Mari Vesala

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mari Vesala (s. 1967 Helsinki)[1] on suomalainen musiikkiteknologi, musiikkialan sekatyöläinen ja toimittaja.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesala valmistui ylioppilaaksi Sibelius-lukiosta 1987. Vuonna 2007 hän valmistui musiikkiteknologiksi Koulutuskeskus Salpauksesta.lähde?

Radio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesala aloitti toimittajan uransa vuonna 1988 Radio Sykkeessä, missä hän teki musiikki-, ajankohtais- ja puheohjelmia sekä henkilökuvia. Vuonna 1990 Vesala jatkoi Yleisradion uudella kanavalla, Radiomafiassa. Siellä hän työskenteli vuoteen 1993 asti musiikki-, primetime- ja lastenohjelmien toimittajana sekä teki minikuunnelmia. Vesala on toimittanut juonnettuja musiikkiohjelmia ja raportteja myös Radio Helsinkiin. Vuonna 2003 Vesala tuotti Yleisradion Radio Aino -kanavalle Sami Garamin ruokaohjelmia ja teki haastatteluja. Hän on myös toimittanut joitakin yöohjelmia Radio Suomeen.lähde?

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1990 Vesala toimitti Aki Sirkesalon kanssa ohjelmasarjaa Kielletyt leikit MTV Oy:lle. Vuonna 1992 Vesala toimitti TV2:n ohjelmasarjaa Nuoret Sankarit yhdessä ohjaaja Matti Grönbergin kanssa. Sen jälkeen Vesala oli toimittajana muun muassa MTV3:n sarjassa Ei itketä lauantaina ja elämäkertadokumentissa Anita Hirvonen: Sydän rakastaa, joka voitti Venla-palkinnon 1996[1].

Kun Helsingin Pop & Jazz Konservatorio siirtyi uusiin tiloihin Helsingin Arabiaan vuonna 1996, Yle TV1 tuotti konservatorion toiminnasta ja avajaiskonsertista televisio-ohjelman Arabian taikayö[2]. Ohjelman toimittivat Vesala ja Erkki Pohjanheimo. Vuosina 1994–1996 Vesala oli MTV3:n Levyraadin vakiojäsen. 1996–1997 hän työskenteli musiikkitoimittajana MTV3:n sarjoissa Maitolaituri soi ja Hecumania.

Vuonna 1997 Vesala teki haastatteluosuudet Sunny Notes Oy:n tuottamaan Yle TV2:n ohjelmaan Vanessa Mae – pippurinen viulutyttö. Vuonna 1998 Vesala työskenteli toimittajana tietotekniikkaa käsittelevässä ja koko yön kestäneessä Nelosen ohjelmassa Nettien yö. Vesala oli taustatoimittajana jazzohjelmassa Jukka Linkola Tentet. Ohjelma lähetettiin TV1:ssä 1998 ja se valittiin ainoana suomalaisena ohjelmana Montreux’n Kultaisen ruusun festivaaleille 1999.lähde? Samana vuonna TV2:ssa nähtiin henkilökuva Mikko Kuustosen enkeleitä ja sankareita, jonka Vesala toimitti yhdessä Erkki Pohjanheimon kanssa.

Syksystä 2011 lähtien Vesala on toiminut Nelosen Maria!-ohjelman taustatoimittajana ja yhtenä käsikirjoittajana.lähde?selvennä

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 1989–1991 Vesala toimi taustalaulajana Clifters–yhtyeessä. Vuonna 1992 hän lauloi ensimmäisen single-levynsä En voi elää ilman sua. 1990-luvun lopulla Vesala, Jaakko Salovaara ja Raymond Ebanks perustivat yhtyeen Soup De Loop. Kahden vuoden aikana yhtye keikkaili, teki kolme singleä 1996–1997 ja yhden LP-levyn Brainspotting sekä videoita. Vesala sävelsi ja sanoitti yhtyeen kappaleita. Vuonna 2002 hän oli mukana perustamassa Suomeen ensimmäisen improvisointiin perustuvan lauluyhtyeen Impronautit[3]. Siinä ryhmä laulajia esiintyessään säveltää ja sanoittaa lauluja yleisön ideoiden perusteella. Impronautit toimii edelleen.

Muita työtehtäviä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesala on toiminut juontajana monissa tilaisuuksissa, kuten Ääni ja vimma -kilpailuissa[4] vuodesta 1996 alkaen sekä Multiaista Satoa -viihde- ja kulttuuritapahtumassa[5] Multialla vuodesta 1998 lähtien. Vuosina 1997–1999 hän teki useiden piirrettyjen dubbausta Zen Productions -tuotantoyhtiölle.

Vuonna 1997 Vesala kirjoitti ja sanoitti Teatterikorkeakouluun laulunäytelmän Tähti kuun sisällä. Sävellykset hän teki yhdessä Jiri Kurosen kanssa. Laulunäytelmä oli näyttelijä Petriikka Pohjanheimon lopputyö. Näytelmää on esitetty myös Multian kulttuuri- ja viihdetapahtumassa Multiaista Satoa.

Vesala on toiminut vuodesta 2004 alkaen Pukkilan Kohiseva-ravintolan musiikki-iltojen ja taidegallerian suunnittelijana. Vuonna 2007 hän toimi toisena tuottajana, suunnittelijana ja ohjaajana suuressa multitaide-ulkoilmaperformanssissa Multiaista Satoa -festivaalissa Multian Härkölammen rannalla.lähde?

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesalan vanhemmat ovat muusikko Edward Vesala ja tuottaja-ohjaaja Mervi Pohjanheimo. Hänellä on yksi sisar.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]