Teknologiakeskus

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Innopoli Espoon Otaniemessä.

Teknologiakeskus on erityisesti alkaville teknologiaa kehittäville yrityksille suunnattu alueellinen palvelujen keskittymä. Teknologiakeskus vuokraa erilaisia toimitiloja sekä antaa yrityshautomo- ja kehityspalveluja yrityksille. Se on yleensä itsekin yritysmuotoinen, mutta usein ainakin perustamisvaiheessa toimii pääasiassa julkisella rahoituksella. Teknologiakeskus on myös yleisnimitys tieto-, innovaatio- ja teknologiapohjaisten yritysten sekä tutkimus- ja koulutuslaitosten muodostamalle alueelliselle keskittymälle.

Alku toisen maailmansodan jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teknologiakeskuksia on perustettu toisen maailmansodan aikana ja sen jälkeen useisiin maihin. Ne sijaitsevat yliopistojen tai korkeakoulujen kampusalueiden - esim. Innopoli Otaniemessä - tai teollisuuskeskusten - esim. Toulousessa Airbusin tehtaiden kupeessa - lähellä.

Keskuksia kutsuttiin Suomessa 1960-luvulla teknologiakyliksi, joita alettiin toteuttaa ulkomaisen esimerkin innostamana. 1990-luvulla niitä synnytettiin Suomessa enenevästi erityisesti alueellisen teknologisen tason nostamista varten. Monissa maissa "business park"-alueilla toimii yrityksiä, jotka ovat samassa vaiheessa kuin teknologiakeskusten palvelemat yritykset.

Tieteellisesti korkeatasoisimpia vastaavia keskittymiä kutsutaan tiedepuistoiksi, jotka sijaitsevat joko yliopiston kampuksella tai sen läheisyydessä tai suuren tutkimuslaitoksen lähellä välillä on kuitenkin häilyvä.

Toiminnan tavoite[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teknologiakeskuksen tehtävänä on edistää teknologiaintensiivistä liiketoimintaa ja parantaa tieto- ja innovaatiopohjaisten kasvuyritysten liiketoimintamahdollisuuksia. Teknologiakeskus pyrkii edistämään näiden alkavien teknologiayritysten syntyä, kasvua ja kansainvälistymistä. Monissa keskuksissa on pyritty yhdistämään koulutus, tutkimus, valtion laitokset ja yritykset ei vain kokoamalla ne yhteen sijainnillisesti vaan myös luomalla puitteet niiden väliselle yhteistyölle. Verkostoissa toimiminen onkin olennainen osa teknologiakeskusympäristöä. Piilaakson alue on kuuluisimpia teknolgiakeskusalueita, joka syntyi Palo Alton elektroniikkayhtiöiden (mm. Xerox ja Hewlett-Packard) läheisyyteen.

Rakenne Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teknologiakeskukset ovat usein alueellisten vahvuuksien hyödyntämiseen perustettuja itsenäisiä yrityksiä. Niiden omistajakunta koostuu yrityksistä, yliopistoista, kunnista, rahoituslaitoiksista, järjestöistä, säätiöistä ja yksityisistä sijoittajista. Yhtiöissä on paikallinen johto sekä usein elinkeinoelämää, yliopisto- ja tutkimuskenttää sekä kuntasektoria laajasti edustava hallitus.[1]

TEKEL[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teknologiakeskusten toimintaa koordinoi Suomessa Suomen Teknologiakeskusten Liitto TEKEL. Vuonna 1988 perustetun TEKELin tehtävänä on toimia suomalaisen teknologiakeskustoiminnan edunvalvojana, kehittäjänä ja asiantuntijana. TEKEL pyrkii kehittämään vetovoimaisia innovaatioympäristöjä yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa, joihin kuuluvat erityisesti ministeriöt sekä keskeiset tutkimuksen, yrityskehityksen, kansainvälistymisen, elinkeinoelämän ja rahoitusalan toimijat. TEKELiin kuuluu 33 jäsenkeskusta yliopisto- ja korkeakoulukaupungeissa.[1]

TEKEL edustaa suomalaisia teknologiakeskuksia kansainvälisessä yhteistyössä, kuten Maailman Teknologiakeskusten Liiton IASPin (International Association of Science Parks) toiminnassa.

TEKEL järjestää myös vuosittain Vuoden hautomoyritys -kilpailun. Kilpailu on järjestetty neljä kertaa. Sen ovat voittaneet

Teknologiakeskuksia Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alavus Fasadi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alavus Fasadi on Alavuden kaupungissa sijaitseva julkisivurakentamisen teknologiakeskus, joka valmistui 1. huhtikuuta 2006.

Fasadiin kerätään rakennusteollisuutta palvelevia tutkimus-, kehitys- sekä koulutusyksikköjä.

Fasadi on alueellaan merkittävä maamerkki, jonka läheisyyteen nousee uusi asuntoalue.

Hermia Tampereella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hermian tiedepuisto sijaitsee Tampereen teknillisen yliopiston välittömässä läheisyydessä.

Oulu Innovation[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oulu Innovation ei ole sananmukaisesti teknologiakeskus, mutta muodostaa sellaisen yhdessä Technopoliksen ja Technopolis Ventures Oulutechin kanssa.

Technopolis tarjoaa tilat ja sen suurelta osin omistama Technopolis Ventures Oulutech tarjoaa hautomopalvelut. Pääosin Oulun kaupungin omistama Oulu Innovation toteuttaa kehityspalvelut. Technopolis on osakkaana myös Oulu Innovationissa.

Steelpolis Raahe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raahen Seudun Teknologiakeskus Oy:n (RSTK) Steelpolis aloitti toimintansa osakeyhtiömuodossa vuonna 2004. Se on keskittynyt terästen materiaaliosaamiseen ja raskaaseen konepajateollisuuteen. Steelpolis (Raahen osaamiskeskus) kuuluu Osaamiskeskusohjelmassa Meriklusteriin. RSTK on TEKELin jäsen.

Teknologiakeskus TechVilla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teknologiakeskus TechVilla on Hyvinkäällä toimiva kehitysyhtiö. TechVilla on TEKELin jäsen ja kuuluu Teknologiakeskusten verkostoon.

Joensuu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joensuussa toimii Joensuun Tiedepuisto Oy. [5]

Mikkeli, Miktech Oy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miktech Oy, innovaatio- ja teknologiakeskus, edistää tutkimustoiminnan ja elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä Etelä-Savossa.

Teknologiakeskuksia maailmalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Afrikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aasia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Australia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Australia

Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]