Maltan saarto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Maltan piiritystä toisessa maailmansodassa. Vuoden 1565 piirityksestä on oma artikkelinsa.
HMS Illustrious Maltan satamassa Junkers Ju 87:n hyökkäyksen kohteena. Lentotukialus on kuvan keskellä olevasta suuresta satamanosturista oikealle.

Maltan saarto oli toisessa maailmansodassa akselivaltojen ja liittoutuneiden välinen taistelu Maltan hallinnasta. Saksa ja Italia pelkäsivät, että liittoutuneiden koneet ja laivat uhkaisivat Maltalta käsin huoltoyhteyksiä maiden sotiessa Pohjois-Afrikassa. Saksalaiset suunnittelivat operaatio Herkulesta, jonka tarkoituksena oli valloittaa Malta. Maltan saarrosta ja saaren pommituksista huolimatta liittoutuneiden saattueet onnistuivat huoltamaan maltalaisia joukkoja, jotka pitivät puolensa saksalaisia ja italialaisia vastaan ja estivät akselivaltojen maihinnousun.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malta oli liittoutuneille tärkeä, koska siellä sijaitsi ainoa tukikohta Gibraltarin ja Egyptissä sijaitsevan Aleksandrian välillä. Saarilla oli suuri merkitys Ison-Britannian kehityksessä kauppamatkoilla. Maltan saaret antoivat liittoutuneille mahdollisuuden sotilaalliseen toimintaan ja hyökkäyksiin keskisen Välimeren alueella.

Maltan puolustusta luonnehdittiin heikoksi tai lähes olemattomaksi. Iso-Britannia siirsi Välimeren-laivaston tukikohdan Vallettasta Aleksandriaan lokakuussa 1939. Tämä johtui Maltan hallituksen lausunnosta, jonka mukaan Maltaa pystyttiin puolustamaan Aleksandriasta käsin yhtä tehokkaasti.

Sotatapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Italialainen Savoia-Marchetti SM.79 -pommikone.

Saarto alkoi 11. kesäkuuta 1940. Italialaisjoukot pudottivat ensimmäisen päivän aikana 142 pommia alueella sijaitseville kolmelle lentokentälle. Kun brittijoukoille kävi selväksi, että Italian ilmavoimilla oli vain vähän vaikutusta alueen väestöön, alueelle saatiin brittivahvistuksia tasaiseen tahtiin.

Saksa liittyi saartoon mukaan italialaisten epäonnistuessa Pohjois-Afrikassa. Saksan ilmavoimat saivat tehtyä nopeaa ja suurta tuhoa brittien ilmavoimiin, koska Maltassa olleilla brittilentäjillä oli vain vähän kokemusta, ja saksalaispilotit olivat erittäin koulutettuja. Saksa kehitti nopeasti ilmaherruuden akselivalloille.

Huhtikuussa 1941 Saksan ilmavoimat vetäytyi Maltan alueelta Balkanin ja Kreikan taisteluiden vuoksi. Tällä oli suuri merkitys Maltan taisteluissa. Liittoutuneet onnistuivat iskuissa akselivaltoja vastaan. Tämän mahdollisti muiden muassa hyvä huolto.

Saarto päättyi liittoutuneiden voittoon 20. marraskuuta 1942. Saksa menetti erillisissä taisteluissa yhteensä 357 lentokonetta ja Italia 175 lentokonetta. Lisäksi akselivallat menettivät useita laivoja ja sukellusveneitä. Liittoutuneet menettivät kaksi lentotukialusta, useita taistelulaivoja ja 38 sukellusvenettä. Ison-Britannian kuningas Yrjö VI palkitsi maltalaiset urheudestaan Yrjön ristillä.


Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Siege of Malta (World War II)
Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.