Edward Vesala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Edward Vesala
Edward Vesala Prahan kansainvälisillä jazz-festivaaleilla 1984
Edward Vesala Prahan kansainvälisillä jazz-festivaaleilla 1984
Henkilötiedot
Syntynyt15. helmikuuta 1945
Kuollut4. joulukuuta 1999 (54 vuotta)
Ammatti muusikko
Muusikko
Taiteilijanimi Edward Vesala, Iivana Nyhtänköljä
Laulukielet suomen kieli
Aktiivisena 1960-luku1999
Tyylilajit freejazz
Soittimet rummut, lyömäsoittimet
Yhtyeet Soulset, Apollo, Edward Vesala Trio, Karelia, Tuohi Klang, Tomasz Stanko-Edward Vesala Quartet, Sound & Fury
Levy-yhtiöt ECMView and modify data on Wikidata

Martti Juhani ”Edward” Vesala (15. helmikuuta 1945 Mäntyharju4. joulukuuta 1999 Yläne) oli suomalainen jazzrumpali, säveltäjä ja yhtyeenjohtaja. Vesalaa pidetään yhtenä nykyjazzin tärkeimmistä suomalaisista vaikuttajista. Hänelle myönnettiin Jazzliiton Yrjö-palkinto kahdesti, vuosina 1972 ja 1980[1]. Vuodesta 1982 hän koulutti uusia jazzmuusikoita Sound & Fury -työpajoissaan, joista muodostui myös hänen uransa loppupuolen merkittävin yhtye.

Vesala soitti nuoresta iästä lähtien monenlaista ja korosti musiikkinsa moninaisia lähteitä; tangoyhtyeistä saatua kokemustaan hän käytti sellaisissa sävellyksissään kuin "Fingo" ja "Glimmer of Sepal". Vesala vaikutti 1960-luvulla myös rock-yhtyeissä, muun muassa Soulsetissa ja Apollossa.

1970-luvulla Vesala levytti puolalaisen jazz-trumpetisti Tomasz Stańkon kanssa muun muassa albumit Satu, Rodina ja Heavy Life.[2] Sound & Furysta muodostui 1980-luvulla hänen keskeinen yhtyeensä. Yhtyeen kokoonpano vaihtui usein. Kitaristeina vaikuttivat Raoul Björkenheim ja Jimi Sumén, kun taas puhaltimia soittivat muun muassa Jorma Tapio ja Pepa Päivinen. Vesalan vaimo Iro Haarla soitti harppua ja koskettimia. Vesala sovitti myös puhallinosuudet Sielun veljet -yhtyeen levylle Kuka teki huorin.

1970-luvun alussa Vesala teki Karelia-yhtyeen kanssa muutaman levytyksen nimellä Iivana Nyhtänköljä (muun muassa Herran kanssa pellon laidassa).

Vesalaa on usein verrattu Charles Mingusiin: molempien musiikista erottuvat vahva tunteellinen lataus ja huolelliset sovitukset.lähde?

Vesalan tyttäriä ovat musiikkiteknologi, toimittaja, laulaja ja säveltäjä Mari Vesala, stylisti Minttu Vesala, rumpali Aniida Vesala sekä Lumi Vesala.

Vesala on haudattu Hietaniemen hautausmaan Taiteilijainmäelle.[3]

Tähdellä merkityillä levyillä soittaa Vesalan Sound and Fury -yhtye.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.