Luettelo Suomen lasitehtaista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Nuutajärven lasitehdas Urjalassa oli toiminnassa vuosina 1793–2014.
Nybyn lasitehtaan päärakennus Iissä. Tehdas toimi vuosina 1782–1885 ja oli aikanaan Pohjoismaiden suurimpia lasitehtaita.

Luettelo Suomen lasitehtaista sisältää Suomessa toimineita lasitehtaita.

Nimi Kunta Aloitusvuosi Sulkemisvuosi
Uudenkaupungin lasitehdas Uusikaupunki 1681 1685
Åvikin lasitehdas Somero 1748 1833
Metsäkylän lasitehdas Uusikirkko 1765 1782
Kukkolan lasitehdas Johannes 1772 1822
Jermilän lasitehdas Uusikirkko 1783 1820
Mariedahlin lasitehdas Sipoo 1779 1824
Tuorsniemen lasitehdas Pori 1781 1868
Nybyn lasitehdas Ii 1782 1885
Kosken lasitehdas / Rokkalan peilitehdas Johannes 1788 1920
Nuutajärvi Urjala 1793 2014
Inkereen lasitehdas Pertteli 1794 1865
Liikolan lasitehdas Sysmä 1795 1799
Bergan lasitehdas Närpiö 1796 1883
Leistilän lasitehdas Uusikirkko 1801 1865
Jäppilän lasitehdas Uusikirkko 1802 1846
Grönvikin lasitehdas Mustasaari 1812 1907
Johannislundin lasitehdas Kiikala 1813 1960
Sälinkään lasitehdas Mäntsälä 1814 1890
Tourulan lasitehdas Yläne 1828 1901
Ojakkalan lasitehdas Vihti 1843 1872
Sandnäsin lasitehdas Munsala 1847 1890
Kuvaskankaan lasitehdas Merikarvia 1860 1884
Harjun lasitehdas Merikarvia 1860 1874
Iloniemen lasitehdas Kuusjoki 1857 1890
Ariman lasitehdas Pusula 1864 1918
Saveron lasitehdas Sippola 1858 1899
Kangassaaren lasitehdas Enonkoski 1858 1903
Kalliokosken lasitehdas Miehikkälä 1861 1931
Königstedtin lasitehdas Vantaa 1864 1895
Kotkan lasitehdas Kotka 1872 1908
Utran lasitehdas Joensuu 1874 1906
Ratinan lasitehdas Tampere 1874 1877
Skinnarvikin lasitehdas Dragsfjärd 1875 1934
Raumo Glasbruk Himanka 1875 1879
Dahlbyn lasitehdas Kemiö 1875 1878
Iittala Hämeenlinna 1881 toiminnassa
Pitkärannan lasitehdas Uukuniemi 1887 1899
Karhulan lasitehdas Karhula 1888 2009
Viialan lasitehdas Viiala 1890 1938
Kirkkoniemen peililasitehdas Johannes 1892 1926
Ristiniemen lasitehdas Vehkalahti 1896 1926
Alavuden lasitehdas Alavus 1901 1910
Kirkniemen lasitehdas Lohjan kunta 1908 1925
Muuralan lasitehdas Espoo 1910 1918?
Rauman lasitehdas Rauma 1910 1925
Riihimäen lasi Riihimäki 1910 1990
Espoon lasitehdas Espoo 1912 1922
Inkeroisten lasitehdas Sippola 1916 1917
Karan lasitehdas Riihimäki 1918 1921
Fagervikin lasitehdas Karjaa 1919 1921?
Salon lasitehdas Oy Salo 1919 1920
Oskarshyttan AB Salo 1920 1924
Salon lasi Oy Salo 1920 1921
Tikkurilan lasitehdas Vantaa 1920 1922
Ryttylän lasitehdas Hausjärvi 1920 1961
Tuomarilan lasitehdas Espoo 1922 1927
Kyminlinnan lasitehdas Kotka 1923 1923
Kauklahden lasitehdas Espoo 1923 1952
Lahden lasitehdas Lahti 1923 toiminnassa
Viipurin lasitehdas Viipuri 1924 1926
Järvenpään lasitehdas Järvenpää 1927 1929
Nurmen lasitehdas Oy Hausjärvi 1930 1937
Airam Helsinki 1933 1981
Hangon lasitehdas Hanko 1934 1940
Kumelan lasitehdas Riihimäki 1937 1985
Ikkuna Oy Riihimäki 1939 1975
Valke Oy Valkeakoski 1940 1973
Puristelasi Oy Lahti 1947 1954
Lasihytti Oy Espoo 1949 1952
Humppilan lasitehdas Humppila 1952 toiminnassa
Jokelan taidelasi Tuusula 1959 1959
Mäntyharjun lasitehdas Mäntyharju 1968 1971
Muurlan lasi Oy Muurla 1976 toiminnassa
Ab Jussis Glas / Ab Modisia Oy Maarianhamina 1981 toiminnassa
Studiolasi Oy, myöhemmin Lasiruusu Pertunmaa, nykyään Puumala 1977 toiminnassa
Taidelasisepät Oy / Art Lasi Mäntsälä / Laukaa 1978 toiminnassa
Ilmajoen lasi Ilmajoki 1980 1986
Napapiirin lasi Rovaniemi 1982 2008
Merilasi Oy Helsinki 1982 1987
Lasihovi Oy Mäntsälä 1985 toiminnassa
Lasiposti Jyväskylä / Nokia 1985 toiminnassa
Potti Riihimäki 1986 toiminnassa
Art Glass Team Oy Loimaa / Humppila / Urjala 1987 1998
Lasi-Kostamo Oy Kaarina 1987 toiminnassa
Taikayön Kristalli Kylmäkoski 1987 ????
Kolin taidelasi Juuka 1992 2004
Lasidesign Piipponen / Lasipruukki Ky Oulu / Rovaniemi 1992 toiminnassa
JL-Lasi Oy Riihimäki 1994 2010lähde?
Espoon taidelasi Oy Espoo 1994 toiminnassa
Billnäsin lasihytti Pohja 1994 toiminnassa
Ateljee Säde Salmi-Nykopp Helsinki 1995 ????
Lasipaja Feliks Oy Valkeakoski 1995 ????
Studio Taru Syrjänen Tampere 1995 toiminnassa
Lasikuu lasistudio Kemiö 1996 toiminnassa
Bianco Blu Oy Pohja / Humppila 1997 toiminnassa
Hippoglass Perniö 1997 toiminnassa
Hytti ry:n lasistudio Helsinki 1997 toiminnassa
Hyvinkään lasipiste Oy Hyvinkää 1996 2000
AS Glass Nuutajärvi Urjala 1999 2003
Lasi sirkus Urjala 1999 toiminnassa
Lasi Paletti Kruunupyy 1999 toiminnassa
Viasetti Oy Viiala 1999 toiminnassa
Lasistudio Jan Torstensson Oy Kiikoinen 2004 toiminnassa
Lasismi Riihimäki 2010 toiminnassa

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Vanhatalo, Simo & Matiskainen, Heikki: Suomen lasitehtaiden teolisuusarkeologinen inventointi 1681–1985. Lasitutkimuksia III. Riihimäki: Suomen lasimuseo, 1986. ISBN 951-99803-9-3.
  • Ahtokari, Reijo: Suomen lasiteollisuus 1681-1981. [Helsinki]: Helsingin liikekirjapaino Oy, 1981.
  • Suomen lasitehtaat 1681-1975 Hagelstamin huutokaupat. Viitattu 10.11.2008.
  • Suomen lasi elää, s. 104-107. Riihimäki: Suomen lasimuseo, 1986.
  • Suomen lasi elää 2, s. 82-87. Riihimäki: Suomen lasimuseo, 1990. ISBN 951-8952-09-4.
  • Suomen lasi elää 3, s. 79-83. Riihimäki: Suomen lasimuseo, 1995. ISBN 951-8952-34-5.
  • Suomen lasi elää 4, s. 116-123. Riihimäki: Suomen lasimuseo, 2000. ISBN 951-8952-61-2.
  • Suomen lasi elää 5, s. 112-123. Riihimäki: Suomen lasimuseo, 2005. ISBN 952-5571-03-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Suomalaisissa lasitehtaissa tuotettuja lasiesineitä: Designlasi.com
  • Annala, Vilho: Suomen lasiteollisuus 1681–1931. I osa. Ruotsin vallan aika 1681–1809. Helsinki: Otava, 1931.
  • Annala, Vilho: Suomen lasiteollisuus vuodesta 1681 nykyaikaan. II osa. Kehitys vuoden 1809 jälkeen. Ensimmäinen nide. Helsinki: Suomen lasiteollisuusliitto, 1948.
  • Annala, Vilho: Suomen lasiteollisuus vuodesta 1681 nykyaikaan. II osa. Kehitys vuoden 1809 jälkeen. Toinen nide. Helsinki: Suomen lasiteollisuusliitto, 1948.