G

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kirjainta. G on myös ruotsalainen elokuva
Latin alphabet Gg.svg
 
Latinalaiset aakkoset
Aa Bb Cc Dd
Ee Ff Gg Hh Ii Jj
Kk Ll Mm Nn Oo Pp
Qq Rr Ss Tt Uu Vv
Ww Xx Yy Zz
Luettelo kirjaimista

G on latinalaisten aakkosten seitsemäs kirjain. Länsimaisessa aakkostossa pienellä G-kirjaimella on merkki g. G-kirjaimen nimi on suomen kielessä gee. Suomessa kirjain 'g' esiintyy yhtäältä vierasperäisissä sanoissa soinnillisen velaariklusiilin merkkinä, toisaalta kirjainyhdistelmässä ng, joka merkitsee velaarista nasaalia eli ns. äng-äännettä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Latinalainen aakkosto ei varhaisimmassa muodossaan tuntenut G:tä. Kreikan gammasta (Γ) juontuvalla C:llä merkittiin sekä soinnitonta velaariklusiilia [k] että sen soinnillista vastinetta [g]. Noin 200-luvulla eaa. näille kuitenkin todettiin haluttavan erilliset kirjaimet. Päädyttiin ratkaisuun lisätä C:hen poikkiviiva soinnillisen klusiilin merkiksi. Tämä ratkaisu mahdollisti aiempien kaiverrusten korjailemisen.

Myöhemmin G on eri kielissä saanut muita äännearvoja niiden historiallisen kehityksen aikana tapahtuneiden äänteenmuutosten vuoksi. Palatalisaation myötä jo kansanlatinassa lienee tunnettu etuvokaalien (i e) edellä äänneasu postalveolaarisena affrikaattana [dʒ], joka edelleen esiintyy italiassa. Ranskassa ja portugalissa tämä äänne on yksinkertaistunut frikatiiviksi [ʒ], ja vielä pidemmälle se on kehittynyt espanjassa, jossa se on menettänyt soinnillisuutensa ja takaistunut jälleen velaariseksi: [x]; amerikanespanjan murteissa jopa [h]. Kaikki nämä äänteet kuitenkin kirjoitetaan mainituissa kielissä edelleen G-kirjaimella.

Latinalaisen aakkosiston omaksuneiden kielten joukossa muutoksia ovat mm. puolivokaalinen äänneasu [j] ruotsissa myöhemmän, erillisen palatalisaation myötä ja soinniton [k] islannissa.

Näistä erillään tulee pitää ne tapaukset, joissa G:lle on asetettu eroava äännearvo jo kielen kirjoitusjärjestelmää luotaessa, esim. fidžin velaarinen nasaali [ŋ].

Muita esitystapoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Braille G7.svg

G g
ASCII 71 103
Unicode U+0047 U+0067

G-kirjaimen merkityksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pienen g:n merkityksiä:

Ison G:n merkityksiä: