6] Tallin historian ensimmäinen palkintopallisijoitus saavutettiin sateisessa Unkarin GP:ssä, jossa Heidfeld sijoittui kolmanneksi.[7] Kisa oli samalla Kubican uran ensimmäinen ja hän sijoittui seitsemänneksi, mutta hylättiin myöhemmin alipainoisen auton vuoksi.[8] Samassa kilpailussa tiedotettiin, että aikaisemmin Saksan GP:ssä loukkaantunut Villeneuve on erotettu kilpakuljettajan roolistaan, ja hänet korvaa loppukauden kilpailuissa Kubica.[9] Kubica osoitti hienolla tavalla olevansa kilpaluljettajan paikan arvoinen kaasuttelemalla kolmanneksi uransa kolmannessa kilpailussa, Italian GP:ssä.[10] Samassa kilpailussa Heidfeld ylsi kahdeksanneksi. Heidfeld oli vielä pisteillä Kiinan ja Japanin GP:ssä, joista ensimmäisenä mainitussa seitsemäs ja jälkimmäisessä kahdeksas. Kauden viimeiseen kilpailuun, Brasilian GP:hen talli maalautti autoihinsa tekstit 'Thanks Michael' ja 'Danke Michael' muistoksi Michael Schumacherille, koska tämä oli hänen uransa viimeinen kilpailu.[11] - Kaikkien aikojen menestyksekkäin kuljettaja on lopettamassa. Hän teki paljon lajille ja hänen ansiostaan F1 on erittäin suosittua, etenkin Saksassa. Kiitokseksi Michael Schumacherille meillä on 'Thanks Michael' ja 'Danke Michael' -tekstit autojemme takasiivekkeessä, tallipäällikkö Mario Theissen kertoi.[11] Tallin testikuljettaja Sebastian Vettel pääsi myös ajamaan, kun talli ajatti häntä harjoituksissa kolmantena kuljettajana. Kilpailussa Heidfeld keskeytti ja Kubica ajoi yhdeksänneksi.

Tallin ensimmäinen kausi sujui yli odotusten - talli keräsi 36 pistettä[4] ja oli viides valmistajien MM-sarjassa.[4] Lisäksi talli saavutti sen historian ensimmäiset palkintosijoitukset.

2007

Heidfeld F1.07:n ratissa.
Vettel F1-debyytissään.
Kubica Britannian GP:ssä.

Kaudella 2007 tallin kuljettajina jatkoivat Heidfeld ja Kubica,[12] jotka ajoivat F1.07 nimiseksi nimitetyllä autolla.[12] Ossi Oikarinen ilmoitti siirtyvänsä talliin päätesti-insinööriksi huhtikuussa 2007.[13] Tallin saksalainen testikuljettaja Vettel teki F1-debyyttinsä Yhdysvaltain GP:ssa, kun hän tuurasi Kanadassa loukkaantunutta Kubicaa. Testeissä BMW Sauber osoittautui kolmanneksi nopeimmaksi talliksi heti Ferrarin ja McLarenin jälkeen.[14] Jopa talli itse yllättyi nopeudestaan.[14] Ennen kauden alkua talli järjesti mm. näytösajon Sankt Moritz -järven jäällä Sveitsissä.[15]

Nopeus säilyi myös kauden alkuun - Heidfeld ajoi kaikissa kauden kolmessa ensimmäisessä kilpailussa neljänneksi. Kubica pääsi pisteille kauden kolmannessa GP:ssä, Bahrainin GP:ssä. Espanjan GP:ssä Kubica oli puolestaan neljäs. Monacon katuradalla molemmat kuljettajat pääsivät pisteille, kun Kubica oli viides ja Heidfeld kuudes. Kanadan GP:ssä Heidfeld ajoi tallin kauden parhaaksi tulokseksi jääneen toisen sijan. Kanadassa koettiin myös dramaattinen hetki. Kubica menetti autonsa hallinnan sen etusiiven osuttua Toyotalla ajaneen Jarno Trullin autoon, ja törmäsi reunavalliin noin 230 km/h nopeudella.[16] Auto tuhoutui lähes täysin, mutta Kubica säästyi vakavilta vammoilta.[17] Onnettomuudessa osallisena ollut Trulli kertoi, että hän ei ollut syyllinen tapahtuneeseen. - Robert Kubica osui minuun takaapäin ja rysäytti ulos. Minä en ollut vaihtanut ajolinjaani, mutta nähtyäni auton pyörivän ympäri, olin erittäin huolissani. Kun näkee kollegan joutuvan isoon onnettomuuteen ja on saanut osuman peräänsä, ei se ole kiva tunne. Siinä vaiheessa mielessäni pyöri monia asioita, mutta olen sittemmin kuullut, että hän on kunnossa, joten toivon hänen palaavan pian, Trulli kertoi tapahtumasta MTV3:n mukaan.[18] Kubican mukaan Trullia ei voida pitää syylisenä tapahtuneeseen. -Yritin kaarteessa ohittaa Jarno Trullia jolloin osuin häneen ja etusiipeni irtosi. Menetin autoni kontrollin ja yhtäkkiä olinkin ilmassa. Tapahtumasta ei voi syyttää ketään, Kubica sanoi.[19] FIA:n lääkäreiden päätöksellä hänen täytyi jättää seuraava kilpailu väliin[16], joten häntä tuurasi Vettel.[20] Yhdysvaltain GP:ssä Heidfeld keskeytti, mutta debyyttinsä tehnyt Vettel ajoi kahdeksanneksi saavuttaen uransa ensimmäisen MM-pisteen. Ranskan GP:ssä Kubica palasi takaisin autonsa rattiin ja ajoi heti neljänneksi. Heidfeld oli puolestaan viides. Britannian GP:ssä Kubica uusi sijoituksensa ja Heidfeld puolestaan ajoi kuudenneksi. Euroopan GP:ssä Heidfeld puolestaan uusi sijoituksensa ja Kubica ylsi seitsemänneksi. BMW Sauberin kauden paras pistesaldo, kymmenen pistettä, tuli Unkarista, jossa Heidfeld ajoi maaliin kolmantena ja Kubica oli viides. Heidfeld ajoi neljänneksi kahdessa seuraavassa kilpailussa, Turkin ja Italian GP:ssä. Kubica oli ensimainitussa kilpailussa kahdeksas ja jälkimmäisessä viides. Belgian GP:ssä Heidfeld ylsi viidenneksi ja Japanin GP:ssä Kubica oli vuorostaan seitsemäs. Kauden viimeistä edeltävässä kilpailussa, Kiinan GP:ssä Heidfeld oli seitsemäs. Viimeisessä kilpailussa, Brasilian GP:ssä, molemmat kuljettajat olivat pisteillä, kun Kubica ajoi viidenneksi ja Heidfeld kuudenneksi.

Kauden päätteeksi talli sijoittui valmistajien MM-sarjassa toiseksi 101 pisteellä.[12] Ilman McLarenin hylkäystä vakoilujupakassa olisi tallin sijoitus ollut kolmas.

2008

Kubica testaa uutta F1.08 -autoa.

Kolmannelle F1-kaudelle talli lähtee kuljettajinaan Heidfeld ja Kubica. Talli käyttää autonaan F1.08 -nimistä autoa. Testikuljettajikseen talli on nimennyt itävaltalaisen Christian Klienin ja virolaisen Marko Asmerin.[1] Talli julkaisi autonsa 14.01.2008.[21] Uusi auto osoittautui pieneksi pettymykseksi talvitesteissä.

Kausi alkoi loistavasti, kun Heidfeld ajoi heti toiseksi kauden ensimmäisessä kilpailussa, Australian GP:ssä.


Formula 1 -tulokset

Lihavointi tarkoittaa paalupaikkaa, kursivointi kilpailun nopeinta kierrosta. Asteriski (*) tarkoittaa kauden olevan kesken ja sijoituksen olevan tämänhetkinen.

Kausi Runko Moottori/
Renkaat
Kuljettajat 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Pisteet Sijoitus
2006 F1.06 BMW V8
M
BHR MAL AUS SMR EUR ESP MON GBR CAN USA FRA GER HUN TUR ITA CHN JPN BRA 36 5.
Saksa
Nick Heidfeld
12 Kesk. 4 13 10 8 7 7 7 Kesk. 8 Kesk. 3 14 8 7 8 Kesk.
Kanada
Jacques Villeneuve
Kesk. 7 6 12 8 12 14 8 Kesk. Kesk. 11 Kesk.
Puola
Robert Kubica
DSQ 12 3 13 9 9
2007 F1.07 BMW V8
B
AUS MAL BAH ESP MON CAN USA FRA GBR GER HUN TUR ITA BEL JPN CHN BRA 101 2.
Saksa
Nick Heidfeld
4 4 4 Kesk. 6 2 Kesk. 5 6 6 3 4 4 5 14 7 6
Puola
Robert Kubica
Kesk. 18 6 4 5 Kesk. Loukk. 4 4 7 5 8 5 9 7 Kesk. 5
Saksa
Sebastian Vettel
8
2008 F1.08 BMW V8
B
AUS MAL BAH ESP TUR MON CAN FRA GBR GER HUN EUR BEL ITA SGP JPN CHN BRA 8* 2.*
Saksa
Nick Heidfeld
2
Puola
Robert Kubica
Kesk.

Saavutukset

Palkintosijat[22][23]

Nro Sijoitus Kilpailu Pisteitä
1 3 Unkarin Grand Prix 2006 6
2 3 Italian Grand Prix 2006 6
3 2 Kanadan Grand Prix 2007 8
4 3 Unkarin Grand Prix 2007 6
5 2 Australian Grand Prix 2008 8

Lähteet

  1. a b c Klien ja Asmer BMW:n testikuljettajiksi. MTV3.fi. Viitattu 05.03.2008.
  2. Sauber vaihtoi omistajaa - MTV3.fi MTV3.fi. Viitattu 28.2.2008.
  3. Sauberin hinta BMW:lle - MTV3.fi MTV3.fi. Viitattu 28.2.2008.
  4. a b c d BMW Sauberin tilastot 2006. The Formula One DataBase. Viitattu 05.03.2008.
  5. BMW Sauber julkisti F1.06:n. MTV3.fi. Viitattu 05.03.2008.
  6. a b Kubica korvaa Villeneuven Unkarin GP:ssä 2006. MTV3.fi. Viitattu 05.02.2008.
  7. Heidfeld kolmas Unkarin GP:ssä 2006. MTV3.fi. Viitattu 05.02.2008.
  8. Kubica hylätiin Unkarin GP:ssä 2006. MTV3.fi. Viitattu 05.02.2008.
  9. Villeneuve erotettiin. MTV3.fi. Viitattu 05.02.2008.
  10. Kubica kolmas Italian GP:ssä 2006. MTV3.fi. Viitattu 05.02.2008.
  11. a b BMW kiitti Michael Schumacheria. MTV3.fi. Viitattu 07.03.2008.
  12. a b c BMW Sauberin tilastot 2007. The Formula One DataBase. Viitattu 07.03.2008.
  13. Ossi Oikarinen siirtyy BMW Sauberille. Ilta-Sanomat. Viitattu 06.03.2008.
  14. a b BMW Sauber yllättävän nopea testeissä. MTV3.fi. Viitattu 06.03.2008.
  15. Heidfeld ajoi BMW Sauberia Sveitsissä järven jäällä. MTV3.fi. Viitattu 06.03.2008.
  16. a b Kubica törmäsi reunavalliin. MTV3.fi. Viitattu 06.03.2008.
  17. Kubica ei saanut vammoja. MTV3.fi. Viitattu 06.03.2008.
  18. Trulli: En ole syyllinen. MTV3.fi. Viitattu 06.03.2008.
  19. Kubica: Trulli ei ole syyllinen. MTV3.fi. Viitattu 06.03.2008.
  20. Vettel ajaa Indianapoliksessa 2007. MTV3.fi. Viitattu 06.03.2008.
  21. BMW Sauber julkisti F1.08:n. MTV3.fi. Viitattu 06.03.2008.
  22. BMW Sauberin toiset sijat. ChicaneF1. Viitattu 07.03.2008.
  23. BMW Sauberin kolmannet sijat. ChicaneF1. Viitattu 07.03.2008.

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta BMW Sauber.
Saksa BMW Sauber F1 Team

Tallipäällikkö:
Saksa Mario Theissen

Tunnetuimmat kuljettajat:
Saksa Nick Heidfeld · Puola Robert Kubica · Kanada Jacques Villeneuve · Saksa Sebastian Vettel

Formula 1 -autot:
F1.06 · F1.07 · F1.08 · F1.09

Formula 1 -moottorit:
BMW P86

Malline:F1-tallit 2008