C

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo latinalaisten aakkosten kirjaimesta. C on myös ohjelmointikieli. C#:sta kertoo C sharp. C voi olla myös ©-merkki
Latin alphabet Cc.svg
 
Latinalaiset aakkoset
Aa Bb Cc Dd
Ee Ff Gg Hh Ii Jj
Kk Ll Mm Nn Oo Pp
Qq Rr Ss Tt Uu Vv
Ww Xx Yy Zz
Luettelo kirjaimista

C on latinalaisten aakkosten kolmas kirjain. C ääntyy yleisimmin Kuten k ([k]) tai kuten s ([s]).

Ääntäminen eri kielissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen kielessä C-kirjaimen nimi lausutaan see, mutta sitä käytetään suomessa ainoastaan sitaattilainoissa sekä vieraskielisissä erisnimissä. Tällöin se äännetään samoin kuin lainojen alkukielessä, tavallisimmin [s] tai [k], mutta esimerkiksi italialaisperäisessä cembalo-sanassa [tš]. Muutoin se korvataan lainasanoissakin yleensä s:llä tai k:lla.

Latinassa C ääntyi alun perin aina [k]:na. Kuitenkin jo Rooman keisarikunnan aikana latinassa tapahtui äänteenmuutos, niin että se e:n ja i:n edellä alettiin ääntää yhdistelmänä [ts] tai [tš], jotka ovat sellaisenaan tai edelleen muuttuneina periytyneet myös romaanisiin kieliin. Nämä äänneyhdistelmät kirjoitettiin kuitenkin edelleen c:llä, ja pitkälti tästä johtuu, että monissa kielissä C:llä on vielä nykyäänkin kaksi äännearvoa. Toisen konsonantin taikka a:n, o:n tai u:n edellä se ääntyy useimmissa kielissä yhä [k], mutta e:n tai i:n edellä sen äännearvo vaihtelee eri kielissä.

Espanjassa C ääntyy [k] konsonantin ja a, o ja u:n edellä, ja e:n ja i:n edellä [θ] (eräissä murteissa [s]). Ranskassa ja englannissa C ääntyy e:n, i:n ja y:n edellä [s], muulloin [k]. Ranskassa poikkeukset merkitään Ç-kirjaimella, joka ääntyy aina [s]. Portugalissa c on takavokaalien ja muiden konsonanttien kuin h:n edellä [k], etuvokaalin edellä tai cedilhalla (ç) varustettuna [s], ja h:n edellä [š]. Ruotsissa c esiintyy e:n ja i:n edellä lainasanoissa ja lausutaan tällöin [s] (esimerkiksi citron, cirkus), mutta omakielisissä sanoissa se esiintyy vain yhdistelmässä ck, joka merkitsee kaksois-[k]:ta.

Joissakin kielissä, kuten unkarissa ja monissa slaavilaisissa kielissä C-kirjaimella merkitään affrikaattoja (ts-äänteitä). Niin on myös esimerkiksi esperantossa.

Useissa kielissä C-kirjainta käytetään tiettyjä konsonanttiäänteitä kuvaavissa kirjainyhdistelmissä, esimerkiksi CH ja SCH. Kirjainyhdistelmä CZ on muun muassa englannin kielessä yleinen tapa transkriboida tšekissä esiintyvä Č.

Myös kyrillisissä aakkosissa on C:n näköinen kirjain, joka lausutaan aina [s]. Se ei kuitenkaan ole samaa kantaa kuin latinan C, vaan muotoutunut kreikkalaisten aakkosten sigmasta.

Muita esitystapoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Braille C3.svg

C c
ASCII 67 99
Unicode U+0043 U+0063

C-kirjaimen merkityksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietokoneissa C koodataan eri merkistöissä seuraaville arvoille:

merkistö C c ℃ (celsiusastesymboli)
ASCII 0x43 0x63 ei ole suoraan: 0xB0 + 0x43
Unicode U+0043 (latinalainen)
U+0421 (kyrillinen)
U+0063 (latinalainen)
U+0441 (kyrillinen)
U+2103