Jori Sivonen

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jori Sakari Sivonen (s. 11. huhtikuuta 1948 Juankoski) on suomalainen säveltäjä, muusikko ja tuottaja, joka on 1970-luvulta alkaen osallistunut vahvasti suomalaisen iskelmämusiikin tekemiseen.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jori Sivonen on opiskellut Sibelius-Akatemiassa kontrabasson soittoa ja soittanut muun muassa Radion sinfoniaorkesterissa ja Helsingin kaupunginorkesterissa. Opiskeluaikoinaan hän siirtyi studio- ja keikkamuusikoksi, sekä alkoi toimia freelance-kapellimestarina levy-yhtiöille.[1]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sivonen toimi 1980-luvun alkupuolella tuottajana Finnlevyssä, minkä jälkeen hän perusti oman erityisesti mainosmusiikkia tuottavan äänimainontatoimiston.[1]

Säveltäjäroolin lisäksi Sivonen on vaikuttanut myös sovittajana sekä tuottajana. Hänen kynästään ovat syntyneet mm. monet hitit Lea Lavenille, Einille, Kake Randelinille ja Janne Tulkille.

Sivonen on myös uranuurtaja konemusiikin kehittäjänä iskelmän saralla. Vuonna 1981 levytetty Taiskan Ei voittajaa on tiettävästi Suomen ensimmäinen kokonaan koneilla säestetty iskelmäkappale.[2] Vuonna 1983 ilmestyneellä Kake Randelinin albumilla Kop kop kop on myös käytetty huomattavasti syntetisaattoreita ja jonkin verran rumpukonetta.

1970-luvun lopun ja 1980-luvun puolivälin välisenä aikana Jori Sivosen tärkein yhteistyökumppani laulujenteossa oli sanoittaja Raul Reiman. Yhteistyön määrä hiipui kuitenkin 80-luvun alkuvuosien jälkeen suomalaisen iskelmän lamakauden aikana ja loppui kokonaan Reimanin kuollessa vuonna 1987. Muita Sivosen tärkeitä yhteistyökumppaneita sanoittajista ovat olleet muun muassa Juha Vainio ja viime vuosina erityisesti Vexi Salmi.

Sivonen on käyttänyt myös salanimeä Onni Outava.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Suuri Musiikkitietosanakirja 6 Seg-Ö, s. 39. Keuruu: Weilin + Göös ja Otava, 1992. ISBN 951-35-4730-2.
  2. Juha Kaarsalo: Joria duurissa ja mollissa. SELVIS, 2005, nro 2.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]