Luettelo Ruotsin kaupungeista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä artikkeli on luettelo Ruotsin kaupungeista eli niistä Ruotsin nykyisten rajojen sisällä sijaitsevista paikkakunnista, joilla on ollut kaupunginoikeudet tai joista on nimellisesti tullut kaupunkeja ilman kaupunginoikeuksien myöntämistä. Artikkeliin on otettu myös paikkakuntia, jotka ovat menettäneet kaupunginoikeutensa ennen vuoden 1862 kunnallislakien säätämistä. Yleensä tällaisia paikkakuntia ei katsotakaan kaupungeiksi, joten ne on lueteltu erikseen artikkelin lopussa. Kaupunkien määrä Ruotsissa oli enimmillään 133 kappaletta vuosien 1951 (Säfflestä tuli kaupunki) ja 1967 (Öregrund liitettiin Östhammariin) välillä.

Vuoden 1971 kuntauudistuksen myötä kaupunkinimitys jäi pois käytöstä. Kuitenkin Boråsin, Göteborgin, Haaparannan, Helsingborgin, Landskronan, Lidingön, Malmön, Mölndalin, Solnan, Sundbybergin, Trollhättan, Tukholman, Vaxholmin ja Västeråsin kunnat ovat uudelleen alkaneet käyttää kaupunkinimitystä.[1]

Seuraavassa luettelossa on ensimmäisenä kaupungin vaakuna ja sitten kaupungin nimi. Kolmannessa ja neljännessä sarakkeessa on mainittu kunta ja lääni, jonka alueella kaupunki nykyään sijaitsee. Niiden jälkeen on mainittu kaupungin perustamisvuosi tai perustamisvuodet ja viimeisenä on sarake huomautuksia varten. Artikkelin lopussa on kartta Ruotsin kaupungeista vuosina 1951–1966, ja sen jälkeen vielä kartta ennen vuotta 1862 lakkautetuista Ruotsin kaupungeista.

Ruotsin kaupungit vuoden 1862 jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavassa luettelossa ovat vuoden 1862 kunnallislakien säätämisen jälkeen kaupunkeina olevat paikkakunnat. Skanör ja Falsterbo (molempien perustamisajankohta tuntematon[2]) on laskettu vuodesta 1754 yhdeksi kaupungiksi nimeltään Skanör med Falsterbo, joten se on otettu tähän luetteloon vain kerran. Öregrund liitettiin Östhammarin kaupunkiin vuonna 1967 ja oli siten ainoa kaupunkikunta, joka lakkautettiin ennen vuotta 1971.[2]

Vaakuna Kaupunki Kunta Lääni Kaupunkina vuodesta[2]
Alingsås vapen.svg Alingsås Alingsåsin kunta Länsi-Götanmaan lääni 1619
Arboga vapen.svg Arboga Arbogan kunta Västmanlandin lääni 1200-luku
Arvika vapen.svg Arvika Arvikan kunta Värmlannin lääni 1911
Askersund vapen.svg Askersund Askersundin kunta Örebron lääni 1643
Avesta vapen.svg Avesta Avestan kunta Taalainmaan lääni 16411686 ja uudelleen 1919
Boden vapen.svg Boden Bodenin kunta Norrbottenin lääni 1919
Bollnäs stad vapen.svg Bollnäs Bollnäsin kunta Gävleborgin lääni 1942
Borgholm vapen.svg Borgholm Borgholmin kunta Kalmarin lääni 1816
Borlänge vapen.svg Borlänge Borlängen kunta Taalainmaan lääni 1944
Borås municipal arms.svg Borås Boråsin kunta Länsi-Götanmaan lääni 1622
Danderyd vapen.svg Djursholm Danderydin kunta Tukholman lääni 1914
Eksjö vapen.svg Eksjö Eksjön kunta Jönköpingin lääni ennen 1440
Enköping vapen.svg Enköping Enköpingin kunta Uppsalan lääni noin 1300
Eskilstuna vapen.svg Eskilstuna Eskilstunan kunta Södermanlandin lääni 1659
Eslöv vapen.svg Eslöv Eslövin kunta Skånen lääni 1911
Fagersta vapen.svg Fagersta Fagerstan kunta Västmanlandin lääni 1944
Falkenberg vapen.svg Falkenberg Falkenbergin kunta Hallandin lääni tuntematon
Falköping vapen.svg Falköping Falköpingin kunta Länsi-Götanmaan lääni tuntematon
Falun vapen.svg Falun Falunin kunta Taalainmaan lääni 1641
Filipstad vapen.svg Filipstad Filipstadin kunta Värmlannin lääni 16111695 ja uudelleen 1835
Flen vapen.svg Flen Flenin kunta Södermanlandin lääni 1949
Gränna vapen.svg Gränna Jönköpingin kunta Jönköpingin lääni 1652
Gävle vapen.svg Gävle Gävlen kunta Gävleborgin lääni 1300-luku
Göteborg vapen.svg Göteborg Göteborgin kunta Länsi-Götanmaan lääni 1619
Haparanda vapen.svg Haaparanta (ruots. Haparanda) Haaparannan kunta Norrbottenin lääni 1842
Hagfors vapen.svg Hagfors Hagforsin kunta Värmlannin lääni 1950
Halmstad vapen.svg Halmstad Halmstadin kunta Hallandin lääni 1200-luku
Hedemora vapen.svg Hedemora Hedemoran kunta Taalainmaan lääni ennen 1414
Helsingborg vapen.svg Helsingborg Helsingborgin kunta Skånen lääni tuntematon
Hjo vapen.svg Hjo Hjon kunta Länsi-Götanmaan lääni tuntematon
Hudiksvall vapen, pre2006.svg Hudiksvall Hudiksvallin kunta Gävleborgin lääni 1582
Huskvarna vapen.svg Huskvarna Jönköpingin kunta Jönköpingin lääni 1911
Härnösand vapen.svg Härnösand Härnösandin kunta Västernorrlandin lääni 1585
Hässleholm vapen.svg Hässleholm Hässleholmin kunta Skånen lääni 1914
Höganäs stad vapen.svg Höganäs Höganäsin kunta Skånen lääni 1936
Jönköping vapen.svg Jönköping Jönköpingin kunta Jönköpingin lääni 1200-luku
Kalmar vapen.svg Kalmar Kalmarin kunta Kalmarin lääni 1100-luku
Karlshamn vapen.svg Karlshamn[3] Karlshamnin kunta Blekingen lääni 1664
Karlskoga vapen.svg Karlskoga Karlskogan kunta Örebron lääni 1940
Karlskrona vapen.svg Karlskrona Karlskronan kunta Blekingen lääni 1680
Karlstad vapen.svg Karlstad Karlstadin kunta Värmlannin lääni 1584
Katrineholm vapen.svg Katrineholm Katrineholmin kunta Södermanlandin lääni 1917
Kiruna vapen.svg Kiiruna (ruots. Kiruna) Kiirunan kunta Norrbottenin lääni 1948
Kramfors vapen.svg Kramfors Kramforsin kunta Västernorrlandin lääni 1947
Kristianstad vapen.svg Kristianstad Kristianstadin kunta Skånen lääni 1622
Kristinehamn-vapen.svg Kristinehamn Kristinehamnin kunta Värmlannin lääni 1642
Kumla vapen.svg Kumla Kumlan kunta Örebron lääni 1942
Kungsbacka vapen.svg Kungsbacka Kungsbackan kunta Hallandin lääni tuntematon
Kungälv vapen.svg Kungälv Kungälvin kunta Länsi-Götanmaan lääni tuntematon
Köpings vapen.svg Köping Köpingin kunta Västmanlandin lääni ennen 1474
Laholm vapen.svg Laholm Laholmin kunta Hallandin lääni tuntematon
Landskrona fulla vapen.svg Landskrona Landskronan kunta Skånen lääni 1413
Lidingö vapen.svg Lidingö Lidingön kunta Tukholman lääni 1926
Lidköping vapen.svg Lidköping Lidköpingin kunta Länsi-Götanmaan lääni tuntematon
Lindesberg vapen.svg Lindesberg Lindesbergin kunta Örebron lääni 1643
Linköping vapen.svg Linköping Linköpingin kunta Itä-Götanmaan lääni 1100-luku
Ljungby vapen.svg Ljungby Ljungbyn kunta Kronobergin lääni 1936
Ludvika vapen.svg Ludvika Ludvikan kunta Taalainmaan lääni 1919
Lund vapen.svg Lund Lundin kunta Skånen lääni noin 1000
Luleå vapen.svg Luulaja (ruots. Luleå) Luulajan kunta Norrbottenin lääni 1621
Lycksele vapen.svg Lycksele Lyckselen kunta Västerbottenin lääni 1946
Lysekil vapen.svg Lysekil Lysekilin kunta Länsi-Götanmaan lääni 1903
Malmö fulla vapen.svg Malmö Malmön kunta Skånen lääni noin 1250
Mariefred vapen.svg Mariefred Strängnäsin kunta ja Södertäljen kunta Södermanlandin lääni ja Tukholman lääni 1605
Mariestad vapen.svg Mariestad Mariestadin kunta Länsi-Götanmaan lääni 1583
Marstrand vapen.svg Marstrand Kungälvin kunta Länsi-Götanmaan lääni 1200-luku
Mjölby vapen.svg Mjölby Mjölbyn kunta Itä-Götanmaan lääni 1920
Motala vapen.svg Motala Motalan kunta Itä-Götanmaan lääni 1881
Mölndal vapen.svg Mölndal Mölndalin kunta Länsi-Götanmaan lääni 1922
Nacka vapen.svg Nacka Nackan kunta Tukholman lääni 1949
Nora vapen.svg Nora Noran kunta Örebron lääni 1643
Norrköping vapen.svg Norrköping Norrköpingin kunta Itä-Götanmaan lääni ennen 1384
Norrtäljes vapen.svg Norrtälje Norrtäljen kunta Tukholman lääni 1622
Nybro vapen.svg Nybro Nybron kunta Kalmarin lääni 1932
Nyköping vapen.svg Nyköping Nyköpingin kunta Södermanlandin lääni noin 1250
Nynäshamn vapen.svg Nynäshamn Nynäshamnin kunta Tukholman lääni 1946
Nässjö vapen.svg Nässjö Nässjön kunta Jönköpingin lääni 1914
Oskarshamn vapen.svg Oskarshamn Oskarshamnin kunta Kalmarin lääni 1856
Oxelösund vapen.svg Oxelösund Oxelösundin kunta Södermanlandin lääni 1950
Piteå vapen.svg Piitime (ruots. Piteå) Piitimen kunta Norrbottenin lääni 1621
Ronneby vapen.svg Ronneby Ronnebyn kunta Blekingen lääni 1200-luku1680 ja uudelleen 1882
Sala vapen.svg Sala Salan kunta Västmanlandin lääni 1624
Sandviken vapen.svg Sandviken Sandvikenin kunta Gävleborgin lääni 1943
Sigtuna vapen.svg Sigtuna Sigtunan kunta Tukholman lääni noin 1000
Simrishamn vapen.svg Simrishamn Simrishamnin kunta Skånen lääni tuntematon
Skanör med Falsterbo vapen.svg Skanör med Falsterbo[4] Skånen lääni Vellingen kunta 1754lähde?
Skara vapen.svg Skara Skaran kunta Länsi-Götanmaan lääni tuntematon
Skellefteå vapen.svg Skellefteå Skellefteån kunta Västerbottenin lääni 1845
Skänninge vapen.svg Skänninge Mjölbyn kunta Itä-Götanmaan lääni noin 1200
Skoefdes Vapen 1917.svg Skövde Skövden kunta Länsi-Götanmaan lääni ennen 1413
Sollefteå vapen.svg Sollefteå Sollefteån kunta Västernorrlandin lääni 1917
Solna vapen.svg Solna Solnan kunta Tukholman lääni 1943
Strängnäs stad vapen.svg Strängnäs Strängnäsin kunta Södermanlandin lääni ennen 1336
Strömstad vapen.svg Strömstad Strömstadin kunta Länsi-Götanmaan lääni 1672
Sundbyberg vapen.svg Sundbyberg Sundbybergin kunta Tukholman lääni 1927
Sundsvall vapen.svg Sundsvall Sundsvallin kunta Västernorrlandin lääni 1624
Säffle vapen.svg Säffle Säfflen kunta Värmlannin lääni 1951
Säter City Arms.svg Säter Säterin kunta Taalainmaan lääni 1642
Sävsjö vapen.svg Sävsjö Sävsjön kunta Jönköpingin lääni 1947
Söderhamn vapen.svg Söderhamn Söderhamnin kunta Gävleborgin lääni 1620
Söderköping vapen.svg Söderköping Söderköpingin kunta Itä-Götanmaan lääni 1200-luku
Södertälje vapen.svg Södertälje Södertäljen kunta Tukholman lääni tuntematon
Sölvesborg vapen2.svg Sölvesborg Sölvesborgin kunta Blekingen lääni ennen 14451654 ja uudelleen 1835
Tidaholm vapen.svg Tidaholm Tidaholmin kunta Länsi-Götanmaan lääni 1910
Torshälla vapen.svg Torshälla Eskilstunan kunta Södermanlandin lääni ennen 1317
Tranås vapen.svg Tranås Tranåsin kunta Jönköpingin lääni 1919
Trelleborg vapen.svg Trelleborg Trelleborgin kunta Skånen lääni 1867
Trollhättan vapen.svg Trollhättan Trollhättanin kunta Länsi-Götanmaan lääni 1916
Trosa vapen.svg Trosa Trosan kunta Södermanlandin lääni tuntematon
Stockholm vapen bra.svg Tukholma (ruots. Stockholm) Tukholman kunta Tukholman lääni noin 1250
Uddevalla vapen.svg Uddevalla Uddevallan kunta Länsi-Götanmaan lääni ennen 1498
Ulricehamn vapen.svg Ulricehamn Ulricehamnin kunta Länsi-Götanmaan lääni tuntematon
Uppsala vapen.svg Uppsala Uppsalan kunta Uppsalan lääni viimeisintään 1300
Umeå vapen.svg Uumaja (ruots. Umeå) Uumajan kunta Västerbottenin lääni 1588, uudelleen 1622
Vadstena vapen.svg Vadstena Vadstenan kunta Itä-Götanmaan lääni 1400
Varberg vapen.svg Varberg Varbergin kunta Hallandin lääni tuntematon
Vaxholm vapen.svg Vaxholm Vaxholmin kunta Tukholman lääni 1652
Vetlanda vapen.svg Vetlanda Vetlandan kunta Jönköpingin lääni 1920
Vimmerby vapen.svg Vimmerby Vimmerbyn kunta Kalmarin lääni tuntematon
Visby vapen.svg Visby Gotlannin kunta Gotlannin lääni tuntematon
Vänersborg-vapen.svg Vänersborg Vänersborgin kunta Länsi-Götanmaan lääni 1642
Värnamo vapen.svg Värnamo Värnamon kunta Jönköpingin lääni 1920
Västervik vapen.svg Västervik Västervikin kunta Kalmarin lääni ennen 1275
Västerås vapen.svg Västerås Västeråsin kunta Västmanlandin lääni tuntematon
Växjö vapen.svg Växjö Växjön kunta Kronobergin lääni ennen 1342
Ystad vapen.svg Ystad Ystadin kunta Skånen lääni tuntematon
Åmål vapen.svg Åmål Åmålin kunta Länsi-Götanmaan lääni 1643
Ängelholm vapen.svg Ängelholm Ängelholmin kunta Skånen lääni ennen 1516
Örebro vapen.svg Örebro Örebron kunta Örebron lääni 1200-luku
Öregrund vapen.svg Öregrund Östhammarin kunta Uppsalan lääni 14911966
Örnsköldsvik vapen.svg Örnsköldsvik Örnsköldsvikin kunta Västernorrlandin lääni 1894
Östersund vapen.svg Östersund Östersundin kunta Jämtlandin lääni 1786
Östhammar vapen, äldre.svg Östhammar Östhammarin kunta Uppsalan lääni 1368

Ruotsin kaupunkeja ennen vuotta 1862[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näitä kaupunkina olleita paikkakuntia ei yleensä lasketa kaupungeiksi, koska ne eivät olleet kaupunkeina vuosina 18621951, jolloin vuonna 1862 säädetyt kunnallislait olivat voimassa.

Kaupunki Kunta Lääni Kaupunkina vuodesta Huomautuksia
Avaskär Karlskronan kunta Blekingen lääni 1350
Båstad Båstadin kunta Skånen lääni 14621664
Elleholm Karlshamnin kunta Blekingen lääni 14501600
Kristianopel Karlskronan kunta Blekingen lääni 1600
Lomma Lomman kunta Skånen lääni 1100-luku1230 kaupunkina vain tanskalaisajalla
Luntertun Ängelholmin kunta Skånen lääni 14701516 osa Ängelholmin taajamaa, kaupunkina vain tanskalaisajalla
Lyckå Karlskronan kunta Blekingen lääni
Lödöse Lilla Edetin kunta Länsi-Götanmaan lääni 1000-luku1526 ja 15861646
Tommarp Simrishamnin kunta Skånen lääni 1000-luku1537
Kristianstadin kunta Skånen lääni ennen 1250-lukua1617 kaupunki vain tanskalaisajalla
Åhus Kristianstadin kunta Skånen lääni 13261617 kaupunki vain tanskalaisajalla

Sijaintikartta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraava kartta kuvaa Ruotsin 133 kaupungin sijaintia vuosien 1951 ja 1967 välillä.


Ruotsin kaupungit vuosina 1951–1966 (klikattava kartta)

Sijaintikartta ennen vuotta 1862 lakkautetuista kaupungeista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraava kartta kuvaa Ruotsissa ennen vuoden 1862 kunnallislakien voimaan astumista sijainneita kaupunkeja. Näitä kaupunkeja ei yleensä lasketa kaupungeiksi Ruotsissa, eivätkä ne välttämättä ole olleet samanaikaisesti olemassa. Osa niistä on ollut myöhemmin kauppaloita.


Ruotsin ennen vuotta 1862 lakkautetut kaupungit (klikattava kartta)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kommuner som återtagit benämningen stad Sveriges Kommuner och Landsting. Viitattu 5.4.2010. (ruotsiksi)
  2. a b c Folkmängd i städer 1800-1967 (XLS) 8.12.2011. Statistiska centralbyrån. Viitattu 14.12.2012. (ruotsiksi)
  3. vuosina 16641666 nimenä oli Bodekull
  4. Perustamisajaltaan tuntemattomat Skanörin ja Falsterbon kaupungit yhdistetty vuonna 1754
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Lista över städer i Sverige