Radioaakkoset

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Radioaakkoset (tunnetaan myös nimillä tavausaakkoset ja aakkosnimet) ovat tapa ilmoittaa kirjaimia sanoina sekaannusten välttämiseksi. Esimerkiksi kirjaimet i ja j ovat lausuttuina hyvin lähellä toisiaan ja heikon radio- tai puhelinyhteyden yli vaikeasti erotettavissa, mutta kun ne tavataan Iivari ja Jussi, on erehdyksen mahdollisuus pienempi.

Radioaakkosstandardeja on olemassa useita, alla on kuitenkin esitetty suomalainen standardi sekä "NATO-aakkoset" eli "Alfa-Bravo-koodi", englanninkielinen versio. Radioaakkosia ei ole standardoitu missään NATO:n julkaisussa, mutta Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö (ICAO), Kansainvälinen televiestintäliitto (ITU), Federal Aviation Administration (FAA) ja American National Standards Institute (ANSI) ovat standardoineet ne. ANSIn versio eroaa muista joidenkin kirjainten kohdalla. Muissa on eroa muun muassa numeroiden ja suositellun lausuntatavan kohdalla. Esimerkiksi Charlie lausutaan: CHAR LEE tai SHAR LEE (ICAO, ITU) (IPA: tʃɑɹˈliː).

Suomen puolustusvoimat on siirtynyt 2000-luvulla käyttämään NATO-aakkosia aiemmin käytetyn suomalaisen standardin sijasta.

kirjain suomi NATO
(ANSI)
A Aarne Alfa
(Alpha)
B Bertta Bravo
C Celsius Charlie
D Daavid Delta
E Eemeli Echo
F Faarao Foxtrot
G Gideon Golf
H Heikki Hotel
I Iivari India
J Jussi Juliett
(Juliet)
K Kalle Kilo
L Lauri Lima
M Matti Mike
N Niilo November
O Otto Oscar
P Paavo Papa
Q kuu Quebec
R Risto Romeo
S Sakari Sierra
T Tyyne Tango
U Urho Uniform
V Vihtori Victor
W wiski Whiskey
X äksä X-ray
Y Yrjö Yankee
Z tseta Zulu
Å Åke Alfa-Alfa
Ä äiti Alfa-Echo
Ö öljy Oscar-Echo

[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]