Retcon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Retcon (engl. retroactive continuity, retroaktiivinen juonijatkumo) on fiktiossa tapahtuva ilmiö, jossa tarinan kirjoittaja muuttaa tarinan fiktiivisen maailman faktoja joko jättämällä entiset faktat huomiotta tai selittämällä faktat myöhemmin toisella tavalla – esimerkiksi jonkin hahmon kuolema paljastuu myöhemmin lavastukseksi.

Klassisessa kirjallisuudesta tunnettu esimerkki tämänkaltaisesta juonijatkumosta on Arthur Conan Doylen Sherlock Holmes -kertomuksissa tapahtunut mestarisalapoliisi Sherlock Holmesin kuolema kirjoittajan haluttua lopettaa tarinoiden kirjoittamisen, joka myöhemmissä tarinoissa selostettiinkin lavastetuksi, kun kirjoittaja päättikin jatkaa tarinoiden kirjoittamista.[1] Vastaavaa menettelyä käytti myös J. R. R. Tolkien muuttaessaan eräitä tarinan yksityiskohtia kirjojensa Hobitti eli sinne ja takaisin ja myöhemmin kirjoitetun Taru sormusten herrasta välillä.

Retconia käytetään varsin usein sarjamuotoisessa fiktiossa kuten sarjakuvissa ja televisiosarjoissa. Televisiosarjassa Dallas yhden päähenkilön kuolema ja sitä seuraavan kauden tapahtumat olivatkin vain unta. Samassa sarjassa yksi päähenkilöistä seurusteli – kuten myöhemmin paljastui – oman veljentyttärensä kanssa. Televisiosarjassa Salatut elämät Aaro Vaalanteen piti olla kuollut vuodesta 2007 lähtien, kun Laura Kiviranta ja Paula Sievinen pudottivat hänet parvekkeelta. Syksyllä 2012 Aaro kuitenkin heräsi kuolleista, kun hänen äitinsä Anni Vatanen olikin parantanut hänet syrjäisessä talossaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Salin, Petri: Sir Arthur ja Sherlock Holmesin pitkä varjo. Portti, 1992, nro 1, s. 92-105.
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.