Ž

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Latin alphabet Žž.png
 
Latinalaisen kirjaimiston täydennyksiä
Ææ Ää Åå Ãã Čč Ĉĉ
Çç Ǧǧ Ðð Đđ Ɖɖ Ƒƒ
Ġġ Ħħ İi IJ ij Ïï Ǩǩ
Łł Ńń Ññ Ŋŋ Ōō Öö
Őő Õõ Øø Œœ Řř Šš
ß Þþ Üü Űű Žž Ʒʒ
Ŧŧ
Tarkkeita
˜ ˇ ¯
Luettelo kirjaimista

Ž, ž on latinalaiseen aakkostoon eräissä kielissä lisätty kirjain, joka tyypillisesti edustaa soinnillista postalveolaarista frikatiivia eli niin sanotun suhuässän (š) soinnillista vastinetta. Kansainvälisessä foneettisessa aakkostossa (ja monien sanakirjojen ääntämisohjeissa) tämän äänteen merkkinä on [ʒ], mutta suomalais-ugrilaisessa tarkekirjoituksessa ja amerikkalaisessa foneettisessa aakkostossa käytetään merkintää [ž].

Ž on muodostettu kirjaimesta z, jonka päälle on tarkkeeksi lisätty hattu. Suomen kielessä kirjainta kutsutaan hattu-z:ksi, ja se katsotaan pelkäksi z-kirjaimen muunnelmaksi, joka aakkostetaan samalla tavalla kuin z.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ž on peräisin tšekkiläisestä oikeinkirjoituksesta, mutta se esiintyy useimmissa muissakin latinalaista kirjaimistoa käyttävissä slaavilaisissa kielissä, joihin lukeutuvat slovakki, sloveeni, bosnia ja kroatia (sen sijaan puolan kielessä lähinnä vastaava kirjain on ż, jossa tarkkeena on hatun sijasta yläpuolinen piste, kuten alun perin tšekissäkin). Kirjain on omaksuttu myös muun muassa latviaan ja liettuaan, turkmeeniin sekä lakota-intiaanien kieleen. Suomalais-ugrilaisista kielistä ž kuuluu viron, karjalan ja vepsän sekä pohjoissaamen, inarinsaamen ja koltansaamen oikeinkirjoitukseen.

Suomen kielessä ž esiintyy sellaisissa lainasanoissa kuin Azerbaidžan ja maharadža. Lisäksi sitä käytetään etenkin translitteroitaessa nimiä, jotka alkukielessä kirjoitetaan kyrillisin aakkosin (esim. Brežnev). Ž vastaa kyrillistä kirjainta ж, jota käytetään bulgariassa, makedoniassa, serbiassa, montenegrossa, ukrainassa ja venäjässä.

Ranskan kielessä äännettä [ʒ] edustaa j- tai (e:n ja i:n edellä usein) g-kirjain. Englannin kielessä samat kirjaimet tyypillisesti edustavat affrikaattaa [dʒ] (esim. job [dʒɔb], gin [dʒɪn]), mutta frikatiivia [ʒ] voi joskus edustaa myös s (measure [meʒə]).

Tietokoneissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merkki Unicode HTML-viittaus Laajennettu suomalainen näppäimistö Alt-koodi
tunnus nimi lohko
Ž U+017D latinalainen suuraakkonen z ja hattu[1] latinalaisen merkistön laajennus­osa A[2] Ž
Ž
AltGr·' Shift·Z Alt·0381
ž U+017E latinalainen pienaakkonen z ja hattu[1] ž
ž
AltGr·'Z Alt·0382

Windows-käyttöjärjestelmässä kirjaimet voi kirjoittaa myös Merkistö-apuohjelman (charmap.exe) avulla.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Eurooppalaisen merkistön merkkien suomenkieliset nimet (HTML) (Suomennos on tehty Suomen Standardisoimisliiton taloudellisella avustuksella, mutta sitä ei ole vahvistettu SFS-standardiksi.) 2004. Helsingin yliopiston yleisen kielitieteen laitos. Viitattu 19.9.2010.
  2. Latin Extended-A (PDF) The Unicode Standard 5.2 Code Charts. 1991–2009. Viitattu 19.9.2010. (englanniksi)
Tämä kieliin tai kielitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.