Mari Vesala

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Mari Vesala (s. 1967 Helsinki) on suomalainen musiikkiteknologi, toimittaja, laulaja ja säveltäjä. Hänen vanhempansa ovat muusikko Edward Vesala ja tuottaja-ohjaaja Mervi Pohjanheimo (ent. Vesala, os. Honkanen). Mari Vesalan sisar on stylisti Minttu Vesala[1]. Mari Vesala valmistui ylioppilaaksi Sibelius-lukiosta 1987. Vuonna 2007 hän valmistui musiikkiteknologiksi Koulutuskeskus Salpauksesta[2].

Radio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mari Vesala aloitti toimittajan uransa vuonna 1988 Radio Sykkeessä, missä hän teki musiikki-, ajankohtais- ja puheohjelmia sekä henkilökuvia. Vuonna 1990 Vesala jatkoi Yleisradion uudella kanavalla, Radiomafiassa. Siellä hän työskenteli vuoteen 1993 asti musiikki-, primetime- ja lastenohjelmien toimittajana sekä teki minikuunnelmia. Vuonna 2000 Vesala oli ensimmäisten joukossa avaamassa uutta paikallisradiota, Radio Helsinkiä, missä hän toimitti juonnettuja musiikkiohjelmia ja raportteja. Vuonna 2003 Vesala tuotti Yleisradion Radio Aino -kanavalle Sami Garamin ruokaohjelmia ja teki haastatteluja. Hän on myös toimittanut joitakin yöohjelmia Radio Suomeen.lähde?

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1990 Mari Vesala toimitti Aki Sirkesalon kanssa ohjelmasarjaa Kielletyt leikit MTV Oy:lle. Vuonna 1992 Vesala toimitti TV2:n ohjelmasarjaa Nuoret Sankarit yhdessä ohjaaja Matti Grönbergin kanssa. Sen jälkeen Mari Vesala oli toimittajana muun muassa MTV3:n sarjassa Ei itketä lauantaina ja pisteohjelmassa Anita Hirvonen: Sydän rakastaa. Viimeksi mainittu voitti Venla-palkinnon 1996.

Kun Pop & Jazz Konservatorio siirtyi uusiin tiloihin Helsingin Arabiaan vuonna 1996, tuottiselvennä YLE TV1:lle konservatorion toiminnasta ja avajaiskonsertista televisio-ohjelman Arabian taikayö [3]. Ohjelman toimittivat Mari Vesala ja Erkki Pohjanheimo. Vuosina 1994–1996 Mari Vesala oli MTV3:n suositun Levyraadin vakiojäsen. 1996–1997 hän työskenteli musiikkitoimittajana MTV3:n sarjoissa Maitolaituri soi ja Hecumania.

Vuonna 1997 Vesala teki haastatteluosuudet Sunny Notes Oy:n tuottamaan YLE TV2:n ohjelmaan Vanessa Mae – pippurinen viulutyttö[4]. Vuonna 1998 Vesala työskenteli toimittajana tietotekniikkaa käsittelevässä ja koko yön kestäneessä Nelosen ohjelmassa Nettien yö. Samana vuonna hän haastatteli moninkertaista euroviisuvoittajaa Johnny Logania ohjelmaan Mr. Euroviisu - Johnny Logan. Ohjelman tuotti Sunny Notes ja se lähetettiin YLE TV1:ssä. Vesala oli taustatoimittajana jazzohjelmassa Jukka Linkola Tentet. Ohjelma lähetettiin TV1:ssä 1998 ja se valittiin ainoana suomalaisena ohjelmana Montreux’n Kultaisen ruusun festivaaliin 1999. Samana vuonna TV2:ssa nähtiin henkilökuva Mikko Kuustosen enkeleitä ja sankareita. Mari Vesala oli ohjelman toimittaja yhdessä Erkki Pohjanheimon kanssa. Syksystä 2011 lähtien Mari Vesala on toiminut Nelosen Maria!-ohjelman taustatoimittajana ja yhtenä käsikirjoittajana.lähde?selvennä

Musiikkiura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 1989–1991 Vesala toimi taustalaulajana Clifters–yhtyeessä. Vuonna 1992 hän lauloi ensimmäisen single-levynsä En voi elää ilman sua. 1990-luvun lopulla Vesala, Jaakko Salovaara ja Raymond Ebanks perustivat yhtyeen Soup De Loop. Kahden vuoden aikana yhtye keikkaili, teki kolme singleä 1996–1997 ja yhden LP-levyn Brainspotting sekä videoita. Vesala sävelsi ja sanoitti yhtyeen kappaleita. Vuonna 2002 hän oli mukana perustamassa Suomeen ensimmäisen improvisointiin perustuvan lauluyhtyeen Impronautit[5]. Siinä ryhmä laulajia esiintyessään säveltää ja sanoittaa lauluja yleisön ideoiden perusteella. Impronautit toimii edelleen.

Juontaja ja äänityöläinen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mari Vesala on ollut suosittu juontaja monissa tilaisuuksissa, kuten Ääni ja vimma -kilpailut[6] vuodesta 1996 alkaen, Multiaista Satoa -viihde- ja kulttuuritapahtuma[7] Multialla vuodesta 1998 lähtien sekä Koulun suurjuhlat, monet lastenjuhlat ja toritapahtumat. 1997–1999 hän teki useiden piirrettyjen dubbausta Zen Productions -tuotantoyhtiölle.

Teatteri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1997 Mari Vesala kirjoitti ja sanoitti Teatterikorkeakouluun laulunäytelmän Tähti kuun sisällä. Sävellykset hän teki yhdessä Jiri Kurosen kanssa. Laulunäytelmä oli näyttelijä Petriikka Pohjanheimon lopputyö. Näytelmää on esitetty myös Multian kulttuuri- ja viihdetapahtumassa Multiaista Satoa.

Tapahtumasuunnittelija[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mari Vesala on toiminut vuodesta 2004 alkaen Pukkilan Kohiseva-ravintolan musiikki-iltojen ja taidegallerian suunnittelijana. Vuonna 2007 hän toimi toisena tuottajana, suunnittelijana ja ohjaajana suuressa multitaide-ulkoilmaperformanssissa Multiaista Satoa -festivaalissa Multian Härkölammen rannalla.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]