Airam

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oy Airam Electric Ab[1]
Airam logo.svg
Yritysmuoto Osakeyhtiö
Perustettu 1921
Toimitusjohtaja Jorma Koskiola
Kotipaikka Helsinki[1]
Toimiala Sähkötarviketukkukauppa[1]
Tuotteet ammattivalaistus, lamput, kodin valaisimet, sähkötarvikkeet, joulu- ja koristevalot, paristot, kylmälaukut, termospullot ja -kaatimet
Liikevaihto 47 milj. € (2018)
Kotisivu airam.fi

Oy Airam Electric Ab on suomalainen maahantuontiyritys ja valaisinvalmistaja.[2] Airamin tuotevalikoimaan kuuluvat valaisimet, lamput, paristot, sähkötarvikkeet, koristevalot ja termostuotteet. Airamin historia alkaa vuodesta 1921, jolloin perustettiin Suomen Sähkölampputehdas Oy. Nykyään Airam Electric Oy Ab on yksityisomisteinen suomalainen perheyritys.[2]

Ammattivalaistuksen valikoima kattaa asunto- ja julkisten tilojen sisä- ja ulkotilojen valaistuksen. Valaistussuunnitelussa painotetaan pohjoismaisiin olosuhteisiin sopivia ratkaisuja. Airam ammattivalaistuskohteita ovat myymälät, toimistot, koulut, liikuntakeskukset sekä pysäköinti- ja teollisuushallit. Airam solmi v. 2018 yhteistyösopimuksen maailmanlaajuisen Thorn Lightingin kanssa markkina-alueena Suomi. Thorn valmistaa valaistusratkaisuja katuvalaisuun, liikunta- ja pysäköintialueille sekä piha-, puisto- ja viheralueille.

Yksityiskoteihin Airam tarjoaa kodin energiaa säästäviä valaistusratkaisuja ja vapaa-ajan tuotteita. Lamppuvalikoiman pääpaino on led-lampuissa. Valaisinvalikoimaan kuuluu laaja valikoima kodin yleisimpiä kodin sisä- ja ulkovalaisimia.

Airamin historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Airam perustettiin vuonna 1921 nimellä Suomen Sähkölampputehdas Oy[3]. Yhtiön osakkaiksi tulivat 1931 Oy Strömberg Ab, Suomen Kaapelitehdas Oy ja Pohjoismainen Sähkö Oy[3]. Vuonna 1938 yhtiön nimi muutettiin Oy Airam Ab:ksi. Airam-nimeen päädyttiin, koska yhtiölle haluttiin ram-loppuinen nimi niin kuin kilpailijoilla Osram ja Tungsram; hehkulampun yksi raaka-ainehan oli volfram.[4] Myöhemmin yhtiön osakekanta siirtyi kokonaan Suomen Kaapelitehtaan (sittemmin Oy Nokia Ab) omistukseen. Nokia myi yhtiön vuonna 1985 kahdelle palveluksessaan olleelle toimihenkilölle management buyout -kaupalla. Vuonna 1990 perustettiin Oy Airam Electric Ab, jolle siirtyi Oy Airam Ab:n liiketoiminta.

Airamin lasitehdas perustettiin Helsingin Punavuoreen vuonna 1933. Neonvaloyksikkö perustettiin 1936, josta lähtien tehtiin yhteistyötä arkkitehtien ja mainostajien kanssa. Valomainokset värittivät tuolloin katukuvaa uudella tavalla etenkin pääkaupunkiseudulla. Termostuotteista tunnetuin on perinteinen punainen termospullo, jonka valmistus aloitettiin vuonna 1934. Sotavuosina korjattiin vanhoja lamppuja materiaalien puutteessa ja valomainokset sammutettiin. Punaista termospulloa valmistettiin poikkeuksellisesti sota-aikana mustana lääkintävoimien käyttöön.

Puistolan lasitehdas valmistui vuonna 1944, ja Puistolassa puristettiin myös äänilevyjä 1960-luvulta alkaen. 1950-luvulla lasitehtaalla syntyivät mm. luonnonvaloa jäljittelevät loistelamput ja De Luxe -päivänvalolamput. Tuotekehitys tuotti innovaatioita ja tuloksena syntyivät mm. miellyttävän valontuoton antavat Neonlux- ja Neondymlite-lamput. Loiste- ja hehkulamppujen tuotanto siirtyi Suutarilan tehtaalle 1970-luvulla. Puistolan lampputehtaalla valmistettiin hehkulamppuja erikoiskäyttöön vuoteen 2018 saakka.

Ylen elävä arkisto -sarjassa on julkaistu Airamin Puistolan lampputehtaalla kuvattu Fredrik Hackmanin elokuva Ljuset (Valo 1965), johon elokuvamusiikin sävelsi Henrik Otto Donner. Airam vastasi vuoden 1952 Helsingin olympialaisten tulostaulun valmistuksesta ja tekniikasta.[5]. Airamin edustaja ohjasi tulostaulua releistöllä kuvataulun takaa. Samaa tekniikkaa käytettiin myöhemmin menestyksekkäästi tietokoneavusteisesti mm. Euroopan yleisurheilukisoissa 1971 ja Moskovan olympialaisissa 1980. Vuonna 1960 Tapio Wirkkalan Airamille muotoilema WIR-lamppu palkittiin Milanon Triennalessa. Wirkkalan suunnittelemat WIR-lamppuja ja K2-valaisimet otettiin uustuotannossa led-versioina vuonna 2017.

Airamin toimitalossa Keravalla on vuodesta 2008 lähtien toiminut yhtiön keskusvarasto, asiakaspalvelu ja näyttelytilat. Airamin tytäryhtiö Airam Ab toimii Tukholman lähellä Årstassa markkina-alueenaan Ruotsi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Patentti- ja rekisterihallituksen ja verohallinnon yhteinen yritystietojärjestelmä ytj.fi. Patentti- ja rekisterihallitus ja verohallinto. Viitattu 27.12.2012. [vanhentunut linkki]
  2. a b Tuhansien valojen Airam Uutisvirta - Kauppalehti. Viitattu 3.9.2019.
  3. a b Airam taustaa, Airam
  4. Leppänen, Timo: Merkilliset nimet. Tarinoita yritysten ja tuotteiden nimistä. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2016. ISBN 978-952-222-720-1.
  5. Mari Immonen: Sähkövalojen loisteessa. Suomen historia, 6/2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]