Airam

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Oy Airam Electric Ab[1]
Airam logo.svg
Yritysmuoto Osakeyhtiö
Perustettu 1921
Toimitusjohtaja Jorma Koskiola
Avainhenkilöt

Jorma Koskiola, toimitusjohtaja Niclas Gayer, talousjohtaja Ville Keinänen, liiketoiminta- (Pro) ja teknologiajohtaja Elina Tolonen, liiketoiminta- (Retail) ja markkinointijohtaja

Timo Eronen, tuotanto- ja logistiikkajohtaja
Kotipaikka Kerava
Toiminta-alue Paikallinen myynti: Suomi, Ruotsi. Vientiä Euroopan alueella.
Toimiala Sähkötarviketukkukauppa[1]
Tuotteet 5 tuoteryhmää: Lamput, Valaisimet, Sähkötarvikkeet, Koristevalot ja Vapaa-aika (termokset, kylmälaukut, paristot)
Liikevaihto 49 milj. € (2020)
Kotisivu airam.fi

Airam Electric Oy Ab on suomalainen valaisinvalmistaja ja valaistustuoteyritys, joka tarjoaa älykkäitä valaistusratkaisuja kuluttajille ja sähköalan ammattilaisille.[2] Yksityisomisteisen perheyrityksen tuotteisiin kuuluvat laaja valaisinvalikoima, lamput, sähkötarvikkeet, koristevalot sekä erilaiset vapaa-ajan tuotteet, kuten termokset, kylmälaukut ja paristot.[2]

Tapio Wirkkala WIR-lamppu

Ammattivalaistuksen valikoima kattaa asunto- ja julkisten tilojen sisä- ja ulkotilojen valaistuksen. Valaistuskohteita ovat mm. julkiset tilat, lentokentät, myymälät, toimistot, koulut, liikuntakeskukset sekä pysäköinti- ja teollisuushallit.

Kuluttajille Airam tarjoaa kodin energiaa säästäviä valaistusratkaisuja ja vapaa-ajan tuotteita. Lamppujen pääpaino on led-lampuissa ja valaisinvalikoimaan kuuluu laaja valikoima kodin yleisimpiä sisä- ja ulkovalaisimia. Voimakkaasti kasvava tuotealue on kodin valaistuksen ohjaamisen ja erilaisten valaistustilanteiden luomisen mahdollistavat älyvalaistusratkaisut.

Suomalaisena toimijana Airam painottaa valaistussuunnittelussa erityisesti pohjoismaisiin olosuhteisiin sopivia ratkaisuja. Yhtiön missiona on tehdä hyvästä valaistuksesta vaivatonta ihan jokaiselle.

Airamin historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Airamin historia alkoi vuodesta 1921, jolloin perustettiin Suomen Sähkölampputehdas Oy.[3]. Aluksi toiminta keskittyi sähkölamppujen huoltoon ja korjaukseen, kunnes vuonna 1931 yhtiön omistuspohja kasvoi, kun osakkaiksi tulivat Strömberg Oy Ab, Suomen Kaapelitehdas Oy ja Pohjoismainen Sähkö Oy[3]. Tämän myötä päätettiin ryhtyä valmistamaan omia lamppuja, ja Sähkölampputehtaan lasitehdas perustettiin Helsingin Punavuoreen vuonna 1933. Myöhemmin yhtiön osakekanta siirtyi kokonaan Suomen Kaapelitehtaan (sittemmin Nokia) omistukseen. Lamppupuhalluksen lisäksi tuotanto laajeni mm. termospullojen sisäpullojen puhallukseen. Termostuotteista tunnetuin varmasti tänäkin päivänä on perinteinen punainen termospullo, jonka valmistus aloitettiin vuonna 1934.

Valomainokset värittivät 1930-luvun katukuvaa uudella tavalla etenkin pääkaupunkiseudulla. Ajan henkeen sopivasti, vuonna 1936, lasitehtaalle perustettiin neonvaloyksikkö, joka teki tiivistä yhteistyötä arkkitehtien ja mainostajien kanssa.

Vuonna 1938 yhtiön nimi muutettiin Airam Oy Ab:ksi. Nimen alkuperästä on erilaisia tarinoita, kuten samankaltaisuuden hakeminen kilpailijoihin Osram ja Tungsram[4]. Nimeen yhdistyy myös hehkulampun raaka-aineena käytetty volframi. Airam on lisäksi takaperin kirjoitettuna naisen nimi Maria, minkä myös on arveltu olleen uuden nimen yhtenä vaikuttimena.

Sotavuosina lamppujen uustuotanto oli vähäistä, pääasiassa korjattiin vanhoja lamppuja materiaalien puutteessa ja valomainokset sammutettiin turvallisuus- ja energiansäästösyistä. Punaista termospulloa valmistettiin puolustusvoimien käyttöön poikkeuksellisesti mustana.

Suutarilan lasitehdas valmistui vuonna 1944. Tuotekehitys pyrki 1950-luvulla innovoimaan mahdollisimman miellyttävän valontuoton antavia valaisinratkaisuja. Tuolloin Airamin lasitehtaalla syntyivät mm. luonnonvaloa jäljittelevät loiste- ja päivänvalolamput. Airamin suunnittelema ja valmistama suuri tulostaulu vuoden 1952 Helsingin Olympialaisiin herätti kansainvälistä huomiota[5].

Vuonna 1960 Tapio Wirkkalan Airamille muotoilema WIR-lamppu palkittiin Milanon Triennaalissa. 1960-luvulla sähkölamppujen tuotanto automatisoitui laajasti ja seuraavalla vuosikymmenellä aloitettiin Suutarilan tehtaalla suurpainenatriumlamppujen ja loistelamppujen valmistus.

Vuonna 1986 Nokia myi Airamin yhtiön silloisena yrityssuunnittelujohtajana toimineelle Pentti Korkalle ja rahoitusjohtaja Anders Sjöblomille. Airamin liiketoiminta siirtyi vuonna 1990 perustetulle Airam Electric Oy Ab:lle. 1990-luvulla valikoima laajeni käsittämään pihavalaisimet, valonheittimet ja koristevalot. Ensimmäiset led- ja aurinkokennolla toimivat solar-tuotteet tulivat markkinoille 2000-luvulla.

Vuoden 2011 aikana Airam laajensi toimintaansa Ruotsiin ostamalla ruotsalaiset Egma Ab ja Megaman Sverige Ab -nimiset yritykset. Yrityskaupan myötä Airam otti aluksi hoitaakseen Ruotsissa Megaman-lamppujen ja -valaisinten markkinoinnin ja myynnin, ja on sen jälkeen kasvattanut Ruotsin markkinoiden valikoimaa myös kaikilla muilla Airam-tuotteilla.

Vuonna 2015 Airam esitteli Aalto yliopiston taiteen ja suunnittelun korkeakoulun kanssa yhdessä suunnittelut OLED-valaisimien prototyypit Habitare-messuilla. Kaksi vuotta myöhemmin Habitaressa lanseerattiin Tapio Wirkkalan jo vuonna 1960 suunnittelemat Wir-85 lamput uudelleen, nyt led-valonlähteellä. Jyväskylän sähkömessuilla vuonna 2020 Airam esitteli langattoman valaistuksen ohjauksen ratkaisut julkisiin tiloihin ja koteihin osana älykotia.

Satavuotisjuhlavuonna 2021 lanseerattu Airam SmartHome on kotikäyttäjille tarkoitettu matalan kynnyksen älyvalaistus. Ammattivalaistuksen puolelle Airam tarjoaa muun muassa markkinoiden laajimmanlähde? Casambi Ready -valaisinvalikoiman, joka perustuu langattomaan ja älykkääseen ohjaukseen.

Airam toteuttaa tulevaisuuden energiatehokasta ja älykästä valaistusta niin koteihin kuin ammattivalaistuskohteisiin. Airam on ollut mukana valaistuksen suunnittelutyössä muun muassa Helsinki-Vantaan lentoasemalla, Postin logistiikkakeskuksessa, Kauppakeskus Kaaressa Helsingissä, Hämeenlinnan kaupunginkirjastossa ja useissa toimistoissa, kouluissa, liikuntakeskuksissa sekä asuntomessukohteissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Patentti- ja rekisterihallituksen ja verohallinnon yhteinen yritystietojärjestelmä ytj.fi. Patentti- ja rekisterihallitus ja verohallinto. Viitattu 27.12.2012. [vanhentunut linkki]
  2. a b Airam Electric airam.fi. Viitattu 3.2.2022.
  3. a b Airamin tarina | Airam www.airam.fi. Viitattu 3.2.2022.
  4. Leppänen, Timo: Merkilliset nimet : Tarinoita yritysten ja tuotteiden nimistä.. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2016. ISBN ISBN 978-952-222-720-1.
  5. Mari Immonen: Sähkövalojen loisteessa. Suomen historia, 6/2015. lehtiluukku.fi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]