Pau

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Ranskan kaupunkia. Nimen Pau tai lyhenteen PAU muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla.
Pau
vaakuna
vaakuna

Pau

Koordinaatit: 43°18′0″N, 0°22′12″W

Valtio Ranska
Hallintoalue Uusi-Akvitania
Departementti Pyrénées-Atlantiques
Arrondissementti Pau
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi Kunta
 – Pormestari Martine Lignières-Cassou
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 31,51 km²
Väkiluku (2006) 83 903
 – Väestötiheys 2 663 as./km²









Pau on kaupunki Lounais-Ranskassa. Pau on Pyrénées-Atlantiquesin departementin pääkaupunki ja Uuden-Akvitanian alueen väkiluvultaan toiseksi suurin kaupunki Bordeaux'n jälkeen. Paussa on 83 903 asukasta (2006)[1].

Alue linnoitettiin jo 1000-luvulla. Pausta tuli Béarnin provinssin pääkaupunki vuonna 1464. Paun linna (Château de Pau) tehtiin asuttavammaksi 1500-luvulla, ja siitä tuli Navarran kuninkaiden asuinpaikka. Siellä syntyivät kuningas Henrik IV ja Ruotsin kuningas Kaarle XIV Juhana.

Nykyään Paussa on lentokenttä, Pau Pyrénées Airport, joka sijaitsee noin 11 kilometrin päässä keskustasta. A64-moottoritie kulkee Paun läpi. Espanjan rajalle on noin 94 kilometriä.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungissa sijaitsee Ranskan menestynein koripallojoukkue Élan Béarnais Pau-Orthez. Se on voittanut Ranskan mestaruuden yhdeksän kertaa, mikä on enemmän kuin millään muulla seuralla.

Paussa on myös jalkapalloseura Pau FC, joka pelaa toiseksi korkeimmalla tasolla 2023.

Kaupungissa järjestetään vuosittain moottoriurheilukilpailu Paun Grand Prix, joka pidettiin ensimmäisen kerran vuonna 1901.

Pau on toiminut Ranskan ympäriajon etapin isäntäkaupunkina 62 kertaa vuoteen 2008 mennessä. Pariisin lisäksi vain yksi toinen kaupunki on isännöinyt etappia useammin.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Résultats du recensement de la population 2006 Institut National de la Statistique et des Études Économiques. Viitattu 5. elokuuta 2009. (ranskaksi)
  2. Pau letour.fr. Viitattu 5.8.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Ranskaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.