PSO

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

PSO eli Pohjoismainen Sähkö Oy oli sähköalan yritys, josta yleisemmin tunnettiin sen musiikkituotanto.

Yhtiön tehtaassa valmistettiin muun muassa valaisimia, radiotarvikkeita, sähköasennustarvikkeita ja sulakkeita. Tukkuosasto toi maahan polkupyöriä, kassakoneita, radiovastaanottimia ja levyautomaatteja.

Musiikkiosaston johtajana toimi Martti Piha, joka oli samalla myös tuottaja, studiopäällikkö, äänittäjä, säveltäjä ja sanoittaja. Maineikkaimpia PSO:n kautta tunnetuksi tulleita laulajia olivat Jukka Kuoppamäki, Berit, Katri Helena ja Hector sekä yhtye Cumulus. Jo aikaisemmin PSO:lle olivat levyttäneet mm. Georg Malmstén, Kauko Käyhkö, Kalevi Korpi ja Seija Lampila. Jörgen Petersen työskenteli 1958–1983 PSO:n levytuottajana, sovittajana, orkesterinjohtajana ja levytyspäällikkönä. Petersenin idea oli Katri Helenan läpimurtolevytys Puhelinlangat laulaa.

1970-luvulla Pauli Granfelt teki yhtyeineen PSO:lle useita LP-levyjä, joiden laulusolisteina olivat mm. Henry Theel, Arttu Suuntala, Erkki Junkkarinen, Mikko Järvinen, Veikko Tuomi ja Eija-Sinikka. Erkki Junkkarisen albumi Ruusuja hopeamaljassa vuodelta 1975 nousi Suomen siihen saakka myydyimmäksi levyksi, kun se ylitti silloisen platinalevyyn oikeuttaneen 100 000 kappaleen rajan. Monet muut Junkkarisen albumit saavuttivat 1970-luvulla kultalevymyynnin. Myös harmonikkataiteilijat Veikko Ahvenainen ja Esko Könönen tekivät suuren osan levytyksistään PSO:lle.

Koko yhtiön omistaja ja johtaja oli kauppaneuvos Oskar Rokkanen, jonka tyttäriä olivat oopperalaulaja Mirjam Helin ja säveltäjä, sanoittaja Elbe Häkkinen.[1]

Toiminnan loppuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1981 yritys myytiin Musiikki Fazerille ja työntekijät saivat tietää siitä yllätyksenä saman vuoden syyskuussa. Kaikki työntekijät irtisanottiin siten että työntekijöille sanottiin yksitellen, että huomenna ei tarvitse tulla töihin.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pomus.net
  • Jussi-Pekka Aukia: Kultainen trumpetti – Jörgen Petersenin tarina, s. 155. Otava, 2006. 951-1-21353-9.
  • Oskar Rokkanen. Talousvaikuttajat. SKS Biografiakeskus.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Aukia s. 155.
  2. Aukia s. 268.


Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.