Hämähäkkimies elokuvissa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hämähäkkimies on Marvel Comicsin sarjakuvissa esiintyvä kuvitteellinen supersankari, jonka ovat luoneet Stan Lee ja Steve Ditko. Hämähäkkimiehen ensimmäinen elokuvaesiintyminen oli vuonna 1977 televisioelokuvassa, jonka pääosaa esitti Nicholas Hammond. Sen oli tarkoitus toimia pilottina viikoittain esitettävälle The Amazing Spider-Man -televisiosarjalle. Vuodesta 1985 alkaen, hahmon elokuvaoikeudet siirtyivät studiolta toiselle, kunnes ne päätyivät Sony Pictures Entertainmentille. Sam Raimi palkattiin ohjaamaan elokuvat Spider-Man – hämähäkkimies (2002), Spider-Man 2 – Hämähäkkimies 2 (2004) ja Spider-Man 3 – Hämähäkkimies 3 (2007), joissa hahmoa näytteli Tobey Maguire. Kaksi ensimmäistä elokuvaa saivat positiivisen vastaanoton, mutta kolmas sai sekalaisemman vastaanoton. Vuonna 2010 elokuvasarja päätettiin aloittaa uudelleen. Marc Webb palkattiin ohjaajaksi ja Andrew Garfield Hämähäkkimiehen uudeksi näyttelijäksi. Ensimmäinen elokuva, The Amazing Spider-Man (2012), sai positiivisen vastaanoton, mutta sen jatko-osan, The Amazing Spider-Man 2 (2014), vastaanotto sekalaisempi.

Raimin ohjaama trilogia tuotti yhteensä yli 2,5 miljardia dollaria ja Webbin elokuvat tuottivat yhteensä yli 1,4 miljardia ollaria. Hämähäkkimies-elokuvat ovat tällä hetkellä maailman kolmanneksi eniten tuottanut elokuvasarja. Helmikuussa 2015 Sony, Walt Disney Studios Motion Pictures ja Marvel Studios julkistivat sopimuksen, jonka mukaan he jakavat Hämähäkkimiehen elokuvaoikeudet. Uudet elokuvat kuuluivat Marvel Cinematic Universeen (MCU) ja Hämähäkkimiehen uudeksi näyttelijäksi valittiin Tom Holland. Hahmon ensiesiintyminen tapahtui elokuvassa Captain America: Civil War (2016), minkä jälkeen hahmo esiintyi myös elokuvissa Spider-Man: Homecoming (2017), Avengers: Infinity War (2018), Avengers: Endgame (2019), Spider-Man: Far From Home (2019) ja Spider-Man: No Way Home (2021).

Sony julkisti virallisesti suunnitelmansa animoidun Hämähäkkimies-elokuvan toteuttamisesta huhtikuussa 2015. Spider-Man: Kohti hämähäkkiversumia (2018) yhdistää Sony Pictures Imageworksin tietokoneanimaation ja perinteisen käsinpiirtämistekniikat, inspiraationaan Miles Moralesin luojan Sara Pichellin tarinat. Elokuvan toteuttamiseen osallistui 140 animaattoria, suurimman määrän mitä Sony Pictures Animation oli ikinä värvännyt yhden elokuvan toteuttamiseen. Kohti hämähäkkiversumia sai kaikista Hämähäkkimies-elokuvista parhaan vastaanoton ja voitti parhaan animaatioelokuvan Oscar-palkinnon vuoden 2019 gaalassa.

The Amazing Spider-Man (1977–1979)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1977 Columbia Pictures julkaisi The Amazing Spider-Man -televisiosarjalle pilotin elokuvamuodossa Yhdysvaltojen ulkopuolella. Vuonna 1978 televisiosarjan jaksoja muunneltiin ja julkaistiin Yhdysvalloissa elokuvana nimeltä Spider-Man Strikes Back. Vuonna 1979 julkaistiin samanlaisin tavoin tehty elokuva Spider-Man: The Dragon's Challenge.[1]

Sam Raimin elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Spider-Man – hämähäkkimies (2002)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hämähäkkimies-trilogian logo.

Peter Parker (Tobey Maguire) on orpo koulukiusattu lukiolainen, joka on ihastunut naapurissa asuvaan ja suosittuun tyttöön nimeltä Mary Jane Watson (Kirsten Dunst). Luokkaretkellä genetiikan laboratorioon, Peteriä puraisee geenimanipuloitu hämähäkki. Sen seurauksena Peter saa yli-inhimillisiä kykyjä, kuten yliluonnolliset voimat ja ketteryyden sekä kyvyn kiivetä seiniä pitkin ja ampua seittiä. Kun hänen setänsä Ben Parker (Cliff Robertson) surmataan, Peter päättää käyttää kykyjään taistellakseen rikollisuutta vastaan. Sillä välin rikas teollisuusmies Norman Osborn (Willem Dafoe), jonka poika Harry Osborn (James Franco) on Peterin paras ystävä, altistaa itsensä kokeelliselle seerumille, joka luo hänelle psykoottisen ja murhanhimoisen jakautuneen persoonallisuuden. Otettuaan käyttöön vihreän sotilaallisiin tarkoituksiin rakennetun puvun sekä kiiturin, Normanista tulee ”Vihreä Menninkäinen”, joka alkaa terrorisoida kaupunkia.

Spider-Man 2 – Hämähäkkimies 2 (2004)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kakkososan tapahtumat sijoittuvat kaksi vuotta edellisen jälkeen. Peter Parker huomaa kaksoiselämänsä käyvän vaikeaksi. Peter aikoo lopettaa Hämähäkkimiehenä olemisen, kunnes kuvioihin ilmestyy tohtori Otto Octavius.

Kaksi vuotta edellisen elokuvan tapahtumien jälkeen, Peterillä on vaikeuksia tasapainoittaa supersankariuransa yksityiselämänsä kanssa. Peter haikailee myös yhä Mary Janen perään, vaikka tämä on nykyään kihloissa. Harry puolestaan haluaa kostaa Hämähäkkimiehelle, koska uskoo tämän tappaneen hänen isänsä. Kaksoiselämän aiheuttaman stressin heikentäessä Peterin supervoimia, hänelle aiheuttaa päänvaivaa Otto Octavius (Alfred Molina) alias Tohtori Mustekala, hullu tiedemies neljän mekaanisen lonkeron kera, joka pyrkii toteuttamaan uudelleen vaarallisen fuusioenergiakokeen.

Spider-Man 3 – Hämähäkkimies 3 (2007)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi edellisen elokuvan tapahtumien jälkeen, Peter on lopulta onnistunut tasapainottamaan supersankarielämänsä sekä tunteensa Mary Janea kohtaan. Harry päättää lopulta kostaa Peterille ryhtymällä Uudeksi Menninkäiseksi. Samalla Eddie Brock (Topher Grace), toinen Daily Bugle -lehdelle työskentelevä valokuvaaja ottaa tehtäväkseen Hämähäkkimiehen maineen tuhoamisen. Lisäksi vankikarkuri Flint Marko (Thomas Haden Church) putoaa hiukkaskiihdyttimeen ja muuttuu muotoa muuttavaksi hiekkahirviöksi nimeltä Hiekkamies. Hän alkaa tehdä ryöstöjä parantaakseen kroonisesti sairaan tyttärensä. Peter saa myös selville Hiekkamiehen olevan vastuussa Ben-sedän kuolemasta. Peterin esiin tullut kostonhimo vahvistuu entisestään, kun häneen sitoutuu musta ulkoavaruudesta tullut symbiootti, joka muodostuu hänen ylleen uudeksi mustaksi Hämähäkkimies-puvuksi. Kun Peter lopulta päättää irrottaa sen itsestään, se löytää uudeksi isäntäkehokseen Brockin, tehden hänestä Venomin.

Peruutetut elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spider-Man 4[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spider-Man 4:n kehitys alkoi vuonna 2008. Raimin oli tarkoitus palata ohjaajaksi sekä Maguiren, Dunstin ja muiden aiemmin tuttujen näyttelijöiden tarkoitus palata rooleihinsa. Harkinnassa oli myös kuvata neljäs ja viides elokuva olivat tarkoitus kuvata samanaikaisesti. Raimi kuitenkin kertoi maaliskuussa 2009, että vain neljäs elokuva oli sillä hetkellä kehityksessä.[2][3][4][5] James Vanderbilt palkattiin lokakuussa 2008 käsikirjoittajiksi, vaikka aiemmin samana vuonna Sony Picturesin oli raportoitu olleen yhteydessä ensimmäisen elokuvan käsikirjoittaneen David Koeppin kanssa.[6][7] Näytelmäkirjailija David Lindsay-Abaire kuitenkin kirjoitti sen saman tien uudelleen ja vielä sen jälkeen Gary Ross kirjoitti sen uudelleen lokakuussa 2009.[8] Sony oli myös pyytänyt Vanderbiltia tekemään käsikirjoitukset elokuville Spider-Man 5 ja Spider-Man 6.[7]

Vuonna 2008 Raimi ilmaisi myös halunsa muuttaa tohtori Curt Connors rikolliseksi nimeltä Lisko. Hahmon näyttelijä Dylan Baker ja tuottaja Grant Curtis pitivät myös kyseisestä ideasta.[9][10][11] Raimi myös keskusteli halustaan saada Bruce Campbell esiintymään tällä kertaa cameoroolia isommassa roolissa.[12] Joulukuussa 2009 John Malkovichin raporoitiin olleen neuvotteluissa Korppikotkan rooliin ja että Anne Hathaway näyttelisi Felicia Hardyn rooliin, vaikka hän ei esiintyisi Mustana Kissana niin kuin sarjakuvissa. Sen sijaan, Raimin version Feliciasta odotettiin tulevan aivan uudeksi supervoimaiseksi hahmoksi, jonka alkuperäinen nimi oli Vulturess.[13] Vuosia myöhemmin Raimi kuitenkin sanoi, että Anne Hathaway olisi näytellyt Mustaa Kissaa, jossa Spider-Man 4 olisi tehty.[14]

Sonyn ja Raimin erimielisyydet uhkasivat siirtää elokuvan alkuperäistä suunniteltua, joka oli 6. toukokuuta 2011. Tammikuussa 2010 Sony Pictures ilmoitti Spider-Man 4:n olevan peruttu, koska Raimin vetäytyi projektista. Syyksi Raimin vetäytymiseen raportoitiin olevan hänen epäilynsä siihen, että elokuva valmistuisi ajoissa sekä sen luovuuden taso. Hän myönsi olleensa tyytymätön siihen millainen Spider-Man 3:sta tuli.[15]

Venom[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heinäkuussa 2007 Avi Arad paljasti, että Venomista oli suunnitteilla spin-off.[16] Studio antoi Jacob Aaron Estesille tehtäväksi käsikirjoittaa se, mutta käsikirjoitus hylättiin jo seuraavana vuotena. Syyskuussa 2008, Paul Wernick ja Rhett Reese sitoutuivat uusiksi käsikirjoittajiksi.[17] Stan Lee sitoutui tekemään elokuvassa cameoesiintymisen.[18] Rhett Reese paljasti myöhemmin, että elokuvan käsikirjoituksesta oli tehty kaksi luonnosta ja että studio oli viemässä elokuvaa eteenpäin.[19] Vuonna 2009 Gary Ross, joka oli silloin tekemässä viimeisintä käsikirjoitusta Spider-Man 4:lle, valittiin käsikirjoittamaan ja ohjaamaan elokuvassa, joka kuvailisi Venomin superrikollisen sijasta antisankarina.[20] Maaliskuussa 2012 Chroniclen ohjaaja Josh Trank neuvotteli Sonyn kanssa kiinnostuksestaan elokuvan ohjaamiseen Rossin siirryttyä Nälkäpelin ohjaajaksi.[21]

Marc Webbin elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Amazing Spider-Man (2012)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Amazing Spider-Man -elokuvien logo.

Sony ilmoitti, että elokuvasarja käynnistettäisiin uudestaan uudella ohjaajalla ja uusilla näyttelijöillä. The Amazing Spider-Man sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa 3. heinäkuuta 2012 ja Suomessa 6. heinäkuuta 2012, ja sen tarkoitus on keskittyä Peter Parkerin kykyjen kehittymiseen hänen lukioaikoinaan.[22][23] Sony vahvisti James Vanderbiltin käsikirjoittavan elokuvan ja että Marc Webb, jonka edellinen elokuva (500) Days of Summer oli hänen esikoisohjauksensa, ohjaisi sen.[24] Entertainment Weekly kutsui Vanderbiltin käsikirjoitusta "rakeiseksi ja nykyaikaiseksi", viitaten myös elokuvaan Batman Begins, joka oli Christopher Nolanin uudelleenkäynnistys Batman-elokuvasarjalle, jossa sarjan tyyli keksittiin myös uudelleen.[25] Elokuvan näyttelijöistä Andrew Garfield esitti Hämähäkkimiestä,[26] Emma Stone Gwen Stacya,[27] ja Rhys Ifans as tohtori Curt Connorsia.[28][29] Sony myi oheistuote oikeudet Disney Consumer Productsille vuonna 2011, vastineeksi täydestä osallistumisesta itse elokuviin.[30]

The Amazing Spider-Man 2 (2014)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: The Amazing Spider-Man 2

Columbia Pictures sanoi maaliskuussa 2011 pyytäneensä James Vanderbiltia käsikirjoittamaan jatko-osan,[31] ja huhtikuussa 2012, Sony pyysi Alex Kurtzmania, Roberto Orcia ja Jeff Pinkneriä kirjoittamaan sen uudelleen.[32][33] Elokuussa 2011, melkein vuosi ennen The Amazing Spider-Manin julkaisua, Sony ilmoitti jatko-osan ensi-illaksi 2. toukokuuta 2014.[34] 14. syyskuuta 2012 Garfieldin vahvistettiin palaavan rooliin ja Marc Webbin ohjaajaksi.[35][36] Myös useampikin jatko-osa oli suunnitteilla,[37] ne peruttiin Marvel Studiosin kansa tehdyn sopimuksen myötä.[38] Raimin trilogiassa J. Jonah Jamesonia näytellyt J. K. Simmons ilmaisi halunsa palata rooliin.[39] 10. lokakuuta 2012 ilmoitettiin, että Shailene Woodleylle tarjottiin Mary Jane Watsonin roolia ensimmäiseen jatko-osaan. Woodley valittiin tekemään toisessa elokuvassa vain pieni esiintyminen ja suurempi rooli kolmanteen.[40][41] Kesäkuussa 2013 kuitenkin ilmoitettiin, että kohtaus siirrettiin jatko-osaan[42] saadakseen tarina keskittymään Garfieldin ja Stonen hahmojen suhteeseen.[43] 1. marraskuuta 2012, Jamie Foxxin ilmoitettiin olevan neuvotteluissa Elektron rooliin toisessa elokuvassa,[44] ja myöhemmin hänen vahvistettiin olevan valittu siihen.[45] 16. marrakuuta 2012, Harry Osbornin esiintyvän elokuvassa. 3. joulukuuta 2012, Marc Webb paljasti Dane DeHaanin olevan valittu rooliin.[46] Helmikuussa 2013 Paul Giamattin ilmoitettiin tulevan näyttelemään Rhinoa[47][48] ja Chris Cooperin Norman Osbornia.[49]

Peruutetut elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jatko-osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesäkuussa 2013, Sony Pictures ilmoitti seuraavien kahden The Amazing Spider-Man -elokuvan ensi-illat. Kolmannen elokuvan suunniteltu ensi-ilta oli 10. kesäkuuta 2016 ja neljännen 4. toukokuuta 2018.[50][51] Paul Giamatti vahvisti Rhinon palaavan kolmanteen elokuvaan.[52] Andrew Garfield sanoi sopimuksensa koskevan kolmea elokuvaa ja oli epävarma neljännessä näyttelemisestä.[53] Helmikuussa 2014 Sony ilmoitti Webb palaavan ohjaamaan kolmannen The Amazing Spider-Man -elokuvan.[54] Maaliskuussa 2014, Webb sanoi, ettei ohjaisi neljättä elokuvaa, mutta haluaisi olla mukana siinä konsulttina.[55] 11. heinäkuuta 2014, Orci kertoi IGN:lle, ettei osallistu kolmannen elokuvan kirjoittamiseen kolmannen Star Trek -elokuvan vuoksi.[56] Kurtzman paljasti haastattelussa kolmannen elokuvan tuotannon yhä jatkuvan ja kertoi myös mahdollisuudesta Musta Kissa -elokuvalle.[57] 23. heinäkuuta 2014, Sony Pictures ilmoitti The Amazing Spider-Man 3:n viivästyvän vuoteen 2018.[58] Marvel Studiosin ilmoitettua uudesta sarjasta helmikuussa 2015, The Amazing Spider-Man 2:n jatko-osat peruttiin.[38]

Spin-offit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

12. joulukuuta 2013 Sony ilmoitti Electro Arrivesin kautta tiedostustilaisuudessa, että kaksi elokuvaa oli kehityksessä, Alex Kurtzmanin, Roberto Orcin ja Ed Solomonin käsikirjoittaessa Venomiin keskittyvää spin-offia The Amazing Spider-Manille (Kurtzmanin ollessa kiinnitettynä ohjaajaksi) ja Drew Goddardin käsikirjoittaessa superrikollisryhmä Kuuden Koplaan keskittyvää elokuvaa.[59][60] Huhtikuussa 2014, Goddardin ilmoitettiin ohjaavan Kuuden Kopla -elokuvan,[61] ja että molemmat spin-offit ilmestyisivät ennen neljättä The Amazing Spider-Man -elokuvaa,[62], Hämähäkkimiehen mahdollisesti esiintyessä molemmissa spin-offeissa.[63] 23. heinäkuuta 2014, Sony Pictures ilmoitti Sinister Sixin suunnitellun ensi-illan olevan 11. marraskuuta 2016.[58] Elokuussa 2014, Sony oli myös pyrkinyt tekemään naispuoliseen hahmoon keskittyvän spin-off -elokuvan vuodelle 2017, Lisa Joy Nolanin käsikirjoittaessa se, ja oli antanut Venomista tehtävälle spin-offille mahdollisen nimen Venom Carnage.[64]

Huolimatta helmikuussa 2015 ilmoitetusta uudesta elokuvajatkumosta Marvel Studiosin kanssa, Sinister Six, Venom, ja naispuoliseen hahmoon keskittyvä spin-off, jotka sijoittuvat The Amazing Spider-Manin jatkumoon, olivat yhä tekeillä. Feige ei kuitenkaan odotettu olevan mukana niiden teossa.[38] Sinister Sixin tuotanto kuitenkin lopetettiin The Amazing Spider-Man 2:n huonojen mainostulojen vuoksi.[65] Muut mahdolliset spin-offit peruttiin myös.[66]

Sopimus Marvel Studiosin kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joulukuussa 2014, Sony Pictures Entertainmentin jouduttua hakkeroinnin kohteeksi, paljastui, että Sony ja Marvel olivat käyneet keskusteluja Hämähäkkimiehen esiintymisestä vuonna 2016 Marvel Cinematic Universen elokuvassa Captain America: Civil War, vaikka elokuvan oikeudet pysyisivät Sonyn hallussa. Neuvottelut studioiden välillä kuitenkin kariutuivat. Sen sijaan Sony oli harkinnut pyytävänsä Sam Raimia ohjaamaan uuden trilogian.[67][68]

Kaikesta huolimatta 9. helmikuuta 2015 Sony Pictures ja Marvel Studios ilmoittivat Hämähäkkimiehen esiintyvän Marvel Cinematic Universessa, hahmon esiintyessä yhdessä Marvel Cinematic Universen elokuvista ja Sonyn julkaistessa Hämähäkkimies-elokuva Marvel Studiosin johtaja Kevin Feigen sekä Amy Pascalin tuottamana. Elokuvan ensi-ilta on heinäkuussa 2017. Sony Picturesilla on yhä johon heillä on yhä omistus- ja jakeluoikeudet sekä lopullinen luova hallinta.[69] Maaliskuussa 2015 Marvel Entertainmentin luova johtaja Joe Quesada ilmoitti tämänkin version Hämähäkkimiehestä olevan Peter Parker,[70] minkä Feige huhtikuussa vahvisti.[71] Lisäksi kesäkuun aikana Feige sanoi, että alkuperäinen sopimus Sonyn kanssa ei salli edes viittauksia hahmoon yhdessäkään MCU:n televisiosarjoista.[72]

Marraskuussa 2016 Tom Holland paljasti elokuvansa sitounut esiintymään ”kolmessa Hämähäkkimies-elokuvassa ja kolmessa sooloelokuvassa.[73] Vuonna 2017 Holland, Feige ja Watts vahvistivat haastattelussa suositun teorian siitä, että poika oli nuori Peter Parker, tehden elokuvasta hahmon ensiesiintymisen Marvel Cinematic Universessa.[74] Nuorta Peter Parkeria näytteli ohjaaja Jon Favreaun poika Max Favreau.[75]

Elokuussa 2019 raportoitiin, etteivät Walt Disney Studios ja Sony päässeet uuteen sopimukseen Hämähäkkimies-elokuvista, jolloin Marvel Studiosin ja Feigen sanottiin jäävän ulos mahdollisten seuraavien elokuvien tuotannosta. Deadline Hollywood ilmoitti Disneyn toivoneen, että tulevien elokuvien rahoitus jakautuisi tasan molempien studioiden kesken ja että sopimus koskisi muitakin Hämähäkkimies-aiheisia elokuvia, Sonyn hylätessä tarjouksen. Sony sen sijaan toivoi jatkavansa vanhalla sopimuksella, jossa Marvel saisi 5% elokuvien tuotoista, mistä Disney kieltäytyi.[76] The Hollywood Reporter lisäsi, että ilman uutta sopimusta, Hollandin Hämähäkkimies ei enää esiintyisi MCU:ssa.[77] Variety kuitenkin huomautti, että keskustelut jatkuisivat vielä ja että uuteen sopimukseen voitaisiin vielä päästä.[78] Vuoden 2019 D23-messuilla, Feige kommentoi asiaa sanomalla, ”Saimme tehtyä viisi MCU-elokuvaa, joissa Hämähäkkimies esiintyi: kaksi yksittäistä elokuvaa ja kolme Kostajien kanssa. Se oli unelma, jonka en ikinä uskonut käyvän toteen. Sen ei ollut tarkoitus kestää ikuisesti. Tiesimme, että meillä oli rajattu aika sille mitä pystyisimme tekemään, ja kerroimme juuri sen tarinan minkä halusimme keroa ja tulen aina olemaan kiitollinen siitä.”[79]

Syyskyyssa 2019 Sony Pictures Entertainment ja The Walt Disney Studios ilmoittivat päässeensä sopimukseen siitä, että Tom Holland näyttelisi Hämähäkkimiestä vielä kahdessa MCU-elokuvassa, joista toinen olisi hahmon kolmas sooloelokuva.[80] Niihin aikoihin Watts oli neuvotteluissa ohjaajaksi palaamisesta.[81]

Captain America: Civil War (2016)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raporttien mukaan Marvel Cinematic Universen elokuva, jossa Hämähäkkimies esiintyisi osana sopimusta, olisi Captain America: Civil War.[82][83] Anthony ja Joe Russo, Captain America: Civil Warin ohjaajat, olivat kuukausia painostaneet lisäämään hahmon elokuvaan.[84] Anthony Russo sanoi, että vaikka Marvel kertoi "suunnitelmasta B", mikäli sopimusta Sonyn kanssa ei syntyisi, Russon veljekset eivät koskaan laatineet sellaista, koska "oli erittäin tärkeää esitellä Hämähäkkimies elokuvissa uudelleen", lisäten, että "olemme kuvitelleet elokuvan Hämähäkkimiehen kera".[85] Toukokuuhun 2015 mennessä Asa Butterfield, Tom Holland, Judah Lewis, Matthew Lintz, Charlie Plummer ja Charlie Rowe olivat osallistuneet koekuvauksiin, vastanäyttelijänä Robert Downey Jr., joka näyttelee Rautamiestä.[86][87] 1 500 näyttelijän joukosta kuusi valittiin koe-esiintymään Feigen, Pascalin ja Russon veljesten edessä.[86] Kesäkuussa Feige ja Pascal olivat rajanneet ehdokkaat Hollandiin ja Roween. Molemmat osallistuivat koekuvauksiin vastanäyttelijänään Downey, ja suosikiksi noussut Holland kävi koekuvaussession vielä Kapteeni Amerikkaa näyttelevän Chris Evansin kanssa.[87] 23. kesäkuuta 2015 Sony Pictures ja Marvel Studios ilmoittivat yhdessä Hollandin valinnasta Hämähäkkimiehen näyttelijäksi.[88] Seuraavan kuukauden aikana, Marisa Tomei oli neuvotteluissa May Parkerin rooliin,[89] jossa hän esiintyi ensi kerran Civil Warissa.[90]

Elokuvassa Tony Stark / Rautamies värvää Peter Parkerin avukseen pidättämään Steve Rogersin / Kapteeni Amerikan ja muut hänen ryhmittymäänsä kuuluvat henkilöt, jotka vastustavat Sokovian sopimusta. Taistelun aikana Peter osoittaa itsensä kyvykkääksi vastustajaksi, kun hän onnistuu kaatamaan kumoon jättiläiskokoon itsensä kasvattaneen Scott Langin. Palattuaan kotiin Peter tutkii Starkin päivittämän puvun uusia ominaisuuksia.

Spider-Man: Homecoming (2017)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Spider-Man: Homecoming

Spider-Man: Homecomingin sai ensi-iltansa 7.heinäkuuta 2017.[91][92] Elokuvan ohjasi Jon Watts,[93] Wattsin, John Francis Daleyn, Jonathan M. Goldsteinin, Christopher Fordin, Chris McKennan ja Erik Sommersin käsikirjoittaessa sen.[94] Holland, Tomei ja Downey uusivat Peter Parkerin / Hämähäkkimiehen, May Parkerin sekä Tony Starkin / Rautamiehen roolit,[95] ja näyttelijäkaartiin liittyi myös Michael Keaton, joka näytteli Adrian Toomesia / Korppikotkaa.[94][96] Tuotanto alkoi kesäkuussa 2016 Atlantassa, Georgiassa, ja päättyi lokakuussa.[97][98]

Elokuva sijoittuu kaksi kuukautta Civil Warin ja Peter Parker odottaa innolla saavansa Starkilta seuraavan tehtävän, yrittäen samalla tasapainoittaa elämänsä Hämähäkkimiehenä. Hän alkaa tutkia ryöstöjä, jotka on tehty Kostajien aiemmin käymien taisteluiden jälkeensä jättämän teknologian avulla rakennetuilla aseilla. Ryöstäjiä johtaa Adrian Toomes ja tilanne muuttuu monimutkaisemmaksi, kun Toomes paljastuu Peterin ihastuksen, Lizin, isäksi.

Avengers: Infinity War (2018)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Avengers: Infinity War

Lokakuussa 2016 Holland sanoi mahdollisuutensa esiintyä Avengers: Infinity Warissa ja Avengers: Endgamessa olevan vielä ”ratkaisematta”, mutta että ”jonkinlainen sopimus on tekeillä” Sonyn kanssa hahmon esiintymisestä.[99] Hollandin esiintyminen Infinity Warissa vahvistettiin helmikuussa 2017.[100]

Infinity Warissa Peter liittyy Starkin, Stephen Strangen ja Galaksin Vartijoiden seuraan taistelemaan Thanosta vastaan tämän kotiplaneetalla Titanilla. Elokuvan lopussa Peter on yksi lukuisista henkilöistä, jotka muuttuvat tuhkaksi Thanoksen käytettyä Ikuisuuden rautahanskalla kaikkien kuuden Ikuisuuskiven voimaa tuhotakseen puolet maailmankaikkeuden elollisista olennoista.

Avengers: Endgame (2019)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Avengers: Endgame

Hollandin esiintyminen Avengers: Endgamessa vahvistettiin huhtikuussa 2017.[101]

Viisi vuotta Infinity Warin tapahtumien jälkeen Peter palautuu muiden tuhkaksi muuttuneiden ohella entiselleen Bruce Bannerin käytettyä Starkin rakentamaa versiota Ikuisuuden rautahanskasta. Taistelun lopussa Stark uhraa itsensä tuhotakseen Thanoksen ja tämän armeijan, Peterin surressa mentorinsa kuolemaa Pepper Pottsin, James Rhodesin, Steve Rogersin ja Thorin kanssa ja osallistuessa myöhemmin May-tädin kanssa Starkin hautajaisiin.

Spider-Man: Far From Home (2019)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joulukuussa 2016 Sony Pictures paljasti tekevänsä Spider-Man: Homecomingille jatko-osan, joka saisi ensi-iltansa 5. heinäkuuta 2019.[102] Vuosi myöhemmin Holland paljasti elokuvan nimen olevan Spider-Man: Far From Home.[103] Holland, Tomei ja Favreau palaavat Homecomingista tuttuihin rooleihinsa, Jake Gyllenhaalin näytellessä Quentin Beckiä / Mysteriota. Homecomingin tavoin elokuvassa esiintyy muitakin aiemmista MCU-elokuvista tuttuja näyttelijöitä, kuten Samuel L. Jackson ja Cobie Smulders, jotka palasivat Nick Furyn ja Maria Hillin rooleihin. Huhtikuussa 2019 Sony Pictures ilmoitti elokuvan uudeksi ensi-iltapäivämääräksi 2. heinäkuuta 2019.[104]

Elokuva sijoittuu Avengers: Endgamen tapahtumien jälkeen ja siinä Parker ystävineen matkustaa kahdeksi viikoksi luokkaretkelle Eurooppaan, missä hän päätyy Nick Furyn ja Quentin Beckin pyynnöstä auttamaan taistelussa Elementaaleja vastaan.

Spider-Man: No Way Home (2021)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Spider-Man: No Way Home

Marvel ja Sony allekirjoittivat uuden sopimuksen tehdäkseen vielä kolmannen Marvel Cinematic Universeen sijoittuvan Hämähäkkimies-elokuvan.[105] Holland, Zendaya, Tomei, Batalon ja Revolori palaavat rooleihinsa,[106] ja Benedict Cumberbatch ja Benedict Wong palaavat aiemmista MCU-elokuvista näyttelemään Stephen Strangea / Tohtori Outoa ja Wongia.[107] Tämän lisäksi rooleihinsa palaavat myös Willem Dafoe, Alfred Molina ja Thomas Haden Church, jotka näyttelivät Norman Osbornia / Vihreää Menninkäistä, Otto Octaviusta / Tohtori Mustekalaa ja Flint Markoa / Hiekkamiestä Sam Raimin elokuvatrilogiassa, sekä Rhys Ifans ja Jamie Foxx, jotka näyttelivät Curt Connorsia / Liskoa ja Max Dillonia / Elektroa The Amazing Spider-Man -elokuvissa,[108] Tobey Maguiren ja Andrew Garfieldin palatessa näyttelemään näiden kyseisten elokuvasarjojen versioita Peter Parkerista / Hämähäkkimiehestä.[109] Elokuva sai ensi-iltansa 17. joulukuuta 2021.[105] Charlie Cox palasi Marvelin Netflix-sarjoista yhden kohtauksen ajaksi näyttelemään Matt Murdockia, ja elokuvan lopputekstien lopputekstien välissä näytetyssä kohtauksessa Tom Hardy palasi Sony’s Spider-Man Universen elokuvista Eddie Brockin rooliin.

Elokuva sijoittuu heti Spider-Man: Far From Homen tapahtumien jälkeen ja siinä Parker yrittää Stephen Strangen avustuksella pyyhkiä ihmisten muistista Beckin paljastaman tiedon siitä, että on Hämähäkkimies. Mutta loitsu epäonnistuu ja Peter päätyykin kohtaamaan muiden universumeiden Peter Parkereiden vihollisia omassa universumissaan.

Hämähäkkiversumi-animaatiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spider-Man: Kohti hämähäkkiversumia (2018)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huhtikuussa 2015 Sony paljasti Phil Lordin ja Christopher Millerin käsikirjoittavan ja tuottavan animoidun Hämähäkkimies-komediaelokuvan Sony Pictures Animationille. Elokuvan alkuperäiseksi ensi-illaksi oli asetettu 21. joulukuuta 2018, kunnes huhtikuussa 2017 Sony siirsi sen viikkoa aiemmaksi: 14. joulukuuta 2018.[110][111] Sony Pictures Animationin johtaja Kristine Belson paljasti vuoden 2016 CinemaConissa, että "konseptiltaan ja visuaalisuudeltaan, [elokuva] toisi uuden jalustan supersankari-genrelle."[112] Kesäkuussa 2016 The Hollywood Reporter raportoi Bob Persichettin ohjaavan elokuvan.[113] Tammikuussa 2017 Sony paljasti Miles Moralesin olevan elokuvan Hämähäkkimies ja että Peter Ramsey olisi toinen elokuvan ohjaajista.[114]

Spider-Man: Across the Spider-Verse (2023)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marraskuussa 2018 Sony paljasti alkaneensa toteuttaa jatko-osaa Kohti hämähäkkiversumia -elokuvalle.[115] Jatko-osan ohjaa Joaquim Dos Santos ja käsikirjoittaa David Callaham.[116] Helmikuussa 2021 Christopher Miller paljasti, että hän ja Phil Lord aosallistuisivat myös käsikirjoittamiseen, ja että Peter Ramsey olisi yksi elokuvan vastaavista tuottajista, osallistuttuaan aiemmin ensimmäisen elokuvan ohjaamiseen.[117] Huhtikuussa 2022 elokuvasta poistettiin (Part One) ja samalla jatko-osan nimeä muutettiin, jotta elokuvat olisivat erillisiä toisistaan. Elokuvan alkuperäiseksi ensi-illaksi oli asetettu 7. lokakuuta 2022, kunnes sen uudeksi ensi-illaksi asetettiin myöhemmin 2. kesäkuuta 2023.[118][119]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Budjetit ja tuotot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva Ensi-ilta Suomessa Tuotto Budjetti Viitteet
Pohjois-Amerikka Muu maailma Maailmanlaajuisesti
Sam Raimin elokuvat
Spider-Man – hämähäkkimies 28. kesäkuuta 2002 $403 706 375 $418 002 176 $821 708 551 $140 miljoonaa [120]
Spider-Man 2 – Hämähäkkimies 2 7. heinäkuuta 2004 $373 585 825 $410 180 516 $783 766 341 $200 miljoonaa [121]
Spider-Man 3 – Hämähäkkimies 3 4. toukokuuta 2007 $336 530 303 $554 341 323 $890 871 626 $258 miljoonaa [122]
Marc Webbin elokuvat
The Amazing Spider-Man 6. heinäkuuta 2012 $262 030 663 $495 900 000 $757 930 663 $230 miljoonaa [123]
The Amazing Spider-Man 2 25. huhtikuuta 2014 $202 853 933 $506 128 390 $708 982 323 $250 miljoonaa [124]
Marvel Cinematic Universe
Spider-Man: Homecoming 5. heinäkuuta 2017 $334 201 140 $545 965 784 $880 166 924 $175 miljoonaa [125]
Spider-Man: Far From Home 3. heinäkuuta 2019 $389 862 963 $741 395 911 $1 131 927 996 $160 miljoonaa [126]
Spider-Man: No Way Home 15. joulukuuta 2021 $804 793 477 $1 107 440 116 $1 912 233 593 $200 miljoonaa [127][128]
Hämähäkkiversumi-animaatiot
Spider-Man: Kohti hämähäkkiversumia 14. joulukuuta 2018 $190 241 310 $185 228 593 $375 469 903 $90 miljoonaa [129]
Spider-Man: Across the Spider-Verse 31. toukokuuta 2023 $380 073 948 $303 688 122 $683 762 070 $100 miljoonaa [130]
Yhteensä $3 677 879 937 $5 268 270 931 $8 946 819 990 $1,803 miljardia [131]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hiltzik, Michael: "Spidey's Movie Mess". Los Angeles Times. 29.9.1998.
  2. Adler, Shawn: Tobey Maguire, Sam Raimi Sign On For 'Spider-Man 4': Report MTV.com. 5.9.2008. Arkistoitu . Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  3. Carroll, Larry: Sam Raimi Talks 'Spider-Man' Sequel Double-Shoot, Futures of Kirsten Dunst & The Lizard MTV.com. 16.10.2008. Arkistoitu . Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  4. Harlow, John: Spider-Man Tobey Maguire spins deal for fatherhood The Sunday Times. 14.9.2008. Arkistoitu . Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  5. Sam Raimi 'Can't Imagine' Doing 'Spider-Man 4' Without Kirsten Dunst, Only Working On Fourth Film MTV.com. 15.3.2009. Arkistoitu . Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  6. Fleming, Michael: Columbia, Koepp talk 'Spider-Man' Variety. 21.1.2008. Arkistoitu . Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  7. a b Fleming, Michael: Sony sets writer to spin 'Spider-Man' Variety. 16.8.2009. Arkistoitu . Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  8. Ditzian, Eric: Sam Raimi Hopes To Start Shooting 'Spider-Man 4' In March 2010 MTV.com. 9.10.2009. Arkistoitu . Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  9. Goldamn, Eric: Exclusive: Lizard Leapin' Into Spidey 4? IGN. 23.1.2007. Arkistoitu . Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  10. Elliott, Sean: Exclusive Interview: 'Spider-Man 3' Producer Grant Curtis talks about villains for 'Spidey 4' + His own origins - Part 1 iF Magazine. 29.5.2008. Arkistoitu . Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  11. Carroll, Larry: Sam Raimi May Not Helm 'Spider-Man 4'; Wants Carnage, Vulture As Villains If He Does MTV.com. 26.6.2008. Arkistoitu . Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  12. Ditzian, Eric: Sam Raimi Confirms Bruce Campbell Will Have 'Meaty Role' in 'Spider-Man 4' MTV.com. 19.10.2009. Arkistoitu . Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  13. Buchanan, Kyle: EXCLUSIVE: Spider-Man 4 Circling John Malkovich, Anne Hathaway Moveline.com. 8.12.2009. Arkistoitu . Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  14. Sam Raimi Confirms That Anne Hathaway Would Have Been His Black Cat in Spider-Man 4 SuperHeroHype.com. 5.3.2013. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  15. Buchanan, Kyle: Sam Raimi on Oz, The Avengers, and Two Huge Movies He Never Made Vulture. 6.3.2013. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  16. Fischer, Paul: Exclusive Interview: Avi Arad for "Bratz" Dark Horizons. 24.7.2007. Arkistoitu . Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  17. Simmons, Leslie: Two more 'Spider-Man' films on the way Reuters. 6.9.2008. Reutersin kautta. Arkistoitu . Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  18. Douglas, Edward: Stan Lee to Appear in the Venom Spin-Off SuperheroHype.com. 3.7.2009. Arkistoitu . Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  19. Wigler, Josh: 'Venom' Screenwriter Says Studio Has Script, Is 'Pushing Forward' With Film MTV.com. 25.9.2009. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  20. Fleming, Michael: More detail on the Ross Venom film Variety. 7.10.2009. Arkistoitu . Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  21. 'Chronicle' Director Josh Trank In Talks To Helm 'Spider-Man' Spin-Off 'Venom' Indiewire. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  22. Finke, Nikki & Fleming, Mike: 'Spider-Man 4' Scrapped; Sam Rami & Tobey Maguire & Cast Out; Franchise Reboot for 2012 Deadline.com. 11.1.2010. Arkistoitu . Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  23. ComingSoon.net: Spider-Man Swings Into Theaters in 3D CraveOnline. 10.2.2010. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  24. Marc Webb To Direct New 19.1.2010 slashfilm.com. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  25. Sperling, Nicole: Next 'Spider-Man' film will be a gritty, contemporary reboot of the franchise Time Inc.. 11.1.2010. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  26. ComingSoon.net: It's Official! Andrew Garfield to Play Spider-Man! 1.7.2010. CraveOnline. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  27. Superhero Hype!: Confirmed! Emma Stone to Play Gwen Stacy in Spider-Man! CraveOnline. 5.10.2010. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  28. Superhero Hype!: Rhys Ifans to Play the Spider-Man Villain! CraveOnline. 11.10.2010. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  29. Superhero Hype!: Exclusive: Son of Dr. Curt Connors Cast in Spider-Man CraveOnline. 10.12.2010. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  30. Spider-Man campaign aims to ensnare femmes: Sony enlists 400 promo partners as it looks to grow fanbase for webslinging franchise articles.chicagotribune.com. 27.6.2012. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  31. Kit, Borys & Fernandez, Jay A.: James Vanderbilt returning to pen sequel The Hollywood Reporter. 24.3.2011. Arkistoitu . Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  32. Fleming, Mike: Alex Kurtzman & Roberto Orci Re-Writing Sequel To 'Amazing Spider-Man' Deadline Hollywood. 24.4.2012. Arkistoitu . Viitattu April 24, 2012. (englanniksi)
  33. Sneider, Jeff: Marc Webb to direct 'Spider-Man 2' Variety Magazine. 28.9.2012. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  34. Finke, Nikki Fink: Sony Dates 'Amazing Spider-Man' Sequel Deadline.com. Arkistoitu . (englanniksi)
  35. Andrew Garfield & Marc Webb Return For 'Amazing Spider-Man 2' Huffington Post. 28.9.2012. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  36. Siegel, Tatiana: Andrew Garfield and Director Marc Webb to Return for 'Amazing Spider-Man' Sequel The Hollywood Reporter. 28.9.2012. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  37. The Amazing Spider-Man Planned as Trilogy SuperHeroHype. 5.7.2012. (englanniksi)
  38. a b c Lang, Brent: Spider-Man: How Sony, Marvel Will Benefit from Unique Deal (EXCLUSIVE) Variety. 10.2.2015. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  39. Outlaw, Kofi: 'Amazing Spider-Man 2′: Should J.K. Simmons Return as J. Jonah Jameson? Screenrant. 6.8.2012. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  40. Shailene Woodley In Talks For Amazing Spider Man Sequel E! Online. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  41. Shailene Woodley in Talks for 'Spider-Man 2' Hollywood Reporter. 17.11.2011. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  42. Mary Jane Won't Appear in The Amazing Spider-Man 2, Role Pushed to Third Film Superhero Hype. 19.6.2013. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  43. Kit, Borys: Shailene Woodley Cut From 'Amazing Spider-Man 2' The Hollywood Reporter. 19.6.2013. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  44. Jamie Foxx in early talks to play 'Spider-Man 2' villain Variety. 1.11.2012. (englanniksi)
  45. Exclusive: 'Spider-Man' Villain Jamie Foxx Reveals Major Origin Details MTV. 17.12.2012. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  46. Meet Harry Osborn. @danedehaan Twitter. 3.12.2012. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  47. Braun, Liz: Paul Giamatti thrilled to play Rhino in 'The Amazing Spider-Man 2' Toronto Sun. 6.9.2013. Arkistoitu . Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  48. Kit, Borys: Paul Giamatti in Talks to Play The Rhino in 'Spider-Man 2' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 28.1.2013. Arkistoitu . Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  49. Siegel, Tatiana: 'Amazing Spider-Man 2': Chris Cooper to Play Green Goblin The Hollywood Reporter. 27.2.2013. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  50. Sony Sets Release Dates for 3rd and 4th Spider-Man Films! ComingSoon.net. 17.6.2013. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  51. McClintock, Pamela: Sony Sets Release Dates for Third and Fourth 'Amazing Spider-Man' Films hollywoodreporter.com. 17.6.2013. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  52. Paul Giamatti Talks PARKLAND, DOWNTON ABBEY, THE AMAZING SPIDER-MAN 2 and 3, the Sinister Six, and More Collider. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  53. DiLeo, Adam: Andrew Garfield May Not Be in The Amazing Spider-Man 4 IGN. 10.12.2013. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  54. Cheney, Alexandra: Analysts: Sony Needs More Bigscreen Franchises Variety. 25.2.2014. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  55. Marc Webb Takes Us Inside ‘The Amazing Spider-Man 2’ and Discusses His Rise to the A-List The Daily Beast. 15.3.2014. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  56. ROBERTO ORCI OFF THE AMAZING SPIDER-MAN FRANCHISE, NO CLEAR TIMELINE FOR TASM 3, VENOM, OR SINISTER SIX IGN. 11.7.2014. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  57. Alex Kurtzman Gives Updates on AMAZING SPIDER-MAN 3, SINISTER SIX, and VENOM; Talks Universal Monster Universe Plans Collider. 18.7.2014. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  58. a b Siegel, Tatiana: Spider-Man Villains Movie 'Sinister Six' Gets Nov. 2016 Release Date The Hollywood Reporter. 23.7.2014. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  59. Patten, Dominic: Sony Sets Spider-Man Spinoffs ‘Venom,’ ‘Sinister Six’ With New "Franchise Brain Trust" Deadline. 13.12.2013. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  60. Kit, Borys: Forget Franchises: Why 2014 Will Be Hollywood's Year of the 'Shared Universe' Hollywood Reporter. 6.1.2014. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  61. Spider-Man Spinoff 'Sinister Six' Names Director The Hollywood Reporter. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  62. EXCLUSIVE: Sinister Six and Venom Movies Will Arrive Before Amazing Spider-Man 4 Den ofGeek. 10.4.2014. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  63. Matt Tolmach Addresses Spider-Man’s Role in Sinister Six and Venom Hey U Guys. 10.4.2014. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  64. Busch, Anita: Sony Launches Female Superhero Movie Mining Spider-Man Universe Deadline.com. 4.8.2014. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  65. Daredevil Season 2: Drew Goddard Says He's Involved Collider. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  66. Sneider, Jeff: 17 Movies Shaken by Sony Hack, From 'The Interview' to 'Spectre' to 'Steve Jobs' The Wrap. 10.11.2015. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  67. McNary, Dave: Spider-Man Animated Movie Pushed Back to December 2018 Variety. 23.12.2015. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  68. Perry, Spencer: Sony Animation Dates The Emoji Movie, Delays Animated Spider-Man ComingSoon.net. 22.12.2015. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  69. Sony Pictures Entertainment Brings Marvel Studios Into The Amazing World Of Spider-Man Marvel.com. 9.2.2015. Arkistoitu . Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  70. Quesada, Joe: Have you seen any visual concepts/early designs Tumblr. 22.3.2015. ”"Anonymous: Have you seen any visual concepts/early designs for Spidey 2017? Also, what's one of the main things you feel is most important to making this Spider-Man film the best that it can be?" "Quesada: The trick to making any incarnation of Spider-Man great, whether comics, animation or film is Peter Parker. Get Peter’s character right and the rest falls into place."” Viitattu 20.2.2016.
  71. Khatchatourian, Maane: ‘Spider-Man': New Movie Stars Teen Peter Parker - Variety Variety. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  72. Faraci, Devin: Kevin Feige: Next Spider-Man Will Have New Villains, John Hughes Vibe Birth. Movies. Death.. 28.6.2015. Arkistoitu . Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  73. Siegel, Tatiana: Tom Holland Learned He Got His 'Spider-Man: Homecoming' Role From a Marvel Instagram Post The Hollywood Reporter. 9.11.2016. Arkistoitu . Viitattu 21.8.2019. (englanniksi)
  74. Bradley, Bill: Tom Holland Confirms Fan Theory About Spider-Man's Cameo In 'Iron Man 2' Huffington Post. 26.6.2017. Viitattu 1.7.2017. (englanniksi)
  75. Ryan, Mark: ‘Spider-Man: Homecoming’ Director Jon Watts Explains Real Story Behind Peter Parker’s ‘Iron Man 2’ Cameo Uproxx. 27.6.2017. Arkistoitu . Viitattu 1.7.2017. (englanniksi)
  76. Fleming Jr., Mike: Disney-Sony Standoff Ends Marvel Studios & Kevin Feige’s Involvement In ‘Spider-Man’ Deadline Hollywood. 20.8.2019. Arkistoitu . Viitattu 21.8.2019. (englanniksi)
  77. Kit, Borys & McMillian, Graeme: Sony, Marvel to Split on Future 'Spider-Man' Releases The Hollywood Reporter. 20.8.2019. Arkistoitu . (englanniksi)
  78. McNary, Dave: Spider-Man Could Leave MCU if Disney, Sony Can’t Reach Financing Deal Variety. 20.8.2019. Arkistoitu . Viitattu 21.8.2019. (englanniksi)
  79. Coggan, Devan: Tom Holland opens up about Spider-Man's future in wake of Disney-Sony rift Entertainment Weekly. 24.8.2019. Meredith Corporation. Viitattu 17.9.2019. (englanniksi)
  80. Lang, Brent: Sony, Marvel Make Up: Companies Will Produce Third ‘Spider-Man’ Film Variety. 27.9.2019. Arkistoitu . Viitattu 27.9.2019. (englanniksi)
  81. D'Alessandro, Anthony: Jon Watts In Final Talks To Return As Director Of Third ‘Spider-Man: Homecoming’ Movie Deadline Hollywood. 27.9.2019. Arkistoitu . Viitattu 8.10.2020. (englanniksi)
  82. Fritz, Ben: Marvel and Sony Reach Deal on Spider-Man Movie Production The Wall Street Journal. 10.2.2015. Viitattu 20.2.2016.  × 10{{{1}}}
  83. McNary, David: Russo Brothers Sign First-Look Deal with Sony Variety. 3.3.2015. Arkistoitu . Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  84. Cabin, Chris: ‘Captain America: Civil War’ Directors on Landing Spider-Man, ‘Infinity War’ Shooting Schedule Collider. 14.1.2016. Arkistoitu . Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  85. Damore, Meagan: Anthony Russo Reveals Spider-Man Was Always "Plan A" For "Captain America: Civil War" Comic Book Resources. 7.12.2015. Arkistoitu . Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  86. a b Kit, Borys: Spider-Man Hopefuls Screen-Test in Atlanta as Marvel Decision Nears (Exclusive) The Hollywood Reporter. 30.5.2015. Arkistoitu . Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  87. a b Kit, Borys & Siegel, Tatiana: Robert Downey Jr. and Secret Screen-Tests: How the New 'Spider-Man' Team Was Chosen The Hollywood Reporter. 23.6.2015. Arkistoitu . Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  88. Sony Pictures and Marvel Studios Find Their 'Spider-Man' Star and Director Marvel.com. 23.6.2015. Arkistoitu . Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  89. Marisa Tomei to Play Aunt May in New ‘Spider-Man’ Movie (EXCLUSIVE) Variety. 8.7.2015. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  90. Mallenbaum, Carly: 'Captain America: Civil War' premiere: 5 things we learned USA Today. 13.4.2016. Arkistoitu . Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
  91. Siegel, Lucas: Marvel and Sony's Spider-Man Reboot is Officially Spider-Man: Homecoming Comicbook.com. 13.4.2016. Arkistoitu . Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
  92. Ford, Rebecca: 'Jumanji' Release Date Pushed, 'Spider-Man' Shifts Up The Hollywood Reporter. 20.1.2016. Arkistoitu . Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
  93. Sony Pictures and Marvel Studios Find Their 'Spider-Man' Star and Director Marvel.com. 23.6.2015. Arkistoitu . Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
  94. a b Strom, Marc: SDCC 2016: 'Spider-Man: Homecoming' Introduces Its Villain Marvel.com. 23.7.2016. Arkistoitu . Viitattu 1.7.2017. (englanniksi)
  95. Kit, Borys: Robert Downey Jr. Joins 'Spider-Man: Homecoming' The Hollywood Reporter. 21.4.2016. Arkistoitu . Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
  96. Truitt, Brian: Exclusive photo: Spider-Man Tom Holland unmasked in 'Homecoming' USA Today. 8.12.2016. Arkistoitu . Viitattu 1.7.2017. (englanniksi)
  97. Chitwood, Adam: Kevin Feige Reveals When SPIDER-MAN, THOR 3, and More Start Filming Collider. 30.6.2015. Arkistoitu . Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
  98. Leslie, Jennifer: "Captain America: Civil War" was shot in, around Atlanta WXIA-TV. 5.5.2016. Arkistoitu . Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
  99. Lang, Brett: Tom Holland Dishes on ‘Spider-Man: Homecoming’ Variety. 16.10.2016. Arkistoitu . Viitattu 3.5.2018. (englanniksi)
  100. Couch, Aaron: 'Avengers: Infinity War' Featurette Shows Off First Footage From Set The Hollywood Reporter. 10.2.2017. Arkistoitu . Viitattu 3.5.2018. (englanniksi)
  101. Kit, Borys & Couch, Aaron: Marvel's Kevin Feige on Why the Studio Won't Make R-Rated Movies, 'Guardians 2' and Joss Whedon's DC Move The Hollywood Reporter. 18.4.2017. Arkistoitu . Viitattu 3.5.2018. (englanniksi)
  102. D'Alessandro, Anthony: ‘Spider-Man: Homecoming 2’ Shoots Web Around Independence Day 2019 Frame; ‘Bad Boys 4’ Moves To Memorial Day Deadline Hollywood. 9.12.2016. Arkistoitu . Viitattu 6.7.2019. (englanniksi)
  103. Patches, Matt: Tom Holland just revealed the full title of Spider-man 2 Polygon. 23.6.2018. Arkistoitu . Viitattu 6.7.2019. (englanniksi)
  104. Schaefer, Sandy: Spider-Man: Far From Home Release Date Moves Up 3 Days Screen Rant. 17.4.2019. Arkistoitu . Viitattu 6.7.2019. (englanniksi)
  105. a b Moreau, Jordan: ‘Spider-Man: Far From Home’ Sequel Delayed to December 2021 Variety. 23.7.2020. Arkistoitu . Viitattu 8.10.2020. (englanniksi)
  106. Kit, Borys: 'Spider-Man 3' Jolt: Jamie Foxx Returning as Electro (Exclusive) The Hollywood Reporter. 1.10.2020. Viitattu 7.1.2022. (englanniksi)
  107. Borys, Kit: Benedict Cumberbatch Joins 'Spider-Man 3' as Doctor Strange (Exclusive) The Hollywood Reporter. 8.10.2020. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2021. (englanniksi)
  108. Coggan, Devan: New Spider-Man: No Way Home trailer swings headfirst into the multiverse Entertainment Weekly. 16.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 17.11.2021. (englanniksi)
  109. Schager, Nick: 'Spider-Man: No Way Home' Is the MCU's Best Spidey Movie by a Mile The Daily Beast. 14.12.2021. Viitattu 16.12.2021. (englanniksi)
  110. McNary, Dave: Spider-Man Animated Movie Pushed Back to December 2018 Variety. 23.12.2015. Viitattu 10.5.2019. (englanniksi)
  111. Freeman, Molly: Animated Spider-Man Movie Release Date Moved Up a Week Screen Rant. 26.4.2017. Viitattu 10.5.2019. (englanniksi)
  112. Sciretta, Peter: Sony Says Animated Spider-Man Movie Will Visually Break New Ground for the Superhero Genre (CinemaCon 2016) /Film. 13.4.2016. Viitattu 10.5.2019. (englanniksi)
  113. Kit, Borys: Sony Unveils Plans for Animated 'Spider-Man' and 'Emojimovie: Express Yourself' The Hollywood Reporter. 20.6.2016. Viitattu 10.5.2019. (englanniksi)
  114. Mendelson, Scott: Sony's Animated 'Spider-Man' Movie To Star Miles Morales Forbes. 18.1.2017. Viitattu 10.5.2019. (englanniksi)
  115. McNary, Dave: Sony Developing 'Spider-Man: Into the Spider-Verse' Sequel and Spinoff Variety. 27.11.2018. Arkistoitu . Viitattu 2.4.2023. (englanniksi)
  116. 'Spider-Man: Into the Spider-Verse' Sequel and All-Female Spinoff in the Works From Sony (Exclusive) The Hollywood Reporter. 27.11.2018. Viitattu 2.4.2023. (englanniksi)
  117. Miller, Christopher: Actually not true. Phil and I are writing with Dave Callaham. Phil is currently working on the script this very second. Peter is an EP and is totally involved. Plus there are some other creative team announcements coming soon. Twitter. 25.2.2021. Viitattu 2.4.2023. (englanniksi)
  118. Julia, Alexander: Spider-Man: Into the Spider-Verse sequel arrives April 2022 The Verge. 1.11.2019. Viitattu 2.4.2023. (englanniksi)
  119. D'Alessandro, Anthony: 'Spider-Man: Across The Spider-Verse' Heads To Summer 2023; Sony Dates 'Madame Web', 'Equalizer 3' Among Other Release Changes Deadline. 21.4.2022. Viitattu 2.4.2023. (englanniksi)
  120. Spider-Man (2002) Box Office Mojo. Viitattu 2.3.2016. (englanniksi)
  121. Spider-Man 2 (2004) Box Office Mojo. Viitattu 2.3.2016. (englanniksi)
  122. Spider-Man 3 (2007) Box Office Mojo. Viitattu 2.3.2016. (englanniksi)
  123. The Amazing Spider-Man (2012) Box Office Mojo. Viitattu 2.3.2016. (englanniksi)
  124. The Amazing Spider-Man 2 (2014) Box Office Mojo. Viitattu 2.3.2016. (englanniksi)
  125. Spider-Man: Homecoming (2017) Box Office Mojo. Viitattu 6.12.2017. (englanniksi)
  126. Spider-Man: Far from Home (2019) Box Office Mojo. Viitattu 28.9.2019. (englanniksi)
  127. Rubin, Rebecca: Box Office Preview: Spider-Man: No Way Home Eyes Mighty, Massive, Marvelous $150 Million-Plus Debut Variety. 14.12.2021. Arkistoitu . Viitattu 20.12.2021. (englanniksi)
  128. Spider-Man: No Way Home Box Office Mojo. Viitattu 8.8.2023. (englanniksi)
  129. Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018) Box Office Mojo. Viitattu 12.7.2019. (englanniksi)
  130. Spider-Man: Across the Spider-Verse (2023) Box Office Mojo. Viitattu 8.8.2023. (englanniksi)
  131. Spider-Man Moviesat the Box Office Box Office Mojo. Viitattu 2.3.2016.