Dalian

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Dalian
大连
Dalianin sijainti Liaoningin maakunnassa.
Dalianin sijainti Liaoningin maakunnassa.

Koordinaatit: 39°2′N, 121°46′EKoordinaatit: 39°2′N, 121°46′E

Valtio Kiina
Maakunta Liaoning
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi Maakunnan alainen kaupunki
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 13 237 km²
Väkiluku (2010) 6 690 432
 – Tiheys 505,4 as./km²

Dalian yksinkertaistetut merkit: 大连; perinteiset merkit: 大連; pinyin: Dàlián (entinen Dalny, Dairen, Lüda) on satamakaupunki Liaoningin maakunnassa Kiinassa. Dalianin kaupungissa on yhteensä 2 039 669 (2005) ja ympäröivillä alueilla yhteensä 5 900 000 (2004) asukasta.

Dalian sijaitsee Liaotungin niemimaan kannaksen kapeimmalla kohdalla. Kaupungin länsirantaa huuhtoo Bohainmeri ja itärantaa Keltainenmeri.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Qing-dynastian aikana pienestä kalastajakylästä kasvoi kaupunki, kun sinne rakennettiin siltoja, tykkialustoja ja leirejä. Britit valtasivat siirtokunnan 1858, mutta palauttivat sen kiinalaisille 1880-luvulla. Ensimmäisessä Kiinan-Japanin sodassa japanilaiset valtasivat Dalianin. venäläiset vuokrasivat niemimaan 1898 ja perustivat Port Arthurin (nyk. Lüshun) Tyynenmeren laivastonsa jäättömäksi satamaksi. Dalianista tuli (silloinen Dalnyi) tärkeä kauppasatama.

Japanilaiset valtasivat sataman Venäjän-Japanin sodassa ja sodan jälkeen kaupunki päätyi Japanille vuokra-alueena Kiinalta. Mantšukuon nukkevaltion perustamisen jälkeen alue pysyi Japanilla vuokranantaja vain vaihtui. Vuonna 1937 nykyinen Dalianin kaupunki muodostui.

Toisen maailmansodan jälkeen kaupunkia ei palautettu Kiinan hallintaan, vaan se pysyi venäläisten hallussa, kunnes se palautettiin Kiinalle vuonna 1955 nimellä Lüda. Nimi vaihdettiin takaisin Dalianiksi 5. marraskuuta 1981.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moderni pankkirakennus taustalla, vanhanaikaisia kauppoja edustalla

Dalianin satama on Kiinan suurimpia öljysatamia ja kuuluu maailman kymmenen suurimman sataman joukkoon. Kaupungissa onkin paljon öljynjalostusta ja kemianteollisuutta. Kiinan hallitus on antanut Dalianille monia etuoikeuksia, kuten "vapaan kaupungin" aseman. Tämän ansiosta kaupunkiin on tullut paljon ulkomaalaisia sijoituksia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]