Sarvikuono (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Rhino)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee sarjakuvahahmoa. Levy-yhtiöstä on artikkeli nimellä Rhino Entertainment.
Sarvikuono
Raivoava Rhino (kuvitus: Khari Evans)
Raivoava Rhino (kuvitus: Khari Evans)
Luoja(t) Stan Lee & John Romita
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen The Amazing Spider-Man vol. 1 #41 (1966)
Henkilötiedot
Oikea nimi Aleksei Mikhailovich Sytsevich
Status Aktiivinen
Pituus 194 cm
Paino 322 kg
Ryhmäsidokset Kuuden Kopla
Edelliset ryhmäsidokset Kingpin, Johtaja, Deadpool
Henkilöllisyydet Alex O'Hirn, Aleksei Sytsevich
Voimat Valtava fyysinen voima, nopeus, kestävyys gammasädekäsittelyn jäljiltä

Sarvikuono (esiintynyt Suomessa myös nimillä Rhino tai Sarvikuonomies), oikealta nimeltään Aleksei Sytsevich on Marvel-kustantamon sarjakuvahahmo, superroisto, joka esiintyy pääasiallisesti Hämähäkkimiehen ja Hulkin vihollisena. Hahmon ensiesiintyminen oli The Amazing Spider-Man-lehden numerossa 41 (1966). Sarvikuonon loivat käsikirjoittaja Stan Lee ja taiteilija John Romita (vanhempi).

Sarvikuono oli osa Neuvostoliiton supersotilasohjelmaa, jossa supervahvasta polymeerista tehty keinoiho sidottiin Sytsevichiin. Hidasälyisenä rikollisena Sarvikuono kuitenkin useimmiten tyytyy ryöstelemään pankkeja ja toimii usein kunnianhimoisempien tai älykkäämpien roistojen kätyrinä.

Sarvikuonon ensiesiintyminen Suomessa tapahtui Ihmesarjan numerossa 1 (1967).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarvikuono oli alun perin Aleksei Sytsevich, köyhä maastamuuttaja Venäjältä. Hän halusi epätoivoisesti tarpeeksi rahaa saadakseen loputkin perheestään Amerikkaan ja ainoa vaihtoehto lihaksikkaalle, mutta tyhmälle jätille oli tarjota palveluksiaan järjestäytyneelle rikollisuudelle. Eräänä päivänä eräitä itäblokin agentteja saapui Sytsevichin puheille ja tarjosi hänelle huomattavaa summaa rahaa, mikäli tämä ottaisi osaa erääseen kokeeseen.

Sytsevich suostui ja hänet alistettiin kuukausia kestäneelle voimakkaalle kemiallis-radioaktiiviselle hoidolle. Pitkän hoidon tuloksena supervahva polymeerikudos tarttui hänen ihoonsa ja lisäsi suuresti Sytsevichin voimia sekä nopeutta. Hänelle annettiin koodinimi "Sarvikuono" ja töitä supersalamurhaajana. Sarvikuono kuitenkin aavisti uusien isäntiensä petturuuden ja tuhosi heidät päämajansa mukana.

Sarvikuonon ensimmäinen tihutyö oli kaapata kersantti John Jameson (J. Jonah Jamesonin poika) tällä hallussaan olleiden armeijan suunnitelmien vuoksi. Hämähäkkimies nujersi kuitenkin Sarvikuonon ja superroisto saatiin vangittua. Tämä tapaus aikaansai Sarvikuonossa syvän vihan ja voittamisen tarpeen Hämähäkkimiestä kohtaan, mutta yleensä Sarvikuonon ammatillinen etiikka on estänyt häntä tyydyttämästä kostonjanoaan.

Sarvikuono pakeni vankilasairaalasta, jonne oli joutunut (rauhoittavien hetkeksi loppuessa) ja etsi Hämähäkkimiehen käsiinsä. Hämähäkkimies kuitenkin tuhosi Sarvikuonon haarniskan erikoisseittiliuoksella, jonka sisältämä happo tuhosi Sarvikuonon kovan ihon. Jälleen Sarvikuono jäi kiinni ja hänet tuomittiin vankilaan. Hänet vapautettiin hyvin palvellun yhteiskuntapalveluksen jälkeen. Hänet luoneet vakoojat kuitenkaan eivät kuitenkaan kantaneet kaunaa hänelle ja tarjosivat hänelle yhä lisää voimaa gammasädekäsittelyn kautta.

Vakoojat olivat myös kehittäneet haponkestävän puvun. Sarvikuono suostui vailla epäluuloja ja gammasädekäsittely nostikin hänen voimansa aivan uudelle tasolle. Hänen uusi tehtävänsä oli siepata nerokas tiedemies Bruce Banner. Vakoojat suunnittelivat luovansa Bannerin avulla armeijallisen gammasäteillä voimistettuja sotilaita.

Sarvikuonon yrittäessä kidnapata Bannerin tämän alter ego, Hulk kuitenkin työntyi esille ja voitti raivoavan Sarvikuonon. Jälleen epäonnekas rikollinen lukittiin vahvoilla rauhoittavilla varustettuna lukkojen taakse.[1]

Sarvikuonon voimantäytteinen taistelu kuitenkin herätti nerokkaan Johtajan huomion. Hulkin vannoutunut arkkivihollinen Johtaja alisti suostuvaisen Sarvikuonon yhä suuremmille gammasädemäärille, jotka nostivat Sarvikuonon samalle tasolle Hulkin kanssa. Sarvikuono lähtikin murskaamaan vastustajaansa juuri kun Banner ja Betty Ross olivat menossa naimisiin.

Raivostunut Banner muuttui tietysti Hulkiksi ja yritti tuhota Sarvikuonon. Väärinkäsityksen kautta Sarvikuono kuitenkin hyökkäsi Johtajan kimppuun ja taistelun lopussa vain Hulk seisoi voitokkaana. Myöhemmin Johtaja käytti mielenhallintaansa ottaakseen hallinnan Sarvikuonon kehoon ja usutti tämän taisteluun Hulkia vastaan avaruussukkulassa. Sukkulan jysähdettyä maahan Sarvikuono huomasi puvun jääneen pysyvästi häneen kiinni.

Tuskastuneena Sarvikuono etsi apua Projekti Pegasus-nimiseltä tiedeorganisaatiolta. Pegasuksen etevimmätkään tiedemiehet eivät kuitenkaan pystyneet auttamaan ja Sarvikuono palasi rikollisuralleen rahoittaakseen lisätutkimukset. Lopulta puku onnistuttiin irrottamaan jonka jälkeen Sarvikuono teetti uuden puvun Justin Hammerin organisaatiossa.

Äskettäin Sarvikuono on pyrkinyt nostamaan älyllistä kapasiteettiaan tieteiden kautta. Hänen yllätyksekseen hämäräperäisen tiedemiehen kokeelliset toimenpiteet todella auttoivat ja Sarvikuono kykeni viimein tuhoamaan Hämähäkkimiehen. Seuraavaksi hän otti valtaansa suurimman osan New Yorkin rikollisjärjestöistä ja hankki lähestymiskiellon Hämähäkkimiehelle. Sen mukaan supersankari ei saanut tulla Sarvikuonoa 400 metriä lähemmäksi.

Sarvikuonon älykkyys kuitenkin jatkoi kasvamistaan ja ilman älyllisiä virikkeitä Sarvikuono huomasi elämänsä tylsäksi. Hän jopa kirjoitti Shakespearen Hamletin uudelleen koska vanha tuntui vanhentuneelta ja kaiken huipuksi päätteli Hämähäkkimiehen olevan todellisuudessa Peter Parker. Sarvikuonon alkaessa lähestyä kaikkitietävyyttä hän huolestui siitä, että moinen tietomäärä ajaisi hänet hulluksi. Niinpä Sarvikuono päätti kääntää prosessin ja onnistui tekemään itsestään vielä tyhmemmän mitä oli alun alkajaan ollutkaan.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarvikuono on äärimmäisen voimakas fyysisesti ja voi nostaa noin 85-90 tonnia. Hän on myös yli-inhimillisen nopea lyhyillä matkoilla ja saavuttaa jopa 160 km/h hetkellisesti. Moisen nopeuden ja massan (Sarvikuono painaa noin 317 kg) yhteenlaskettu voima riittää tuhoamaan miltei minkälaisen rakennuksen tai laitteen tahansa Sarvikuonon tieltä. Sarvikuonon tiedetään lommouttaneen kahden tuuman mittaista terästä pelkästään puskuvoimallaan. Sarvikuonoa on näistä syistä myös erittäin vaikeaa vangita.

Hänen sietokykynsä haavoittumista ja kipua vastaan on kuitenkin Sarvikuonon yksi suurimmista voimista. Hän sietää alimmillaan -62 ja ylimmillään jopa 537 °C:ta. Tarvittaisiin jopa tonnin verran TNT:ta jotta Sarvikuonon uskomattoman kovaan kuoreen saisi reiän aikaiseksi.

Alun perin Sarvikuonon voimien lähde olikin hänen sarvikuonon ulkomuotoa muistuttava pukunsa. Puku oli eräässä vaiheessa pysyvästi kiinni, mutta pitkäaikaisen käytön vuoksi puvusta kumpuavat voimat siirtyivätkin Sarvikuonoon itseensä. Muut superroistot ovat myös jatkokäsitelleet Sarvikuonoa myöhemmin. Häntä on esimerkiksi säteilytetty gammasäteillä.

Ultimate Sarvikuono[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ultimate Sarvikuono (kuvitus: Mark Bagley).

Tuntemattomien ja salaisten tapahtumien kautta mies joka tulisi olemaan Sarvikuono varasti kokeellisen haarniskan USA:n armeijalta. Käyttäen hyödyksi puvun uskomattomia voimia, Sarvikuono ryösti pankin Manhattanilta, iskien päänsä holviin tuhoten sen. Ryöstön jälkeen hän murskasi kaiken tieltään kaduilta ja yritti paeta paikalta. Hämähäkkimies ehti paikalle, mutta Rautamies ehti kuitenkin pysäyttää Sarvikuonon ja vangita tämän.

Myöhemmin Sarvikuono taisteli uudelleen Hämähäkkimiestä ja USA:n armeijaa vastaan, mutta vikkelä Hämähäkkimies pääsi helposti tuhoamaan kömpelön Sarvikuonon virtapiirit. Tämän jälkeen armeija otti Sarvikuonon huostaansa.

Muut mediat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1994 animaatiosarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarvikuono Hämähäkkimiehen animaatiosarjassa

Sarvikuono esiintyy muutaman kerran Hämähäkkimies-animaatiosarjassa. Sarvikuonon ääninäyttelyn teki Don Stark ja sarjassa Sarvikuono esiintyy pääasiallisesti Kingpinin kätyrinä.[2]

Jaksot, jossa hänet nähdään ovat:

  • 8 "Avaruuden asukas 1/3"[3]
  • 10 "Avaruuden asukas 3/3"[3]
  • 14 "Kavala kuusikko 1/2"[4]
  • 15 "Kavala kuusikko 2/2"[4]
  • Jaksossa 50 "Mary Janen etsintä" oli Mysterion rakentama Sarvikuono-robotti.
  • 54-58 Kuusi unohdettua soturia -tarinassa.[5]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Paul Giamatti näyttelee Aleksei Sytsevichiä vuoden 2014 elokuvassa The Amazing Spider-Man 2. Hahmo esiintyy lyhyesti sekä elokuvan alussa että lopussa (jossa hän on saanut Gustav Fiersiltä Rhinon varusteet). Elokuvassa nähty Rhino muistuttaa enemmän hahmon Ultimate-versiota kuin perinteistä sarjakuvien Sarvikuonoa. Rhinon suunniteltiin palaavan vuodelle 2018 kaavaillussa The Amazing Spider-Man 3 -elokuvassa, kunnes elokuvan tuleminen peruttiin.
  • Alessandro Nivola näyttelee Aleksei Sytsevichiä vuoden 2024 elokuvassa Kraven the Hunter. Elokuvassa hän on venäläinen palkkasoturi, joka voi muuttua ihmissarvikuono-hybridiksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vihreä Mies Hulk #1 (1981). Marvel Comics.
  2. Don Stark Internet Movie Database (IMDb). Viitattu 16.9.2015. (englanniksi)
  3. a b Hämähäkkimies (TV Series (1994-1998) Episode List Season 1 Internet Movie Database (IMDb). Viitattu 16.9.2015. (englanniksi)
  4. a b Hämähäkkimies (TV Series (1994-1998) Episode List Season 2 Internet Movie Database (IMDb). Viitattu 16.9.2015. (englanniksi)
  5. Hämähäkkimies (TV Series (1994-1998) Episode List Season 5 Internet Movie Database (IMDb). Viitattu 16.9.2015. (englanniksi)