Jori Sivonen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jori Sakari Sivonen (11. huhtikuuta 1948 Juankoski3. heinäkuuta 2019 Helsinki[1]) oli suomalainen säveltäjä, muusikko ja tuottaja, joka osallistui 1970-luvulta alkaen vahvasti suomalaisen iskelmämusiikin tekemiseen.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jori Sivonen opiskeli Sibelius-Akatemiassa kontrabasson soittoa ja soitti muun muassa Radion sinfoniaorkesterissa ja Helsingin kaupunginorkesterissa. Opiskeluaikoinaan hän siirtyi studio- ja keikkamuusikoksi, sekä alkoi toimia freelance-kapellimestarina levy-yhtiöille.[2]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sivonen toimi 1980-luvun alkupuolella tuottajana Finnlevyssä, minkä jälkeen hän perusti oman erityisesti mainosmusiikkia tuottavan äänimainontatoimiston.[2]

Säveltäjäroolin lisäksi Sivonen vaikutti myös sovittajana sekä tuottajana. Hänen kynästään ovat syntyneet mm. monet hitit Lea Lavenille, Einille, Kake Randelinille ja Janne Tulkille.

Sivonen oli myös uranuurtaja konemusiikin kehittäjänä iskelmän saralla. Vuonna 1981 levytetty Taiskan Ei voittajaa on tiettävästi Suomen ensimmäinen kokonaan koneilla säestetty iskelmäkappale.[3] Vuonna 1983 ilmestyneellä Kake Randelinin albumilla Kop kop kop on myös käytetty huomattavasti syntetisaattoreita ja jonkin verran rumpukonetta.

1970-luvun lopun ja 1980-luvun puolivälin välisenä aikana Jori Sivosen tärkein yhteistyökumppani laulujenteossa oli sanoittaja Raul Reiman. Yhteistyön määrä hiipui kuitenkin 1980-luvun alkuvuosien jälkeen suomalaisen iskelmän lamakauden aikana ja loppui kokonaan Reimanin kuollessa vuonna 1987. Muita Sivosen tärkeitä yhteistyökumppaneita sanoittajista ovat olleet muun muassa Juha Vainio ja viime vuosina erityisesti Vexi Salmi.

Sivonen on käyttänyt myös salanimeä Onni Outava.

Sivonen kuoli 3. heinäkuuta 2019 aamuyöllä Helsingissä Laakson sairaalassa, jossa hän oli ollut keuhkokuumeen takia.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nissinen, Hannes: Säveltäjä Jori Sivonen on kuollut. Helsingin Sanomat, 5.7.2019, s. B 5. Artikkelin maksullinen verkkoversio.
  2. a b Suuri Musiikkitietosanakirja 6: Seg–Ö, s. 39. Helsinki: Weilin + Göös & Otava, 1992. ISBN 951-35-4730-2.
  3. Kaarsalo, Juha: Joria duurissa ja mollissa. SELVIS, 2005, nro 2. Artikkelin verkkoversio.
  4. HS: Säveltäjä Jori Sivonen on kuollut – muistetaan monista iskelmähiteistä www.iltalehti.fi. Viitattu 13.9.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]