Ero sivun ”Kamikaze” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
8 merkkiä lisätty ,  8 kuukautta sitten
Suuri nopeus oli kamikaze-koneelle välttämätön, sillä tarkoitus oli, että koneen murskautuessa vihollisen laivan rakenteisiin koneen kuljettama [[lentopommi]] tunkeutuisi [[Mekaniikan peruslait|liikkeen jatkavuuden lain]] mukaisesti vihollisaluksen sisälle, jolloin räjähdys aiheuttaisi mahdollisimman suurta tuhoa. Vauhti oli myös tärkeää jottei ilmatorjunta saanut konetta tähtäimeensä, sillä täynnä räjähteitä oleva lentokone räjähti usein pienestäkin osumasta.
 
Useiden Zeroilla tehtyjen kamikaze-hyökkäysten epäonnistuttua alettiin valmistaa lentävää pommia, jonka virallinen nimi oli [[Yokosuka MXY7|Yokosuka MXY7 ”Ōka”]], ja jolle liittoutuneet antoivat lempinimen ”''Baka''” ({{k-fi|idiootti}}). Kone kulki rakettimoottoreillaan lähes 1&nbsp;000 kilometriä tunnissa, joten ilmatorjunnan oli lähes mahdotonta osua siihen. Bakat kuljetettiin lähelle kohdetta [[Mitsubishi G4M2 "Betty"|Mitsubishi G4M2 ”Betty]]” -pommikoneilla, jotka hitautensa vuoksi olivat haavoittuvia. Vain muutama rakettipommi onnistui tehtävässään. Amerikkalaiset saivat runsaasti ''Baka''-pommeja sotasaaliiksi; muun muassa Okinawan maanalaisista lentokonesuojista löytyi 300 konetta. Sen sijaan sodan jälkeen Yokosukan laivastovarikolta löytynyt kahdella saksalaisella Walther-rakettimoottorilla ja kuudella kiinteäpolttoaineisella raketilla varustettu, itsenäisesti maastartin suorittamaan pystyvä ''Baka''-prototyyppi. Se ilmeisesti oli mallinsa ainoa valmistettu kone.<ref>Clostermann: ''Taivaalla palaa'', luku ''Tietoja Jinrai-Bakasta'', s. 222 </ref>
 
Japanilaisten ainoa lähinnä itsemurhakoneeksi suunniteltu [[suihkumoottori|suihkukonetyyppi]] [[Nakajima Kikka]] teki ainoastaan koelentoja. Tyypistä oli olemassa piirustukset myös torjuntahävittäjäksi, joskaan tämä malli ei päässyt koskaan edes prototyyppiasteelle.<ref>Arni: ''Taistelu Tyynen meren herruudesta'' ''1941–1945'', s. 420 </ref> Koelentäjänä toimi viimeisinä sotavuosina useimmat uudet hävittäjätyypit koelentänyt [[Saburo Sakai]]. Sakai tuomitsi Kikkan täysin epäonnistuneeksi, kuten aiemmin oli tuominnut myös kirjallisuudessa ylistetyt [[Mitsubishi J2M|Mitsubishi Raiden]]- ja Kawanishi Shiden -hävittäjät.
556

muokkausta

Navigointivalikko