Thaimaan valtaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thaimaan valtaus
Osa Tyynenmeren sotaa toisessa maailmansodassa
Japanin joukkojen siirrot Thaimaahan 8. joulukuuta 1941
Japanin joukkojen siirrot Thaimaahan 8. joulukuuta 1941
Päivämäärä:

8. joulukuuta 1941

Paikka:

Thaimaa

Lopputulos:

Japani miehitti Thaimaan

Vaikutukset:

Thaimaan ja Japanin liittolaisuus; Thaimaa julisti sodan liittoutuneille.

Osapuolet

 Thaimaa

 Japanin keisarikunta

Komentajat

Plaek Pibulsonggram

Shōjirō Iida
Tomoyuki Yamashita

Vahvuudet

5 divisioonaa

2 armeijaa, joissa 5 divisioonaa

Thaimaan valtaus oli Japanin 8. joulukuuta 1941 suorittama sotatoimi toisessa maailmansodassa, jonka seurauksena Japani miehitti Thaimaan. Huolimatta Thaimaan eteläosissa käydyistä kiivaista taisteluista sota päättyi aselepoon jo muutamaa tuntia myöhemmin. Maata hallinnut Plaek Phibunsongkhramin johtama kansallismielinen hallitus liittoutui akselivaltojen ja Japanin kanssa avaten rajat Japanin miehitysjoukoille. Thaimaa julisti sodan Yhdysvalloille 25. tammikuuta 1942, mutta suurlähettiläs kieltäytyi toimittamasta julistusta eteenpäin. Tämän jälkeen Japani hyökkäsi Thaimaan kautta Britannian siirtomaihin Malaijaan ja Burmaan. Myöhemmin liittoutuneet onnistuivat pysäyttämään japanilaisten etenemisen ja työntämään miehitysjoukot pois vallatuilta alueilta. Liittoutuneet valloittivat Thaimaan vuonna 1945.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vallatakseen Malesian ja Burman Japanin sotilasjohto tarvitsi Thaimaan satamia, rautateitä ja lentokenttiä. Thait eivät kuitenkaan olleet suostuvaisia japanilaisten vaatimuksille. Thaimaa oli itsenäinen valtio ja se oli juuri kukistanut Vichyn Ranskan Ranskan–Thaimaan sodassa. Thaimaan armeija oli taisteluvalmiudessa. Tappioiden välttämiseksi japanilaisille oli ensiarvoisen tärkeää, että maihinlaskua ei vastuttettaisi.[1]

Japanin hallitus aloitti salaiset neuvottelut Thaimaan hallituksen kanssa. Tällöin vaikutti siltä, että akselivallat olisivat voittamassa sotaa Euroopassa. Lokakuussa 1940 Thaimaan diktaattori Phibunsongkhram antoi salaisen suullisen lupauksen tukea Japanin invaasiota Malesiaan. Vastineeksi tästä salaisesta liitosta Japani lupasi Burman Shan maakunnan ja Thaimaan briteille 1909 luovutetut provinssit Malesiassa.[2]

Phibun ei kuitenkaan ollut kovinkaan lojaali lupaustaan kohtaan jos olosuhteet muuttuisivat. Vuonna 1941 hän tiedusteli briteiltä ja amerikkalaisilta mahdollisuuksia sotilaalliseen tukeen, jos invaasio Thaimaahan toteutuisi. Kumpikaan maa ei antanut takuita, vaikkakin Britannian pääministeri Winston Churchill kannatti julkisen varoituksen antamista Japanille Itä-Aasian maiden suojelusta.

Tämä häiritsi japanilaisten suunnitelmia ja he eivät saaneet aikaan sopimusta läpikulusta. Lopulta kenraali Hisaichi Terauchi teki päätöksen miehityslaivueen siirtymisestä Thaimaan alueelle heidän suostumuksellaan tai ilman sitä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Grant, Ian Lyall ja Tamayama, Kazuo: Burma 1942: The Japanese Invasion., s. 33. The Zampi Press., 1999. (englanniksi)
  2. A Forgotten Invasion: Thailand in Shan State, 1941-45 CPAmedia.com. Arkistoitu 28.9.2007. Viitattu 2.5.2010. eng

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Japanese invasion of Thailand