Resistanssi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Resistanssi eli sähköinen vastus, etenkin puhekielessä lyhyemmin vastus (tunnus R) on fysiikan suure, joka kuvaa johtimen tai muun sähköisen piiriosan virranvastustuskykyä. Resistanssin mittayksikkö SI-järjestelmässä on ohmi (Ω = V/A).

Kappaleen resistanssi riippuu aineen ominaisuuksista ja kappaleen mitoista; esimerkiksi lankamaisen johtimen resistanssi on verrannollinen langan pituuteen ja käänteisesti verrannollinen sen poikkipinta-alaan. Resistanssi riippuu myös lämpötilasta; metalleilla se yleisesti kasvaa lämpötilan kasvaessa, puolijohteilla ja elektrolyyteillä se taas pienenee lämpötilan kasvaessa. (Katso lämpötilariippuvuudesta tarkemmin artikkeli ominaisvastus.) Suprajohtavuutta eli resistanssin täydellistä katoamista esiintyy useilla metalleilla ja seoksilla alhaisissa lämpötiloissa.

Laite tai rakenneosa, jonka tarkoituksena on synnyttää tietynsuuruinen resistanssi, on vastus tai resistori.

Resistanssin käänteisluku on konduktanssi (tunnus G) eli johtavuus. Sähköistä vaihtovirtavastusta nimitetään impedanssiksi (tunnus Z).

Yhtälöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Resistanssi voidaan ilmaista yhtälöllä[1]

R=\frac{U}{I},

missä \scriptstyle U on johteen yli vaikuttava jännite ja \scriptstyle I on siinä kulkeva sähkövirta.

Johtimen resistanssi on johdinmateriaalin resistiivisyyden ja pituuden suhde poikkipinta-alaan. Se voidaan laskea lausekkeesta

R = \rho \frac{l}{A},

missä \scriptstyle \rho on resistiivisyys, \scriptstyle l johtimen pituus ja \scriptstyle A poikkipinta-ala.

Mittaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Resistanssia voi mitata tavanomaisella yleismittarilla (virtapiirin oltava jännitteetön vastusta mitattaessa). Resistanssin voi myös määrittää vastuksen yli vaikuttavan jännitteen ja vastuksen läpi kulkevan virran avulla, koska resistanssi on jännitteen suhde virtaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Young & Freedman: University Physics with Modern Physics, 11. painos, s. 951. Pearson, 2004. ISBN 0-321-20469-7. (englanniksi)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sähköiset vastussuureet: Tasavirta
resistanssi, vastus (Ω) konduktanssi, johtavuus (S)
Sähköiset vastussuureet: Vaihtovirta
Kompleksiluku (vaihekulma) Impedanssi (Ω) Admittanssi (S)
Reaaliosa (0°) resistanssi konduktanssi
Imaginaariosa (90°) reaktanssi suskeptanssi